Вітаю вас, худнуть. Пам’ятаєте приказку: «Хліб – всьому голова»? Багато борються з надмірною вагою чомусь її забувають. І намагаються зовсім виключити цей продукт зі свого раціону. Тільки таке рішення не зовсім вірне і я вам зараз поясню, чому. А ще розповім, який хліб можна їсти при схудненні.
Зовсім вже виключати цей продукт з раціону не рекомендується. І на те є свої причини:
- Він багатий на вітаміни групи B. Це такі особливі речовини, які «борються» зі запальністю, підвищеною стомлюваністю, дратівливістю, невдоволенням і іншими «капостями». Тому, коли їмо хлібець, ми захищаємо себе від усього цього.
- Хлібобулочні вироби багаті білком і амінокислотами. Завдяки цьому вони підвищують м’язову активність. А ще вони надовго заряджають наш організм енергією.
- Інформація, що міститься клітковина сприяє виведенню з організму шкідливих речовин і сприяє довшому насиченню.
Також хліб насичує організм міддю, цинком, марганцем, йодом, кремнієм, фосфором і іншими цінними речовинами. Крім вітамінів групи В, в хлібці містяться корисні A, E і F.
А ви самі як думаєте, друзі, який корисніше – білий або чорний житній? Не поспішайте відповідати. Давайте відкинемо емоції в сторону і спробуємо разом відповісти на це питання.
Весь хліб робиться з злаків, чорний – з жита, білий – з пшениці. І те й інше має право на життя. Житній до недавнього часу був одним з основних джерел живлення у наших співвітчизників.
А ще його охоче їли в Скандинавії, північній Німеччині, Франції. Чому він був такий популярний? Так просто в північних регіонах жито краще росте, ніж пшениця. Ось і весь секрет. Що краще росло, то і їли.
А не тому що наші пращури були такі геніальні в харчуванні.
Що ж стосується пшениці, вирощувати її стали не так давно. Перший час пшеничний білий хліб взагалі був делікатесом.
Але багатьом не подобається житній через його кислого смаку. Причина такої кислинки складається в способі заквашування продукту. Для нього закваску роблять із житнього борошна і води. У цій суміші присутня величезна безліч кисломолочних бактерій – вони-то і надають кислинку хліба. Для довідки: в білий хліб в якості закваски додаються пекарські дріжджі.
А називаємо ми цей хліб чорним, тому що він за кольором такий. Щоб досягти цього відтінку, в нього додають натуральний ячмінний солод або інші харчові барвники.
Отже, який же все-таки краще їсти при схудненні. Пропоную порівняти показники: каллоража і величину глікемічного індексу (ГІ).
продукт | зміст вуглеводів | Каллоража, ккал на 100 г | Глікемічний індекс |
Тост з білого хліба | 65 | 386 | 100 |
булочки французькі | 63 | 369 | 95 |
хліб білий | 48,6 | 235 | 80-85 |
Хліб чорний (бородинський) | 40,7 | 207 | 65 |
Хліб з гречаного борошна | 34,2 | 175 | 50 |
Хліб з висівками | 11,3 | 216 | 45 |
Хліб зерновий, житній | 43,9 | 228 | 40 |
За каллоража білий, чорний або житній не набагато відрізняються. Та й за змістом вуглеводів приблизно паритет. Різниця йде тільки в гликемическом індексі – це здатність продукту підвищувати апетит, учащая прийоми їжі. У цьому ключі виразно житній значно менш шкідливий при дієті.
На прилавках магазинів сьогодні продається безліч сортів дієтичного хліба. Якщо давати детальну характеристику кожному з них, і дня не вистачить. Тому я лише побіжно розповім про основні сортах.
Список найпоширеніших дієтичних продуктів:
- З білої муки – найкраще, щоб хліб був виготовлений з грубого помелу. Тобто, бути цільнозерновим. В такому зберігається більше поживних речовин. Вибирайте такий продукт, який присмачений добавками (насіння льону, гарбуза, соняшнику, зерна проса або вівса).
- Житній (він же називається «сірим») багатий на лізин – незамінною амінокислотою, яка так важлива для повноцінного функціонування організму. Особливо ефективний при схудненні хлібці з житнього борошна. Однак людям, що страждають підвищеною кислотністю шлунка, від цього продукту краще відмовитися. Чудовою альтернативою для них стане продукт, виготовлений із суміші житнього + пшеничного борошна.
- З висівками – цей продукт багатий нікотиновою кислотою (речовиною, яке захищає організм від захворювань шлунково-кишкового тракту і попереджає атеросклероз). А ще тут багато клітковини, вітамінів і цінних білків. Тому, споживаючи його, худне ще й зміцнює імунітет.
- З гречаного борошна – у цього продукту багатий вітамінно-мінеральний комплекс. Тому такий він не тільки корисний, але і поживний. Причому надовго дасть худне почуття ситості.
Багато наукових досліджень були присвячені тому, як зменшити калорійність хліба і мінімізувати всмоктування глюкози.
Експеримент полягав у наступному – випробуваним дали з’їсти шматок звичайного білого хліба. Потім заміряли швидкість всмоктування глюкози: цей показник склав 253 ммоль / л в хвилину.
Повірте, швидкість величезна. Це майже те ж саме, як якщо б глюкоза влетіла в кров зі швидкістю світла.
Після цього хліб розрізали на шматочки і заморозили їх. Потім продукт дістали з морозилки і залишили на 5 хвилин в кімнаті, щоб він розморозився. Далі спробувати випробуваним і зробили нові виміри. У цьому випадку швидкість всмоктування склала приблизно 179 ммоль / л в хвилину. Показник зменшився майже на третину.
Але на цьому вчені не зупинилися. Заморожені хлібні шматочки відправили в тостер, після дали продегустувати. Знову зробили завмер. На цей раз швидкість всмоктування склала 157 ммоль / л в хвилину. Тобто, вдалося швидкість всмоктування знизити майже в 2 рази.
Висновок: хліб зберігайте в морозилці. А перед тим, як з’їсти, підсмажте в тостері. Цим ви в 2 рази зменшите швидкість всмоктування глюкози
Після охолодження і термообробки крохмалі стають менш розчинними. Такі речовини мають більшу стійкість до перетравлювання. Це так званий резистентний крохмаль. Рухаючись по травній системі, крохмаль залишається цілим і неушкодженим. Він проходить по шлунку і тонкому кишечнику. Така речовина не перетравлюється, не всмоктується і не завдає шкоди – він навіть корисний.
А ви відео від Малишевої подивіться. У ньому лікарі докладно розповідають, як правильно їсти випічку і скільки.
Чим замінити хліб при схудненні
Перший продукт, яким можна замінити – це хлібці. Однак не всі хлібці при схудненні корисні. Споживання деяких може погано позначитися на вашій фігурі. Вся справа в тому, що виготовляється даний продукт з різних зерен. Одні зерна мають високий каллоража, інші – не дуже. Тому не можна сказати, що все хлібці дієтичні.
Які хлібці краще вживати тим, хто хоче схуднути? Дієтологи радять звернути увагу на наступні моменти при виборі цього продукту:
- Хлібці повинні бути приготовлені методом екструзії. Звичайно, випечена продукція виглядає набагато смачніше. Але зате хлібці, зроблені методом екструзії, відрізняються більш багатим хімічним складом. А значить, вони корисніше.
- Придивіться до складу на упаковці. У продукті не повинно бути зайвим компонентів, ну, скажімо, дріжджів. Можуть бути присутніми соди. До того ж основним складовим такого продукту повинна бути мука грубого помелу.
Ще хліб можна замінити галетами. Ці вироби виготовляються у вигляді коржів або печенек, в складі яких борошно + вода. Причому, борошно може бути найрізноманітнішою – ячна, пшенична, горохова, бобова і т.д. Основна перевага такого продукту полягає в тому, що він довго зберігається. Причому, під час зберігання продукт не втрачає свої корисні властивості.
А ось сухарі покупні я вам категорично не раджу їсти. Ви тільки придивіться до їх складу. Це той же самий батон, а потім йде ще цілий ряд всяких сумнівних і шкідливих компонентів. Тут є масла у великій кількості, консерванти, поліпшувачі смаку і т.д. Ось такий «букет» шкідливих ви ризикуєте отримати, якщо будете харчуватися покупними сухарями.
Якщо не їсти хліб, серйозних проблем зі здоров’ям, звичайно, не буде. Організм сам підкаже вам заміну цього продукту. Зрозуміла це на власному досвіді, коли зимувала в Таїланді. Булки там взагалі не хочеться їсти, відчуваєш після нього тяжкість. Починаєш сприймати цей продукт як тістечко, яким іноді балуєшся з ностальгії.
Але ось зараз я на батьківщині зимую і чомусь тягне поїсти хлібця. Щось підказує організму, що це корисний продукт в наших суворих умовах ???? Єдине, я не їм тільки що приготовленої, а на наступній день трохи підсушеної їм. Коли мені хочеться з’їсти батон з чаєм (трапляється таке), то я підсушують шматочки в тостері або просто на дошці.
Впевнена, що з сьогоднішнього дня ви станете справжніми професорами в області хлібобулочних виробів ???? І зможете однозначно відповісти на питання: «Чи можна їсти хліб при схудненні».
Друзі мої, залишайте відгуки в х з приводу того, який їсте хліб на дієті. І діліться своєю думкою про те новим, що сьогодні дізналися зі статті. А я бажаю вам легкої стрункості і кажу: поки.
З повагою, Ольга Стешкіна
Чим замінити хліб при схудненні: дієтичні коржі замість хліба, які можна на дієті
Будь-яка дієта – це, в першу чергу, відмова від солодкого і мучного. До останньої категорії належить і хліб. Однак піти від традицій харчування, щеплених багатьом з дитинства не так-то просто.
Вихід – знайти аналогічні продукти з найкращим складом і меншою калорійністю. Варіантів того, чим замінити хліб при схудненні, досить багато: від коржів з цільнозерновий борошна до дієтичного лаваша.
Що вибрати кожен вирішує виходячи зі своїх індивідуальних переваг.
Чому поправляються від хліба
Відразу варто уточнити, що поправляються немає від будь-якого хліба, а від конкретного виду злаку, який використовується при його приготуванні. Йдеться про пшеницю, головним недоліком якої поборники ЗСЖ називають наявність глютену.
Цей вид білка провокує різке підвищення цукру в крові, перевантажує імунітет, не дозволяє правильно засвоїтися мікронутрієнтів і мінералів. Його називають відповідальним за ожиріння, алергію, розвиток хвороб серця і порушення функціонування шлунково-кишкового тракту.
Однак, так було не завжди. Ще на початку минулого століття пшеничний хліб «щоб вона не згрішила» такою кількістю недоліків. Справа в тому, що в 50-их роках XX століття вчені-селекціонери почали активно виводити нові види пшениці, з підвищеним імунітетом до хвороб, посухостійкістю, морозостійкістю і високою швидкістю росту.
Сучасні види відповідають всім цим вимогам. Однак одним з наслідків схрещувань стала мутація білка – глютену, який в його нинішньому стані практично не засвоюється, тому що в людському організмі просто немає необхідних для цього ферментів.
Важливо! Дієтологами було помічено, що випічка з однаковою калорійністю по-різному впливає на збільшення ваги. Хліб з пшеничного борошна сприяє набору маси, а, наприклад, з вівсяної практично не впливає на загальну вагу. Згодом вчені з’ясували, що глютен порушує роботу ендокринної системи, порушуючи вуглеводно-холестериновий обмін і загальмовують відновлення клітин печінки.
Читайте також: Які продукти спалюють жир?
Друга причина, яка веде до набору зайвої ваги при вживанні хліба – це додаткові продукти. Часто хліб їдять не в чистому вигляді, а в якості основи для бутербродів, рясно використовуючи калорійні соуси, різного виду масла, ковбаси і жирні сири.
Таке поєднання продуктів – справжній удар по фігурі, що провокує не тільки збільшення жирової тканини, але і вироблення великої кількості інсуліну, що відповідає за відчуття голоду. Результат – навіть незважаючи на дуже калорійний перекус людина не відчуває почуття насичення. Більш того, через короткий час він знову відчує голод.
Третя причина, по якій від хліба товстіють – це його кількість. За розрахунками дієтологів, оптимальна добова норма вживання хліба становить 120-150 гр. А це значить, що в день можна з’їсти не більше 4-5 шматочків середнього розміру.
Найкалорійнішим є хліб з пшеничного білого борошна вищого сорту. Таке борошно містить багато крохмалю, мінімальний запас поживних речовин, синтетичні вітаміни. Сніжно-білий колір свідчить, що продукт пройшов процедуру відбілювання для додання йому товарного вигляду (натуральна борошно не буває білою). Калорійність цього виду хліба становить 260-270 ккал.
Житній вважається більш дієтичним зважаючи показника в 245-250 ккал, а також більшого вмісту клітковини. Його головним недоліком є погана засвоюваність. Він не рекомендований до вживання людям з проблемами шлунково-кишкового тракту.
Хліб з вівсяної муки містить всього 225 ккал. Однак головна користь від вівсянки полягає в її здатності виводити зайву воду, токсини і шлаки з організму. До того ж вона здатна продовжувати відчуття насичення, що дуже важливо для тих, що худнуть.
Кукурудзяний хліб більш калорійний (260 ккал), ніж вівсяний, але при цьому не менш корисний. Він володіє унікальним вітамінно-мінеральним складом, покращує роботу перистальтики, знижує рівень «поганого» холестерину і позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи.
Найкориснішим і низькокалорійним вважається цільнозерновий хліб. Він відрізняється найвищим вмістом корисної клітковини, яка найдовше перетравлюється в шлунку, здатністю чистити судини (виводити холестерин) і відмінним мінеральним складом. Регулярне вживання випічки з цільнозерновий борошна здатне налагодити перистальтику і знизити ризики розвитку онкозахворювань.
Цільнозерновий продукт протипоказаний при виразці, холециститі, панкреатиті і гострому гастриті, так як підвищує кислотність шлункового соку.
Це не єдині види хліба, які можна вживати в період дієти. Дієтологи рекомендують звернути увагу на просту випічку з гречаного, полб’яною, кокосової, гарбузової і льняної муки.
Ще одна відмінність дієтичного хліба – Відсутність в його складі дріжджів. Завдяки цьому в шлункової середовищі не провокуються процеси бродіння, і хліб може вводитися в раціон навіть людей з гастритом і підвищеною кислотністю.
Рецепти дієтичних хлібних виробів
Більшість рецептів дієтичного хліба і випічки не мають в своєму складі спеціальних або будь-яких екзотичних інгредієнтів. Більшу частину компонентів можна знайти вдома або в найближчому продуктовому магазині.
Про користь гречаної муки добре відомо. Однак існує ще один продукт з цього виду злаків – це мука із зеленої гречки. «Жива» крупа зеленуватого відтінку відрізняється від класичної тим, що не піддається термічній обробці, а значить, зберігає більшу частину вітамінів і цінних речовин.
Зелена гречка містить вітаміни групи В, токоферол, магній, кальцій і рутин – антиоксидант, необхідний для здоров’я серця і судин. На Русі це продукт здавна називався «шовковицею».
складові | кроки |
|
|
- Калорійність – 260 ккал.
- Б / Ж / У – 7,4 / 9,2 / 36.
- Зелена гречка має приємний горіховим післясмаком.
Зауваження! Хліб з цього виду борошна рекомендований діабетикам, тому що здатний швидко знизити рівень цукру в крові.
Висівки – добре відомий дієтичний продукт, який вже давно оцінили дієтологи і прихильники ПП-харчування. Існує кілька видів висівок: кукурудзяні, пшеничні, вівсяні. Останні вважаються найбільш корисними в період дієти і очищення організму.
складові | кроки |
|
|
- Калорійність – 184 ккал.
- Б / Ж / У – 14/9/10.
- Щоб не використовувати масло для змащення варто користуватися силіконовими формами.
Житнє борошно буває 4-ох видів: пеклеванная, обдирне, сіяна і обойная. Для випічки хліба найчастіше використовують обдирне і сіяну різновид, які володіють високою поживністю і достатнім вмістом грубих волокон.
складові | кроки |
|
|
Ті, кому не подобається виражений смак житнього хліба, можуть ввести до складу кукурудзяну або пшеничну цельнозерновую борошно. Це пом’якшить смакові якості продукту, але при цьому і підвищить його калорійність.
Цільнозерновий або шпалерна борошно – один з основних продуктів ПП-випічки. У ній мало клейковини, тому з неї не вийде приготувати листкове або заварне тест. Зате цельнозерновую борошно можна використовувати для випічки корисного і низькокалорійного хліба.
складові | кроки |
|
|
Калорійність – 268 ккал.
Б / Ж / У – 7/3/40.
Скорегувати смак можна за допомогою спецій і сухих трав. Особливо добре поєднуються з житнім тестом італійські трави: базилік, орегано, розмарин, майоран.
Дріжджі, як інгредієнт, взагалі слід виключити з дієтичного раціону. Вони не тільки знижують травну функцію кишечника, але і перешкоджають виведенню з організму токсинів і шлаків. Як аналог дріжджів може виступити більш корисна і безпечна закваска.
складові | кроки |
|
|
Зберігати такий хліб можна в холодильнику 5-7 днів.
Дієтичні хлібці здатні не тільки надовго утримати почуття ситості, але і дуже зручні в плані транспортування. Їх можна брати з собою в поїздку або в якості перекусу на роботу в офіс.
складові | кроки |
|
|
Також в тісто можна додати свіжу зелень, а курячі яйця замінити більш корисним варіантом – перепелиними.
Один з найпоширеніших варіантів, того, чим замінити хліб на дієті є дієтичні коржі. Для приготування низькокалорійного аналога знадобиться мінімальний набір продуктів.
складові | кроки |
|
|
Частина висівок можна замінити корисним видом борошна: житнього, гарбузової чи амарантового. В якості додаткових інгредієнтів використовують знежирений сир, сушені водорості, натуральні підсолоджувачі, насіння, сухофрукти або горіхи (в малій кількості).
Лаваш – найпростіший рецепт випічки з використанням борошна. Складається рецепт, як правило, з 2-ух інгредієнтів. Лаваш, як і корж можна використовувати в якості основи для бутербродів або перекусу.
складові | кроки |
|
|
Порада!
Чи можна їсти хліб при схудненні і який?
Багато дієти мають на увазі повна відмова від борошняних виробів і хліба в тому числі. Однак такий підхід може мати не самі приємні наслідки. Виняток хліба зовсім необов’язково і навіть шкідливо. У ньому містяться важливі речовини для організму, харчові волокна. Помірне вживання допоможе поліпшити самопочуття.
Корисний хліб: основні властивості для організму
Хліб є дуже калорійним продуктом, що містить швидкі вуглеводи. Найбільше «претензій» у дієтологів до білого. Однак інші види не так шкідливі, хоч і також при надмірному вживанні здатні зіпсувати фігуру.
Читайте також: Що таке швидкий вуглеводи і в яких продуктах містяться?
Часто фахівці зі здорового харчування пропонують повністю не відмовлятися від хліба, а включати вироби з борошна грубого помелу, твердих сортів пшениці і з висівками. Негативне ставлення належить тільки білим сортами і всіляких булочок. Оскільки в 100 грамах вироби міститься 240 ккал, а в здобної випічки більше 400 ккал.
Вітамінно-мінеральний склад хліба
Житній, цільнозерновий хліб корисніше і менш калорійний. Їх найкраще включати в раціон дієтичного харчування.
Отже, хліб володіє наступними корисними властивостями для організму:
- заряджає енергією і дає відчуття ситості на тривалий час;
- містить харчові волокна і клітковину, необхідні для нормального функціонування і роботи кишечника;
- в висівках багато мінеральних речовин, які сприяють очищенню і зміцненню організму;
- цільнозернові види хліба покращують тиск, нормалізують роботу серцевої системи;
- є джерелом вітаміну В, який важливий для центральної нервової системи, захищає від стресу;
- міститься багато білків і амінокислот, необхідних для росту м’язової маси;
- багатий такими мікроелементами, як цинк, мідь, марганець, йод, кремній, фосфор, вітаміни А, Е, F.
Фахівці рекомендують вживати кілька шматочків чорного хліба в день, а білий їсти за сніданком. В цьому випадку не виникне загрози набору ваги.
Рекомендуємо прочитати про дієту за типом фігури. Ви дізнаєтеся про визначення типу фігури, дієті і спорті для жінок з фігурами «груша», «яблуко», «пісочний годинник», «прямокутник» і «перевернутий трикутник» .А тут докладніше про низкожировой дієті.
Який можна їсти
Сортів хліба існує безліч. У кожного є свої переваги. Відразу і однозначно відповісти, який найбільш корисний, складно.
Чорний чи білий
Це найпоширеніші сорти. Обидва види печуться з злакових культур, але для чорного хліба використовується жито, а для білого – пшениця. Деякий час назад більш популярним був саме перший, тому що ця культура менш вибаглива і добре росте в північних районах. Білий хліб тривалий час був рідкістю.
За кількістю калорій і вуглеводів обидва сорти практично однакові. У 100 грамах білого міститься приблизно 230 – 240 ккал, а в чорному – близько 200 ккал. Також і вуглеводів в обох сортах майже 40. Основна відмінність полягає у величині глікемічного індексу.
Білий хліб сильно сприяє посиленню апетиту. Вже через нетривалий час людина знову хоче їсти. Тому для дієтичного харчування потрібно відмовитися від нарізних батонів, багетів, булочок та іншого.
Для випічки використовується очищена пшеничне борошно вищого гатунку, що обернено пропорційно корисності. У ній містяться швидкі вуглеводи, які одразу розщеплюються глюкозу. Витрачатися вона не встигає і починає накопичуватися в проблемних місцях, а людина відчуває почуття голоду і знову їсть.
Тому з цієї точки зору чорний буде корисніше. Але відмовлятися повністю від білого необов’язково. Для цього можна вибирати вироби з борошна грубого помелу, а також має добавки у вигляді насіння льону, гарбуза, соняшнику, вівсяні пластівці.
Можна зустріти на прилавках магазинів і чорний, який має подібні характеристики.
Про те, який хліб корисніше – чорний або білий, дивіться в цьому відео:
житній
Цей вид хліба ще називають сірим. За калорійністю і вуглеводів він не сильно відрізняється від білого і чорного. Але його глікемічний індекс найнижчий. Крім того, в ньому міститься багато лізину. Це амінокислота, яка дуже важлива для налагодження нормального функціонування систем організму. Кращим вибором при дієті стануть житні хлібці. Їх можна їсти різними способами.
Але є протипоказання у вживанні сірого хліба для людей, що мають високу кислотність шлунка, так як при його виготовленні використовуються кисломолочні бактерії. Тому у нього трохи специфічний смак. Найкраще його замінити на хліб з змішаної борошна – житнього та пшеничного, він буде менш «агресивним».
Бородинський
Він за своїми властивостями дуже схожий на вироби з білої муки. Але у Бородінської є домішка житнього, а пшеничне використовується другого сорту, а також його посипають кмином, коріандром, анісом. У них є корисні речовини. Тому шматочок Бородінського хліба можна їсти в першій половині дня, в поєднанні з чимось низькокалорійним.
бездріжджовий
Деякі вважають, що вживання подібних видів набагато корисніше. Але це не зовсім так. За калорійністю він не сильно краще.
Але його головною перевагою є те, що при випічці не використовуються дріжджі.
А це грибки, які при ослабленні імунітету захворюваннями, прийомом антибіотиків, регулярними стресами можуть викликати різні недуги, що важко піддаються лікуванню. А також підвищувати кислотність в шлунку.
Тому тимчасово можна перейти на бездріжджовий, але панацеєю від набору зайвої ваги він не стане, якщо його вживати, не знаючи міри.
З висівками
В даному виді хліба міститься багато нікотинової кислоти. Вона попереджає розвиток захворювань органів шлунково-кишкового тракту, перешкоджає атеросклерозу. Крім того, виріб з висівками багато клітковиною, білками, вітамінами. Все це допомагає посилити імунітет, поліпшити роботу кишечника, сприяє росту м’язів.
З вівсяним борошном
Цей вид виробів зустріти в магазинах можна нечасто, але спробувати варто. У ньому багато вітамінів і мінералів, харчових волокон. Крім того, хліб з гречаного борошна володіє поживними властивостями. Якщо їсти його з низькокалорійними стравами, то відчуття голоду з’явиться не скоро.
калорійність
Складаючи дієтичне меню, важливо враховувати кількість калорій в сорті хліба. Вибираючи, потрібно пам’ятати не тільки про корисні властивості. Таким чином, можна зрозуміти, скільки і якого виду хліба їсти, щоб не погладшати.
продукт | Ккал в 100 грамах |
білий пшеничний | понад 230 ккал |
Житній хліб | 210 – 220 ккал |
цільно зерновий | 230 ккал |
Хліб з висівками | 250 ккал |
Хліб з гречаного борошна | 180-200 ккал |
випічка | 400 ккал |
Тому найкращий час для включення хліба в меню – це перша половина дня, тоді енергія встигне витратитися.
Чи варто повністю відмовлятися від хліба
Фахівці вважають, що зовсім виключати вироби з раціону не варто, хоча б по вищеописаним причин. Він покращує настрій, продовжує почуття ситості, постачає організм білками, вітамінами і волокнами. Дієтологи рекомендують щодня з’їдати хоча б 50 грамів продукту, краще з житнього, гречаного борошна або з висівками.
Звичайно, це не означає «зелене світло» безконтрольного вживання хліба. Але в помірних кількостях він не зашкодить стрункості фігури.
Чим можна замінити, коли складно встояти
Для багатьох хліб – це вже традиція, відмовитися повністю не вийде. А, крім того, в цьому немає особливої користі. Але є цілком гідна заміна. По-перше, це хлібці. Але до вибору теж потрібно підходити розумно. Часто виробники почали під їх виглядом робити звичайний «дріжджовий батон» або сухарі. Користі в цьому немає ніякої.
хлібці
Щоб не помилитися, важливо звертати увагу на склад. У ньому не повинно бути борошна, крім грубого помелу, а краще просто зерна, а також дріжджів, цукру, штучних добавок. Допустимі тільки сода і сіль.
Необхідно стежити за методом виготовлення. Підходить тільки екструзія. Зовнішній вигляд таких хлібців не самий апетитний, але зате в них багатий і корисний хімічний склад.
По-друге, хорошою альтернативою стануть – галети. Це такі хлібні вироби, які мають форму печива. Але в складі галет йде тільки борошно і вода. Сторонніх компонентів в них немає. Зберігати їх можна досить довго, при цьому корисні властивості нікуди не губляться. Борошно для виготовлення використовують різних видів: пшеничне, горохове, житнє, ячну, бобову.
галети
Крім того, цілком реально зменшувати калорійність хліба. Для цього слід зберігати його в морозильній камері, а перед вживанням підігрівати в тостері.
У цьому випадку швидкість всмоктування глюкози в кров скорочується майже в два рази. Справа в тому, що після різної термічної обробки крохмаль в хлібі втрачає розчинність.
Організм не може його переварити, засвоїти, а значить, він не завдає шкоди. Він проходить через шлунок і кишечник, очищаючи їх.
Дієта на чорному хлібі
Люди, які займаються активними видами спорту, можуть спробувати спеціальну дієту. У день дозволяється їсти 10 – 12 шматочків хліба. Для дієти підходить цільнозерновий вид виробів. Його можна їсти як вприкуску з різними стравами, бажано низькокалорійними, наприклад, овочевим салатом, так і використовувати для бутербродів.
Але намазувати або класти на тост із чорного хліба все потрібно дуже тонким, практично непомітним шаром. Для цього підійдуть нежирне м’ясо, птиця, натуральне вершкове масло, знежирений сир. Також необхідно включати фрукти і овочі в цю дієту, кисломолочні продукти, наприклад, йогурт без цукру.
Схуднення з хлібом триває протягом двох тижнів, потім йде закріпний період виходу з дієти. Протягом цього часу кожен раз потрібно поступово заміщати пару скибочок наступними видами продуктами:
- склянкою вареної квасолі;
- 250 грамами макаронних виробів з борошна твердих сортів;
- двома третинами будь зерновий каші;
- однією вареною картоплею;
- одним качаном кукурудзи;
- парою ложок мюслі з ранку.
Рекомендуємо прочитати про дієту без м’яса для схуднення. Ви дізнаєтеся про те, чи можна худнути без м’яса, переваги та недоліки такої дієти, меню на 7 і 9 днів, дієтичних рецептах.А тут докладніше про вегетаріанську дієту.
Виключати хліб з раціону зовсім необов’язково, це не принесе користі. Важливо пам’ятати, що набирають вагу через великої кількості в меню. Цільнозерновий хліб насичує організм енергією і вітамінами, дає поживу для росту м’язів. Пару шматочків з ранку зарядять силами на цілий день, забезпечать почуття ситості на довгий час.
Худнемо правильно: чи можна їсти хліб при схудненні
Який хліб можна їсти при схудненні – гостре питання для всіх любителів мучного. Хороша новина – зовсім відмовлятися від хлібобулочних виробів не доведеться. Досить з’ясувати які з них несуть користь, а які необхідно виключити з раціону. І тоді вони можуть стати вірними помічниками в боротьбі із зайвими кілограмами.
Користь хліба на дієті
Коли проста людина вирішує схуднути і сідає на дієту, перше, що він робить – повністю виключає булки з раціону. Здавалося б – раціональне рішення. Але, насправді, – велика помилка. Ось чому:
- Хліб є відмінним джерелом вуглеводів для організму. Залежно від сорту вони можуть бути як швидкими, так і повільними
- Він містить білок, найцінніший будівельний матеріал для організму людини. Неможливо худнути правильно без вживання білка
- Він багатий вітамінами і мінералами. Повноцінне насичення організму мікроелементами особливо важливо на дієті
- Він дуже смачний. На дієті не можна повністю відмовлятися від улюблених продуктів, інакше таку дієту неможливо буде витримати
Читайте також: Калорійність пшеничного каші – користь і шкода
Він дає організму необхідну енергію, додатково забезпечуючи його корисними речовинами. Чи можна їсти хліб при схудненні – однозначно так. Однак, не кожен вид улюбленого продукту однаково корисний.
Глікемічний індекс хліба
Варто зайти в хлібний відділ будь-якого супермаркету, і відразу стає зрозуміло – його різновидів існує безліч. І далеко не кожен з них є корисним. Іноді людина помічає, що одним його видом наїдаєшся надовго, а інший насичує лише на пару годин.
Відбувається це тому, що у різних видів продуктів різний глікемічний індекс. Цей показник говорить про те, як довго буде засвоюватися з’їдена їжа. А чим довше вона засвоюється, тим довше організм відчуває ситість.
вид хліба | Глікемічний індекс |
білий | 85 |
чорний | 51 |
Бородинський | 44 |
Чорний з насінням | 49 |
З висівками | 50 |
Вибираючи, який хліб можна їсти при схудненні, точно варто виключити білий. Всі продукти з пшеничного борошна вищого гатунку мають високим глікемічним індексом – близько 85. І біла булка – не виняток.
Але це не означає, що будь-які інші його види безпечні під час дієти. Щоб домогтися стрункості, потрібно звернути увагу і на калорійність споживаних продуктів.
калорійність хліба
Однакові за розміром шматочки містять різну кількість енергії. А на дієті варто вибирати продукти, що містять менше калорій. Дана таблиця допоможе зорієнтуватися в хлібному різноманітті.
вид | Калорій на 100 г |
білий | 234 |
Білий з насінням | 304 |
Бородинський | 203 |
хлібці спінені | 280 |
хлібці звичайні | 330 |
чорний | 212 |
Чорний з насінням | 258 |
З висівками | 250 |
булочка сирна | 348 |
Ще по темі >> Я худну знову: що їсти на вечерю при схудненні
Лідери по калорійності – булочка сирна, а також хлібці і білий хліб з насінням. І якщо булочку і білий батон з насінням варто виключити з раціону, то з хлібцями все не так.
Незважаючи на високу калорійність, хлібці є відмінним варіантом для підтримки стрункості. Три скибочки бородінського важать майже 100 грам, а три хлібці – 40 грам. А задоволення стільки ж, адже 3 бутерброда з хлібцями – це як і раніше 3 бутерброда.
Який хліб вибрати при схудненні
Що не можна – вже відомо. Тепер варто визначитися, який хліб рекомендується їсти при схудненні. Якщо хочеться знайти струнке тіло, не відмовляючи в задоволенні поласувати хлібом, то допустимо вибирати будь-який з нижчеперелічених варіантів.
Чорний. Зроблений з житнього борошна. Сюди входить і бородинський, і заварний, і звичайний житній. У такому продукті міститься небагато калорій, у нього низький глікемічний індекс і містить корисні вітаміни. При схудненні можна сміливо їсти чорний хліб.
З висівками. Зроблений з борошна грубого помелу. Найголовніша його користь – поліпшення роботи травної системи. Завдяки підвищеному вмісту клітковини, він механічно очищає стінки кишечника від відкладень. Чим краще травлення – тим ефективніше схуднення. До того ж він низькокалорійний, тому такий хліб однозначно можна їсти при схудненні.
Хлібці. Прекрасний вибір для тих людей, які люблять починати ранок з бутербродів. Дозволяють зменшити вагу їжі, що з’їдається, а значить корисні на дієтах. Особливо приємно, що хлібці часто бувають збагачені різними вітамінами, а також мають всякі натуральні смакові добавки, дозволяючи урізноманітнити раціон. Так, при схудненні можна їсти і звичайний чорний хліб, але не кожна людина це витримає.
Перераховані вище види дозволено вживати на дієті, але робити це потрібно з розумом. Як – тема наступного розділу статті.
Як правильно їсти хліб при схудненні
Коли людина обожнює хліб, він може їсти його з ранку до вечора. Адже з ним ситніше, а ще він такий смачний. Смажена картопля з хлібом – ммм, смакота. Так при схудненні хліб є, зрозуміло, можна. Тільки ось результату можна і не дочекатися. Щоб цього не сталося, необхідно дотримуватись деяких порад:
- Не використовувати його з вживанням інших вуглеводів. Він сам по собі є повноцінним джерелом енергії. Вживаючи його з кашею, картоплею або макаронами, людина надмірно навантажує травну систему. А вже біла булка з маслом і цукром, так із солодким чаєм – такий удар жодна дієта не витримає
- Їсти не більше 100 грам мучного за раз. Який хліб є при схудненні – важливе питання. Але не менш важливим є обсяг разової порції. З’їдаючи по 6-10 скибочок з кожним прийомом їжі, схуднути неможливо.
- Вживати його на сніданок і обід, виключивши його у вечірній час. Хліб – прекрасне джерело енергії, яку ще належить витратити. За цілий робочий день це зробити набагато простіше, ніж за вечір біля телевізора або комп’ютера. В кінці дня краще віддати перевагу білковій їжі.
- Влаштовувати розвантажувальні дні без булок. Вранці їх можна замінити на кашу, в обід – на пару картоплин, а ввечері – на свіжі овочі. Різноманітність в харчуванні – ключ до довгострокового підтримці стрункою і підтягнутою фігури.
Ще по темі >> Харчування при схудненні: чи можна їсти сухарі, з чим і як
Який хліб можна їсти при схудненні – так практично будь-який, якщо слідувати даним радам. При схудненні важливий баланс – в складі дієти повинні також бути крупи, овочі, фрукти, м’ясо та риба. Не можна обмежуватися одним видом продуктів.
Хлібна дієта при схудненні
В інтернеті можна прочитати, що при схудненні можна їсти тільки чорний хліб, запиваючи його знежиреним кефіром. Таку думку помилково, і може привести до серйозних наслідків для здоров’я.
Коли людина їсть, він наповнює свій організм корисними речовинами. Для здоров’я кісток організму потрібен фосфор і кальцій. Для серця – калій і магній. Щоб шкіра залишалася пружною, потрібно отримувати вітамін Е і селен. Не можна забувати про риб’ячий жир і амінокислоти з тваринного білка. І це тільки мала частина того, що потрібно організму.
Ось наслідки такої дієти в довгостроковій перспективі:
- Занепад сил. Через кілька днів при такому харчуванні людина почне відчувати ознаки хронічної втоми. Немає ніякого сенсу худнути, якщо втрачаються життєві сили
- Погіршення стану волосся і шкіри. Брак вітамінів і мінералів гарантовано призведе до такого результату
- Зниження розумових здібностей. Мозку для нормального функціонування потрібно корисний жир, а також швидкі вуглеводи для його підживлення. Недарма люди помічають, що після цукерки або фініків вони починають краще розуміти
- Зіпсований настрій. Неможливо довго харчуватися тільки двома продуктами і зберігати гарний настрій. Така дієта в перспективі може вилитися в сімейні конфлікти і погіршення відносин з колегами і друзями
Можна їсти хліб при схудненні, але не можна їсти тільки його. На такій дієті небезпечно сидіти навіть один тиждень, не кажучи вже про більшу тривалість. Її можна використовувати тільки в якості одного розвантажувального дня. Але не частіше, ніж раз в 2-4 тижні.
Є хліб і худнути
Хліб – це один дієти, якщо їсти його з розумом. Адже він – відмінне джерело енергії і гарного настрою. Якщо слідувати вищепереліченим рекомендаціям, то можна буде не боятися зірватися, відчувши запах свіжої випічки в супермаркеті. Адже будь-який, хто дочитав до сюди, знає – можна їсти хліб і худнути!
Чи можна їсти хлібці для схуднення: їх користь і шкода
- прискорення обміну речовин;
- поліпшення артеріального тиску;
- зниження рівня холестерину;
- нормалізація рівня глюкози в крові.
Скільки хлібців можна їсти в день
Під час дієти фахівці рекомендують замінювати все борошняні вироби на хлібці з високим рівнем клітковини. Але здорове харчування залежить ще і від калорійності. Навіть корисні продукти у великій кількості можуть стати вашим ворогом. 4-6 штук хрустких слайсів в день достатньо. Звичайно, число залежить від виду хлібців та їх складу.
Хлібці – шкода при схудненні
Деякі виробники додають до складу дієтичних продуктів консерванти і шкідливі підсилювачі смаку. Їх мета – підвищити продажі. Перед покупкою уважно вивчайте склад і КБЖУ хлібців. Хрусткі слайси протипоказані тільки тим, хто недавно переніс операцію, і дітям молодшого віку.
Калорійність хлібців залежить від складу. Для здорового харчування вибирайте хрусткі грубі слайси з високим вмістом клітковини.
Калорійність хлібців залежить від складу. Для здорового харчування вибирайте хрусткі грубі слайси з високим вмістом клітковини.
Ідеальний житній хлібець випікається з житнього і гречаного борошна. Цей вид вважається самим дієтичним і корисним для тих, хто мріє скинути парочку зайвих кілограмів. Житні хрусткі снеки з висівками – ідеальний перекус в період розвантажувальних днів.
Гречані слайси готуються повністю з гречаного борошна. Такий вид хлібців позитивно впливає на травлення, рівень глюкози і метаболізм. Їх головна перевага – корисні вуглеводи, які швидко і надовго насичують організм. Готуйте з них дієтичні і смачні сніданки.
Їх особливість серед інших – протизапальну дію. Рисові компоненти вбирають шкідливі речовини і холестерин з організму. На жаль, дієтологи рекомендують відмовитися від рисової закуски людям з діабетом і неактивним способом життя. Вся справа в високому гликемическом індексі.
Головна відмінність кукурудзяних снеків – висока калорійність. Хлібці містять від 340 до 370 калорій на 100 г, що набагато вище, ніж у житніх або гречаних. Але разом з цим вони насичені фолієвою кислотою, яка особливо актуальна для жінок під час вагітності.
При виборі пшеничних хлібців уважно вивчайте склад. Найкорисніші слайси зроблені з цілісних зерен без додавання консервантів і підсилювачів смаку.
Чим перекусити під час дієти, щоб не зірватися? Відповідь – снеками з цільного зерна. Високий рівень клітковини і жорсткі волокна – найкраще поєднання для меню діабетиків.
Алергія на глютен не привід відмовлятися від корисного частування. Сьогодні виробники випікають хрусткі слайси, виключаючи алерген. Шукайте такі хліби в спеціальних відділах. Єдиний їхній мінус – ціна.
Хрусткі хлібці для схуднення – рецепт начинок
За допомогою дієтичного продукту можна приготувати безліч смачних і корисних закусок. Замініть бездріжджовий лаваш на житній хлібець, щоб щільно перекусити і не порушити дієту.
Рецепти смачної дієтичної закуски з солодкою начинкою
- Намажте кукурудзяний або пшеничний хлібець нежирної рикоттой, додайте нарізану полуницю, ківі або манго, а потім подрібнені волоські горіхи і мелену корицю.
- Мигдальне масло, бананові гуртки, крапелька меду і шматочки тонко нарізаного яблука – ідеальний сніданок для здорового харчування з низькою калорійністю.
Солоні начинки для закусок з хлібцями
- Авокадо, нарізаний помідор і смужки болгарського перцю.
- Тунець.
- Нежирний хумус, огірок і куряча дієтична грудка.
- Соус сальса, червона цибуля і сир фета.