У чому полягає дієта 4 при захворюваннях кишечника – список кращих продуктів на тиждень

Дієта 4 стіл – це лікувальне харчування, основною метою якого є зниження навантаження на шлунково-кишковий тракт і призначається при гострих і хронічних захворюваннях кишечника, які супроводжуються діареєю, здуттям живота та іншими розладами травлення. Дієтичний стіл 4 призначається на короткий період часу (від 3 до 7 днів) при таких захворюваннях:

  • гострий гастроенетероколіт;
  • хронічний коліт і ентероколіт у фазі загострення;
  • туберкульоз кишечника (перший тиждень лікування);
  • дизентерія.

Також існують різновиди дієтичного харчування, такі як стіл 4Б, який призначається при загостренні коліту на фоні супутніх захворювань (гастрит, панкреатит, дискінезія жовчовивідних шляхів), і стіл 4В, який показаний при ремісії захворювань шлунково-кишкового тракту.

принципи дієти

Дієта 4 при захворюваннях кишечника: продукти + меню на тиждень

Також на дієті номер 4 обмежується кількість уживаних тваринних жирів, розщеплення яких викликає підвищене вироблення жовчі і ферментів підшлункової залози, що посилює запальні процеси в тонкому кишечнику при коліті.

Основні принципи дієти 4 стіл полягають в наступному:

  • дотримання калорійності раціону (близько 2050 ккал на добу), в разі виснаженні або при діареї денна калорійність може бути збільшена до 2500-3000 кілокалорій;
  • вживання 100 г білків в день, включаючи 70% тваринного походження, 250 г вуглеводів, 70 г жирів (з них 50 г вершкового масла);
  • обмеження солі (дл 10 г), цукру (до 40 г);
  • щоденне вживання 1,5 літра води;
  • приготування їжі тільки за допомогою гасіння і варіння;
  • вживання їжі в рідкому і перетертої вигляді;
  • дробове харчування (4-5 разів на день).

Розвиток гострого і хронічного коліту супроводжується порушенням всмоктування поживних речовин в тонкому кишечнику, тому на дієті №4 слід щодня приймати вітаміни C і вітаміни групи B в таблетках.

З цієї ж причини в раціон включають продукти, що містять залізо, кальцій та інші необхідні мікроелементи.

особливості приготування

З метою поліпшення стану кишечника, зменшення запалення і зникнення симптомів захворювання, на дієті 4 стіл слід дотримуватися правил приготування їжі, які полягають у наступному:

  • У процесі приготування супів можна використовувати овочеві і не міцні м’ясні бульйони.
  • Каші дозволяється готувати тільки на воді і на бульйонах. Віддають перевагу слизових і перетертим каш.
  • М’ясні страви можуть складатися з цільних шматків м’яса, риби або фаршу (тефтелі, фрикадельки), приготованих за допомогою гасіння і готування на пару.
  • Овочі вживають після термічної обробки в складі супів або як пюре в обмеженій кількості. При запорі кількість уживаних овочів можна збільшити до 300 грам в день.
  • Фрукти і овочі готують у вигляді киселю, желе, компоту, пюре і т.д.
  • Рекомендується вживати 1 яйце в день переважно в складі блюд.
  • Забороняється готувати смажені і запечені страви.

Що можна, а що не можна їсти на дієті 4 стіл (таблиця)

Дієта 4 стіл сприяє усуненню запальних процесів в шлунково-кишковому тракті і нормалізації стільця за допомогою виключення з раціону їжі, що викликає надмірне виділення жовчі і травних ферментів.

ПродуктиЧто можноЧто не можна

Борошняні вироби Вчорашній хліб з білої муки, сухарі білого хліба Свіжий хліб, хліб з житнього борошна. Здобна випічка, млинці, оладки
М’ясо та птиця Яловичина, телятина, курятина, індичка. печінка Баранина, свинина, гуска, качка. Ковбасні вироби, шинка, копчене м’ясо, м’ясні консерви
риба Судак, сазан, окунь, короп, щука, тріска і інші нежирні сорти риби, малосольная ікра Жирні види риби. Солона, копчена, маринована риба. Рибні консерви
жири Вершкове масло, рослинні жири Інші тваринні жири
Молочні продукти Нежирний і некислий сир і молоко, м’який негострий сир Незбиране молоко, кисле сметана, вершки, кефір, гострий і жирний сир
крупи Рис, манка, вівсяна крупа, гречка Пшоно, ячна, перлова крупи. бобові
Макаронні вироби відварені макарони Запіканки з макаронами
яйця 1-2 яйця в день Смажене, зварене круто
Овочі У відварному вигляді, як пюре Овочі в сирому вигляді
фрукти Термічно оброблені фрукти і ягоди некислих сортів до 100-150 г в день Сирі фрукти і ягоди, сухофрукти
напої Чай, кава, какао (на воді і без цукру), фруктові і ягідні компоти, соки, розбавлені водою Какао і кава на молоці, що не розбавлені соки, газовані напої

Для зменшення бродильних процесів при захворюваннях кишечника можна обмежити вживання цукру, цукровмісних продуктів, а також солодких фруктів і ягід, так як глюкоза в поєднанні з іншими поживними речовинами може спровокувати здуття живота.

Меню на тиждень

Повноцінне меню на тиждень для дієти стіл 4 формується з круп, м’ясних і рибних страв, овочевих супів. При цьому слід максимально урізноманітнити раціон для отримання всіх необхідних поживних речовин, вітамінів і мінералів.

понеділок

  • Сніданок: вівсяна каша на воді, бутерброд з вчорашнього хліба з сиром, чай.
  • Ланч: ягідний кисіль.
  • Обід: овочевий суп на м’ясному бульйоні, голубці зі свининою і рисом.
  • Вечеря: сир, компот.

вівторок

  • Сніданок: сирна маса з запеченим яблуком, кава.
  • Ланч: компот з яблук і груш, сухарі з білого хліба.
  • Обід: юшка з судака з сухариками, кабачкової пюре, тефтелі з яловичини з рисом на пару.
  • Вечеря: сирне суфле з ягодами.

середа

  • Сніданок: бутерброд з вареною шинкою і вершковим маслом, какао без молока.
  • Ланч: желе фруктово-ягідне.
  • Обід: зелений борщ з яйцем, тефтелі з кролика на пару, в’язка рисова каша з морквою.
  • Вечеря: ліниві вареники з рисовим борошном.

четвер

  • Сніданок: в’язка гречана каша з маслом, чай з сухарями з білого хліба.
  • Ланч: запечені яблука.
  • Обід: овочевий суп з цвітної капусти, парове суфле з риби, рис.
  • Вечеря: сирники з рисом на пару.

п’ятниця

  • Сніданок: вівсяна каша з провареними ягодами, бутерброд з маслом, чай.
  • Ланч: густий фруктовий кисіль.
  • Обід: бульйон з фрикадельками з курячого фаршу, овочеве пюре (морква, кабачок, цвітна капуста), гречка.
  • Вечеря: сирне суфле.

субота

  • Сніданок: сирно-ягідне суфле на пару, кава.
  • Ланч: бутерброд з відвареною курятиною і маслом, чай.
  • Обід: борщ зі свининою, гречана каша з цибулею і морквою.
  • Вечеря: ліниві вареники, компот.

неділя

  • Сніданок: солодка рисова каша з маслом, чай з бутербродом.
  • Ланч: фруктове желе.
  • Обід: юшка з окуня, рисова каша, пюре з моркви.
  • Вечеря: запечені фрукти (яблука, персик) з сиром.

Рецепти смачних страв

Дієта 4 при захворюваннях кишечника: продукти + меню на тиждень

Паштет з індички

Для паштету потрібно: 400 г філе індички, 50 г вершкового масла, 1 морква, цибулина, сіль.

Спочатку необхідно відварити філе індички в підсоленій воді. Після закипання слід зменшити вогонь і зняти всю піну на бульйоні. Через 5 хвилин після того, як м’ясо закипіло, в бульйон додають цибулю і моркву і варять ще протягом 35-40 хвилин.

 

Готове філе і овочі охолоджують, а потім подрібнюють за допомогою м’ясорубки або блендера. У паштет додають масло і ретельно перемішують, щоб досягти однорідності. Залежно від бажаної консистенції в фарш додають 3-5 столових ложки бульйону. Далі паштет викладають у форму і поміщають в холодильник на 2 години.

 

Паштет з індички подають до овочевих і круп’яних страв, а також використовують як інгредієнт для бутербродів.

Парові котлети з печінки

Інгредієнти: 300 грам курячої печінки, по 1 моркви і цибулині, 1 яйце, сіль.

Приготування: печінку і овочі подрібнити в фарш з допомогою м’ясорубки або блендера, додати сіль і яйце, ретельно перемішати. Сформовані котлети готувати в пароварці протягом 30 хвилин. Подають котлети з гречаною кашею.

фаршировані яблука

Для десерту знадобиться: 1 кілограм яблук, 400 грам сиру, 2 яйця, 150 г цукру, ванілін.

Яблука помити, вирізати серединку і розкласти на деку на пергаментний папір. Сир розтерти з яйцями, цукром і ваніліном. В серединку кожного яблука розкласти сир. Також слід налити в деко невелику кількість води (50 гр.). Блюдо запікають у духовці протягом 15-20 хвилин і подають до столу в гарячому вигляді.

Сирне суфле з ягодами в пароварці

Для приготування суфле знадобляться наступні продукти: сир (250 гр.), Нежирна сметана (2 столові ложки), манна крупа (2 столові ложки), цукор (6 столових ложок), яйця (три штуки), 100 грам ягід (малина, смородина , чорниця, полуниця і т.д.).

Спочатку відокремлюють білки від жовтків. В окремому посуді перемішують жовтки з сиром, сметаною і цукром. Білки збити міксером на максимальній швидкості протягом 4-5 хвилин, щоб утворилася тверда піна.

 

Слід акуратно змішати збиті білки і сирне тісто. Далі тісто кладуть в форму для пароварки. Ягоди для суфле миють, сушать паперовим рушником, після чого кладуть зверху на сирне тісто.

 

Сирне суфле готують в пароварці протягом 30 хвилин. Перед подачею блюдо можна посипати цукровою пудрою. Також сирне суфле можна приготувати з шматочками персика, банана і інших фруктів. При відсутності фруктів готову страву можна прикрасити зверху джемом.

Дієта 4б при захворюваннях кишечника – меню на тиждень

Дієта 4 при захворюваннях кишечника: продукти + меню на тиждень

Дієта 4б, також відома як Стіл 4б по Певзнером, є лікувальною мірою при загостреннях хронічних захворювань кишечника в поєднанні з хворобами шлунка, печінки, підшлункової залози і жовчовивідних шляхів.

Лікарі прописують Дієту Стіл 4б при черевному тифі, дизентерії, туберкульозі кишечника, гострих і хронічних колітах, ентероколітах і початковому гастроентероколіті. Меню лікувальної Дієти 4б при належному дотриманні надає загоює ефект і прискорює процес відновлення постраждалих органів.

Основна мета такого лікувального столу – обмежити вживання хімічних, термічних і механічних подразників , і виключити навантаження на кишечник, відмовившись від продуктів викликають бродіння і гниття. В результаті дотримання лікувальної дієти щадне вплив на органи травної системи призводить до зняття запалення кишечника і нормалізації травлення в цілому.

Дієта Стіл 4б лікувальна – суть і умови харчування

Найважливіше правило Дієти Стіл 4б при ураженнях кишечника – дотримуватися встановлених режимом способи приготування продуктів. Їжу для Дієти 4б по Певзнером варять на воді або на пару, або запікають без кірки, після чого подрібнюють або перетирають в пюре.

Важливо виключити з меню пацієнта холодні і гарячі продукти . Будь-яке правильно приготоване блюдо стає небезпечним, якщо його термічні показники нижче + 15 ° С і вище + 45 ° С.

При Дієті Стіл 4б рекомендовано дотримуватися дрібного харчування 5-6 разів на день невеликими порціями, щоб забезпечувати вражений кишечник нескладною роботою через рівні проміжки часу.

Щоб за допомогою Дієти Стіл 4б домогтися правильного лікувального ефекту і якнайшвидшого відступу захворювання, лікарі обмежують меню пацієнтів не тільки певними продуктами і способами приготування, але і рекомендують скоротити обсяг вживаних добових КБЖУ . Енергетична цінність спожитих за добу продуктів при загостреннях хронічних захворювань кишечника повинна складати близько 2900 Ккал. За основу можна взяти такий хімічний склад Дієти Стіл 4б по Певзнером:

  • білки – 100-110 г;
  • жири – 100-110 г;
  • вуглеводи – 450-500 г.

Читайте також:   Симптоми при тромбозі гемороїдального вузла – особливості лікування

Основний упор в меню Столу №4б йде на вуглеводи , і хоча рамки дієти скорочують їх звичайну норму, кількість білків відповідає показникам при раціональному харчуванні.

Лікарі радять вживати білки в співвідношенні 60% – тварини, 40% – рослинні. Серед споживаних хворим жирів повинно переважати вершкове масло. Крім того, лікарі радять вживати близько 1,5 л чистої води в день.

Сіль в раціоні Дієти 4б доведеться обмежити до 10 г на добу, цукор – до 50 м

Що можна, що не можна їсти

Лікувальна Дієта Стіл 4б має свої рекомендації і табу у виборі включаються до оздоровчого меню продуктів харчування, за допомогою яких процес одужання можна прискорити, або навпаки – загальмувати. При важких формах захворюваннях кишечника пацієнти, які бажають скоріше піти на поправку, складають меню дієтичного столу з урахуванням наступних списків.

Список дозволених продуктів при Дієті Стіл 4б по Певзнером:

  • З хлібобулочних виробів дозволено з’їсти вчорашній або підсушений хліб з борошна вищого і 1-го сорту, сухарі білі. З солодощів дієта допускає вживання бісквіта, здобні булок, сухого печива. При дієтичному Столі 4б можна їсти не частіше двох разів на тиждень невеликі порції м’ясних, яєчних, сирних і яблучних пирогів.
  • Перші страви можна варити на знежирених бульйонах або вусі з подрібненими овочами, фрикадельками, розвареними крупами.
  • М’ясні страви допускаються з нежирних сортів птиці – курка, індичка, також можна готувати котлети і тефтельки з м’яса кролика, яловичину, телятину.
  • Овочі при дієтичному Столі №4б допускаються тільки у вигляді пюре з картоплі, гарбуза, кабачків, моркви, цвітної капусти; зрідка можна дозволити собі помідори, кріп, петрушку.
  • З фруктів при Дієті 4б допускаються тільки яблука і груші в готовому вигляді.
  • Молочні продукти, такі як вершки, свіжий сир, несолоний і м’який сир, молоко, сметана, також потрібно використовувати в блюда.
  • Каші при Столі 4б допускаються з рису і вівсянки.
  • Рибу варто вибирати нежирну, допускається ікра, можна робити кнели.
  • Яйця готують всмятку, роблять з них омлети на пару, часто при Дієті 4б використовують як добавку в блюдо.
  • Список солодощів, включених в меню при цій строгій дієті складається з зефіру, мармеладу, протертого варення, мусів, желе з солодких фруктів.
  • Напої при захворюваннях кишечника краще вибирати з цього списку: чай, какао, відвар шипшини, кава, солодкі киселі і компоти, іноді свіжі соки розбавлені водою в співвідношенні 50 на 50.

Важливо: дієтичний Стіл 4б обмежує споживання курячих яєць до однієї штуки в день.

Список заборонених продуктів при Дієті Стіл 4б по Певзнером:

  • Хлібобулочні вироби вживаються при гострих хворобах кишечника не повинні містити житнього та пшеничного борошна грубого помелу, також виключаються при Дієті 4б все свіжі та здобні борошняні вироби.
  • Перші страви при лікувальному режимі виключають будь-які жирні супи та бульйони з великими шматками овочів і цільними крупами; з бобовими; на молоці; щі; борщі; розсольники.
  • М’ясні і рибні блюда на Дієті 4б виключають всі види жирного м’яса і риби, а також копчення і консерви.
  • Фрукти, овочі, заборонені в меню Столу 4б: гриби, капуста, огірки, щавель, бруква, ріпа, шпинат, цибуля, редис, а також всі сирі і мариновані; сливи, абрикоси, виноград.
  • Молочні продукти виключають свіже молоко, продукти з високою кислотністю, солоні і гострі сири.
  • Каші і крупи, які не можна їсти при хворобах кишечника: бобові, пшоно, ячна, перлова.
  • Яйця смажені і зварені круто доведеться також виключити з раціону при Дієті 4б.
  • Соуси і спеції можна використовувати в їжу взагалі, в тому числі часник, хрін, гірчицю і перець.
  • Солодощі, які заборонені при діагнозах ураження кишечника: шоколад, сухофрукти, тістечка, морозиво.
  • Напої виключаються з меню Столу 4б: кваси, морси, сік сливи, абрикоса, винограду.

Дієта 4б при хронічному коліті

Стіл №4 показаний пацієнтам з різними захворюваннями травної системи, серед яких запущене запалення слизової кишечника – хронічний коліт. Особливості лікувального меню при хронічному коліті полягають в тому, що строгий режим харчування хворому показаний тривалий час – до півроку, а без дотримання дієти будь-яке лікування важких кишкових захворювань зведеться до нуля.

У перші дні гострих нападів хронічного коліту їжа пацієнта складається переважно з відварів, чаїв, настоїв.

 

Після цього лікарі радять переходити на меню з пюре і запечених овочів, вживають які невеликими порціями до шести разів на день в теплому вигляді.

Воду при захворюваннях подібного типу можна пити в обмежених кількостях, Дієта 4б передбачає до 1,5 л в день.

Крім рекомендацій і заборон, єдиних для всіх, хто дотримується лікувальний Стіл 4б по Певзнером, важливо відзначити, що при запущеному запаленні кишечника виключаються послаблення режиму.

Хворим захворюваннями кишечника протипоказані свіжі фрукти і овочі, готувати їх необхідно в духовці або на пару і воді, подаючи в протертому вигляді. Виключити зі списку продуктів варто помідори і малину.

 

Припустимо включати в меню лікувальної Дієти Стіл 4б нежирні види фаршу, натуральні знежирені кефіри і йогурти.

 

Дієта 4б для дітей призначається у випадках, коли лікування порушень роботи кишечника, шлунка, печінки, підшлункової залози і жовчовивідних шляхів дозволяє не урізати кількість БЖУ, залишивши його збалансованим. Рекомендації і допустимі продукти для дітей при режимі Столу №4б відповідають рекомендаціям для дорослих пацієнтів, якщо у малюка немає алергії на окремі продукти харчування.

Меню на тиждень з рецептами

  • Харчування, що входить в оздоровчий раціон людини з хворобами кишечника, має включати в меню максимально багато корисних продуктів і всі способи приготування, при яких корисні речовини в їжі зберігаються.
  • Зразкове меню дієтичного Столу 4б на тиждень (сніданок, полуденок, обід, перекус, вечеря, перед сном):
  • понеділок
  1.  омлет на пару, свіжий сир протертий, чай зелений;
  2. сухар білий з джемом;
  3. суп з вермішеллю і дрібними овочами;
  4.  желе фруктове, сухе печиво;
  5. котлети парові рибні, рис на воді;
  6.  стакан кефіру.

вівторок

  1. каша манна на воді з шматочком вершкового масла, чай чорний;
  2.  печене яблуко;
  3. крем-суп курячий зі сметаною і цибулею;
  4. кисіль з сезонних фруктів, сухарик;
  5. пюре картопляне з нежирної рибою, приготованою в духовці;
  6. стакан ряжанки.

середа

  1. каша вівсяна дрібна на воді і молоці, джем з сухарем, чай чорний;
  2. шматочок неострого сиру, трав’яний чай;
  3.  нежирний бульйон курячий з шматочками овочів і фрикадельками;
  4.  шматочок пирога з мелконарубленную фаршем, кисіль;
  5. м’ясний рулет з кабачком і морквою на пару, протерта гречана каша;
  6.  стакан кефіру.

четвер

  1. гречка протерта на воді, сухарик, чай;
  2. морква і яблуко печені, протерті;
  3.  суп-пюре з кролика, картоплі і моркви;
  4. какао на воді, сухе печиво;
  5. рис, фрикадельки на пару і салат з вареного буряка і моркви;
  6. стакан ряжанки.

п’ятниця

  1.  яйце всмятку, вчорашній хліб, настій із шипшини;
  2.  пудинг сирний з яблуками;
  3.  суп на рисовому відварі з шматочками овочів;
  4. зефір, чай трав’яний;
  5.  індичка тушкована, пюре картопляне;
  6.  стакан кефіру.

субота

  1.  локшина відварна на молоці, пудинг сирний, трав’яний чай;
  2.  омлет запечений з фаршем і кабачком;
  3.  суп-пюре з баклажана, моркви, картоплі і курячої грудки з сухарями;
  4.  відвар з шипшини, печиво сухе;
  5. тушкована морква, рис, кнелі парові з нежирної яловичини;
  6.  стакан ряжанки.

неділя

  1.  каша рисова протерта на молоці, вчорашній хліб, чай;
  2. яблучно-морквяне пюре;
  3.  юшка з нежирної риби з картоплею та морквою;
  4. запіканка з тертого гарбуза;
  5.  куряче суфле, вермішель;
  6.  стакан кефіру.

Щоб дотримання лікувального режиму при важких захворюваннях кишечника переносилося простіше, кращий варіант – знайти рецепти при Дієті Стіл 4б і готувати правильну і смачну оздоровчу їжу. Ось кілька рецептів з меню на тиждень при Дієті №4б :

Суп-пюре з кролика, картоплі та моркви

Суп-пюре з кролика, картоплі та моркви

Складові:

  • М’ясо кролика – 100 г;
  • Картопля – 200 г;
  • Морква – 50 г;
  • Ріпчасту цибулю – 60 г;
  • Вода – 2 ст .;
  • Сіль за смаком;
  • Свіжа зелень – за смаком.

Спосіб приготування:

Овочі очистити, промити. М’ясо промити, прибрати плівку, порізати на дрібні шматочки, поставити варитися на повільний вогонь. Картопля, морква і цибуля нарізати дрібно, відправити варитися. Нарізати зелень.

Довести до готовності картоплю і м’ясо. Надіслати зелень і сіль в каструлю, дати настоятися під кришкою кілька хвилин. Вимкнути суп, дати охолонути.

Порційно збити блендером суп до пюреобразного стану.

Цей рецепт підійде як в якості першого страви на обід, так і як самостійне блюдо при загостреннях кишкових захворювань. Він прекрасно підійдемо всім, хто сидить на лікувальної Дієті Стіл 4б.

куряче суфле

куряче суфле

Складові:

  • Куряча грудка – 120 г;
  • Молоко – 60 г;
  • Яйце – 1 шт;
  • Сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Курячі грудки промити, прибрати плівку, відварити. Пропустити остигле м’ясо через м’ясорубку, посолити. Розділити яйце, додати жовток до м’яса, перемішати. Збити білок окремо, відправити в м’ясну масу. Змастити форму, викласти м’ясо, відправити в розігріту духовку на 15-20 хвилин.

Ніжне м’ясне суфле – відмінна заміна простим других страв, а при дієтичному харчуванні Стіл 4б – один з нечисленних способів поїсти по-справжньому смачно.

Кнелі парові з нежирної яловичини

Кнелі парові з нежирної яловичини

Складові:

  • Яловичина нежирна, м’якоть – 400 г;
  • Молоко – 1 ст .;
  • Сухарі білі – 50 г;
  • Масло вершкове – 15 г;
  • Білок яєчний – 1 шт .;
  • Сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Сухарі замочити в половині молока. М’ясо пропустити через м’ясорубку з дрібними гратами. Змішати хліб з фаршем, знову пропустити через м’ясорубку. Протерти фарш через сито. Додати білок і молоко, що залишилося, посолити. Надіслати фарш в змащені форми. Варити на пару 20 хвилин.

Кнелі з нежирного м’яса – смачна альтернатива котлет при лікуванні захворювань кишечника і інших органів травної системи за допомогою Дієти 4б.

рецепти

Період відновлення при черевному тифі, дизентерії, туберкульозі кишечника, гострих і хронічних колітах, ентероколітах і початковому гастроентероколіті – досить довгостроковий і важкий для пацієнта.

Читайте також:   метеоризм у дорослих – причини виникнення, рінціпи дієти при, лікування народними засобами

Однак варто пам’ятати, що строгі лікувальні дієти, такі як Стіл 4б, можуть полегшити, а головне, прискорити відновлення, якщо знати що і як краще приготувати.

Для цього ідеально підійдуть рецепти для приготування в домашніх умовах при дотриманні лікувальної дієти.

Найкращі рецепти при Дієті Стіл 4б:

гарбузове пюре

гарбузове пюре

Складові:

  • Гарбуз свіжа – 50 г;
  • Молоко – 250 г;
  • Масло вершкове – 25г;
  • Безглютеновая або рисове борошно – 50 г;
  • Сіль, цукор – за смаком.

Спосіб приготування: Гарбуз вимити, очистити, нарізати дрібно, відправити в каструлю разом з маслом. Довести до готовності, помішуючи. В окремій каструлі молоко повільно змішати з борошном на слабкому вогні, як тільки суміш почне кипіти – вимкнути. Гарбуз пропустити через блендер, додати молочну суміш. Підсолодити і посолити, дати настоятися.

При складанні меню для Дієти Стіл 4б важливо пам’ятати, що рідкі страви складають більшу частину раціону пацієнта, а гарбузове супи дають особливий заряд енергії при серйозних захворюваннях кишечника.

Пудинг сирний з яблуками на водяній бані

Пудинг сирний з яблуками на водяній бані

Складові:

  • Сир свіжий – 70 г;
  • Білий сухар – 15 г;
  • Яйце – 1 шт;
  • Масло вершкове для змащування форми;
  • Цукор – за смаком.

Спосіб приготування: Сир натерти на дрібній тертці, яблуко – на крупній. Сухарі розмолоти. Білок збити окремо від основної посуду. З’єднати сир, яблуко, жовток, сухарі, цукор, влити білок, перемішати. Викласти в змащену форму сирну масу, акуратно варити на водяній бані 45 хвилин. Прикрасити за бажанням.

Солодкі страви люблять багато, а при захворюваннях кишечника їх потрібно ретельно відбирати серед рецептів зі шкідливими і забороненими продуктами. Сирні пудинги відмінно вписуються в меню при лікувальної Дієті Стіл 4б, як і спосіб їх приготування.

М’ясне пюре з сиром на пару

М’ясне пюре з сиром на пару

Складові:

  • Куряче філе – 500 г;
  • Сир свіжий – 50 г;
  • Яйце – 1 шт .;
  • Масло вершкове – 10 г;
  • Сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Курку промити, прибрати плівку, порізати кубиками і відварити. Остудити, пропустити через м’ясорубку, слідом пропустити сир. Білок збити окремо. У сирно-м’ясну масу ввести жовток, вершкове масло і сіль. Влити білок і перемішати. Надіслати в форму і акуратно варити на пару 15-20 хвилин.

Ці рецепти допоможуть перенести гостру стадію захворювань кишечника і скрасять лікувальний меню при Дієті Стіл 4б.

( 10

Дієта стіл №4 при захворюваннях кишечника: що можна і не можна їсти, меню на тиждень

Лікувальна дієта №4 при захворюваннях кишечника – це один з найефективніших способів для швидкого і ефективного позбавлення від багатьох проблем з шлунково-кишкового тракту.

Даний режим харчування розрахований на тижневий курс, в процесі якого виявляється лікувальний ефект шляхом дотримання дієтичного харчування.

Показання до призначення цієї системи харчування – різні порушення травлення у дітей і дорослих.

Для чого призначена дієта №4 і ким розроблена?

Даний вид лікування призначають при різних гострих і хронічних захворюваннях, таких як коліти та хронічні порушення травлення, які супроводжуються труднощами і проблемами з травленням і перистальтику товстої кишки.

Основне завдання дієти – м’яке і максимально безпечне вплив на організм з будь-якими протипоказаннями до застосування спеціальних препаратів для лікування захворювань травної системи.

Дана дієта повністю безпечна і ефективна при дотриманні всіх рекомендацій.

Ця дієта вважається дуже ефективною при захворюванні кишечника з запорами, так як діє на створення необхідних умов для:

  • «Перезапуску» всієї системи шлунково-кишкового тракту;
  • відновлення нормального функціонування перистальтики.
  • Систему харчування розробив відомий радянський гастроентеролог – Певзнер, і з давніх часів дієта стіл №4 працює ефективно і результативно.
  • Розроблена система харчування увібрала в себе всі найважливіші та необхідні умови лікування проблем з кишечником або шлунком.
  • Вдаватися до цієї системи можуть як дорослі, так і діти, навіть молодшого віку.

Основні принципи дієти №4

Будь-яка дієта спрямована на:

  • поліпшення фізичного стану організму;
  • відновлення органів шляхом скорочення навантаження;
  • зміна якості харчування.

Крім того, під час дотримання правильного режиму харчування відбувається не тільки «розвантаження» кишечника, але і нормалізація загального обміну речовин в організмі. Дієта стіл №4 при захворюваннях кишечника передбачає наявність певних правил і принципів харчування.

Основні принципи четвертої дієти укладені в наступному:

  • «М’яке» вплив на кишечник і шлунок, відсутність сильних подразників оболонок органів шлунково-кишкового тракту.
  • Раціон, який включає в себе максимально низьку кількість вуглеводів в продуктах.
  • Високобілкова легка в засвоєнні їжа.
  • Дотримання умов харчування, які максимально знижують навантаження на органи травлення: не можна вживати їжу з різкими відмінностями температури по відношенню до температури внутрішніх органів.
  • Харчування невеликими порціями, які необхідно вживати в 4-7 прийомів в день.

Які продукти корисні для шлунка

Дозволені продукти при столі номер 4

Кожна дієта має ряд допустимих до вживання продуктів, стоп-продуктів, а так само принципи приготування їжі.

Дієта передбачає свої списки з дозволеними і забороненими продуктами, і дотримання цих списків є принциповим моментом.

Принципи приготування грають важливу роль, так як при різних способах приготування і вживання одні і ті ж продукти впливають на процес травлення по-різному.

 

Стіл під час дієти 4, а так само докладний опис, що можна, а що не можна вживати наведено нижче:

 

  1. М’яка, протерта їжа: це дозволить знизити навантаження на систему травлення. У такій консистенції дозволені такі страви: котлети з нежирного м’якого м’яса, каші, перемелена крупа, суфле, протерті м’ясні і деякі фруктово-овочеві пюре.
  2. Білкова їжа: варене м’ясо, м’ясні суфле, сир, варені яйця.
  3. Пиття: всілякі компоти з сухофруктів, відвари деяких трав, неміцний чай.
  4. Молочні продукти: натуральний йогурт, кефір, сир.

Вживання всіх перерахованих вище продуктів значно впливає на полегшення роботи кишечника. При такому меню виключені:

  • запори;
  • розлади шлунка;
  • проноси;
  • інші неприємні наслідки хвороб шлунково-кишкового тракту.

Заборонені продукти при дієті №4

Повне виключення певних продуктів при захворюваннях кишечника під час дієти стіл номер 4 є обов’язковим і необхідною умовою одужання людини. Заборонені продукти можуть викликати такі неприємні наслідки вживання, як:

  • коліт;
  • ентероколіт;
  • запальні і гнильні процеси в кишці.

Заборонені продукти при дієті стіл №4:

  1. жирна, смажена їжа;
  2. високоуглеводние продукти;
  3. продукти і напої з високим вмістом цукру або солі;
  4. продукти, які мають сильний температурний перепад: морозиво, гарячі супи, напої;
  5. свіжі овочі і деякі фрукти, свіжі концентровані і кислі соки;
  6. ковбаси і сосиски, копчене м’ясо, сало та інші жирні продукти;
  7. свіже молоко;
  8. «Важку» крупу (пшоно, перловка);
  9. Ккфе і кавові напої.

Всі ці страви необхідно повністю виключити в період лікування захворювань кишечника.

Меню на тиждень при захворюваннях кишечника

Меню на тиждень при захворюваннях кишечника підбирається за принципом максимального зниження всіх негативних наслідків, пов’язаних з вживанням їжі. Це дає можливість органам травлення відновитися і налагодити повноцінну роботу. Тиждень харчування з дотриманням дієти номер 4 значно знижує всі прояви і загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Якщо взяти денну норму під час дієти, то показники повинні варіюватися в наступних межах:

  • сумарна калорійність споживаних продуктів в день не повинна перевищувати від 2100 ккал;
  • кількість прийомів їжі не повинно бути менше 5 в день;
  • порції повинні бути невеликих розмірів – для більш ефективної та спрощеної роботи кишечника, шлунку.

Дієта стіл №4, розрахована на тижневу тривалість, описана в таблиці:

День тижня 1-й прийом їжі 2-й прийом їжі 3-й прийом їжі 4-й прийом їжі 5-й прийом їжі
понеділок Каша рисова з круглого рису, нежирна риба на пару пюре яблучне Курячий бульйон з м’ясом грудки, компот із сухофруктів Бублики або сухарики без добавок, зелений чай Кефір, сухарики
вівторок Вівсянка на воді, омлет на пару Сирна маса м’яка, без добавок, чай Овочевий суп з додаванням рису або гречки, салат з варених овочів, чай Чай або компот, сухе печиво або недріжджового випічка Печиво, чай, невелика кількість сиру
середа Картопляне пюре на воді, паштет, чай і печиво Сирна запіканка або маннік, чай або кисіль Суп з овочів і нежирного м’яса, гречана каша з курячим суфле, некислий сік Чай або сік, несолодкі вафлі або печиво без начинки кефір
четвер Каша гречана, шматочок курячої грудки, чай або трав’яний відвар Кефір, овочі тушковані, скибочку підсушеного хліба Суп з м’ясом і крупою, пюре картопляне з котлетами на пару, чай Кефір або трав’яний відвар, запіканка сирна Сушки, кефір
п’ятниця Манна каша з яблуком, скибочку хліба Рибні котлети на пару, овочеве рагу Суп з нежирного м’яса, з картоплею і рисом, каша гречана з котлетами з курки Фруктове пюре, некислий сік, печиво Печиво з чаєм
субота Геркулес на воді з скибочками курячого філе, шматочок хліба, чай Фруктове або овочеве пюре, маннік Крем-суп з протертих овочів з сухариками, локшина і тушкована свинина Сир з фруктами, чай і вафлі Кефір, чай і сирна маса
неділя Каша манна, сирний пудинг, яблуко і чай Сухе печиво, фруктове пюре, кисіль Рибний суп, пюре, нежирна риба або тефтелі Омлет, печиво та чай Чай, кисіль і фруктове пюре

Харчування при захворюваннях кишечника

замість висновку

Дана дієта стіл 4 спрямована на дуже щадне позбавлення від:

  • констіпаціі;
  • колітів;
  • ентероколітів;
  • інших серйозних наслідків, що виникають в періоди загострення хронічних захворювань.

Дієта 4 (4 стіл): таблиця що можна, що не можна, застосування при захворюваннях кишечника, меню на тиждень

При яких захворюваннях показаний подібний режим харчування. Список заборонених і дозволених продуктів. Модифікації дієти – 4а, 4б, 4аг.Діета 4 (4-й лікувальний дієтичний стіл) – це харчування, яка призначається при гострих або хронічних патологіях кишечника з симптомом сильної діареї.

Дане меню рекомендовано при розладах травлення і в для поста періоді. Вплив досягається вибором продуктів, які не потребують механічної обробки шлунком, шляхом надання їм полужидкой форми.

Мета столу 4: скоротити навантаження на шлунково-кишкового тракту, зберігаючи надходження поживних речовин:

  • Захистити слизові оболонки від температурних, хімічних і механічних впливів їжі для зняття запалення.
  • Усунути бродильні процеси.
  • Заспокоїти перистальтику.

Параметри лікувального столу

Дієта номер 4 для кишечника забезпечує повноцінний обсяг макроелементів:

  • білки 90 г , що є мінімумом для дорослої людини вагою до 90 кг;
  • жири 70 г – практично 1 г на кілограм ваги, що допоможе підтримати здоров’я;
  • 250 г вуглеводів – це майже 2,5-3 г на кілограм ваги для енергозабезпечення.

Читайте також:   pH-метрія шлунка – скільки коштує і як проводиться?

Макронутрієнти вкладаються в норми, дають організму сили для одужання при складних хворобах шлунково-кишкового тракту, не перевантажуючи його. Однак раціон буде неповноцінним, так як обмежений у вітамінах, мінералах і клітковині через відсутність овочів і фруктів, молочних продуктів.

Додаткові добові правила лікувальної дієти:

  • до 1,5 літра води і дозволених напоїв;
  • помірно солити страви – до 7 г солі;
  • харчуватися 5-6 разів.

Плану потрібно дотримуватися тільки п’ять днів з перекладом на інші столи.

Що можна? Що не можна?

Будь-лікувальний стіл будується на обмеження страв, здатних викликати погіршення стану. Таблиця показує, як заборонені продукти впливають на шлунково-кишкового тракту:

Назва продуктаПрічіна скасування

Свіжий хліб, хлібобулочні вироби, здоба Цукор і сходять дріжджі
Супи на бульйонах, молоці, жирах, з додаванням овочів, круп і макаронів Жирні, міцні бульйони мають високу ферментативну активність, овочі і крупи дратують стінки кишечника клітковиною. Макаронні вироби провокують бродіння
Жирна свинина, яловичина, курятина з шкіркою. Напівфабрикати з м’яса (ковбаси, сосиски, консервовані паштети, тушонка). Великі шматки м’яса Білкові волокна складні для переварювання, жири вимагають вироблення ферментів. У м’ясних продуктах використовуються добавки, що підсилюють перистальтику
Жирна і смажена риба, консерви, солона і в’ялена риба, а також ікра Жири важко переробляються. Сіль вбирає воду, яку організм втрачає при діареї. Консерви містять жири і важкі білки
Молоко, кефір, йогурт, сир Молочний казеїн засвоюється довго. Лактоза загострює діарею
Рослинна і вершкове масло, горіхи, насіння Перевантажують травний тракт жирами
Яйця круто і в вигляді яєчні Смажене і жирне підсилює секрецію ферментів
Овочі Подразнюючу дію на кишечник
Ячна та пшенична крупа, перловка, бобові Клітковина, яка міститься в оболонці зерен, травмує слизові. Рослинні білки бобових довго розщеплюються
Фрукти, мед, варення, соки, компоти, квас, цукерки, печиво, солодощі, сухофрукти Цукор – головне джерело бродіння, гниття, здуття
Какао і кава з молоком, лате, газована вода, гарячий шоколад Подібні солодкі напої з сухим або свіжим молоком викличуть ферментацію
Майонези, кетчупи, соуси, пряні приправи Перевантаження ШКТ жирами, пряними добавками, молочними білками, хімічними компонентами

Дієта 4 при захворюваннях кишечника базується на обмежених продуктах:

  • Сухарі (200 г в свіжому вигляді), вчорашній білий хліб.
  • Супи на неконцентрованих бульйонах з розварюється і перетертими крупами (манка, рис). Для ситності можна додавати перетерте відварне пісне м’ясо, фрикадельки, вбити і розмішати яйце.
  • Яловичина і телятина без великих жив або в вигляді запечених без масла котлет. Запіканки з м’яса і птиці, легкі паштети без яєць і овочів.
  • Нежирна відварена або тушкована риба. Рибні котлети або фрикадельки в супах.
  • Протертий на ситі або приготований на основі сьогоднішнього кефіру сир.
  • Свіже вершкове масло додається в каші та супи.
  • Легкі омлети на пару, не більше двох яєць всмятку.
  • Рис, вівсянка і гречка на воді ретельно варяться і протираються.
  • Дозволені бульйони з овочів.
  • Зелений і чорний чай, несолодкий кава без молока, киселі, відвар шипшини, чорниці, смородини. Розведений водою 1 до 2 яблучний сік.
  • Яблучне пюре дрібної фракції. Запечені в духовці яблука.

Згідно дієті, меню на тиждень включає три прийоми їжі і три перекусу .

Варіанти сніданків:

  • вівсяні пластівці (або перетерті, або швидкого приготування) на воді з вершковим маслом, яйце всмятку;
  • манка на воді з маслом, сухарик (черствий хліб);
  • вівсяні пластівці і відварена курятина у вигляді паштету з невеликою кількістю масла, шматочок черствого хліба;
  • запіканка з гречки і свіжого (домашнього) сиру в сухарях з яйцем;
  • запіканка (суфле) з рису без молока з яйцями і вершковим маслом, сухарик;
  • курячі котлети на пару з вершковим маслом і яйцем, рис на воді.

обіди:

  • нежирний бульйон з курятини з манкою, перетерта гречка на воді, парові котлети з курки;
  • суп з фрикадельками і рисом, варена і перетерта гречка з паровими котлетами;
  • легкий бульйон з рисом і куряче суфле з яйцями і вершковим маслом в духовці, підсушений хлібець;
  • рибні парові котлети, перетерта гречана каша, легкий овочевий бульйон з манкою;
  • парові котлети з індички, перетертий рис на воді, бульйон на основі філе індички з сухарями;
  • суп на легкому бульйоні з перетертої яловичиною і гречкою, рис з парової котлетою.

вечері:

  • омлет на пару, манна каша;
  • запіканка з гречки і сиру з яйцем;
  • суфле з рису, яйця і курячого м’яса;
  • запечене рибне філе і рисова каша;
  • парові котлети з індички (або риби), гречана каша;
  • гречана каша і два яйця некруто.

перекушування:

  • галетное печиво без цукру;
  • сухарі з білого хліба;
  • желе або кисіль без цукру;
  • перетертий сир з запеченим яблуком;
  • перетерте свіже яблуко.

Желе готуються на основі кизилу, айви, а киселі варяться з груш і чорниці без додавання цукру. Зелений чай, кава, відвари шипшини, смородини, айви і черемхи урізноманітнюють питний режим і вітамінний склад раціону.

Спеціалізовані варіанти дієти номер 4

Бродильна диспепсія виникає на тлі травних розладів, викликаних нестачею ферментів, збоями режиму харчування, надміром грубої клітковини і простих вуглеводів, проблемами з перистальтикою. Вирішити проблеми здуття, важкості в животі, «ледачого шлунка» допомагає модифікована дієта 4а .

Її мета: обмежити надходження в організм речовин, дратівливих кишечник і провокують бродіння. Калорійність «заспокійливої» дієти – 1600 ккал за рахунок переважання білка і знижену кількість вуглеводів, до яких пред’являються основні вимоги. Дотримуватися столу потрібно не більше п’яти днів через одноманітності і бідність продуктового набору.

Модифікований варіант столу 4а рекомендований при захворюваннях кишечника під час загострень. Низькокалорійне меню одного дня включає:

  1. Омлет на пару, манна каша на воді та чай.
  2. Кальцинований сир.
  3. М’ясний суп-пюре, тефтелі на пару і кисіль.
  4. Стакан відвару шипшини.
  5. Холодець з риби, варена вермішель і чай.
  6. Стакан кефіру.
  7. Сухарі з білого хліба, близько 10 г вершкового масла в каші і не більше 30 г цукру допустимі протягом дня.

Хронічні помірні запальні процеси вносять корективи в рецепти страв на кожен день. Дієта 4б не дратує шлунково-кишкового тракту, а саме перешкоджає бродінню, посиленою секреції жовчі і шлункового соку. Рекомендоване при комплексних захворюваннях кишечника, підшлункової залози, печінки і шлунка меню складається з розширеного списку продуктів:

  • близько 200 г вчорашнього або сухого хліба;
  • супи на легких (друге) м’ясних чи рибних бульйонах з перетертими крупами, фрикадельками і подрібненою овочами;
  • відварена нежирна риба і м’ясо або в котлетах на пару;
  • варені і перетерті крохмалисті овочі: кольорова капуста, картопля і морква;
  • солодкі ягоди і стиглі фрукти;
  • свіжі помідори при хорошій реакції на них;
  • молочні продукти в стравах, свіжий сир і кефір;
  • в межах 15 г вершкового масла без солі за один прийом їжі;
  • не більше двох яєць на добу некруто або в омлетах, запіканках;
  • кориця, фруктові соуси, сири, паштети і заливні страви в малій кількості, домашні соуси на бульйонах і петрушці;
  • до 100 г свіжих ягід на добу, печені яблука, киселі і желе з фруктів, крім динь, слив, абрикосів і кавунів;
  • зелений і чорний чай, кава і какао на молоці, розбавлені водою фруктові соки до 150 мл;
  • менше 50 г цукру в день, в тому числі в готових стравах.

Рецепти дієти 4б виключають жирне м’ясо, птицю, рибу, свіжі фрукти, здобу, жирні бульйони і важкі крупи (пшоно, перловка), газованої води і охолоджене пиття, солодощі і капучино:

  1. На сніданок картопляне пюре з вареною рибою і рисовим пудингом.
  2. На перекус свіжий сир.
  3. На обід рисовий суп з розім’ятої морквою, запіканка з м’яса і гречки, желе з яблук або айви.
  4. На полуденок омлет з білків і відвар шипшини.
  5. На вечерю морквяне пюре з котлетами з пісної яловичини.
  6. Перед сном сир або кефір.

Дієта 4 при захворюваннях кишечника в стадії ремісії

Розширене меню на тиждень передбачає перехід до повноцінного харчування на основі відварних, парових або запечених страв. Обмеження стосуються їжі, яка підсилює бродіння і метеоризм:

  • смажене і жирне м’ясо;
  • насичені бульйони;
  • свіжі овочі і фрукти;
  • крупи з великим вмістом клітковини;
  • бобові;
  • газована вода;
  • свіжий хліб і здоба.

Можна побалувати себе зефіром, пастилою або лукумом.

Безглютенові меню (дієта №4аг)

Целіакія, або відсутність певного білка в слизових кишечника, накладає заборону на зернові, що містять рослинний білок – глютен.

Харчування розробляється з переважанням білкової тваринної і молочної їжі, а вимоги залежать від етапу лікування. При повному виснаженні показано внутрішньовенне введення глюкози і фруктози.

 

Після припинення блювоти і діареї вводиться сувора дієта на 8-10 місяців , а після в раціон потроху включаються продукти з глютеном.

 

Дітям до 3-4 місяців рекомендовано тільки материнське молоко, а в старшому віці – щадна їжа невеликими порціями і дрібно. Основні правила:

  • гасити, варити і перетирати;
  • знімати шкірку з овочів і фруктів;
  • повністю відмовитися від винограду;
  • виключити грубі волокна (яблука, бобові, сиру капусту);
  • гриби не давати;
  • виключити магазинне молоко;
  • можна домашні молочні продукти за відсутності непереносимості лактози;
  • солодощі для підвищення калорійності раціону.

Список доступних продуктів на дієті 4аг:

  • рис, кукурудза, соя, лісові горіхи;
  • овочі, в тому числі картопля;
  • фрукти, крім фініків і бананів;
  • кукурудзяна і рисове борошно;
  • м’ясо і риба, ікра;
  • гречка в малих обсягах;
  • рослинні масла;
  • домашня сметана, вершки і масло, сир і сири;
  • цукор, мед, домашнє варення;
  • чай і мелену каву;
  • домашні паштети, магазинна морська капуста, консерви з кукурудзи.

Небезпека для людей з целіакію представляють пшениця, овес і ячмінь, а також продукти з їх вмістом:

  • борошно, хлібобулочні вироби;
  • консерви і соуси;
  • пиво і горілка;
  • газовані і пакетовані напої;
  • розчинна кава 3 в 1;
  • жуйки, чіпси;
  • промислові молочні вироби.

Захворювання кишечника практично завжди порушують роботу суміжних органів травної системи. Дотримання принципів правильного харчування, як правило, допомагає тримати симптоми під контролем і не доводити до ускладнень.

Related posts

Leave a Comment