- 7 Жовтня, 2019
- Дієти для здоров’я
- Ольга Алексєєва
Алергічні патології останнім часом аж ніяк не рідкість. Їх провокують стреси, зниження імунітету, бактерії і віруси. В результаті організм набуває чутливість до певних збудників і реагує алергічною реакцією у вигляді кашлю, нежиті, висипу, набряків.
При таких проблемах зі здоров’ям лікарі рекомендують харчуватися так, щоб не нашкодити організму, а, навпаки, знизити зайву чутливість. Доктора пропонують список продуктів гіпоалергенної дієти, щоб допомогти хворим зорієнтуватися в гастрономі і потім приготувати безпечні страви. Інша мета лікувального меню – виявлення конкретного збудника алергії.
Стандартна система харчування
Під час загострення алергії лікарі призначають дієту. Список продуктів її досить широкий, так що особливих страждань людині, її соблюдающему, подібна система харчування не принесе. Тривалість такого режиму становить від двох тижнів до двох місяців. Якщо ж у пацієнта є серйозні алергічні патології, термін перебування на дієті може бути довічним.
Основним принципом даного типу харчування вважається правило виключення високоаллергенних продуктів:
- цитрусові;
- молочні;
- рибні;
- горіхи;
- какао, шоколад, кава;
- мед;
- яйця;
- фрукти і овочі червоного та оранжевого кольору.
До дозволеним продуктам гіпоалергенної дієти відносяться зелені фрукти, овочі, крупи без глютену, кисломолочні вироби.
Перелік продуктів
Медичними працівниками розроблена класифікація гіпоалергенних продуктів. Вона підходить і дорослим, і дітям.
Список продуктів гіпоалергенної дієти:
- кисломолочні товари – ряжанка, сир, кефір;
- нежирне м’ясо – птиця, яловичина;
- субпродукти – нирки, печінку;
- нежирна риба – окунь, тріска;
- крупи – манка, геркулес, рис, перловка;
- соняшникова, оливкова, вершкове масло;
- овочі – патисони, кабачки, огірки, бруква, капуста, зелений салат, кріп, петрушка;
- фрукти і ягоди – зелені яблука, груші, смородина і черешня білого кольору, агрус;
- компоти з дозволених фруктів і ягід, слабозаваренний чай, мінералка без газу.
Сільноаллергеннимі продуктами вважаються:
- пшениця і жито;
- гречка;
- кукурудзяна крупа;
- свинина, баранина;
- болгарський перець;
- бобові;
- картопля;
- персики, абрикоси, журавлина, брусниця, кавун, банан;
- трав’яні настої.
Від продуктів з наведеного списку на гіпоалергенної дієті потрібно відмовитися або приймати в строго обмеженій кількості поза загостренням патології. Також при складанні меню існує перелік позицій, які зовсім виключаються при складанні страв. До них відносяться:
- незбиране коров’яче молоко і вироби з нього;
- сир;
- яйця;
- Риба та морепродукти;
- копченості, солоності, мариновані продукти;
- цитруси і фрукти червоного і оранжевого кольору;
- курага, родзинки, фініки, інжир;
- спеції;
- овочі – помідори, гарбуз, буряк, морква, щавель;
- гриби;
- мед;
- вироби з карамеллю і шоколадом;
- соки, газованої води;
- кава, какао;
- продукти з штучними харчовими добавками.
Гіпоалергенна дієта при алергії на увазі виключення м’ясних і рибних бульйонів і страв з цими компонентами.
Забороняються будь-які сорти жирного червоного м’яса, яйця курей, копченості, консерви, мариновані продукти, вершки, кулінарний жир, солодкі сирки, солоні сири. Виключені морозиво, цукор, варення, цукерки, джем.
Чи не їдять манну крупу, білий шліфований рис, сою. Не можна вживати продукти з харчовими добавками – фруктові і ягідні чаї, соки, солодкі газовані напої, алкоголь.
З раціону виключають приправи і соуси (майонез, гірчицю, кетчуп, хрін), оцет, ананас, диню, здобу, кава, будь-які червоні і помаранчеві фрукти, овочі і ягоди (морква, буряк, томати, мандарини, апельсини, суницю, редьку, полуницю, редис). Так виглядають продуктові списки гіпоалергенної дієти.
тижневе меню
Маючи список дозволених продуктів гіпоалергенної дієти, можна заздалегідь скласти перелік страв на тиждень. Це спростить життя під час загострення патології, і не треба буде кожного разу шукати відповіді на запитання, що ж приготувати. У такому меню містяться продукти, що викликають алергію з найменшою вірогідністю.
Перший день:
- Каша з геркулесових пластівців з фруктами, чай.
- Суп з капустою, філе яловичини, яблучний кисіль.
- Каша з рису, котлета на пару, нежирний кефір.
Другий день:
- Бутерброд з сиром, натуральний йогурт, чай.
- Пісний суп, компот.
- Відварну картоплю, гуляш з яловичини, фрукт.
Третій день:
- Відварені макарони, чай, фрукт.
- Суп з м’яса і овочів, компот.
- Каша з м’ясом, рагу з овочів, чай.
Четвертий день:
- Кукурудзяна каша, фруктовий салат, чай.
- Овочевий борщ, парова котлета, компот.
- Відварна риба, фрукт, чай.
П’ятий день:
- Пшоняна каша, чай.
- Суп на яловичому бульйоні, фрукт, кефір.
- Каша з м’ясом і овочами, кисіль.
Шостий день:
- Бутерброд з вареним м’ясом, фрукт, чай.
- М’ясний суп, фрукт, компот.
- Каша, зелений салат, кефір.
Сьомий день:
- Запіканка з сиром, чай.
- Пісний суп, парова котлета, компот.
- Каша з відвареним м’ясом, фрукт, йогурт.
Далі запропоновані рецепти страв, які можна приготувати, не побоюючись виникнення алергії.
запечені яблука
знадобляться:
- яблука зеленого сорту;
- пачка сиру;
- цукор – за смаком.
З фрукта вирізають серцевину, м’якоть подрібнюють. Форму яблука зберігають. М’якоть змішують з цукром і сиром, поміщають назад у фрукт. Запікають у духовці 20 хвилин.
гіпоалергенний суп
Для його приготування беруть:
- кольорову капусту – 300 г;
- геркулес – 50 г;
- воду – 1 л;
- перепелині яйця – 2 шт .;
- розведену молочну суміш – 100 г;
- вершкове масло.
Цвітну капусту відварюють, протирають до пюре. В овочевому бульйоні відварюють геркулес 10 хвилин. Додають пюре з капусти, яйця. Розбавлену суміш і масло кладуть після того, як закипить.
Індичка з гречкою
компоненти:
- філе індички;
- гречана крупа;
- цибуля ріпчаста.
Гречку заливають окропом і залишають на годину. Філе індички відварюють, обсмажують з цибулею. З’єднують всі інгредієнти.
Овочева запіканка на вечерю
Буде потрібно:
- картопля – 3-4 шт .;
- брокколі – 300 г;
- сир.
На дно форми для запікання викладають шматочки картоплі, потім брокколі, потім посипають сиром. Запікають при 180 ° С 40 хвилин.
гіпоалергенний торт
Рецепт приготування цього десерту на увазі відсутність випічки, так що готувати солодкість дуже просто.
Складові:
- галети;
- сир;
- фруктове пюре;
- банани.
Викладають шарами печиво, збиту суміш з сиру і фруктового пюре і додають шматочки банана. Відправляють торт в холодильник на годину.
Дитяча дієта
У гіпоалергенної системи харчування для хлопців є свої нюанси. З меню виключають продукти, з більшою ймовірністю призводять до алергії.
До них відносяться:
- яйця;
- коров’яче молоко;
- солодощі з шоколадом і какао;
- риба;
- глютен;
- фрукти і овочі червоних сортів;
- рис, овес, пшениця.
Це так звані заборонені продукти на гіпоалергенної дієті. Також не вживають страви, не властиві конкретній місцевості. Часто відмова від екзотичних продуктів в дитячому харчуванні дозволяє вирішити проблему алергії у малюка.
Неалергенного дієта під час лактації
Після появи на світ малюк не готовий до прийняття незнайомій їжі, оскільки його кишечник адаптується до нового середовища. Тому годують мами харчуються продуктами, що входять до складу гіпоалергенної дієти. Подібне меню може знадобитися і тоді, коли у немовляти виникають негативні симптоми у вигляді кольок, занепокоєння, порушень травлення.
Складаючи список продуктів для гіпоалергенної дієти, дотримуються таких рекомендацій:
- Краще, щоб меню для годуючої жінки становив дієтолог. Лікар зможе врахувати нюанси розвитку немовляти і здоров’я мами.
- Важливо наявність перших страв в раціоні. Теплі бульйони і супи покращують діяльність кишечника і підвищують рівень лактації.
- На перекус беруть кисломолочний напій, натуральний сік або фрукти.
- Салати і другі страви заправляють рослинним маслом. Дозволяються сметана і вершкове масло в невеликих кількостях. Гострі спеції і приправи заборонені. Вони викличуть розлад травлення у немовляти.
- Цибулю і часник включають в раціон не раніше п’ятого місяця після народження малюка. Ці компоненти меню викликають розлад травлення і змінюють смак молока, так що малюк може відмовитися від грудей.
- З напоїв допустимі неміцний чай, компоти з сухофруктів, проста питна вода. Іноді варять киселі, вживають натуральні соки з яблук і груш, розбавляючи їх чистою водою 1: 1.
При атопічний дерматит
Серед шкірних патологій значна частка належить дерматитів. Ці захворювання провокуються харчовими компонентами. Найважливішим елементом лікування подібних порушень вважається гіпоалергенна дієта. Продукти, з яких можна готувати страви, будуть представлені в статті.
Перш ніж перейти на лікувальну систему харчування при дерматиті, потрібно:
- Провести аналізи для виявлення джерела алергії. Проби проводяться по крові або на шкірі.
- Компонент харчування, що викликає дерматит, виключають з меню.
- Під час гіпоалергенної дієти їжу приймають 5-6 разів на день невеликими порціями, щоб поліпшити роботу шлунка. Голодування і переїдання не рекомендуються.
При атопічний дерматит дозволені:
- кисломолочні продукти;
- каші з безглютенових круп;
- яблука сортів зеленого кольору в запеченому вигляді;
- варена картопля;
- петрушка кріп;
- чорний хліб.
Це перелік позицій зі слабкою аллергизирующей активністю. Вони складають основу раціону хворого.
До продуктів середньої аллергизирующей активності відносяться:
- індичка;
- кролик;
- горох;
- кукурудза;
- гречка;
- зелений перець;
- банани.
Список заборонених продуктів при гіпоалергенної дієті під час дерматиту:
- жовток яєць;
- мед;
- шоколад, кава, какао;
- горіхи;
- часник;
- гриби;
- Риба та морепродукти;
- фрукти, овочі, ягоди червоного і оранжевого кольору.
принципи харчування
Пацієнти з шкірними запаленнями по-різному реагують на перераховані продукти. У одних спостерігається стійка реакція при вживанні молочних товарів і їжі, що містить глютен. Інші покриваються дерматитом після поїдання інших груп продуктів.
Жирна і висококалорійна їжа може провокувати дерматит. Навіть разове вживання фастфуду підвищує рівень холестерину в крові, що погіршує роботу сальних залоз і загострює патологію шкіри.
Дуже важливо при дерматиті знизити кількість солі в меню. Продукти з її великим вмістом призводять до утворення набряків. В результаті рідина погано виводиться з організму, загальне самопочуття погіршується.
При алергічний дерматит страви готують шляхом відварювання, запікання або на пару. Свіжі овочі та фрукти вимочують в холодній воді протягом години – так знижується рівень нітратів. Корисно пити домашні компоти і морси з ягід. Каші варять на третій воді – після закипання рідина зливають, наповнюють каструлю нової, і так двічі.
Температура приготованих страв повинна бути в межах 15-60 ° С. Рекомендується їжа не гаряча, але і не холодна. Будь-які різкі коливання дратують травні органи і збуджують нервову систему, що загострює патологію.
Лікарі радять пацієнтам вести харчовий щоденник. Цей захід допомагає виявляти небезпечні продукти і прибирати їх зі свого столу.
Дорослим рекомендуються щотижневі розвантажувальні дні, за погодженням зі своїм лікарем. Це допомагає вивести з організму накопичені алергени і токсичні елементи. У розвантажувальний день вживають велику кількість рідини і обмежений обсяг їжі.
Якщо не вдалося з’ясувати продукт, що провокує запалення, то рекомендується ротаційна дієта. Її суть полягає в поділі страв на групи – м’ясо, злаки, овочі, молочні.
У денний раціон протягом чотирьох діб включають по одному продукту з кожної групи. За цей час відстежують реакцію організму. Якщо виникла алергія, то «підозрілий» продукт включають в іншому наборі.
При повторенні відповіді організму збудник виключають з меню повністю.
Сувору дієту дорослі дотримуються не менше трьох тижнів, діти – 10 днів. Меню розширюють за рахунок позицій із середньою аллергизирующей активністю. У міру зникнення симптомів виключені раніше страви по одному вводять в щоденний раціон.
робимо висновки
Наведені списки дозволених і заборонених продуктів для гіпоалергенної дієти допоможуть у складанні меню на день і на тиждень.
Подібна система харчування незамінна в деяких життєвих ситуаціях: під час лактації, при загостренні дерматиту або схильності до харчових реакцій.
Читайте також: Гіпоалергенна декоративна косметика для чутливої шкіри
Яка гіпоалергенна дієта буде призначена конкретному пацієнту, визначить лікар після збору необхідних даних і проведення аналізів. Вся представлена в статті інформація носить рекомендаційний характер.
гіпоалергенна дієта
Стан, при якому спостерігається підвищення чутливості організму на вплив різних подразників (антигенів), називається алергією. Дія алергічних факторів запускає в організмі специфічну відповідь – імунний.
Це цілий комплекс реакцій, в якому задіяні всі органи і системи тіла – виробляються імуноглобуліни IgE, іноді спостерігається присутність IgG, Т-лімфоцити, гістамін, серотонін.
Як алергічного агента можуть виступати різні фактори – інфекційні, фізичні, лікарські, харчові, професійні. Їх дія викликає явище сенсибілізації – період від першого контакту з алергеном, до відповідної вироблення антитіл.
Терапія алергії полягає в усуненні алергічних агентів, які викликають алергічну реакцію організму і вторинну імунну реакцію, у зв’язку з чим спостерігається постійне накопичення IgE.
Зокрема, якщо точно встановлено, що причина алергії у пацієнта – їжа, йому буде призначена гіпоалергенна дієта, меню якої виключає вживання продуктів, що містять антиген. Які продукти вона в себе включає, і з якого віку призначається – розповість ця стаття.
Цілі призначення безаллергенной дієти
В даному випадку слово «дієта» не має на увазі корекцію ваги, хоча її режим передбачає правильне вживання їжі – дрібними порціями, кілька разів на день; уникнення переїдання.
Тривалість періоду, на який призначається гіпоалергенна дієта, залежить від ступеня чутливості і сенсибілізації організму – в особливо важких випадках пацієнтам рекомендується дотримуватися такої дієти на постійній основі, так як алергій властива циклічність перебігу – періоди відновлення змінюються періодами загострень.
Весь період терапії із застосуванням безаллергенной дієти складає від 2-х до 3-х тижнів. Знову ж таки, це залежить від випадку – вигодовують грудним молоком мами змушені сидіти на гіпоалергенної дієті весь період грудного вигодовування, щоб не сенсибилизировать новонародженого.
Показанням для переходу з загального столу на дієту є:
- Бронхіальна астма;
- Кон’юнктивіти алергічного походження;
- Дерматити алергічного походження;
- Алергія на пилок;
- Бронхіт алергічного походження;
- Вторинні імунні реакції – кропив’янка, набряк Квінке;
- Грудне годування.
Що можна їсти при алергії, вирішує лікар. В умовах стаціонару пацієнти переводяться на спеціальний стіл – №5. Якщо лікування проходить вдома, доктор дає рекомендації по протиалергічні раціону. Існують загальні правила прийому їжі, дотримання яких допоможе швидше і ефективніше зняти алергічну реакцію:
- Часті прийоми їжі, дрібними порціями – 5-6 разів на день по 200-300 г;
- Уникати переїдання;
- Звести до мінімуму емоційне напруження і стреси – дані стану можуть посилити симптоми алергічної реакції;
- Бажана кулінарна обробка страв при гіпоалергенної дієті – пар. Така їжа не тільки знизить ризик загострення алергії, а й в цілому більш корисна для організму. Припустимо вживати запечені страви;
- Виключити з раціону мариновані та консервовані страви, а також смажені, копчені і сільносолёние продукти;
- Кожен продукт повинен вживатися дозовано – навіть якщо він не входить в список містять алергени продуктів, не варто вживати його у великих кількостях;
- 1 раз в 3-4 дня допустимо вживати продукти другої категорії алергенність – по реакції організму проясниться рівень його сенсибілізації;
- Краще уникати одночасного прийому в їжу відразу декількох продуктів, що входять до переліку другої категорії алергенність – якщо виникне імунну відповідь не можна буде точно встановити, який продукт його викликав;
- Для профілактики авітамінозу слід урізноманітнити раціон. При нестачі тих чи інших вітамінів, мікроелементів знижуються бар’єрні сили організму. Він легше піддається впливу вірусів і бактерій – це може викликати загострення алергічної реакції;
- Не вживати, або знизити вживання алкоголю на момент лікування;
- Страви з безпечних для алергіків продуктів – повноцінна і смачна їжа.
Список заборонених продуктів
Точніше, продуктів першої категорії алергенність, вживати які людям з харчовою алергією категорично заборонено – вони можуть викликати реакції негайного типу, такі як набряк Квінке та кропив’янка.
Дані стану небезпечні своїми ускладненнями – наприклад, при гострому набряку Квінке розвивається набряк гортані, вона спазмується і повітря не надходить у легені в належному обсязі.
Такі стани вимагає реанімаційних заходів в умовах стаціонару.
Продукти з цього списку також не рекомендовані до вживання людям, у яких є будь-якої іншої вид алергії – фахівці вважають, що харчові алергени створюють додаткову сенсибілізацію для організму.
Список продуктів харчування першої (вищої) ступеня алергенність:
- Курине яйце;
- Ракоподібні і риба, червона ікра;
- Коров’яче молоко (особливо незбиране) і молочні продукти;
- Шоколад та інші продукти, що містять какао;
- Кава;
- Гірчиця;
- Пшениця;
- горіхи;
- Червоні ягоди та овочі, включаючи коренеплоди – полуниця, суниця, малина, буряк, морква, томати, хурма і гранати;
- Виноград;
- селера;
- диня;
- цитрусові;
- мед;
- Чорна смородина;
- спеції;
- Соуси.
Рекомендовано виключити з раціону жувальну гумку, йогурти, газовані напої та інші продукти, які мають в своєму складі емульгатори і барвники, ароматизатори та консерванти.
Список дозволених продуктів
До цього списку включені продукти, які допустимі до вживання при харчової алергії. Всього таких списків два – другий (середній) і третьої (слабкою) категорій алергенність.
Продукти, що відносяться до другої категорії алергенність:
- Свинина;
- горох;
- Кукурудза;
- банани;
- Гречка і рис;
- Персики та абрикоси;
- Перець зелений;
- Журавлина і червона смородина;
- індичка;
- кролик;
- Картопля.
Продукти, що відносяться до третьої категорії алергенність:
- баранина;
- Нежирні сорти яловичини;
- Куряче м’ясо;
- Кабачки і патисони;
- ріпа;
- Яблука – НЕ червоного кольору, груші;
- З ягід – біла смородина, слива, агрус;
- Субподукти;
- Вівсянка, перловка;
- Кисломолочні продукти без барвників;
- кавун;
- Соняшникова, оливкова і вершкове масла;
- сухофрукти;
- З горіхів можна включити в меню тільки мигдаль;
- Зелень – кріп, петрушка.
Продукти другої категорії алергенність вводять в раціон пацієнтів з харчовою алергією з обережністю. Як тільки клінічні прояви стихають, допустимо, щоб в меню поступово з’являлися продукти із середнім ступенем аллергизирующей активності.
Їх можна вживати не частіше, ніж раз в 3 дня і продовжують вживати в їжу тільки в разі, якщо рецидивів алергії не спостерігалося.
Гіпоалергенна дієта для дітей
Меню при алергії у дітей може бути призначено лише лікарем – після певних тестів і проб педіатра стане зрозуміло, на які саме продукти у дитини почалася алергія.
Якщо проби і тести не допомогли виявити алерген, лікар рекомендує батькам завести харчовий щоденник – туди вноситься кожне блюда з тих, що малюк вжив протягом дня.
Потім батьки повинні уважно стежити – чи немає проявів алергії у дитини після того чи іншого продукту. У разі виникнення реакції, про це необхідно повідомити лікаря.
Гіпоалергенне меню залежить від віку дитини. Якщо прикорм ще не був введений, дитина залишається на грудному вигодовуванні – це ідеальне харчування для повноцінного розвитку і зростання.
При годуванні грудьми матері необхідно стежити за власним раціоном, однак, якщо грудного молока немає, дитині вводять докорм штучними сумішами.
Якщо у дитини була виявлена алергічна реакція на цілісний білок коров’ячого молока, призначаються суміші на основі козячого молока, амінокислот, ізоляту білка сої, а також гідролізовані білків коров’ячого молока.
Дітям з харчовою алергією вводять прикорм з 4-х місячного віку. Краще, якщо в якості прикорму буде використано пюре з цвітної капусти, кабачків або капусти брокколі. Спочатку пропонують кілька чайних ложок, але з часом доводять прикорм до повного обсягу – 100-120 г.
Безалергенних дієта включає в себе продукти, що забезпечують дитині повноцінне харчування. У неї включені каші, м’ясо, овочі та кисломолочні продукти. З овочів варто віддавати перевагу капусті, картоплі і брокколі, огірків, салату, зелені.
З м’ясних продуктів дитині з харчовою алергією можна запропонувати індичку, нежирну яловичину і кролика. Каші для дітей-алергіків готують без молока, не рекомендовано додавати цукор.
Важливо, щоб дитина одержувала необхідні вітаміни – зі свіжими фруктами і ягодами – чорницею і лохиною, персиками, зеленими яблуками і грушами, сливами і смородиною. З хлібобулочних виробів слід включити в меню житній хліб, крокетний печиво і сушки.
Харчування годуючої мами
Харчування мам, вигодовувати новонароджених, нагадує харчування при алергії. Однак, сувора гіпоалергенна дієта обов’язково призначається матерям, у яких в анамнезі варто діагноз «харчова алергія».
Всі продуті, які вживає мати, всмоктуються в молоко і потрапляють безпосередньо організм дитини. Зрозуміло, що в тому числі це можуть бути алергени, які викличуть у дитини відповідну реакцію – імунна відповідь.
Харчові алергії у новонароджених протікають куди важче, ніж у дорослих людей. Це пов’язано з недосконалістю травної системи (знижена кількість лактобактерій).
При найменшій підозрі на харчову алергію у дитини мати повинна припинити прийом продукту, який, на її думку, міг спровокувати алергічну реакцію новонародженого.
Меню гіпоалергенної дієти годуючої мами виключає прийом облігатних алергенів – цитрусові, шоколад, мед, морепродуктів, ікри, червоні овочі, фрукти і ягоди.
дієта Адо
Гіпоалергенна дієта Адо була розроблена фахівцем в імунології А. Д. Адо. Мета такого режиму харчування – виключити вживання алергенів для зниження сенсибілізації організму.
рецепти
Противоалергенні дієта включає в себе прості рецептури страв з доступних продуктів. приклади:
- На перше можна приготувати суп-пюре з індички – 200 г індички слід відварити у воді півгодини, перший бульйон злити, додати в каструлю кабачки і цвітну капусту. Залишити на вогні ще на 40 хвилин. М’ясо з каструлі прибрати, овочі подрібнити за допомогою блендера, з’єднати з порізаним м’ясом. Перед подачею в тарілки додати зелень і сметану.
- Для другої страви підійде запечена в фользі куряча грудка з овочами. Для цього на грудях слід зробити надрізи, помірно посолити і поперчити її, сбразнуть оливковою олією і загорнути у фольгу. Запікати при температурі 200 градусів близько 40 хвилин. Подавати з відвареною брюссельською капустою і зеленим горошком, спаржею.
Гіпоалергенна дієта – список продуктів, харчування щоденник
Гіпоалергенна дієта: список продуктів, щоденник харчування
Алергія – досить поширене захворювання в наші дні. Лікарі шукають різні підходи до її лікування та профілактики, і однією з найважливіших їх рекомендацій є дотримання спеціальної дієти гіпоалергенної дієти.
Чим гіпоалергенна дієта відрізняється від елімінаційної?
При алергічних захворюваннях лікар може порадити різні види дієтичного харчування:
- Елімінаційна дієта – коли алергенний продукт відомий і його виключають з раціону на тривалий період. Це оптимальний варіант, але, на жаль, виявити конкретний алерген дуже складно.
- Гіпоалергенна дієта – при ній виключається цілий ряд продуктів з високою алергенної навантаженням.
Найчастіше рекомендується саме гіпоалергенна дієта. В даний час широко використовують дієту, розроблену основоположником Російської алергології – Андрієм Дмитровичем Адо.
Гіпоалергенна дієта дієта допомагає зменшити прояви алергії і знизити ризик їх повторення в майбутньому.
Така дієта рекомендується не тільки людям, у яких є реакція на харчові продукти.
Її слід дотримуватися і при загостренні інших видів алергії, а також дітям і вагітним жінкам, які мають схильність до алергічних реакцій.
Також гіпоалергенна дієта призначається у випадках, коли алерген ще не виявлено. Дотримуватися дієти потрібно в період загострень постійно, а в профілактичних цілях – 2-3 тижні в сезон.
Читайте також: Парабени – що це таке?
Які обмеження передбачає гіпоалергенна дієта?
Суть гіпоалергенної дієти полягає у виключенні з раціону цілого списку сильних і навіть середніх за ступенем впливу алергенів. Після завершення дієти їх повертають по одному в 3-4 дня, спостерігаючи за реакцією організму.
В першу чергу слід виключити з ужитку такі сильні подразники, як цитрусові, мед та інші продукти бджільництва, екзотичні овочі та фрукти, горіхи і насіннячка. До серйозних алергенів також відноситься шоколад, кава, какао.
З меню гіпоалергенної дієти виключаються молоко, сир і вершки, а ось масло і кисломолочні продукти набагато рідше викликають алергію – їх можна залишити. При гіпоалергенної дієті заборонені пшеничні крупи і хліб з клейковиною, а також будь-яка здоба. Бажано також відмовитися від будь-якого птаха і бульйонів на її основі.
Копченості, морепродукти, риба практично в будь-якому вигляді виключаються з гіпоалергенної дієти. Також варто попрощатися з консервованими овочами і фруктами, соліннями і соусами промислового виробництва
Червоні овочі та фрукти, селера, баштанні культури і бобові, а також овочі з гострим смаком теж часто бувають подразниками. Навіть гриби не варто вживати при будь-якій підозрі на алергію. І, звичайно ж, повністю виключається алкоголь.
При цьому гіпоалергенна дієта дозволяє більшість круп, нежирну яловичину, круп’яні та овочеві супи, більшість овочів (крім заборонених), яблука, чай.
Незважаючи на такі обмеження, дієта, що призначається при алергії, є фізіологічно повноцінною. Середня калорійність раціону становить 2800 ккал. Норма білків / вуглеводів / жирів – 90/400/80 м
Гіпоалергенна дієта обмежує споживання солі до 7 г на добу. Якщо алергія супроводжується набряком, зменшують кількість рідини в раціоні. Продукти рекомендується варити або готувати на пару. Харчуватися слід невеликими порціями, 6 раз в день.
Повний, підготовлений до друку список обмежених до вживання продуктів, ви можете завантажити за посиланням.
Для того щоб оцінити ефективність гіпоалергенної дієти, потрібно вести харчовий щоденник. Необхідно щодня заносити в нього склад всіх з’їдених страв, відзначати наявність і силу алергічних реакцій. Після закінчення гіпоалергенної дієти вказується час введення кожного нового продукту і реакція організму на нього.
Крім того, правильно заповнений харчовий щоденник допоможе лікарю більш точно виявити алерген і в ряді випадків перейти з гіпоалергенної на елімінаційну дієту, при якій список заборонених продуктів набагато менше.
гіпоалергенна дієта
Найчастіше у людей розвивається алергія різного характеру після вживання певного продукту. До числа алергічних реакцій відносять напади задухи, висип на шкірних покривах, пігментні плями і інші прояви.
У таких ситуаціях лікарі рекомендують дотримуватися обмежень в харчуванні, але краще скористатися справжньою гіпоалергенної дієтою.
Гіпоалергенна дієта являє собою особливе харчування, при якому людям певного віку або з будь-яким захворюванням забороняється вживання різного роду продуктів.
Перевага гіпоалергенної дієти полягає не тільки в купировании нападів алергічної реакції, а й поступове відновлення харчового порушення.
Так, після дотримання дієти протягом тривалого часу людина може поступово вводити в свій раціон високоалергенні для себе продукти.
Дотримуватися гіпоалергенної дієти необхідно в силу можливих незручностей для свого подальшого існування.
Алергія, особливо харчова, сьогодні є настільки поширеною, що людина не може вживати необхідні для нормальної життєдіяльності продукти – молочні продукти, напівфабрикати та інші.
Адже алергічна реакція – це реакція імунної системи на спожитий компонент, який в силу поширеного виробництва напівфабрикатів може міститися практично в кожному виді продукту, не кажучи вже про готових стравах.
Люди з алергією краще харчуватися вдома, оскільки точно знають, що в рецепті страви не використовувався алерген. Це робить життя незручною, тому про гіпоалергенної дієті слід говорити більш детально.
Продукти-алергени
Існує цілий список високоаллергенних продуктів, які здатні викликати реакцію у дитини, дорослого і людини похилого віку. Слід зазначити, що подібні реакції виявляються несподіваними, якщо виникають в перший раз. Відразу ж після виявлення у себе неприємних симптомів слід визначити, що було вжито напередодні і в яких кількостях.
Антигістамінна дієта включає в себе список продуктів, заборонених для вживання:
- незбиране молоко – послабляющая або сувора антиаллергенная дієта виключає вживання цільного молока і всіх молочних продуктів, оскільки тут міститься велика кількість білка, здатного привести до харчової реакції навіть в невеликих кількостях;
- злаки – до числа алергенів відносять рис, кукурудзу, овес, пшеницю, жито – все пояснюється вмістом в складі глютену і білка;
- фрукти, овочі і горіхи – їх речовини найчастіше викликають у людини алергію, але після термічної обробки більшість алергенів втрачають свої негативні властивості, тому при гіпоалергенної дієті ці продукти дозволяються;
- яйця – алергеном виступає яєчний білок, тому алергічна реакція може виникнути на майонез, соуси;
- морепродукти – тут також міститься певний вид білка, що провокує порушення в імунній системі.
Це важливо: Якщо було прийнято рішення дотримуватися гіпоалергенної дієти, слід не допускати вживання представлених алергенів. Їсти високоалергенні продукти забороняється навіть при відсутності скарг на виникнення і прояв характерних реакцій.
Меню на тиждень гіпоалергенної дієти
Гіпоалергенна дієта складається індивідуально, тому меню на тиждень може містити істотні відмінності.
Далі в таблиці видається меню для усунення симптомів алергії і відновлення харчової системи, зміцнення імунітету.
Залежно від різновидів алергенів кожній людині доведеться замінювати запропоновані страви допустимими для нього – краще порадитися з лікарем, який складе гіпоалергенні харчування.
День тижня | час вживання | Дозволені продукти на гіпоалергенної дієті |
понеділок | сніданок | Порція сиру з додаванням нежирної сметани |
обід | Суп з яловичини з допустимими овочами, зелене яблуко, стакан кефіру | |
вечеря | Порція відвареної на воді гречки з тушкованими овочами, стакан ягідного киселю | |
вівторок | сніданок | Вівсяна каша на воді з додаванням сухофруктів, зелений чай |
обід | Овочевий суп на яловичині або свинині, компот з ягід | |
вечеря | Порція відвареного рису з котлетою, приготовленої на пару, зелене яблуко | |
середа | сніданок | Бутерброд з сиром і маслом, йогурт (краще натуральний), чай |
обід | Бульйон овочевий, шматок відвареної яловичини, компот | |
вечеря | Картопляне пюре, відварене м’ясо, банан або будь-який інший дозволений фрукт | |
четвер | сніданок | Порція відварених макаронів з маслом, чай, дозволений фрукт |
обід | Овочевий суп з будь-яким видом м’яса, компот із сухофруктів | |
вечеря | Овочеве рагу, зелене яблуко і чай | |
п’ятниця | сніданок | Будь-яке сухе печиво з додаванням вершкового масла, фруктовий салат із заправкою з натурального йогурту, чай |
обід | Овочевий бульйон з м’ясною котлетою, приготовленої на пару, банан і ягідний компот | |
вечеря | Каша з пшениці з овочами, чай | |
субота | сніданок | Запіканка з сиру з додаванням сухофруктів, чай |
обід | Бульйон овочевий, відварене м’ясо, компот | |
вечеря | Гречана каша, зварена на воді, йогурт натуральний, банан | |
неділя | сніданок | Бутерброд з вершковим маслом, відварене м’ясо, фрукт, чашка чаю |
обід | Суп овочевий з котлетою, приготовленої на пару, банан склянку компоту | |
вечеря | Каша вівсяна, салат зі свіжими овочами та зеленню, стакан кефіру |
Це важливо: При наявності сильної алергії молочні продукти слід замінити на дозволені для гіпоалергенної дієти. Краще порадитися з лікарем – він визначить продукти, які можна вводити в раціон в індивідуальному порядку.
Відео
Гіпоалергенна дієта для дорослих
Противоалергенні дієта для дорослих і дітей суттєво відрізняється внаслідок відмінностей в імунній системі.
Дорослим забороняється вживати лише індивідуальний продукт алерген, а також ті різновиди, які включені в заборонений список.
В іншому ж гіпоалергенна дієта радить урізноманітнити харчування, щоб не спровокувати дефіцит корисних мікроелементів та вітамінів. В іншому ж випадку алергія лише проявитися в більшій мірі.
Практична порада: Якщо є побоювання спровокувати нову реакцію і гіпоалергенна дієта мізерна, рекомендується вживати комплекс вітамінів.
Гіпоалергенна дієта для дітей
Нізкоаллергенная дієта для дітей розробляється тільки лікарем на основі результатів пройденого обстеження. Антиалергічна харчування дітям призначається строком на 10 днів, після закінчення яких заборонені продукти знову включаються поступово в раціон.
Гіпоалергенна дієта для вагітних і годуючих мам
Вагітним слід дотримуватися певного гіпоалергенного харчування, щоб не спровокувати ускладнення в розвитку плода, на що може вплинути навіть харчова реакція. Безалергенних дієта для вагітних схожа з харчуванням годуючої матері.
Тут при розвитку алергії дозволяється обмежений список продуктів, до яких відносять:
- нежирне м’ясо у вигляді кролятини, курки або яловичини, м’ясо відварюють або готують на пару;
- відварна на воді гречка або вівсянка;
- житній хліб в невеликих кількостях;
- дозволяється трохи вершкового масла;
- будь-які овочі, виняток становлять різновиди жовтої і червоної забарвлення;
- не більше 100 г знежиреного сиру в день;
- не більше 30 г сиру.
Гіпоалергенна дієта для вагітних і годуючих мам досить жорстка, тому періодично жінці хочеться пробувати заборонене. Це дозволено, але тільки в невеликих кількостях і з уважним відстеженням власного стану і малюка.
Зверніть увагу: Гіпоалергенна дієта – специфічна і індивідуальна, тому неможливо всіх людей віднести в одну групу і радити вживати тільки певний список продуктів і страв.
Так, у більшості людей виникають питання – якщо є алергія на молочні продукти, чому не можна з’їсти цитрусовий фрукт? Дієтологи забороняють до вживання будь-які види алергенів при наявності харчової реакції навіть на один продукт, оскільки ослаблена імунна система швидко «відповість» на подібне варварство з боку людини. Не виключено, що харчовий реакції не буде, і людина зможе спожити заборонене. Але найчастіше раніше безпечні алергени стають небезпечними, ніж провокують не тільки нову реакцію, але і погіршують раніше хворобливий стан людини.
Відгуки
Марія, 45 років: Села на дієту, щоб підготуватися до сезону цвітіння.
Дотримувалася цю дієту три місяці і в цей раз алергічна реакція на квітучі рослини була значно м’якше.
Список продуктів для дієти обмежений, але якщо включити фантазію, то можна урізноманітнити меню. До речі, за час дотримання гіпоалергенних дієти вдалося трохи схуднути.
Катя, 17 років: Дотримувалася дієту за рекомендацією дерматолога, як частина комплексної терапії від шкірних висипань.
Основу мого меню становили крупи (в основному гречка, коричневий рис і вівсянка), куряча грудка, сир, кефір, яблука, банани, зелені овочі, галети.
За 2 тижні дійсно покращився стан шкіри, чого не могла добитися тільки медикаментозним лікуванням.
Тетяна, 32 роки: В період, коли годувала дитину грудьми, лікар настійно порадив дотримуватися гіпоалергенної дієти. Дієта була досить суворою.
На сніданок вівсяна каша на воді, на обід супчик на другому бульйоні, можна було відварне м’ясо кролика або індичку, овочі (тільки не червоного або оранжевого кольору), печені яблука, вчорашній хліб з висівками, сир.
Дієта дала хороші результати, малюк був здоровий і спокійний, а я скинула 10 кг, які набрала за вагітність.
Гіпоалергенна дієта з меню на кожен день
Алергічні прояви не мають вікових обмежень, тобто можуть турбувати як дорослої людини, так і дитини. Алергени потрапляють в наш організм різними шляхами, найчастіше при вживанні їжі.
Якщо нехтувати порадами лікаря і не дотримуватися певний раціон харчування, це може привести до сумних наслідків.
Однією з профілактичних заходів є гіпоалергенна дієта, яка сприяє виведенню алергенів з організму і перешкоджає їх накопичення.
Читайте також: Алергія на нарощені вії, на клей для вій
Це цікаво! Поширені алергічні прояви (свербіж, кропив’янка, висип) – це всього лише поверхневі симптоми, які з медичної точки зору не завдають будь-якої шкоди для організму. Найстрашніші наслідки алергенів відбуваються всередині нас – вони непоправно руйнують печінку.
Суть гіпоалергенної дієти
Даний раціон націлений не так на схуднення, а на збереження здоров’я . Суттю даної дієти є відмова від продуктів, які могли б спровокувати алергічну реакцію.
Загальна добова калорійність не змінюється і в середньому становить 2700 ккал на добу.
Зверніть увагу, що в залежності від ваших індивідуальних особливостей дана цифра може варіювати в більшу або меншу сторону.
Розглянемо основні нюанси раціону:
- Різноманітність. Навіть в самих безпечних і натуральних продуктах міститься мізерна кількість алергену. Якщо постійно приймати одну і ту ж їжу, це призводить до його накопичення. Намагайтеся щодня придумувати нові рецепти, комбінуйте продукти і винаходьте нові страви.
- Простота. Не варто сильно заморочуватися і готувати страви зі складних рецептами. В даному випадку складність вимірюється кількістю інгредієнтів, що входять в ту чи іншу страву. Якщо після його вживання ви побачите ознаки алергії – буде складно виявити, що саме спричинило виникнення симптомів.
- Записи. Для наочності записуйте з’їдене в блокнот. Таким чином ви спростите завдання виявлення алергену.
- Температура. Алергени активізуються в тому випадку, якщо вживана їжа занадто гаряча або холодна. Знайдіть золоту середину. Температура їжі повинна варіювати від 25 до 35 градусів.
- Алкоголь. Дана дієта дозволена для годуючих та вагітних, отже, алкоголь є строгим протипоказанням.
- Вода. Пийте багато води. Крім виведення шлаків і токсинів, вимиваються алергени і виходять з організму природним шляхом.
- Термічна обробка. Готуйте їжу за допомогою варіння і гасіння, їжа краще засвоюється і знижує вміст алергенів.
- Дробность. Здорове харчування передбачає часте вживання їжі, як мінімум 5 разів на день, при цьому порції повинні бути середніми.
Це важливо! Гіпоалергенна дієта розрахована на людей, які страждають від частих алергічних проявів. Всі перераховані вище заходи є обов’язковими до виконання, тільки в такому випадку вдасться домогтися результату
Що не можна їсти
Як було сказано вище, основним завданням даної дієти є відмова від продуктів, що містять в собі максимальну кількість алергенів .
Звичайно ж, все індивідуально, на який-небудь продукт алергії може і не бути, але все ж слід його виключити (якщо він є в даному списку).
Це обумовлено тим, що такі продукти накопичують в організмі алергени, що рано чи пізно призведе до виникнення неприємних симптомів алергії. Розглянемо, які продукти підвищують ризик розвитку алергічної реакції:
- Всі продукти, що містять лактозу (молочні);
- Жирне м’ясо, риба;
- Всі фрукти і овочі, які мають червоні відтінок;
- мед;
- гриби;
- Кава;
- яйця;
- Консервовані продукти;
- Капуста, селера;
- бобові;
- морепродукти;
- солодощі;
- Борошняні вироби;
- алкоголь;
- Картопля;
- Будь-які горіхи і насіннячка;
Зазначені продукти також ускладнюють травлення і погіршують засвоюваність корисних мікроелементів. На час дотримання даної дієти потрібно строго виключити зазначені компоненти з раціону.
Продукти, які не здатні викликати алергію
Гіпоалергенна дієта включає в себе виключно натуральні і корисні продукти, які не ускладнюють процес травлення. Також важливим нюансом є повна відсутність або мінімально значення алергенів. Отже, розглянемо, на основі яких інгредієнтів алергікам можна готувати їжу:
- Кисломолочні продукти;
- Дієтичне м’ясо і нежирна риба;
- Крупи (за винятком кукурудзяного і гречаної);
- Зелений чай, трав’яні настої;
- Галетное печиво;
- Цільнозернові хлібці;
- Кабачки, гарбуз, ріпка, будь-яка зелень (крім щавлю), свіжі огірки;
- Груші і яблука (виключно зелені);
- Морси і компоти на основі сушених яблук або груш.
Для заправки дозволено використовувати масла, рослинна (рафінована) або вершкове в невеликій кількості. Зазначені компоненти – це основа, їх вживання є повністю безпечним для алергіків, а також для вагітних і годуючих мам.
Зразкове меню на тиждень
Для візуального прикладу розглянемо докладний меню. Зверніть увагу , що продукти і страви вказані зразкові, в залежності від індивідуальних переваг ви можете комбінувати продукти і готувати різні страви.
Сніданок обід вечеря
Вівсяна каша на воді, зелене яблуко | Суп з курки і вермішелі, запечені кабачки | Сир, зелений чай, сир |
Рисова каша на воді, зелений чай | Запечені шматочки гарбуза, відвареної минтай, свіжий огірок | Зелене яблуко, вівсяна каша на воді |
Салат зі свіжих огірків з рослинним маслом | Пшенична каша з паровими котлетами з курячого фаршу | Дві запечених груші, компот із сушених яблук і галетні печива |
Зелений чай, цільнозерновий хлібець, сир | Овочеве рагу з гарбуза і кабачків, відварене м’ясо птиці | Пюре з гарбуза, минтай |
Вівсяна каша, зелений чай | Тушковані броколі, зелений чай, фрикадельки на пару з м’яса індички | Гречана каша, ряжанка |
Трав’яний відвар, галетное печиво | Бульйон з м’яса птиці, рисова каша і запечена куряча грудка | Кефір, два хлібця і сир |
Ячна каша, жменю агрусу | Зелений чай, сир, кабачок тушкований з м’ясом кролика | Відварене м’ясо індички, салат з огірків і два хлібця |
У таблиці вказані основні прийоми їжі. Як перекусів дозволяється приймати кисломолочні продукти, овочі, фрукти, напої.
Кому потрібна дієта
Даний раціон призначається при алергічних захворюваннях (набряк Квінке, риніт). Гіпоалергенна дієта для дітей може бути призначена у віці від 6 років з тієї ж причини. Якщо у немовляти, який харчується материнським молоком, виникає висип неясного походження – такий раціон призначають мамі, що годує.
Під час вагітності організм жінки значно перебудовується, може виникнути алергія на ті продукти, які раніше відмінно засвоювалися без будь-яких побічних дій. З цієї причини іноді гінекологи рекомендують дотримуватися дієти вагітним, щоб виключити негативного впливу на плід.
Скільки дотримуватися раціон
Залежно від мети дотримання даної дієти, її тривалість може бути різною. Наприклад, вагітним жінкам слід дотримуватися даного раціону протягом всієї вагітності.
Годуючим матерям – протягом годування.
Якщо мова йде про людину, яка страждає від постійних алергічних проявів, в такому випадку дієта може бути призначена на довічний термін, допускається лише рідкісне введення нових продуктів.
Часто гіпоалергенна дієта призначається в тому випадку, якщо людина не може визначити, на який саме продукт виникає своєрідна реакція організму. В такому випадку дієту дотримуються від 1 до 3 місяців.
Принципи харчування при гіпоалергенної дієті
- Основний принцип побудови меню при нізкоаллергенной дієті – виключення з раціону продуктів харчування, що провокують розвиток алергічної реакції.
- Поступове виключення з раціону окремих продуктів дозволяє діагностувати алергени і вживати заходів щодо запобігання рецидивів.
- Принципи гіпоалергенної дієти:
- У раціоні – продукти, що не навантажують органи шлунково-кишкового тракту
- Меню повинно бути збалансованим і забезпечувати надходження вітамінів і мікроелементів
- Енергетична цінність становить 2800 кілокалорій
- Добова норма кухонної солі – 7 м
- Харчування дробове, до 6 разів на добу. Невеликі порції сприяють повному розщепленню і засвоєнню продуктів, а значить, знижують ризик виникнення алергії. Крім того, такий спосіб харчування гарантує апетит і бажання харчуватися правильно
- Страви готують на пару або тушкують, смажена, копчена їжа, мариновані овочі, жирні салати найчастіше є алергенами
- Міцні бульйони (особливо, курячі) варять, багаторазово змінюючи воду. Тваринний білок – серйозний алерген
- Людям, що страждають харчової формою алергії, необхідно випивати не менше двох літрів води на добу, такий режим забезпечує своєчасне виведення з організму алергенів і токсинів
- Температура готової до вживання їжі повинна бути комфортною – гаряча їжа подразнює стінки шлунка і кишечника, стимулює роздратування нервової системи, що, в свою чергу, підвищує ризик патологій
- Гіпоалергенна дієта для дорослих розрахована, в середньому, на 21 день. Для дітей – щадний варіант: на тиждень, при необхідності – трохи довше. Раз на три дні додається продукт з «небезпечного» списку, спостерігаючи за реакцією організму
- Для спрощення виявлення продуктів алергенів, під час гіпоалергенної дієти рекомендується готувати прості страви з невеликою кількістю інгредієнтів
- Харчування має бути різноманітним, в достатній кількості багатим вітамінами
Для того, щоб можна було предметно аналізувати харчові реакції, рекомендується вести щоденник харчування, в який записувати, що було з’їдено, в який час і в якій кількості, а так же, пішла чи ні реакція на їжу.
Список заборонених продуктів
У список високоаллергенних продуктів потрапили:
- Молочні продукти високої жирності, тверді сири
- Морепродукти, риба, рибна ікра
- Копчені продукти, ковбаси
- консервовані продукти
- Горіхи (в першу чергу, арахіс)
- Червоні, оранжеві фрукти (апельсини, мандарини, яблука, грейпфрути), овочі (буряк, гарбуз, морква, помідори), ягоди (майже всі) і сухофрукти
- Курячі яйця
- гриби
- шоколад
- мед
- Алкогольні напої
- Солодкі газовані напої
- Кава, какао
- Продукти з великою кількістю хімічних добавок (консервантів, барвників, ароматизаторів, стабілізаторів)
Список продуктів, дозволених до вживання
Продукти, які вважаються умовно-безпечний, складають основу раціону, але в індивідуальних випадках і вони можуть спровокувати алергічну реакцію:
- Відварене і тушковане м’ясо: біле куряче, індичка, яловичина, телятина
- овочеві супи
- Рослинні олії (оливкова, соняшникова)
- Розсипчасті каші (крім манної)
- Кисломолочні продукти низької жирності: сир, бринза, кефір, натуральний йогурт
- Зелені овочі та фрукти, крім селери і щавлю
- Компоти і чаї з сухофруктів (крім кураги)
- Хлібці, галети, бездріжджовий хліб
На зазначених продуктах базується дієта по Адо. Приблизне меню на день:
- Сніданок: гречана каша, неміцний чай, сир
- Ланч: зелене яблуко
- Обід: овочевий суп з брокколі, макарони, тефтелі з курятини, компот
- Полудень: кисіль, прісне печиво
- Вечеря: відварна тріска, макарони
- Друга вечеря: кефір
Рецепти страв неспецифічної загальної гіпоалергенної дієти відрізняються простотою і доступністю, але, при цьому, харчування збалансовано і забезпечує надходження в організм вітамінів і мікроелементів.
Гіпоалергенна дієта при грудному вигодовуванні
Питання про доцільність особливої дієти для годуючих мам в даний час широко обговорюється в медичних колах, і більшість лікарів дотримується думки, що при відсутності алергії у матері необхідності в дотриманні суворої дієти немає.
Спільними у всіх випадках правилами встановлюється заборона на вживання:
- шоколаду
- алкоголю
- полуниці
- цитрусових
- меду
- копчених продуктів
В яких випадках дієта необхідна
Існують ситуації, коли мама в період грудного вигодовування зобов’язана дотримуватися харчові обмеження:
- Прояви алергії у новонародженого (лущення, почервоніння шкіри, атопічний дерматит)
- Протягом першого місяця годування, щоб визначити, чи схильний дитина до алергічних реакцій
- Вроджені патології шлунково-кишкового тракту у дитини, що перешкоджають нормальному всмоктуванню і засвоєнню компонентів харчування
- Обтяжений спадковий анамнез: наявність у матері бронхіальної астми, полінозу, алергічного риніту, кропив’янки, харчової алергії
Заміна грудного молока молочними сумішами – напівзахід, яка далеко не завжди виявляється виправданою. До півроку дитина отримує збалансоване харчування, і ознаки алергії йдуть. Але необхідність введення прикорму може загострити проблему.
З материнським молоком немовля отримує малі дози алергенів, корекція меню дозволяє поступово розширити раціон і підвести малюка до введення в їжу овочів, фруктів, соків, сиру. Грудне молоко сприяє дозріванню шлунково – кишкового тракту.
В окремих випадках, коли материнське молоко не засвоюється, підібрати суміш і визначити термін введення прикорму повинен педіатр.
Неспецифічна дієта для мами, що годує забороняє:
- Коров’яче молоко (незбиране)
- рибну ікру
- морепродукти
- гриби
- мед
- Какао і шоколад
- горіхи
- цитрусові
- червоні ягоди
- Копчення, соління, маринади, гострі страви, приправи, спеції
- алкоголь
обмежує:
- Міцні м’ясні і рибні бульйони
- Куряче м’ясо
- Пшениця і вироби з неї
- Червоні і помаранчеві овочі і фрукти
Важливо розуміти, що деякі продукти харчування, не будучи алергенами в чистому вигляді, здатні посилити негативний вплив інших продуктів або підсилити вироблення гістаміну – речовин, які обумовлюють зовнішні прояви алергічних реакцій.
Якщо немовля схильний алергії, мама «сідає» на сувору дієту і дотримується її 2-3 дня. Раціон – одноманітний, його складають продукти, що володіють мінімальним ризиком викликати реакцію: відварений рис без масла, кефір, гречані хлібці, компот з яблук (сухофруктів), нежирна свинина (тушкована або відварна), відварну картоплю (попередньо вимочений у воді).
Годує мати повинна вести харчовий щоденник, в який ретельно вноситься вся їжа.
Якщо протягом трьох днів алергія не проявляється, то вводиться один новий продукт і мама ретельно контролює стан дитини. Виникла реакція – привід повернутися до початкового меню на час, поки дитина не прийде в норму. Таким чином, вдається виявити продукти-алергени.
Дієта при полінозі
- Алергія на пилок дерев. Заборонені: горіхи, фрукти, селера, морква, петрушка
- Алергія на пилок злаків. Заборонені: хлібобулочні вироби, борошняні вироби, хлібний квас, вівсяна крупа, пластівці, борошно, какао, шоколад, кава
- Алергія на пилок бур’янів. Заборонені: диня, кавун, кабачок, баклажан, насіння соняшнику, халва, гірчиця, майонез, соняшникова олія
- Алергія на суперечки мікроскопічних грибів. Заборонені: дріжджі, дріжджове тісто, квас, пиво, квашена капуста, сир, цукор і його замінники, вино, лікер, самогон
кропив’янка
Серед харчових продуктів, що викликають кропив’янку, виділяють:
- Морепродукти, риба
- яйця
- горіхи
- цитрусові
- Помідори, баклажани
- сири
- алкоголь
- шоколад
Дотримання гіпоалергенної дієти дозволяє не тільки знизити кількість медикаментів, що вживаються для стабілізації стану, а й відмовитися від них зовсім, прийшовши в стан стійкої ремісії. Незважаючи на здаються складності і суворі обмеження, дієтичний раціон може і повинен бути різноманітним і збалансованим.
Допомогти визначити коло товарів повинен алерголог, з усіх питань, пов’язаних з лікуванням, необхідно консультуватися з фахівцем. Якщо є сумніви в тому, чи можна вживати в їжу той чи інший продукт, варто відмовитися від нього до консультації у лікаря.