Кавун – червона тиквіна, улюблена всіма з дитинства. Багато хто називає його ягодою або фруктом, але це не так. Він містить в собі велику кількість корисних вітамінів і мінералів, необхідних людині.
Однак щоб вдосталь насолодитися солодким ласощами, отримати з нього всі поживні елементи і при цьому не нашкодити собі, треба бути обережним при покупці. Детальніше про якостях плода і про те, як його правильно вибирати, буде розказано в даній статті.
Калорійність і БЖУ кавуна на 100 грам
Ця тиквіна в своєму складі має 90% води, тому вона вважається низькокалорійним продуктом. У 100 грамах м’якоті знаходиться лише 27 ккал. Якщо мова йде про консервований кавуні або його соку, то варто зауважити, що в них калорій буде дещо більше – приблизно 37 ккал.
Корисно знати! Кількість БЖУ в ньому так само невелика. З огляду на його низьку калорійність, кількість вуглеводів тут в 6 разів більше, ніж білків. Так, багато експертів налічують в 100 грамах цього продукту вуглеводу – 8,63г, коли білків – 1,41 г, а жирів 0,70 м
Хімічний склад і корисні властивості кавуна
Кавунова м’якоть багата різними мікро- і макро-елементами, які благотворно впливають на здоров’я людини:
- Вітаміни групи В, які беруть участь в роботі нервової системи;
- Вітамін РР, який має тонізуючий ефект і забезпечує хороший сон;
- Вітамін С, який зміцнює імунну систему і є сильним антиоксидантом;
- Вітамін D, що міститься в кісточках кавуна і відповідає за здоров’я шкіри, кісток, волосся і нігтів;
- Фолієва кислота, здатна запобігти анемію. Також вона відіграє величезну роль при вагітності, знижуючи ризик розвитку патологій у плода;
- Лікопін – пігмент, що надає тиквіна її червоний колір і знижує ризик розвитку онкологічних захворювань;
- Магній, що допомагає боротися з депресіями і втомою, також позитивно впливає на роботу внутрішніх органів і допомагає іншим вітамінам краще всмоктуватися в кров;
- Легкозасвоювані цукру.
Цю тиквіну можна вживати в помірній кількості з користю для здоров’я, адже в ній так багато лікарських характеристик, крім основного – відмінного сечогінний засіб.
- Для тих, хто підтверджений таких хвороб, як атеросклероз, подагра і артрит, рекомендується вживати в літній сезон кавуни, так як вони надають протизапальний ефект і прискорюють метаболізм.
- Поліпшують загальний стан організму при високому тиску, ожирінні, проблеми з печінкою і жовчним міхуром.
- Допомагає вивести солі з нирок.
- Зменшує рівень холестерину.
- Виводить токсини з організму.
- Благотворно впливає на сітківку ока, покращуючи зір.
- Запобігає розвитку анемії і недокрів’я.
Також в народній медицині популярно лікувати мігрень, а також усувати втому і млявість шляхом прикладання до скронь охолоджених кавунових кірок.
Відзначимо! А якщо довести кірку до кашоподібного стану, то цю суміш цілком можна використовувати в якості крему і наносити на шкіру, щоб повернути їй свіжість і підтримати тонус.
Чи можна їсти кавун при схудненні?
Багато дівчат вибирають для себе кавунову моно-дієту. Ефективність раціону, в якому основним продуктом буде ця тиквіна, не залишає сумнівів. Чому ж людина худне, коли вживає його в їжу?
Відповідь криється в його корисних властивостях:
- Калорійність кавуна досить низька, але відчуття насичення після нього приходить швидко. Схуднення буде відбуватися за рахунок того, що в організм буде надходити меншу кількість калорій, ніж раніше.
- Тиквіна прискорює обмін речовин і покращує травлення.
- Цей продукт містить в своєму складі певний тип клітковини, резистентний крохмаль, який дає людині відчуття ситості, а також блокує засвоєння деяких вуглеводів.
добова норма
Однак не можна бездумно з’їдати цілі кавуни в поодинці, завжди треба дотримуватися норму. Її можна легко розрахувати: на кожні 15 кг в організмі людини припадає 1 кг кавуна. Отриману цифру слід поділити на 5, і, таким чином, виходить 5 рівних прийомів їжі в день.
При цьому, підтримуючи кавунову дієту, треба відмовитися від вживання чаю або кави. Тривалість такого харчування не повинна перевищувати двох днів. Найкраще влаштовувати такі розвантажувальні «кавунові» дні з перервою 5 днів.
В іншому випадку, така дієта може привести до виснаження організму: кавун може вивести тільки зайву рідину, однак він не здатний позбавити людину від жирових відкладень.
Протипоказання і шкоду від вживання
Незважаючи на всі свої переваги, плід може при неправильному вживанні принести шкоду здоров’ю людини:
- Цей продукт не варто змішувати з іншими, так він в поєднанні з чим-небудь ще погано засвоюється.
- Не можна вживати у вечірній час і на ніч тим, хто страждає від цукрового діабету.
- Люди, чий організм має схильність до набряків, повинні вживати ці ласощі в невеликій кількості, щоб уникнути застою рідини.
- Обмежити часточки тиквіни слід і тим, у кого спостерігається знижена функція нирок, а також у кого в нирках є камені розміром більше 4 мм.
- Протипоказано вживання кавуна людям, що страждають від аденоми простати.
- Утриматися від тиквіни слід при діареї і дисбактеріозі.
- Під час лактації не слід вживати кавуни.
Як правильно вибрати кавун?
Існує дещо не хітростно секретів, які дозволять підібрати в магазині або на ринку солодкий і смачний плід:
- На кавуні не повинно бути тріщин і вм’ятин. Не можна також купувати такий кавун, який розрізали прямо перед очима покупців, щоб продемонструвати їм його стиглість.
- Малюнок на плоді повинен бути чітко вираженим.
- Вага повинна бути приблизно 8 кг. Менше – значить кавун молодий і не стиглий, а більше 10 кг може означати, що в ньому містяться небезпечні хімікати, нітрати.
- При натисканні руками з різних сторін повинен лунати тріск.
- При постукуванні слід прислухатися, звук повинен бути глухий.
- Чим суші хвостик плоду, тим соковитіше буде тиквіна.
- Найкраще купувати ласощі до кінця літа, так ризик покупки наповненого хімією плода автоматично знижується.
Використання в кулінарії
- Традиційно кавун використовують в їжу в сирому вигляді. Нарізані часточки відмінно втамовують спрагу в літні дні. Найкраще їсти кавун, не змішуючи його з іншими продуктами, в іншому випадку це може привести до підвищеного газоутворення.
- З кавунової м’якоті можна отримати смачний фреш, досить лише добре збити все в блендері. Свої корисні властивості свіжовичавлений сік буде зберігати лише 30 хвилин, потім він перетвориться в просто солодку воду.
- Улюбленим делікатесом багатьох господинь вважається засоленная в банку тиквіна. Закочують плоди зазвичай на початку осені, щоб холодною зимою поласувати частуванням. Смак у такого блюда своєрідний, до нього треба звикнути.
- З кавунових кірок багато роблять варення та джеми. Однак тут слід дотримуватися обережності, адже саме в цій частині плода найбільше накопичуються хімікати. Щоб зменшити їх кількість, досить попередньо замочити кавунові кірки в воді на 2-3 години.
- Кавунові салати – одне з кращих літніх страв, так як інгредієнти в ньому зазвичай все сезонні, а значить свіжі і багаті вітамінами.
Відзначимо! Кавун – не тільки смачний, але і вигідний для здоров’я продукт, який принесе, при правильному виборі і в помірній кількості, неоціненну користь людині.
Вам також може сподобатися
Скільки калорій в кавуні і чи можна його їсти при дієті для схуднення
Кавун відомий ще з часів Стародавнього Єгипту, адже обробіток культури йшло повним ходом. Баштанних культур застосовувалася не тільки, як їжа, але ще і як косметичний засіб.
До цього дня залишається загадкою, що ж це – плід сімейства гарбузових або ж гігантська ягода, вага якої досягає декількох кг. Вчені стверджують, що кавуни залишали в усипальницях фараонів, щоб ті куштували їх, перебуваючи в загробному житті.
З’явився кавун в Південній Африці, де донині зустрічається зростаючим в диких умовах.
Європейці покуштували ласощі за часів хрестових походів, для Росії ця рослина аж до 19-го століття було рідкісним явищем на столах.
Користь і шкода
Важливе питання – чи можна їсти кавун при дієті для схуднення? Так звісно!
Корисні властивості представника сімейства гарбузових, або ж помилкової ягоди, як прийнято вважати, полягають в багатстві мікроелементів, вітамінів та інших корисних речовин. Серед них лікопін – речовину, що відноситься до групи антиоксидантів.
Хороший продукт і при схудненні – калорійність кавуна допомагає не набирати зайвої маси тіла, а насолоджуватися смаком з користю для організму. Глікемічний індекс високий, але при цьому, рослина має корисний склад. Природа наділила його жовчогінні та сечогінні властивості, що допомагає дбайливо очищати організм.
Приймати кавуновий сік, поглинати м’якоть корисно тим, хто потребує зниженні «шкідливого» холестерину. Проводиться профілактика серцево-судинних захворювань, включаючи атеросклероз, недокрів’я, завдяки клітковині, що містить плід. Очищення нирок і печінки від шлаків дозволяє організму поліпшити працездатність, а також благотворно впливає на інші органи.
Скільки можна з’їдати в день?
Щоб вивести пісок з нирок, слід натщесерце вживати 2 кг м’якоті і соку протягом п’яти днів, бажано в два прийоми. Допомагає сік і м’якоть при схудненні. Глікемічний індекс сприяє вживанню не тільки на сніданок, а й вечерю. Однак не можна забувати про міру, адже при її збільшенні, відбудеться негативна реакція.
Хворі, які страждають на подагру і анемією, мають можливість вживати кавун регулярно без побоювань за своє здоров’я.
Кавуновий сік допомагає впоратися з такими хворобами:
- нефритом;
- Сечокам’яною хворобою;
- циститом;
- Жовчнокам’яної хвороби;
- При отруєнні;
- цирозі;
- жовтяниці;
- Захворюваннях нирок.
Крім того, гіпертоніки і люди, які відчувають болю в суглобах, і ті, хто бажає позбавитися від зайвої рідини в організмі, очистити жовчний міхур, можуть приймати кавуновий сік в перервах між прийомами їжі. Лікарі не дають рекомендацій щодо дозування, адже енергетична цінність кавуна мала, шкода він не завдає, якщо не брати до уваги особисту непереносимість продукту, а користь велика.
Кавун не приносить шкоди організму, але при цьому не можна забувати, навіть, незважаючи на 95% -склад рідини, глікемічний індекс високий і дорівнює 95 – це означає швидке виникнення почуття голоду.
Глікемічний індекс, корисний склад, низька калорійність кавуна дають можливість застосування розвантажувальних днів, на кожен з яких припадає 1,5-2 кілограмовий плід, зелений чай і мінеральна вода без газів. Властивості продукту забезпечать грамотний підхід до поліпшення самопочуття.
При годуванні грудьми
Плід корисний для годуючих мам, допомагає без шкоди для здоров’я позбутися анемії, виробити молоко для малюка. Вживання можливо тільки з 3-го місяця лактації, тому що
він має властивості, здатні не кращим чином позначитися на травленні малюка.
Перший день, що включає в себе поїдання кавуна молодою мамою, обмежується лише цим нововведенням, про інші незнайомі для дитини продукти слід на якийсь час забути на п’ять днів, щоб вчасно виявити можливі негативні наслідки.
Шкода продукту, як і інших культур, що відносяться до сімейства баштанних, укладений в можливості накопичення хімікатів, якими недобросовісні фермери. Перевагу віддавати краще тим продавцям, які не використовують «хімію», а також давно відомі.
Порада: для виявлення шкідливих речовин, слід розрізати і придивитися до м’якоті. Жовтий колір ниток або ж ущільнення свідчать про наявність нітратів, а значить, можуть бути неприємні наслідки:
- нудота;
- Біль в животі;
- блювота;
- Діарея.
Безпечний період придбання кавуна – середина серпня.
Протипоказання
Шкода рослина завдає організму тих, хто хворий на цукровий діабет або проблеми з селезінкою. Целюлоза, перетравлюється в організмі протягом тривалого проміжку часу, шкідлива для людей, які хворіють на тиф. Для них краще пити сік, а не вживати м’якоть, адже властивості погіршують роботу слабкого травного органу.
Калорійність на 100 грам
Скільки калорій на 100 грамах кавуна точно не відомо, тому що точно число залежить від обсягу плоду, але в середньому становить 25-35 ккал на 100 грам продукту. Важливо знати, не тільки наскільки калорійний кавун, а й склад БЖУ:
- Скільки білків? 0,6 грама.
- Скільки вуглеводів? 8 грам;
- Скільки жирів? 0,2 грама;
- Скільки холестерину? 0 грам;
Вам знадобиться: таблиця калорійності продуктів
Дієта і кавун
Є думка, що кавун підходить для дієти, але це не зовсім вірно.
Незважаючи на силу волі при поглинанні одного лише кавуна протягом дня, а також сильне почуття голоду, яке викликає продукт, почне вироблення інсулін, що знизить рівень глюкози.
Відчуття голоду підвищиться тому, впоратися з такою дієтою буде непросто, адже глікемічний індекс високий, а склад плода простий, але не калорійний.
Кавун можна використовувати при схудненні, але можуть виникнути невеликі труднощі, пов’язані з почуттям міри. В середньому на добу допустимо 1,5-2 кг для середньостатистичної людини.
склад
Цінні властивості кавуна проявляються в сприятливу дію на органи травлення, серце і судини. Ніжні харчові волокна, що входять до складу (0,5%), виводять холестерин і шлаки. Ті, що худнуть люди розраховують БЖУ (обсяг білків, жирів і вуглеводів з розрахунком на певну масу тіла) і обов’язково включають в раціон харчування кавун.
Незважаючи на глікемічний індекс, велика кількість таких компонентів робить склад кавуна унікальним і корисним:
- кальцію;
- калію;
- магнію;
- Фолієвої кислоти;
- каротину;
- С;
- РР;
- В 2;
- В 1.
Поєднання солоних продуктів і кавуна надає додаткове навантаження на ослаблене серце, а також стає причиною набряклості, адже великий вміст рідини затримується через солі в організмі. Лікарі не рекомендують одночасне споживання горішків, сухариків, солоної риби та іншого з кавуном.
Правила вибору
Купівля кавуна – дуже важливий аспект, так як від нього залежить, чи надасть він шкоду або від продукту буде користь. Правила вибору хорошого кавуна:
- Часточка кавуна занурюється в воду. При наявності нітратів, рідина забарвиться в рожевий або червоний колір. При відсутності – лише замутить її;
- Плід потрібно стиснути. Відсутня тріск, але за зовнішнім виглядом він зрілий? Свідчить про хімічних добавках;
- Кавун в розрізі не має ідеально гладкій поверхні, на м’якоті присутні цукрові крупинки, білувато-рожеві тонкі прожилки.
Допустима норма нітратів: 60 мг на 1 кг плода. Накопичення відбувається нерівномірно, а щоб уникнути можливого потрапляння в організм токсинів, брати дуже великі плоди не рекомендується. Середня маса плоду не перевищує 8 кг, хоча залежить від сорту.
Дітям бажано давати лише серцевину, вона корисніше і смачніше.
рецепти
Фруктове желе в кавунових кірках
- Фруктово-ягідне порошкоподібною желе – упаковка;
- Шоколад гіркий – 100 грам;
- Кавун (пару кг).
Взяти маленький плід, розрізати навпіл, видалити м’якоть. Можна скористатися способом приготування желе з соку і м’якоті кавуна і желатину.
Желе заливається поетапно в порожні кірки, між шарами насипається шоколадна стружка. При наповненні кірки після кожного шару прибирати в холодне місце, коли половинка заповниться – десерт готовий. Ділиться на дольки, подається до столу. Смак і користь десерту порадують гостей і близьких.
Кавунова гроно
- Пол склянки води;
- Крохмалю – 50 грам;
- Пшеничного борошна – 50 грам;
- Два яєчних білка;
- Один кавун;
- Цукрова пудра для прикраси.
Кавун розрізати, спеціальним ножем для овочів вирізати кульки будь-якого обсягу. Крохмаль розвести у воді, в окремій формі збити білки, об’єднати з крохмалем. Кожен кульку вмочити в борошні, а після в суміші.
Обсмажити у фритюрі, рясно прикрасити цукровою пудрою. Викласти в вигляді виноградного грона.
ЦІ СТАТТІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ схуднути
Ваш відгук на цю статтю: ( 376
Калорійність? кавуна. Скільки калорій в 100 грамах кавуна,? склад, БЖУ, користь і шкода
Кавун – одне з найулюбленіших ласощів, яким можна сповна насолодитися в кінці літа і першій половині осені. Червона м’якоть відрізняється соковитістю і солодкістю.
Не дивно, що стиглий кавун так подобається і дітям, і дорослим. Але якщо ви стежите за фігурою, то при складанні меню важливо враховувати калорійність кавуна.
Розповідаємо, скільки калорій доводиться на 100 гр соковитою м’якоті, і так чи так уже корисна ця ягода.
калорійність кавуна
Скільки ж калорій в 100 гр кавуна і яке співвідношення БЖУ? Все залежить від ступеня стиглості і цукровий ягоди, сорти та інших факторів. В середньому, 100 грам соковитої червоної м’якоті містить від 25 до 35 ккал. Що стосується БЖУ, то в аналогічному обсязі міститься:
- білків – 0,6 гр;
- жирів – 0,1 гр;
- вуглеводів – 5,8 гр.
Однак при складанні денного раціону і підрахунку енергетичної цінності багатьом зручніше знати, яка калорійність і поживність кавуна на 1 кг. У такому обсязі ягідної м’якоті міститься від 250 до 270 ккал. Відповідно, білків – 6 гр, жирів – 1 гр, а вуглеводів – 58 гр.
Калорійність жовтого кавуна
Все частіше в продажу можна зустріти кавуни з яскравою жовтою м’якоттю. Але яке КБЖУ на 100 гр цього сорту? Калорійність жовтого кавуна трохи вище, ніж у класичного виду ягоди. На 100 грамів м’якоті без шкірки доводиться 38 ккал.
А ось БЖУ дуже схоже:
- білки – 0,6 гр;
- жири – 0,1 гр;
- вуглеводи – 6,2 гр.
Відповідно, в 1 кілограмі жовтих кавунів міститься близько 380 ккал, білків – 6 гр, жирів – 1 гр, вуглеводів – 62 гр.
Склад і харчова цінність кавуна
Харчова цінність класичного кавуна з червоною м’якоттю визначається його хімічним складом. Що ж робить цей продукт корисним для організму людини? Отже, хімічний склад найбільшої ягоди представлений наступними компонентами:
- вітамін A – 0,1 мг;
- цинк – 90 мкг;
- пектин – 0,6 гр;
- вітамін B3 – 0,03 гр;
- лікопін – 2,5 мг;
- фтор – 20мкг;
- аскорбінова кислота – 7 мг;
- калій – 64 мг;
- залізо – 1000 мкг.
Також в складі корисного ласощі присутні фолієва кислота, вода, натрій, йод, вітамін PP, кальцій, кобальт, клітковина, марганець, органічні кислоти, вітамін В2, мідь, зола, фосфор і т.д. Цим і пояснюються корисні властивості кавуна для здоров’я чоловіків і жінок, в тому числі вагітних.
Завдяки ніжним харчових волокон, які складають 0,5% від усього обсягу продукту, з організму делікатно, але ефективно виводяться шлаки і шкідливий холестерин. Харчова цінність кавуна також полягає в тому, що він благотворно впливає на серце, судини і шлунково-кишкового тракту.
Незважаючи на високий глікемічний індекс (ГІ = 65 од) і солодкий смак, кавун виступає прекрасним рішенням для тих, хто на дієті. Продукт не сприяє збільшенню ваги і набору жирових відкладень. З ним можна влаштовувати відмінні розвантажувальні дні.
Добова норма споживання кавуна
А скільки можна з’їсти кавунової стиглої м’якоті в день? Добова норма споживання плоду для дорослої людини становить 500 гр. Якщо складаєте дієтичний раціон, то враховуйте: в добу можна з’їсти не більше 1,5 кг м’якоті. В іншому випадку для серця і підшлункової залози створиться надто велике навантаження.
Що стосується дитячого харчування, то можна давати кавун дитині? Так, але тільки з 2-х років. У цьому віці дозволяється їсти від 80 до 100 гр м’якоті на добу. Дитині 4-6 років можна давати вже 150 гр в день.
Користь і шкода кавуна
Цей представник сімейства гарбузових є справжнім джерелом різних цінних вітамінів, мікроелементів і інших корисних для людини речовин. Наприклад, Лікопід – потужних природних антиоксидантів. Завдяки їм кавун не тільки виводить з тканин шкідливі речовини, але і дозволяє боротися з безпліддям і чоловічим безсиллям.
М’якоть ягоди і сам кавуновий сік – відмінне рішення в боротьбі з шкідливим холестерином. Якщо включити в свій раціон свіжі якісні плоди, то можна забезпечити прекрасну профілактику:
- недокрів’я;
- атеросклерозу;
- різних серцево-судинних захворювань.
Клітковина, яка міститься в продукті, благотворно впливає на функціонування шлунково-кишкового тракту і нирок. Вона очищає їх, покращує працездатність кишечника і нормалізує самопочуття в цілому. Харчові волокна запобігають виникненню закрепів. Також ягода очищає печінку від токсинів. Тому дуже корисно їсти кавуни після курсу лікування антибіотиками.
Читайте також: Таблиця страв – кремлівська дієта
Не варто забувати про малокалорійність плодів. Саме тому без побоювання їх можна включати в дієтичний раціон. Посилити ефект схуднення дозволить сечогінну дію і жовчогінний ефект ягоди.
Однак є й мінуси. Шкода кавунів може проявлятися, як і у інших баштанних культур, у ризику накопичення хімікатів. Деякі недобросовісні фермери використовують їх, що негативно відбивається на здоров’ї їдців.
Також кавун може стати причиною набряків. Справа в тому, що сіль затримує в тканинах організму велику кількість рідини. Як результат – зайві обсяги і набряклість.
З цим стикаються дуже багато жінок під час вагітності. Ось чому період виношування дитини – це не протипоказання до вживання кавунів, але попередження про те, що потрібно знати міру.
Також за відгуками лікарів слід відмовитися від подібної їжі ввечері.
Лікарі настійно рекомендують відмовитися від поєднання кавуна з чіпсами, сухариками, солоною рибою, горіхами, хлібом та іншими снеками ..
Таблиця калорійності кавуна
Щоб було простіше орієнтуватися в цифрах, нижче представлена таблиця калорійності для цього продукту:
Назва продукту | Калорійність (ккал) |
Свіжий кавун (м’якоть без шкірки) | 25 |
консервований | 37 |
солоний | 17,2 |
маринований | 33,6 |
кавуновий сік | 38 |
Кавуновий фреш з несолодкого плода | 21 |
Цукати з кавунових кірок | 209 |
кавуновий сорбет | 82 |
З сиром на грилі | 50,6 |
Про те, як схуднути на цьому фрукті, дивіться у відео:
кавун
Кавуном називають плід трав’янистої однолітник сімейства Гарбузові, Званий тиквіна. Тиквіна – це ягода, найбільша з відомих, може мати різну форму – правильний куля, овал, циліндр і навіть куб. За кулінарної класифікації кавун відноситься до фруктів. Забарвлення твердої шкірки зустрічається в різних варіантах, від світло-до темно-зеленого з практично чорними смужками, плямами або сіткою. Між кіркою і яскраво-червоною соковитою м’якоттю є біла прошарок різної товщини, від декількох міліметрів до 4-5 см (з таких корок варять варення і готують цукати). М’якоть традиційно червоного кольору, але селекціонери можуть похвалитися жовтими або жовтогарячими усередині кавунами. Насіння кавуна варіюються від дрібних (0,5 см) до середніх (1-1,5 см), по кольору теж різняться – білі, темно-коричневі або комбіновані.
походження кавунів
Історія кавунів корінням сягає в XX століття до н.е., перші згадки про круглих зелених ягодах зустрічаються в документах, що розповідають про життя племен Південної Африки (calorizator).
У Стародавньому Єгипті доказом вживання кавунів служать прекрасно збереглися кісточки, виявлені в гробниці Тутанхамона (існувало повір’я, що кавуни слід в обов’язковому порядку відправляти з померлим чоловіком, щоб вони служили їжею в потойбічному світі).
калорійність кавуна
Калорійність кавуна становить 25 ккал на 100 грам продукту.
Склад і корисні властивості кавуна
Кавун має досить значний за кількістю вітамінів і мінералів хімічний склад, в якому присутні: вітаміни А, В1, В2, В6, В9, С, Е, Н і РР, а також калій, кальцій, магній, залізо, фосфор і натрій.
Харчові волокна, що містяться в кавуні, сприяють нормалізації метаболізму, фруктоза робить плід відмінним варіантом для харчування людей, які страждають на діабет. Відоме властивість кавуна – очищення нирок і печінки, завдяки сильним сечогінним і жовчогінним властивостями.
У сезон кавунів, якщо поставити мету оздоровитися, то можна, не сильно напружуючись, навіть позбутися від піску і дрібного каміння в нирках. Вживання кавуна знижує рівень холестерину в крові, зміцнює організм.
шкода кавуна
Слід пам’ятати, що кавун прекрасно вбирає нітрати, тому може викликати не тільки алергічні реакції, але і завдати істотної шкоди здоров’ю. Не слід безконтрольно вживати кавун діабетикам і людям, страждаючим нирковою недостатністю. Кавун містить багато цукру.
сорти кавунів
Вирощені в Росії кавуни діляться на кілька сортів, серед яких найвідоміші – Астраханський, Вогник, Подарунок Сонця, Скорик, Херсонський, Цукровий малюк. Високо цінуються кавуни, вирощені в Узбекистані, Казахстані та Таджикистані, такі плоди можуть довго зберігатися, не втрачаючи смакових якостей.
вирощування кавуна
Для повного дозрівання кавуна потрібно багато сонця, тепла і вологи, тому найкращий клімат – тропічний. Але і в середній смузі Росії цілком можливо виростити солодкий і соковитий кавун – правда, розміром така ягода буде істотно відрізнятися від своїх астраханських побратимів.
Вибір кавуна – дівчинка чи хлопчик?
Немає чіткого докази того, що кавуни жіночого роду – «дівчатка» – солодше і соковитіше «хлопчиків», але для багатьох це має значення, тому ще раз нагадаємо, що відмінність по «статевою» ознакою – різний вид попки кавуна (місця, протилежне хвостику ).
У «дівчаток» попка світліше, більше за розміром і має нечіткі межі, у «хлопчиків» – акуратна, втягнута всередину і темного кольору. Часто вибрати смачний кавун допомагає уважний погляд на хвостик – чим він сухіше, тим кавун спелее.
Багато стукають по кавуну і прислухаються – дзвінкий звук говорить про соковитості і стиглості, глухий – про те, що кавун довго чекав свого часу і має консистенцію губки для миття посуду.
Кавун і схуднення
Кавун чудово втамовує спрагу, тому відмінно підходить для розвантажувальних днів і навіть для моно-дієти. Але слід пам’ятати, що велика кількість кавуна лише на деякий час притупляє відчуття голоду, тому слід з розумом підходити до вирішення схуднути за рахунок кавунів і просто отримувати задоволення від чарівного смаку соковитої ягоди.
нарізка кавуна
Найправильніше – трохи стукнути кавун об край столу, щоб він тріснув і сам розпався на половинки, взяти ложки і зжерти соковиту м’якоть, обливаючись солодким соком. Таке щастя випадає рідко, тому існують кілька способів акуратною нарізки і подачі кавуна (калоризатор).
Для елегантного десерту потрібно очистити кавун від корок і нарізати невеликими шматочками «на один укус», приготувати невеликі вилочки, щоб гості не забруднилися. У домашній обстановці кожен вибирає той спосіб, який зручний і залежить від гостроти ножа.
Можна зрізати дві верхівки, зручно встановити кавун на плоскій стороні на блюді або плоскій тарілці і різати зверху вниз на дольки зручною ширини. Можна відразу розділити кавун уздовж навпіл і різати далі поперек довільними скибочками.
У продажу з’явилися спеціальні ножі для різання кавунів, що нагадують яблучні, які дозволяють в рекордні терміни отримати ідеально рівні однакові часточки.
Більше варіантів нарізки кавуна дивіться у відеоролику «9 оригінальних способів нарізати кавун»:
Застосування кавуна в кулінарії
Традиційне використання кавуна – в свіжому вигляді, краще всього – окремо від інших продуктів, через годину-дві після будь-якого прийому їжі. Також кавуни маринують, солять, готують з м’якоті сироп (мед), з кірок – цукати і мармелад.
Більше про кавуні, про його користь і шкоду дивіться у відеоролику телепрограми «Про самому Головному», починаючи з 13 хвилин 40 секунд.
Кавун: користь і шкода для здоров’я жінки і чоловіки | Їжа ці ліки
Кавун – користь і шкода для здоров’я
У 100 грамах кавуна міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):
- Калорійність: 30 ккал (2%).
- Вуглеводи: 7,5 г (3%).
- Жири: 0,2 г (0%).
- Білок: 0,6 г (1%).
- Клітковина: 0,4 г (2%).
- Вітамін A: 569 МЕ (11%).
- Вітамін C: 8,1 мг (13%).
- Холін: 4,1 мг.
- Бетаїн: 0,3 мг.
- Омега-6 жирні кислоти: 50 мг.
Кавун також містить незначну кількість таких вітамінів і мінералів, як вітаміни E і K, тіамін, рибофлавін, ніацин, вітамін B6, фолієва кислота, пантотенова кислота, кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк, мідь, марганець і селен .
Вживання кавуна сприяє підтримці організму гідратованим, допомагає запобігти раку, знижує запалення і окислювальний стрес, сприяє здоров’ю серця і багато іншого. Ось чим корисний кавун для здоров’я людини:
1. Підтримує організм гідратованим
- Вживання води – важливий спосіб підтримувати ваш організм гідратованих.
- Проте вживання в їжу продуктів з високим вмістом води також може допомогти.
- Цікаво, що кавун на 92% складається з води (2).
- Високий рівень вмісту води є однією з причин, за якими фрукти і овочі допомагають вам відчувати тривалий час наповненість в шлунку після їх вживання.
- Поєднання води і клітковини (харчових волокон) означає, що ви споживаєте хороший обсяг їжі без великої кількості калорій.
резюме:
Кавун містить велику кількість води. Це робить його продуктом, добре гідратуючий ваш організм і допомагає вам довше відчувати повноту в шлунку.
2. Кавун містить багато антиоксидантів
Ось короткий огляд найважливіших антиоксидантів, присутніх в кавуні:
- Вітамін C : Є антиоксидантом, який допомагає запобігти пошкодженню клітин вільними радикалами.
- Каротиноїди : Це клас рослинних сполук, що включає альфа-каротин і бета-каротин, які ваш організм перетворює в вітамін A.
- Лікопін : Це тип каротиноида, який не перетворюється на вітамін A. Цей потужний антиоксидант надає червоний колір таким дозрілим овочам і фруктам, як помідори і кавун, і пов’язаний з багатьма корисними ефектами в відношення здоров’я людини.
- Кукурбітацин E : Рослинна з’єднання, що володіє антиоксидантною і протизапальною властивостями. Гірка диня, родичка кавуна, містить ще більше кукурбитацина E.
резюме:
Кавун – низькокалорійний плід з високим вмістом деяких поживних речовин, особливо каротиноїдів, вітаміну C і кукурбатіціна E.
3. Допомагає запобігти раку
Дослідники вивчили лікопін та інші окремі рослинні сполуки в кавуні щодо їх протиракових властивостей.
Хоча споживання лікопіну пов’язано зі зниженим ризиком розвитку деяких видів раку, результати неоднозначні. Найбільш сильний взаємозв’язок лікопіну зі зниженням ризику розвитку ракових захворювань виявлено в відношення ракових захворювань травної системи (2).
Лікопін, мабуть, знижує ризик розвитку раку шляхом зниження інсуліноподібний фактор росту (ІФР) – білка, що бере участь в діленні клітин. Високі рівні ІФР пов’язані з розвитком раку (3).
Крім того, кукурбітацин E був досліджений в відношення його здатності пригнічувати ріст пухлини (4, 5).
резюме:
Деякі сполуки в кавуні, включаючи кукурбітацин E і лікопін, вивчалися в відношення їх потенціалу в профілактиці раку.
Читайте також: Чітміл, що це таке, як влаштовувати?
4. Сприяє покращенню здоров’я серця
- Серцево-судинні захворювання є основною причиною смерті в усьому світі (6).
- Фактори способу життя, включаючи раціон харчування, можуть знизити ризик виникнення інфарктів і інсультів за рахунок зниження артеріального тиску і рівня холестерину.
- Кілька поживних речовин в кавуні особливо корисні для здоров’я серця.
Дослідження показують, що лікопін може допомогти знизити рівень холестерину і артеріального тиску. Він також може допомогти запобігти окисленню холестерину (2).
Згідно з дослідженнями, у жінок з ожирінням в постменопаузі і чоловіків, лікопін також може допомогти зменшити жорсткість і товщину стінок артерій (7, 8).
Кавун також містить цитрулін – амінокислоту, яка може збільшити рівні оксиду азоту в організмі. Оксид азоту допомагає розширювати кровоносні судини, що сприяє зниженню артеріального тиску (9).
Інші вітаміни та мінерали в кавуні також корисні для вашого серця. До них відносяться вітаміни A, B6, C, магній і калій (2).
резюме:
У кавуні міститься кілька корисних для серця з’єднань, включаючи лікопін, цитрулін і деякі вітаміни і мінерали.
5. Чи може знизити запалення і окислювальний стрес
Запалення є ключовим фактором у розвитку багатьох хронічних захворювань.
Кавун може допомогти зменшити запалення і окисне пошкодження, оскільки він багатий протизапальними антиоксидантами лікопіном і вітаміном C (2).
У дослідженні, проведеному в 2015 році, лабораторним щурам давали добавку кавуна в формі порошку в поєднанні з нездоровою дієтою. У порівнянні з контрольною групою у них спостерігалися більш низькі рівні C-реактивного білка (маркер запалення) і знижений окислювальний стрес (10).
У більш ранньому дослідженні людям давали багатий лікопіном томатний сік з додаванням вітаміну C. В цілому, їх маркери запалення знизилися, а рівні антиоксидантів піднялися. Кавун містить як лікопін, так і вітамін C (11).
Як антиоксидант лікопін може також сприяти здоров’ю мозку. Наприклад, він може допомогти затримати початок і прогресування хвороби Альцгеймера (12).
резюме:
Лікопін і вітамін C є протизапальними антиоксидантами, виявленими в кавуні. Запалення пов’язано з розвитком багатьох хронічних захворювань.
6. Чи може допомогти запобігти дегенерацію макули
Виявлений в декількох частинах очі лікопін, допомагає захистити від окисного пошкодження і запалення.
Він також може допомогти запобігти віковій дегенерації жовтої плями (макулодистрофії). Це поширена проблема очей, яка може викликати сліпоту у літніх людей (2).
Роль лікопіну в якості антиоксиданту і протизапального з’єднання може допомогти запобігти розвитку макулодистрофії і погіршення стану при цьому захворюванні.
резюме:
Лікопін може допомогти підтримувати здоров’я очей і захищати від макулодистрофії завдяки його антиоксидантну та протизапальну функцій.
7. Чи може допомогти полегшити біль в м’язах
Присутня в кавуні амінокислота під назвою цитрулін, може зменшити біль в м’язах.
Цікаво, що кавуновий сік, мабуть, підвищує біологічну доступність цитруллина.
В одному невеликому дослідженні спортсменам давали чистий кавуновий сік, кавуновий сік, змішаний з цитрулін або напій з цитрулін. Обидва кавунових напою приводили до зменшення м’язового болю і більш швидкому відновленню серцевого ритму в порівнянні з самим цитрулін (13).
Дослідники також провели експеримент, досліджуючи ступінь засвоєння цитруллина. Їх результати показують, що абсорбція цитруллина є найбільш ефективною, коли він споживається в якості компонента кавунового соку.
Інші дослідження також розглядали потенціал цитруллина в відношення підвищення фізичної витривалості і продуктивності в вправах. До сих пір цитрулін не покращує результати вправ в вивчених кількостях, але він як і раніше є областю дослідницького інтересу (14).
резюме:
Кавуновий сік має певний потенціал в якості напою для відновлення після тренування. Цитрулін може частково відповідати за ефект зменшення м’язового болю.
8. Кавун корисний для шкіри і волосся
Вітаміни A і C в кавуні дуже важливі для здоров’я шкіри і волосся.
Вітамін C допомагає вашому організму виробляти колаген – білок, який підтримує еластичність вашої шкіри і надає волоссю їх силу.
Вітамін A також важливий для здорової шкіри, оскільки він допомагає створювати і відновлювати клітини шкіри. Без достатньої кількості вітаміну A ваша шкіра може виглядати сухій.
Як лікопін, так і бета-каротин можуть також допомогти захистити шкіру від сонячних опіків (15).
резюме:
Кілька поживних речовин в кавуні корисні для вашого волосся і шкіри. Деякі допомагають зберегти еластичність шкіри, в той час як інші захищають від сонячних опіків.
9. Чи може допомогти поліпшити травлення
- Кавун містить багато води і невелика кількість клітковини, які важливі для правильного травлення.
- Клітковина може забезпечити обсяг калових мас, в той час як вода допомагає ефективно переміщати їжу по травному тракту.
- Вживання багатих водою і клітковиною фруктів і овочів, включаючи кавун, може бути дуже корисним для нормалізації функції кишечника.
резюме:
Клітковина і вода важливі для здорового травлення. Кавун містить обидва цих компонента.
Шкода кавуна для здоров’я людини
Якщо ви споживаєте кавуни в розумних кількостях, вони не повинні викликати серйозних побічних ефектів. Однак, якщо ви щодня споживаєте велику кількість фруктів, у вас можуть виникнути проблеми з надмірною кількістю лікопіну або калію.
- За даними American Cancer Society, споживання більше 30 мг лікопіну в день може викликати нудоту, діарею, диспепсію і здуття живота.
- Люди з серйозною гіперкаліємією (занадто великою кількістю калію в крові), ймовірно, не повинні споживати більше 150 грам кавуна в день, які містять більше 170 мг калію.
- За даними National Institutes of Health, гіперкаліємія може привести до аритмії серця та інших проблем з серцево-судинною системою, а також до зниження м’язового контролю (16).
- Включення в раціон харчування великої кількості багатих водою продуктів, таких як кавун, може бути привабливим для тих, хто хоче схуднути, тому що він допомагає вам відчувати наповненість в шлунку, що дозволяє природним чином зменшити споживання калорій.
Ми знаємо, що люди, які їдять більше фруктів і овочів, зазвичай мають більш здорову масу тіла. Однак експерти в області харчування не рекомендують їсти тільки кавун. Ви знизите масу тіла, але ця маса буде в основному м’язової. Іншими словами, вам вдасться схуднути, розщепивши власну м’язову масу.
Також не слід забувати про присутність цукру в кавунах. Хоча цей цукор є натуральним, кавун містить досить велика його кількість.
Рекомендується споживати кавун разом з іншими рослинними продуктами, які мають інший склад і мають інші корисні властивості. Різноманітність завжди є ключем до хорошого здоров’я.
Вживання кавунів може викликати ряд побічних ефектів. Ось чим шкідливий кавун для здоров’я людини:
1. Чи може викликати діарею та інші проблеми з травленням
Кавун – відмінне джерело води і хороший джерело харчових волокон. Однак споживання у великій кількості може викликати проблеми з травленням, такі як діарея, здуття живота, метеоризм, гази і ін.
Фрукти містять сорбіт, який представляє собою з’єднання цукру, яке, як відомо, сприяє ослабленню стільця і метеоризму.
Іншою поширеною причиною таких проблем є зміст лікопіну, який представляє собою каротиноїдний пігмент, що надає кавуну його яскравий червоний колір.
2. Може підвищити рівень глюкози
Якщо ви страждаєте на цукровий діабет, ризик перевищити допустиму норму споживання глюкози також зростає при вживанні кавунів. Вживання великої кількості кавунів може збільшити рівень цукру в крові.
Незважаючи на те, що кавун є корисним для здоров’я плодом, він має високий глікемічний індекс – 72. Якщо у вас діабет, вам слід проконсультуватися з лікарем, перш ніж споживати його на щоденній основі.
3. Чи може збільшити ризик розвитку запалення печінки
Люди, які регулярно вживають алкоголь, мають уникати споживання великої кількості кавуна, так як високий рівень лікопіну може взаємодіяти з алкоголем, що також викликає запалення печінки. Надмірний окислювальний стрес в печінці може бути шкідливим.
4. Може викликати надмірну гідратацію або водну інтоксикацію
Інтоксикація водою або гіпергідратація є станом, коли ваш організм отримує надлишок води, що призводить до гіпонатріємії (низького рівня натрію в крові).
Споживання великої кількості кавуна може збільшити рівень води в нашому організмі.
Якщо надмірна кількість води не виводиться з організму, це може привести до збільшення обсягу крові, що додатково викликає набряк в ногах, виснаження, ослаблення функції нирок і т. Д.
5. Чи може викликати проблеми з серцево-судинною системою
Кавун, як відомо, містить гарне кількість калію, який є життєво важливим живильною речовиною, граючим численні ролі в підтримці здорового організму.
Він підтримує наше серце здоровим і зміцнює наші кістки і м’язи. Однак занадто багато калію може призвести до серцево-судинних проблем, таким як аритмія серця, низька частота пульсу і ін.
Скільки можна з’їсти кавуна в день?
- За словами професійних дієтологів, 100 грамів кавуна містять близько 30 калорій.
- З огляду на, що це в основному вода, легко з’їсти навіть 500 грамів, а це значить, що ви просто з’їли 150 калорій.
- З огляду на, що кавун є легким для шлунка, ви може вживати його у великій кількості.
Крім того, він містить 6 грамів цукру на 100 грам, в 500 грамах кавуна буде міститися цілих 30 грамів цукру.
В ідеалі більшість людей повинні отримувати від 100 до 150 г цукру в день з усіх споживаних за день продуктів.
Вживання кавуна корисно для здоров’я, але надмірне його споживання може бути нездоровим.
Підведемо підсумок
- Кавун – дивно корисний для здоров’я людини плід. Він володіє високим вмістом води і також забезпечує організм багатьма іншими важливими живильними речовинами, включаючи лікопін і вітамін C.
- Наявність цих поживних речовин в кавуні означає, що він є не тільки смачним низькокалорійним частуванням, але також дуже корисним продукт для вашого здоров’я.
- Однак, як і у випадку з іншими продуктами, вам слід їсти його в міру, тому що надмірне вживання може привести до ряду зазначених вище побічних ефектів.