Дієта 4 стіл – це лікувальне харчування, основною метою якого є зниження навантаження на шлунково-кишковий тракт і призначається при гострих і хронічних захворюваннях кишечника, які супроводжуються діареєю, здуттям живота та іншими розладами травлення. Дієтичний стіл 4 призначається на короткий період часу (від 3 до 7 днів) при таких захворюваннях:
- гострий гастроенетероколіт;
- хронічний коліт і ентероколіт у фазі загострення;
- туберкульоз кишечника (перший тиждень лікування);
- дизентерія.
Також існують різновиди дієтичного харчування, такі як стіл 4Б, який призначається при загостренні коліту на фоні супутніх захворювань (гастрит, панкреатит, дискінезія жовчовивідних шляхів), і стіл 4В, який показаний при ремісії захворювань шлунково-кишкового тракту.
принципи дієти
Також на дієті номер 4 обмежується кількість уживаних тваринних жирів, розщеплення яких викликає підвищене вироблення жовчі і ферментів підшлункової залози, що посилює запальні процеси в тонкому кишечнику при коліті.
Основні принципи дієти 4 стіл полягають в наступному:
- дотримання калорійності раціону (близько 2050 ккал на добу), в разі виснаженні або при діареї денна калорійність може бути збільшена до 2500-3000 кілокалорій;
- вживання 100 г білків в день, включаючи 70% тваринного походження, 250 г вуглеводів, 70 г жирів (з них 50 г вершкового масла);
- обмеження солі (дл 10 г), цукру (до 40 г);
- щоденне вживання 1,5 літра води;
- приготування їжі тільки за допомогою гасіння і варіння;
- вживання їжі в рідкому і перетертої вигляді;
- дробове харчування (4-5 разів на день).
Розвиток гострого і хронічного коліту супроводжується порушенням всмоктування поживних речовин в тонкому кишечнику, тому на дієті №4 слід щодня приймати вітаміни C і вітаміни групи B в таблетках.
З цієї ж причини в раціон включають продукти, що містять залізо, кальцій та інші необхідні мікроелементи.
особливості приготування
З метою поліпшення стану кишечника, зменшення запалення і зникнення симптомів захворювання, на дієті 4 стіл слід дотримуватися правил приготування їжі, які полягають у наступному:
- У процесі приготування супів можна використовувати овочеві і не міцні м’ясні бульйони.
- Каші дозволяється готувати тільки на воді і на бульйонах. Віддають перевагу слизових і перетертим каш.
- М’ясні страви можуть складатися з цільних шматків м’яса, риби або фаршу (тефтелі, фрикадельки), приготованих за допомогою гасіння і готування на пару.
- Овочі вживають після термічної обробки в складі супів або як пюре в обмеженій кількості. При запорі кількість уживаних овочів можна збільшити до 300 грам в день.
- Фрукти і овочі готують у вигляді киселю, желе, компоту, пюре і т.д.
- Рекомендується вживати 1 яйце в день переважно в складі блюд.
- Забороняється готувати смажені і запечені страви.
Що можна, а що не можна їсти на дієті 4 стіл (таблиця)
Дієта 4 стіл сприяє усуненню запальних процесів в шлунково-кишковому тракті і нормалізації стільця за допомогою виключення з раціону їжі, що викликає надмірне виділення жовчі і травних ферментів.
ПродуктиЧто можноЧто не можна
Борошняні вироби | Вчорашній хліб з білої муки, сухарі білого хліба | Свіжий хліб, хліб з житнього борошна. Здобна випічка, млинці, оладки |
М’ясо та птиця | Яловичина, телятина, курятина, індичка. печінка | Баранина, свинина, гуска, качка. Ковбасні вироби, шинка, копчене м’ясо, м’ясні консерви |
риба | Судак, сазан, окунь, короп, щука, тріска і інші нежирні сорти риби, малосольная ікра | Жирні види риби. Солона, копчена, маринована риба. Рибні консерви |
жири | Вершкове масло, рослинні жири | Інші тваринні жири |
Молочні продукти | Нежирний і некислий сир і молоко, м’який негострий сир | Незбиране молоко, кисле сметана, вершки, кефір, гострий і жирний сир |
крупи | Рис, манка, вівсяна крупа, гречка | Пшоно, ячна, перлова крупи. бобові |
Макаронні вироби | відварені макарони | Запіканки з макаронами |
яйця | 1-2 яйця в день | Смажене, зварене круто |
Овочі | У відварному вигляді, як пюре | Овочі в сирому вигляді |
фрукти | Термічно оброблені фрукти і ягоди некислих сортів до 100-150 г в день | Сирі фрукти і ягоди, сухофрукти |
напої | Чай, кава, какао (на воді і без цукру), фруктові і ягідні компоти, соки, розбавлені водою | Какао і кава на молоці, що не розбавлені соки, газовані напої |
Для зменшення бродильних процесів при захворюваннях кишечника можна обмежити вживання цукру, цукровмісних продуктів, а також солодких фруктів і ягід, так як глюкоза в поєднанні з іншими поживними речовинами може спровокувати здуття живота.
Меню на тиждень
Повноцінне меню на тиждень для дієти стіл 4 формується з круп, м’ясних і рибних страв, овочевих супів. При цьому слід максимально урізноманітнити раціон для отримання всіх необхідних поживних речовин, вітамінів і мінералів.
понеділок
- Сніданок: вівсяна каша на воді, бутерброд з вчорашнього хліба з сиром, чай.
- Ланч: ягідний кисіль.
- Обід: овочевий суп на м’ясному бульйоні, голубці зі свининою і рисом.
- Вечеря: сир, компот.
вівторок
- Сніданок: сирна маса з запеченим яблуком, кава.
- Ланч: компот з яблук і груш, сухарі з білого хліба.
- Обід: юшка з судака з сухариками, кабачкової пюре, тефтелі з яловичини з рисом на пару.
- Вечеря: сирне суфле з ягодами.
середа
- Сніданок: бутерброд з вареною шинкою і вершковим маслом, какао без молока.
- Ланч: желе фруктово-ягідне.
- Обід: зелений борщ з яйцем, тефтелі з кролика на пару, в’язка рисова каша з морквою.
- Вечеря: ліниві вареники з рисовим борошном.
четвер
- Сніданок: в’язка гречана каша з маслом, чай з сухарями з білого хліба.
- Ланч: запечені яблука.
- Обід: овочевий суп з цвітної капусти, парове суфле з риби, рис.
- Вечеря: сирники з рисом на пару.
п’ятниця
- Сніданок: вівсяна каша з провареними ягодами, бутерброд з маслом, чай.
- Ланч: густий фруктовий кисіль.
- Обід: бульйон з фрикадельками з курячого фаршу, овочеве пюре (морква, кабачок, цвітна капуста), гречка.
- Вечеря: сирне суфле.
субота
- Сніданок: сирно-ягідне суфле на пару, кава.
- Ланч: бутерброд з відвареною курятиною і маслом, чай.
- Обід: борщ зі свининою, гречана каша з цибулею і морквою.
- Вечеря: ліниві вареники, компот.
неділя
- Сніданок: солодка рисова каша з маслом, чай з бутербродом.
- Ланч: фруктове желе.
- Обід: юшка з окуня, рисова каша, пюре з моркви.
- Вечеря: запечені фрукти (яблука, персик) з сиром.
Рецепти смачних страв
Паштет з індички
Для паштету потрібно: 400 г філе індички, 50 г вершкового масла, 1 морква, цибулина, сіль.
Спочатку необхідно відварити філе індички в підсоленій воді. Після закипання слід зменшити вогонь і зняти всю піну на бульйоні. Через 5 хвилин після того, як м’ясо закипіло, в бульйон додають цибулю і моркву і варять ще протягом 35-40 хвилин.
Готове філе і овочі охолоджують, а потім подрібнюють за допомогою м’ясорубки або блендера. У паштет додають масло і ретельно перемішують, щоб досягти однорідності. Залежно від бажаної консистенції в фарш додають 3-5 столових ложки бульйону. Далі паштет викладають у форму і поміщають в холодильник на 2 години.
Паштет з індички подають до овочевих і круп’яних страв, а також використовують як інгредієнт для бутербродів.
Парові котлети з печінки
Інгредієнти: 300 грам курячої печінки, по 1 моркви і цибулині, 1 яйце, сіль.
Приготування: печінку і овочі подрібнити в фарш з допомогою м’ясорубки або блендера, додати сіль і яйце, ретельно перемішати. Сформовані котлети готувати в пароварці протягом 30 хвилин. Подають котлети з гречаною кашею.
фаршировані яблука
Для десерту знадобиться: 1 кілограм яблук, 400 грам сиру, 2 яйця, 150 г цукру, ванілін.
Яблука помити, вирізати серединку і розкласти на деку на пергаментний папір. Сир розтерти з яйцями, цукром і ваніліном. В серединку кожного яблука розкласти сир. Також слід налити в деко невелику кількість води (50 гр.). Блюдо запікають у духовці протягом 15-20 хвилин і подають до столу в гарячому вигляді.
Сирне суфле з ягодами в пароварці
Для приготування суфле знадобляться наступні продукти: сир (250 гр.), Нежирна сметана (2 столові ложки), манна крупа (2 столові ложки), цукор (6 столових ложок), яйця (три штуки), 100 грам ягід (малина, смородина , чорниця, полуниця і т.д.).
Спочатку відокремлюють білки від жовтків. В окремому посуді перемішують жовтки з сиром, сметаною і цукром. Білки збити міксером на максимальній швидкості протягом 4-5 хвилин, щоб утворилася тверда піна.
Слід акуратно змішати збиті білки і сирне тісто. Далі тісто кладуть в форму для пароварки. Ягоди для суфле миють, сушать паперовим рушником, після чого кладуть зверху на сирне тісто.
Сирне суфле готують в пароварці протягом 30 хвилин. Перед подачею блюдо можна посипати цукровою пудрою. Також сирне суфле можна приготувати з шматочками персика, банана і інших фруктів. При відсутності фруктів готову страву можна прикрасити зверху джемом.
Дієта 4б при захворюваннях кишечника – меню на тиждень
Дієта 4б, також відома як Стіл 4б по Певзнером, є лікувальною мірою при загостреннях хронічних захворювань кишечника в поєднанні з хворобами шлунка, печінки, підшлункової залози і жовчовивідних шляхів.
Лікарі прописують Дієту Стіл 4б при черевному тифі, дизентерії, туберкульозі кишечника, гострих і хронічних колітах, ентероколітах і початковому гастроентероколіті. Меню лікувальної Дієти 4б при належному дотриманні надає загоює ефект і прискорює процес відновлення постраждалих органів.
Основна мета такого лікувального столу – обмежити вживання хімічних, термічних і механічних подразників , і виключити навантаження на кишечник, відмовившись від продуктів викликають бродіння і гниття. В результаті дотримання лікувальної дієти щадне вплив на органи травної системи призводить до зняття запалення кишечника і нормалізації травлення в цілому.
Дієта Стіл 4б лікувальна – суть і умови харчування
Найважливіше правило Дієти Стіл 4б при ураженнях кишечника – дотримуватися встановлених режимом способи приготування продуктів. Їжу для Дієти 4б по Певзнером варять на воді або на пару, або запікають без кірки, після чого подрібнюють або перетирають в пюре.
Важливо виключити з меню пацієнта холодні і гарячі продукти . Будь-яке правильно приготоване блюдо стає небезпечним, якщо його термічні показники нижче + 15 ° С і вище + 45 ° С.
При Дієті Стіл 4б рекомендовано дотримуватися дрібного харчування 5-6 разів на день невеликими порціями, щоб забезпечувати вражений кишечник нескладною роботою через рівні проміжки часу.
Щоб за допомогою Дієти Стіл 4б домогтися правильного лікувального ефекту і якнайшвидшого відступу захворювання, лікарі обмежують меню пацієнтів не тільки певними продуктами і способами приготування, але і рекомендують скоротити обсяг вживаних добових КБЖУ . Енергетична цінність спожитих за добу продуктів при загостреннях хронічних захворювань кишечника повинна складати близько 2900 Ккал. За основу можна взяти такий хімічний склад Дієти Стіл 4б по Певзнером:
- білки – 100-110 г;
- жири – 100-110 г;
- вуглеводи – 450-500 г.
Читайте також: Симптоми при тромбозі гемороїдального вузла – особливості лікування
Основний упор в меню Столу №4б йде на вуглеводи , і хоча рамки дієти скорочують їх звичайну норму, кількість білків відповідає показникам при раціональному харчуванні.
Лікарі радять вживати білки в співвідношенні 60% – тварини, 40% – рослинні. Серед споживаних хворим жирів повинно переважати вершкове масло. Крім того, лікарі радять вживати близько 1,5 л чистої води в день.
Сіль в раціоні Дієти 4б доведеться обмежити до 10 г на добу, цукор – до 50 м
Що можна, що не можна їсти
Лікувальна Дієта Стіл 4б має свої рекомендації і табу у виборі включаються до оздоровчого меню продуктів харчування, за допомогою яких процес одужання можна прискорити, або навпаки – загальмувати. При важких формах захворюваннях кишечника пацієнти, які бажають скоріше піти на поправку, складають меню дієтичного столу з урахуванням наступних списків.
Список дозволених продуктів при Дієті Стіл 4б по Певзнером:
- З хлібобулочних виробів дозволено з’їсти вчорашній або підсушений хліб з борошна вищого і 1-го сорту, сухарі білі. З солодощів дієта допускає вживання бісквіта, здобні булок, сухого печива. При дієтичному Столі 4б можна їсти не частіше двох разів на тиждень невеликі порції м’ясних, яєчних, сирних і яблучних пирогів.
- Перші страви можна варити на знежирених бульйонах або вусі з подрібненими овочами, фрикадельками, розвареними крупами.
- М’ясні страви допускаються з нежирних сортів птиці – курка, індичка, також можна готувати котлети і тефтельки з м’яса кролика, яловичину, телятину.
- Овочі при дієтичному Столі №4б допускаються тільки у вигляді пюре з картоплі, гарбуза, кабачків, моркви, цвітної капусти; зрідка можна дозволити собі помідори, кріп, петрушку.
- З фруктів при Дієті 4б допускаються тільки яблука і груші в готовому вигляді.
- Молочні продукти, такі як вершки, свіжий сир, несолоний і м’який сир, молоко, сметана, також потрібно використовувати в блюда.
- Каші при Столі 4б допускаються з рису і вівсянки.
- Рибу варто вибирати нежирну, допускається ікра, можна робити кнели.
- Яйця готують всмятку, роблять з них омлети на пару, часто при Дієті 4б використовують як добавку в блюдо.
- Список солодощів, включених в меню при цій строгій дієті складається з зефіру, мармеладу, протертого варення, мусів, желе з солодких фруктів.
- Напої при захворюваннях кишечника краще вибирати з цього списку: чай, какао, відвар шипшини, кава, солодкі киселі і компоти, іноді свіжі соки розбавлені водою в співвідношенні 50 на 50.
Важливо: дієтичний Стіл 4б обмежує споживання курячих яєць до однієї штуки в день.
Список заборонених продуктів при Дієті Стіл 4б по Певзнером:
- Хлібобулочні вироби вживаються при гострих хворобах кишечника не повинні містити житнього та пшеничного борошна грубого помелу, також виключаються при Дієті 4б все свіжі та здобні борошняні вироби.
- Перші страви при лікувальному режимі виключають будь-які жирні супи та бульйони з великими шматками овочів і цільними крупами; з бобовими; на молоці; щі; борщі; розсольники.
- М’ясні і рибні блюда на Дієті 4б виключають всі види жирного м’яса і риби, а також копчення і консерви.
- Фрукти, овочі, заборонені в меню Столу 4б: гриби, капуста, огірки, щавель, бруква, ріпа, шпинат, цибуля, редис, а також всі сирі і мариновані; сливи, абрикоси, виноград.
- Молочні продукти виключають свіже молоко, продукти з високою кислотністю, солоні і гострі сири.
- Каші і крупи, які не можна їсти при хворобах кишечника: бобові, пшоно, ячна, перлова.
- Яйця смажені і зварені круто доведеться також виключити з раціону при Дієті 4б.
- Соуси і спеції можна використовувати в їжу взагалі, в тому числі часник, хрін, гірчицю і перець.
- Солодощі, які заборонені при діагнозах ураження кишечника: шоколад, сухофрукти, тістечка, морозиво.
- Напої виключаються з меню Столу 4б: кваси, морси, сік сливи, абрикоса, винограду.
Дієта 4б при хронічному коліті
Стіл №4 показаний пацієнтам з різними захворюваннями травної системи, серед яких запущене запалення слизової кишечника – хронічний коліт. Особливості лікувального меню при хронічному коліті полягають в тому, що строгий режим харчування хворому показаний тривалий час – до півроку, а без дотримання дієти будь-яке лікування важких кишкових захворювань зведеться до нуля.
У перші дні гострих нападів хронічного коліту їжа пацієнта складається переважно з відварів, чаїв, настоїв.
Після цього лікарі радять переходити на меню з пюре і запечених овочів, вживають які невеликими порціями до шести разів на день в теплому вигляді.
Воду при захворюваннях подібного типу можна пити в обмежених кількостях, Дієта 4б передбачає до 1,5 л в день.
Крім рекомендацій і заборон, єдиних для всіх, хто дотримується лікувальний Стіл 4б по Певзнером, важливо відзначити, що при запущеному запаленні кишечника виключаються послаблення режиму.
Хворим захворюваннями кишечника протипоказані свіжі фрукти і овочі, готувати їх необхідно в духовці або на пару і воді, подаючи в протертому вигляді. Виключити зі списку продуктів варто помідори і малину.
Припустимо включати в меню лікувальної Дієти Стіл 4б нежирні види фаршу, натуральні знежирені кефіри і йогурти.
Дієта 4б для дітей призначається у випадках, коли лікування порушень роботи кишечника, шлунка, печінки, підшлункової залози і жовчовивідних шляхів дозволяє не урізати кількість БЖУ, залишивши його збалансованим. Рекомендації і допустимі продукти для дітей при режимі Столу №4б відповідають рекомендаціям для дорослих пацієнтів, якщо у малюка немає алергії на окремі продукти харчування.
Меню на тиждень з рецептами
- Харчування, що входить в оздоровчий раціон людини з хворобами кишечника, має включати в меню максимально багато корисних продуктів і всі способи приготування, при яких корисні речовини в їжі зберігаються.
- Зразкове меню дієтичного Столу 4б на тиждень (сніданок, полуденок, обід, перекус, вечеря, перед сном):
- понеділок
- омлет на пару, свіжий сир протертий, чай зелений;
- сухар білий з джемом;
- суп з вермішеллю і дрібними овочами;
- желе фруктове, сухе печиво;
- котлети парові рибні, рис на воді;
- стакан кефіру.
вівторок
- каша манна на воді з шматочком вершкового масла, чай чорний;
- печене яблуко;
- крем-суп курячий зі сметаною і цибулею;
- кисіль з сезонних фруктів, сухарик;
- пюре картопляне з нежирної рибою, приготованою в духовці;
- стакан ряжанки.
середа
- каша вівсяна дрібна на воді і молоці, джем з сухарем, чай чорний;
- шматочок неострого сиру, трав’яний чай;
- нежирний бульйон курячий з шматочками овочів і фрикадельками;
- шматочок пирога з мелконарубленную фаршем, кисіль;
- м’ясний рулет з кабачком і морквою на пару, протерта гречана каша;
- стакан кефіру.
четвер
- гречка протерта на воді, сухарик, чай;
- морква і яблуко печені, протерті;
- суп-пюре з кролика, картоплі і моркви;
- какао на воді, сухе печиво;
- рис, фрикадельки на пару і салат з вареного буряка і моркви;
- стакан ряжанки.
п’ятниця
- яйце всмятку, вчорашній хліб, настій із шипшини;
- пудинг сирний з яблуками;
- суп на рисовому відварі з шматочками овочів;
- зефір, чай трав’яний;
- індичка тушкована, пюре картопляне;
- стакан кефіру.
субота
- локшина відварна на молоці, пудинг сирний, трав’яний чай;
- омлет запечений з фаршем і кабачком;
- суп-пюре з баклажана, моркви, картоплі і курячої грудки з сухарями;
- відвар з шипшини, печиво сухе;
- тушкована морква, рис, кнелі парові з нежирної яловичини;
- стакан ряжанки.
неділя
- каша рисова протерта на молоці, вчорашній хліб, чай;
- яблучно-морквяне пюре;
- юшка з нежирної риби з картоплею та морквою;
- запіканка з тертого гарбуза;
- куряче суфле, вермішель;
- стакан кефіру.
Щоб дотримання лікувального режиму при важких захворюваннях кишечника переносилося простіше, кращий варіант – знайти рецепти при Дієті Стіл 4б і готувати правильну і смачну оздоровчу їжу. Ось кілька рецептів з меню на тиждень при Дієті №4б :
Суп-пюре з кролика, картоплі та моркви
Суп-пюре з кролика, картоплі та моркви
Складові:
- М’ясо кролика – 100 г;
- Картопля – 200 г;
- Морква – 50 г;
- Ріпчасту цибулю – 60 г;
- Вода – 2 ст .;
- Сіль за смаком;
- Свіжа зелень – за смаком.
Спосіб приготування:
Овочі очистити, промити. М’ясо промити, прибрати плівку, порізати на дрібні шматочки, поставити варитися на повільний вогонь. Картопля, морква і цибуля нарізати дрібно, відправити варитися. Нарізати зелень.
Довести до готовності картоплю і м’ясо. Надіслати зелень і сіль в каструлю, дати настоятися під кришкою кілька хвилин. Вимкнути суп, дати охолонути.
Порційно збити блендером суп до пюреобразного стану.
Цей рецепт підійде як в якості першого страви на обід, так і як самостійне блюдо при загостреннях кишкових захворювань. Він прекрасно підійдемо всім, хто сидить на лікувальної Дієті Стіл 4б.
куряче суфле
куряче суфле
Складові:
- Куряча грудка – 120 г;
- Молоко – 60 г;
- Яйце – 1 шт;
- Сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Курячі грудки промити, прибрати плівку, відварити. Пропустити остигле м’ясо через м’ясорубку, посолити. Розділити яйце, додати жовток до м’яса, перемішати. Збити білок окремо, відправити в м’ясну масу. Змастити форму, викласти м’ясо, відправити в розігріту духовку на 15-20 хвилин.
Ніжне м’ясне суфле – відмінна заміна простим других страв, а при дієтичному харчуванні Стіл 4б – один з нечисленних способів поїсти по-справжньому смачно.
Кнелі парові з нежирної яловичини
Кнелі парові з нежирної яловичини
Складові:
- Яловичина нежирна, м’якоть – 400 г;
- Молоко – 1 ст .;
- Сухарі білі – 50 г;
- Масло вершкове – 15 г;
- Білок яєчний – 1 шт .;
- Сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Сухарі замочити в половині молока. М’ясо пропустити через м’ясорубку з дрібними гратами. Змішати хліб з фаршем, знову пропустити через м’ясорубку. Протерти фарш через сито. Додати білок і молоко, що залишилося, посолити. Надіслати фарш в змащені форми. Варити на пару 20 хвилин.
Кнелі з нежирного м’яса – смачна альтернатива котлет при лікуванні захворювань кишечника і інших органів травної системи за допомогою Дієти 4б.
рецепти
Період відновлення при черевному тифі, дизентерії, туберкульозі кишечника, гострих і хронічних колітах, ентероколітах і початковому гастроентероколіті – досить довгостроковий і важкий для пацієнта.
Читайте також: метеоризм у дорослих – причини виникнення, рінціпи дієти при, лікування народними засобами
Однак варто пам’ятати, що строгі лікувальні дієти, такі як Стіл 4б, можуть полегшити, а головне, прискорити відновлення, якщо знати що і як краще приготувати.
Для цього ідеально підійдуть рецепти для приготування в домашніх умовах при дотриманні лікувальної дієти.
Найкращі рецепти при Дієті Стіл 4б:
гарбузове пюре
гарбузове пюре
Складові:
- Гарбуз свіжа – 50 г;
- Молоко – 250 г;
- Масло вершкове – 25г;
- Безглютеновая або рисове борошно – 50 г;
- Сіль, цукор – за смаком.
Спосіб приготування: Гарбуз вимити, очистити, нарізати дрібно, відправити в каструлю разом з маслом. Довести до готовності, помішуючи. В окремій каструлі молоко повільно змішати з борошном на слабкому вогні, як тільки суміш почне кипіти – вимкнути. Гарбуз пропустити через блендер, додати молочну суміш. Підсолодити і посолити, дати настоятися.
При складанні меню для Дієти Стіл 4б важливо пам’ятати, що рідкі страви складають більшу частину раціону пацієнта, а гарбузове супи дають особливий заряд енергії при серйозних захворюваннях кишечника.
Пудинг сирний з яблуками на водяній бані
Пудинг сирний з яблуками на водяній бані
Складові:
- Сир свіжий – 70 г;
- Білий сухар – 15 г;
- Яйце – 1 шт;
- Масло вершкове для змащування форми;
- Цукор – за смаком.
Спосіб приготування: Сир натерти на дрібній тертці, яблуко – на крупній. Сухарі розмолоти. Білок збити окремо від основної посуду. З’єднати сир, яблуко, жовток, сухарі, цукор, влити білок, перемішати. Викласти в змащену форму сирну масу, акуратно варити на водяній бані 45 хвилин. Прикрасити за бажанням.
Солодкі страви люблять багато, а при захворюваннях кишечника їх потрібно ретельно відбирати серед рецептів зі шкідливими і забороненими продуктами. Сирні пудинги відмінно вписуються в меню при лікувальної Дієті Стіл 4б, як і спосіб їх приготування.
М’ясне пюре з сиром на пару
М’ясне пюре з сиром на пару
Складові:
- Куряче філе – 500 г;
- Сир свіжий – 50 г;
- Яйце – 1 шт .;
- Масло вершкове – 10 г;
- Сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Курку промити, прибрати плівку, порізати кубиками і відварити. Остудити, пропустити через м’ясорубку, слідом пропустити сир. Білок збити окремо. У сирно-м’ясну масу ввести жовток, вершкове масло і сіль. Влити білок і перемішати. Надіслати в форму і акуратно варити на пару 15-20 хвилин.
Ці рецепти допоможуть перенести гостру стадію захворювань кишечника і скрасять лікувальний меню при Дієті Стіл 4б.
( 10
Дієта стіл №4 при захворюваннях кишечника: що можна і не можна їсти, меню на тиждень
Лікувальна дієта №4 при захворюваннях кишечника – це один з найефективніших способів для швидкого і ефективного позбавлення від багатьох проблем з шлунково-кишкового тракту.
Даний режим харчування розрахований на тижневий курс, в процесі якого виявляється лікувальний ефект шляхом дотримання дієтичного харчування.
Показання до призначення цієї системи харчування – різні порушення травлення у дітей і дорослих.
Для чого призначена дієта №4 і ким розроблена?
Даний вид лікування призначають при різних гострих і хронічних захворюваннях, таких як коліти та хронічні порушення травлення, які супроводжуються труднощами і проблемами з травленням і перистальтику товстої кишки.
Основне завдання дієти – м’яке і максимально безпечне вплив на організм з будь-якими протипоказаннями до застосування спеціальних препаратів для лікування захворювань травної системи.
Дана дієта повністю безпечна і ефективна при дотриманні всіх рекомендацій.
Ця дієта вважається дуже ефективною при захворюванні кишечника з запорами, так як діє на створення необхідних умов для:
- «Перезапуску» всієї системи шлунково-кишкового тракту;
- відновлення нормального функціонування перистальтики.
- Систему харчування розробив відомий радянський гастроентеролог – Певзнер, і з давніх часів дієта стіл №4 працює ефективно і результативно.
- Розроблена система харчування увібрала в себе всі найважливіші та необхідні умови лікування проблем з кишечником або шлунком.
- Вдаватися до цієї системи можуть як дорослі, так і діти, навіть молодшого віку.
Основні принципи дієти №4
Будь-яка дієта спрямована на:
- поліпшення фізичного стану організму;
- відновлення органів шляхом скорочення навантаження;
- зміна якості харчування.
Крім того, під час дотримання правильного режиму харчування відбувається не тільки «розвантаження» кишечника, але і нормалізація загального обміну речовин в організмі. Дієта стіл №4 при захворюваннях кишечника передбачає наявність певних правил і принципів харчування.
Основні принципи четвертої дієти укладені в наступному:
- «М’яке» вплив на кишечник і шлунок, відсутність сильних подразників оболонок органів шлунково-кишкового тракту.
- Раціон, який включає в себе максимально низьку кількість вуглеводів в продуктах.
- Високобілкова легка в засвоєнні їжа.
- Дотримання умов харчування, які максимально знижують навантаження на органи травлення: не можна вживати їжу з різкими відмінностями температури по відношенню до температури внутрішніх органів.
- Харчування невеликими порціями, які необхідно вживати в 4-7 прийомів в день.
Які продукти корисні для шлунка
Дозволені продукти при столі номер 4
Кожна дієта має ряд допустимих до вживання продуктів, стоп-продуктів, а так само принципи приготування їжі.
Дієта передбачає свої списки з дозволеними і забороненими продуктами, і дотримання цих списків є принциповим моментом.
Принципи приготування грають важливу роль, так як при різних способах приготування і вживання одні і ті ж продукти впливають на процес травлення по-різному.
Стіл під час дієти 4, а так само докладний опис, що можна, а що не можна вживати наведено нижче:
- М’яка, протерта їжа: це дозволить знизити навантаження на систему травлення. У такій консистенції дозволені такі страви: котлети з нежирного м’якого м’яса, каші, перемелена крупа, суфле, протерті м’ясні і деякі фруктово-овочеві пюре.
- Білкова їжа: варене м’ясо, м’ясні суфле, сир, варені яйця.
- Пиття: всілякі компоти з сухофруктів, відвари деяких трав, неміцний чай.
- Молочні продукти: натуральний йогурт, кефір, сир.
Вживання всіх перерахованих вище продуктів значно впливає на полегшення роботи кишечника. При такому меню виключені:
- запори;
- розлади шлунка;
- проноси;
- інші неприємні наслідки хвороб шлунково-кишкового тракту.
Заборонені продукти при дієті №4
Повне виключення певних продуктів при захворюваннях кишечника під час дієти стіл номер 4 є обов’язковим і необхідною умовою одужання людини. Заборонені продукти можуть викликати такі неприємні наслідки вживання, як:
- коліт;
- ентероколіт;
- запальні і гнильні процеси в кишці.
Заборонені продукти при дієті стіл №4:
- жирна, смажена їжа;
- високоуглеводние продукти;
- продукти і напої з високим вмістом цукру або солі;
- продукти, які мають сильний температурний перепад: морозиво, гарячі супи, напої;
- свіжі овочі і деякі фрукти, свіжі концентровані і кислі соки;
- ковбаси і сосиски, копчене м’ясо, сало та інші жирні продукти;
- свіже молоко;
- «Важку» крупу (пшоно, перловка);
- Ккфе і кавові напої.
Всі ці страви необхідно повністю виключити в період лікування захворювань кишечника.
Меню на тиждень при захворюваннях кишечника
Меню на тиждень при захворюваннях кишечника підбирається за принципом максимального зниження всіх негативних наслідків, пов’язаних з вживанням їжі. Це дає можливість органам травлення відновитися і налагодити повноцінну роботу. Тиждень харчування з дотриманням дієти номер 4 значно знижує всі прояви і загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.
Якщо взяти денну норму під час дієти, то показники повинні варіюватися в наступних межах:
- сумарна калорійність споживаних продуктів в день не повинна перевищувати від 2100 ккал;
- кількість прийомів їжі не повинно бути менше 5 в день;
- порції повинні бути невеликих розмірів – для більш ефективної та спрощеної роботи кишечника, шлунку.
Дієта стіл №4, розрахована на тижневу тривалість, описана в таблиці:
День тижня | 1-й прийом їжі | 2-й прийом їжі | 3-й прийом їжі | 4-й прийом їжі | 5-й прийом їжі |
понеділок | Каша рисова з круглого рису, нежирна риба на пару | пюре яблучне | Курячий бульйон з м’ясом грудки, компот із сухофруктів | Бублики або сухарики без добавок, зелений чай | Кефір, сухарики |
вівторок | Вівсянка на воді, омлет на пару | Сирна маса м’яка, без добавок, чай | Овочевий суп з додаванням рису або гречки, салат з варених овочів, чай | Чай або компот, сухе печиво або недріжджового випічка | Печиво, чай, невелика кількість сиру |
середа | Картопляне пюре на воді, паштет, чай і печиво | Сирна запіканка або маннік, чай або кисіль | Суп з овочів і нежирного м’яса, гречана каша з курячим суфле, некислий сік | Чай або сік, несолодкі вафлі або печиво без начинки | кефір |
четвер | Каша гречана, шматочок курячої грудки, чай або трав’яний відвар | Кефір, овочі тушковані, скибочку підсушеного хліба | Суп з м’ясом і крупою, пюре картопляне з котлетами на пару, чай | Кефір або трав’яний відвар, запіканка сирна | Сушки, кефір |
п’ятниця | Манна каша з яблуком, скибочку хліба | Рибні котлети на пару, овочеве рагу | Суп з нежирного м’яса, з картоплею і рисом, каша гречана з котлетами з курки | Фруктове пюре, некислий сік, печиво | Печиво з чаєм |
субота | Геркулес на воді з скибочками курячого філе, шматочок хліба, чай | Фруктове або овочеве пюре, маннік | Крем-суп з протертих овочів з сухариками, локшина і тушкована свинина | Сир з фруктами, чай і вафлі | Кефір, чай і сирна маса |
неділя | Каша манна, сирний пудинг, яблуко і чай | Сухе печиво, фруктове пюре, кисіль | Рибний суп, пюре, нежирна риба або тефтелі | Омлет, печиво та чай | Чай, кисіль і фруктове пюре |
Харчування при захворюваннях кишечника
замість висновку
Дана дієта стіл 4 спрямована на дуже щадне позбавлення від:
- констіпаціі;
- колітів;
- ентероколітів;
- інших серйозних наслідків, що виникають в періоди загострення хронічних захворювань.
Дієта 4 (4 стіл): таблиця що можна, що не можна, застосування при захворюваннях кишечника, меню на тиждень
При яких захворюваннях показаний подібний режим харчування. Список заборонених і дозволених продуктів. Модифікації дієти – 4а, 4б, 4аг.Діета 4 (4-й лікувальний дієтичний стіл) – це харчування, яка призначається при гострих або хронічних патологіях кишечника з симптомом сильної діареї.
Дане меню рекомендовано при розладах травлення і в для поста періоді. Вплив досягається вибором продуктів, які не потребують механічної обробки шлунком, шляхом надання їм полужидкой форми.
Мета столу 4: скоротити навантаження на шлунково-кишкового тракту, зберігаючи надходження поживних речовин:
- Захистити слизові оболонки від температурних, хімічних і механічних впливів їжі для зняття запалення.
- Усунути бродильні процеси.
- Заспокоїти перистальтику.
Параметри лікувального столу
Дієта номер 4 для кишечника забезпечує повноцінний обсяг макроелементів:
- білки 90 г , що є мінімумом для дорослої людини вагою до 90 кг;
- жири 70 г – практично 1 г на кілограм ваги, що допоможе підтримати здоров’я;
- 250 г вуглеводів – це майже 2,5-3 г на кілограм ваги для енергозабезпечення.
Читайте також: pH-метрія шлунка – скільки коштує і як проводиться?
Макронутрієнти вкладаються в норми, дають організму сили для одужання при складних хворобах шлунково-кишкового тракту, не перевантажуючи його. Однак раціон буде неповноцінним, так як обмежений у вітамінах, мінералах і клітковині через відсутність овочів і фруктів, молочних продуктів.
Додаткові добові правила лікувальної дієти:
- до 1,5 літра води і дозволених напоїв;
- помірно солити страви – до 7 г солі;
- харчуватися 5-6 разів.
Плану потрібно дотримуватися тільки п’ять днів з перекладом на інші столи.
Що можна? Що не можна?
Будь-лікувальний стіл будується на обмеження страв, здатних викликати погіршення стану. Таблиця показує, як заборонені продукти впливають на шлунково-кишкового тракту:
Назва продуктаПрічіна скасування
Свіжий хліб, хлібобулочні вироби, здоба | Цукор і сходять дріжджі |
Супи на бульйонах, молоці, жирах, з додаванням овочів, круп і макаронів | Жирні, міцні бульйони мають високу ферментативну активність, овочі і крупи дратують стінки кишечника клітковиною. Макаронні вироби провокують бродіння |
Жирна свинина, яловичина, курятина з шкіркою. Напівфабрикати з м’яса (ковбаси, сосиски, консервовані паштети, тушонка). Великі шматки м’яса | Білкові волокна складні для переварювання, жири вимагають вироблення ферментів. У м’ясних продуктах використовуються добавки, що підсилюють перистальтику |
Жирна і смажена риба, консерви, солона і в’ялена риба, а також ікра | Жири важко переробляються. Сіль вбирає воду, яку організм втрачає при діареї. Консерви містять жири і важкі білки |
Молоко, кефір, йогурт, сир | Молочний казеїн засвоюється довго. Лактоза загострює діарею |
Рослинна і вершкове масло, горіхи, насіння | Перевантажують травний тракт жирами |
Яйця круто і в вигляді яєчні | Смажене і жирне підсилює секрецію ферментів |
Овочі | Подразнюючу дію на кишечник |
Ячна та пшенична крупа, перловка, бобові | Клітковина, яка міститься в оболонці зерен, травмує слизові. Рослинні білки бобових довго розщеплюються |
Фрукти, мед, варення, соки, компоти, квас, цукерки, печиво, солодощі, сухофрукти | Цукор – головне джерело бродіння, гниття, здуття |
Какао і кава з молоком, лате, газована вода, гарячий шоколад | Подібні солодкі напої з сухим або свіжим молоком викличуть ферментацію |
Майонези, кетчупи, соуси, пряні приправи | Перевантаження ШКТ жирами, пряними добавками, молочними білками, хімічними компонентами |
Дієта 4 при захворюваннях кишечника базується на обмежених продуктах:
- Сухарі (200 г в свіжому вигляді), вчорашній білий хліб.
- Супи на неконцентрованих бульйонах з розварюється і перетертими крупами (манка, рис). Для ситності можна додавати перетерте відварне пісне м’ясо, фрикадельки, вбити і розмішати яйце.
- Яловичина і телятина без великих жив або в вигляді запечених без масла котлет. Запіканки з м’яса і птиці, легкі паштети без яєць і овочів.
- Нежирна відварена або тушкована риба. Рибні котлети або фрикадельки в супах.
- Протертий на ситі або приготований на основі сьогоднішнього кефіру сир.
- Свіже вершкове масло додається в каші та супи.
- Легкі омлети на пару, не більше двох яєць всмятку.
- Рис, вівсянка і гречка на воді ретельно варяться і протираються.
- Дозволені бульйони з овочів.
- Зелений і чорний чай, несолодкий кава без молока, киселі, відвар шипшини, чорниці, смородини. Розведений водою 1 до 2 яблучний сік.
- Яблучне пюре дрібної фракції. Запечені в духовці яблука.
Згідно дієті, меню на тиждень включає три прийоми їжі і три перекусу .
Варіанти сніданків:
- вівсяні пластівці (або перетерті, або швидкого приготування) на воді з вершковим маслом, яйце всмятку;
- манка на воді з маслом, сухарик (черствий хліб);
- вівсяні пластівці і відварена курятина у вигляді паштету з невеликою кількістю масла, шматочок черствого хліба;
- запіканка з гречки і свіжого (домашнього) сиру в сухарях з яйцем;
- запіканка (суфле) з рису без молока з яйцями і вершковим маслом, сухарик;
- курячі котлети на пару з вершковим маслом і яйцем, рис на воді.
обіди:
- нежирний бульйон з курятини з манкою, перетерта гречка на воді, парові котлети з курки;
- суп з фрикадельками і рисом, варена і перетерта гречка з паровими котлетами;
- легкий бульйон з рисом і куряче суфле з яйцями і вершковим маслом в духовці, підсушений хлібець;
- рибні парові котлети, перетерта гречана каша, легкий овочевий бульйон з манкою;
- парові котлети з індички, перетертий рис на воді, бульйон на основі філе індички з сухарями;
- суп на легкому бульйоні з перетертої яловичиною і гречкою, рис з парової котлетою.
вечері:
- омлет на пару, манна каша;
- запіканка з гречки і сиру з яйцем;
- суфле з рису, яйця і курячого м’яса;
- запечене рибне філе і рисова каша;
- парові котлети з індички (або риби), гречана каша;
- гречана каша і два яйця некруто.
перекушування:
- галетное печиво без цукру;
- сухарі з білого хліба;
- желе або кисіль без цукру;
- перетертий сир з запеченим яблуком;
- перетерте свіже яблуко.
Желе готуються на основі кизилу, айви, а киселі варяться з груш і чорниці без додавання цукру. Зелений чай, кава, відвари шипшини, смородини, айви і черемхи урізноманітнюють питний режим і вітамінний склад раціону.
Спеціалізовані варіанти дієти номер 4
Бродильна диспепсія виникає на тлі травних розладів, викликаних нестачею ферментів, збоями режиму харчування, надміром грубої клітковини і простих вуглеводів, проблемами з перистальтикою. Вирішити проблеми здуття, важкості в животі, «ледачого шлунка» допомагає модифікована дієта 4а .
Її мета: обмежити надходження в організм речовин, дратівливих кишечник і провокують бродіння. Калорійність «заспокійливої» дієти – 1600 ккал за рахунок переважання білка і знижену кількість вуглеводів, до яких пред’являються основні вимоги. Дотримуватися столу потрібно не більше п’яти днів через одноманітності і бідність продуктового набору.
Модифікований варіант столу 4а рекомендований при захворюваннях кишечника під час загострень. Низькокалорійне меню одного дня включає:
- Омлет на пару, манна каша на воді та чай.
- Кальцинований сир.
- М’ясний суп-пюре, тефтелі на пару і кисіль.
- Стакан відвару шипшини.
- Холодець з риби, варена вермішель і чай.
- Стакан кефіру.
- Сухарі з білого хліба, близько 10 г вершкового масла в каші і не більше 30 г цукру допустимі протягом дня.
Хронічні помірні запальні процеси вносять корективи в рецепти страв на кожен день. Дієта 4б не дратує шлунково-кишкового тракту, а саме перешкоджає бродінню, посиленою секреції жовчі і шлункового соку. Рекомендоване при комплексних захворюваннях кишечника, підшлункової залози, печінки і шлунка меню складається з розширеного списку продуктів:
- близько 200 г вчорашнього або сухого хліба;
- супи на легких (друге) м’ясних чи рибних бульйонах з перетертими крупами, фрикадельками і подрібненою овочами;
- відварена нежирна риба і м’ясо або в котлетах на пару;
- варені і перетерті крохмалисті овочі: кольорова капуста, картопля і морква;
- солодкі ягоди і стиглі фрукти;
- свіжі помідори при хорошій реакції на них;
- молочні продукти в стравах, свіжий сир і кефір;
- в межах 15 г вершкового масла без солі за один прийом їжі;
- не більше двох яєць на добу некруто або в омлетах, запіканках;
- кориця, фруктові соуси, сири, паштети і заливні страви в малій кількості, домашні соуси на бульйонах і петрушці;
- до 100 г свіжих ягід на добу, печені яблука, киселі і желе з фруктів, крім динь, слив, абрикосів і кавунів;
- зелений і чорний чай, кава і какао на молоці, розбавлені водою фруктові соки до 150 мл;
- менше 50 г цукру в день, в тому числі в готових стравах.
Рецепти дієти 4б виключають жирне м’ясо, птицю, рибу, свіжі фрукти, здобу, жирні бульйони і важкі крупи (пшоно, перловка), газованої води і охолоджене пиття, солодощі і капучино:
- На сніданок картопляне пюре з вареною рибою і рисовим пудингом.
- На перекус свіжий сир.
- На обід рисовий суп з розім’ятої морквою, запіканка з м’яса і гречки, желе з яблук або айви.
- На полуденок омлет з білків і відвар шипшини.
- На вечерю морквяне пюре з котлетами з пісної яловичини.
- Перед сном сир або кефір.
Дієта 4 при захворюваннях кишечника в стадії ремісії
Розширене меню на тиждень передбачає перехід до повноцінного харчування на основі відварних, парових або запечених страв. Обмеження стосуються їжі, яка підсилює бродіння і метеоризм:
- смажене і жирне м’ясо;
- насичені бульйони;
- свіжі овочі і фрукти;
- крупи з великим вмістом клітковини;
- бобові;
- газована вода;
- свіжий хліб і здоба.
Можна побалувати себе зефіром, пастилою або лукумом.
Безглютенові меню (дієта №4аг)
Целіакія, або відсутність певного білка в слизових кишечника, накладає заборону на зернові, що містять рослинний білок – глютен.
Харчування розробляється з переважанням білкової тваринної і молочної їжі, а вимоги залежать від етапу лікування. При повному виснаженні показано внутрішньовенне введення глюкози і фруктози.
Після припинення блювоти і діареї вводиться сувора дієта на 8-10 місяців , а після в раціон потроху включаються продукти з глютеном.
Дітям до 3-4 місяців рекомендовано тільки материнське молоко, а в старшому віці – щадна їжа невеликими порціями і дрібно. Основні правила:
- гасити, варити і перетирати;
- знімати шкірку з овочів і фруктів;
- повністю відмовитися від винограду;
- виключити грубі волокна (яблука, бобові, сиру капусту);
- гриби не давати;
- виключити магазинне молоко;
- можна домашні молочні продукти за відсутності непереносимості лактози;
- солодощі для підвищення калорійності раціону.
Список доступних продуктів на дієті 4аг:
- рис, кукурудза, соя, лісові горіхи;
- овочі, в тому числі картопля;
- фрукти, крім фініків і бананів;
- кукурудзяна і рисове борошно;
- м’ясо і риба, ікра;
- гречка в малих обсягах;
- рослинні масла;
- домашня сметана, вершки і масло, сир і сири;
- цукор, мед, домашнє варення;
- чай і мелену каву;
- домашні паштети, магазинна морська капуста, консерви з кукурудзи.
Небезпека для людей з целіакію представляють пшениця, овес і ячмінь, а також продукти з їх вмістом:
- борошно, хлібобулочні вироби;
- консерви і соуси;
- пиво і горілка;
- газовані і пакетовані напої;
- розчинна кава 3 в 1;
- жуйки, чіпси;
- промислові молочні вироби.
Захворювання кишечника практично завжди порушують роботу суміжних органів травної системи. Дотримання принципів правильного харчування, як правило, допомагає тримати симптоми під контролем і не доводити до ускладнень.