Селера для схуднення використовується давно. Він прискорює обмін речовин, розщеплює жири. В їжу придатні коріння, листя, стебла. З них роблять всілякі страви на будь-який смак, що дозволяє істотно розширити раціон. Вживання селери обмежують протипоказання і різкий запах, який не всім подобається.
Користь селери для схуднення
При вживанні в їжу селеру надає цілющі впливу на організм:
- нормалізує глюкозу в крові;
- знижує холестерин;
- допомагає в процесах травлення;
- антиоксиданти борються з мутують клітинами, запобігаючи рак;
- прискорює загоєння ран.
Вживання овоча показано для схуднення при таких захворюваннях і станах:
- цукровий діабет;
- хвороби серцево-судинної системи;
- запори;
- ожиріння;
- післяопераційний період.
Завдяки здатності прискорювати обмін речовин і процес травлення селера допомагає схуднути. Дотримання дієти, особливо на тлі регулярних фізичних навантажень, прибирає жирові відкладення з проблемних зон – живота, боків, стегон.
Користь селери для схуднення, як для жінок, так і для чоловіків, краще проявляється при вживанні прянощі в сирому вигляді.
При цьому не просто знижується вага, а відбувається оздоровлення організму в цілому – нормалізуються обмінні процеси, заповнюються вітаміни і мінерали, нервова система приходить в рівновагу.
На скільки можна схуднути
Правильне використання селери допомагає знизити вагу досить швидко – до 10 кг за місяць. Однак все залежить від вихідних цифр – чим вони більші, тим легше йдуть кілограми.
Якщо надлишок маси тіла складає більше 30 кг, то втрата 10 кг за місяць прийнятна, якщо менше – не варто намагатися схуднути швидко. Організму потрібно перебудуватися, тому втрата 5-6 кг на місяць буде оптимальною.
Як схуднути на селері
Для схуднення селера потрібно правильно вживати в їжу:
- безпосередньо на ніч є овоч не рекомендовано, оптимальний прийом за 1-2 години до сну;
- найкраще пряність поєднується з йогуртом, рисом, яйцем, нежирним м’ясом, горіхами, овочами, зеленню;
- корінь – можливе використання в стравах до 250 г щодня тиждень поспіль або 7-8 разів на місяць;
- стебла – вживати в їжу до 200 г в день за 2 години до сну тиждень поспіль або 8-10 разів на місяць;
- в день потрібно з’їдати від 150 до 250 г овочу за умови гарної переносимості, в разі виникнення метеоризму, дискомфорту в животі скоротити обсяг вдвічі.
Дієта на 7 днів
Вживання селери протягом певного часу сприяє схудненню. Існують різні варіанти дієт, як варіант – тижневе меню. За 7 днів пряність відмінно діє на організм, очищаючи його від шлаків, розщеплюючи жири, надаючи бадьорість.
В основу харчування під час дієти покладено суп з селери для схуднення. На 5 порцій знадобляться:
- селера (стебло або листя) – 150 г;
- капуста білокачанна – 350 г;
- цибуля – 1 середня цибулина;
- цибуля зелена – 1 пучок;
- морква – 1 велика;
- перець солодкий – 1 середній;
- томат – 1 середній;
- томатна паста (за бажанням) – 70 г;
- рослинне масло – 1 ст. л .;
- вода – 1-1,5 л;
- сіль, перець чорний мелений – за смаком.
приготування:
- Овочі помити, почистити, дрібно нарізати. У глибокий посуд налити масло, поставити на вогонь.
- Обсмажити до м’якого стану цибулю, моркву, селеру. Додати томат, перець, тушкувати 3 хвилини.
- Покласти капусту, долити воду, довівши суп до бажаної консистенції. Варити до готовності капусти (приблизно 20 хвилин).
- Покласти сіль, зелена цибуля, томатну пасту, гострий перець. Довести до кипіння, вимкнути.
Суп їдять гарячим, холодним, подрібненим блендером в пюре. Для смаку можна додати лимонний сік.
Як схуднути на селері за 7 днів – дієта:
- 1-й день: суп з селери в будь-якій кількості, будь-які свіжі фрукти, крім бананів;
- 2-й день: той же суп, будь-які свіжі овочі, крім горошку, можна трохи відвареної картоплі з олією на вечерю;
- 3-й день: знову суп в необмеженому обсязі, свіжі овочі і фрукти;
- 4-й день: суп, овочі, фрукти (якщо банан, то 1), 200 мл молока;
- 5-й і 6-й дні: суп в будь-якому обсязі, салат з томатів з зеленню, 400 г відвареної яловичини;
- 7-й день: суп, 200 г відвареного рису.
Упродовж тижня важливо пити просту воду без газу – мінімум 1,5 л на добу, вранці можна 1 чашку несолодкого чаю або кави без усього. За дієту можна втратити 3-7 кг в залежності від початкової ваги і строгості дотримання.
До перегляду відео з передачі про властивості рослини, що сприяють спалюванню калорій:
Напої з селери
Рідкі страви активно використовуються для схуднення. Вони можуть бути використані на перекус, за рахунок клітковини допомагають подолати голод в розвантажувальні дні. Їх густоту легко регулювати водою.
У поєднанні з нежирним кефіром селера відмінно діє на кишечник, виводить шлаки, допомагає схуднути. Суміш готується просто – компоненти подрібнюються блендером. Варіанти використовуваних інгредієнтів:
- черешок – 1, вода – 50 мл, кефір – 250 мл;
- зелень петрушки і селери – по пучку, 250 мл кефіру;
- 100 г стебел, 250 мг кефіру, 50 г сиру.
Фреш із селери і яблука для схуднення:
- помити 1 велике яблуко, очистити від серцевини і шкірки;
- вимити черешок овоча;
- подрібнити все блендером;
- вживати поступово.
Можна додати мед, яблуко замінити грушею.
Відмінний варіант для тих, що худнуть – сік із селери. Для цього коренеплід подрібнюють на тертці або блендером, отриману масу поміщають в марлю, віджимають сік.
Перед вживанням його розводять водою (приблизно навпіл) або соком яблука, моркви. Приймають за 20 хвилин до обіду або полудня. Пити сік для схуднення можна в обсязі, що не перевищує в розведеному вигляді 100 мл в день.
- Рекомендуємо подивитися рецепти смузі:
- Допомагає схуднути відвар із селери. Приготування і вживання:
- дрібно порізати 30 г листя;
- залити 3 чашками води;
- кип’ятити 20 хвилин, остудити;
- пити 1 чашку вранці натщесерце, 2 чашки за 15 хвилин до обіду і вечері;
- прийом відвару здійснюється 2 тижні, потім робиться перерва 7 днів.
Рецепти дієтичних страв
Овоч поєднується з багатьма продуктами, завдяки чому існує багато варіантів створення низькокалорійних і корисних страв на допомогу тих, що худнуть. Його використовують при приготуванні рагу, супів, котлет, салатів.
Вівсяні котлети із селери для схуднення. На 5 штук потрібно:
- корінь – 350 г;
- яйце – 1 шт .;
- 2% молоко – 50 мл;
- вівсяні пластівці – 20-40 г;
- сіль за смаком.
Як робити:
- 20 г пластівців залити молоком, залишити на 30 хвилин;
- коренеплід почистити, натерти на дрібній тертці;
- злегка збити виделкою яйце з сіллю;
- все змішати;
- якщо фарш вийде занадто рідким – додати ще пластівців;
- сформувати котлети, обсмажити в маслі.
Відмінне поєднання для схуднення – селера з лимоном. Цитрус пом’якшує смак і запах овоча, допомагає розщеплювати жир, активує травлення. Приклад рецепта:
- відварна сочевиця – ½ ст .;
- нарізаний стебло – 1 шт .;
- оливкова олія – 2 ст. л .;
- сік лимона – 1 ст. л.
Змішати всі компоненти, дати постояти 2 хвилини. Як гарнір можна використовувати відварений рис.
Як смачно приготувати стебла селери для схуднення:
- Салат. Порізати 1 стебло, 1 невеликий качан салату «Айсберг», 2 ківі. Змішати, скропити соком лимона, заправити йогуртом.
- Омлет. Нарізати тонкими скибочками 2 стебла, згасити у воді з ½ ч. Л. вершкового масла. Збити 3 яйця, влити 150 мл молока, посолити. Стебла залити сумішшю, тримати на вогні до готовності омлету.
- Соус. Порізати 2 стебла, пучок петрушки. 2 зубчики часнику, ½ ст. натертого пармезану, ½ ст. оливкового масла, 2 ст. л. горіхів кедра подрібнити в блендері. Додати до пасти зелень.
Різні поєднання низькокалорійних продуктів допомагають урізноманітнити меню. Салат із селери і яблука для схуднення. знадобляться:
- філе курячої грудки – 2 шт .;
- черешки – 2 великих;
- ядра волоських горіхів – 100 г;
- зелене яблуко – 2 шт .;
- лимонний сік – 2 ст. л .;
- йогурт натуральний – 2 ст. л. для заправки.
Як готувати:
- відварити грудку, нарізати;
- дрібно порізати горіхи, підсушити на сковороді;
- почистити яблука від серцевини і шкірки, тонко порізати, скропити соком лимона;
- черешки помити, дрібно порізати;
- все змішати, заправити, при бажанні трохи підсолити.
- На замітку рецепт дієтичного салату:
- До перегляду рецепт сельдерейного супу для стрункого тіла:
Протипоказання для схуднення на селері
Використання селери з будь-якими цілями, в тому числі для схуднення, не завжди виправдано. Коли і чому рослина не можна додавати в страви:
- період вагітності – викликає метеоризм, скорочення м’язів матки;
- гіпертонія – може спровокувати гіпертонічний криз;
- лактація – імовірна алергія у малюка;
- низький цукор – викликає непритомність;
- епілепсія – можливо почастішання нападів;
- камені в жовчному міхурі або нирках – викликає рух, болю, необхідність оперативного втручання;
- варикоз, тромбофлебіт – можливе погіршення прохідності вен;
- будь-які гострі захворювання – може погіршити ситуацію.
Селера допомагає нормалізувати і прискорити обмін речовин, очистити кишечник, розщепити жири, що ефективно використовується для схуднення. Можна дотримуватися певної дієти або готувати самостійно, використовуючи рекомендовані продукти і фантазію.
Які рецепти для схуднення з селерою вам відомі? Чи є у вас досвід застосування овоча для зниження ваги? Поділіться статтею з друзями і знайомими – інформація може виявитися корисною.
Як застосовують селера для схуднення, скільки є і в якому вигляді – прості рецепти Посилання на основну публікацію
Селера – користь і шкода для схуднення, дієтичні властивості овоча
Він був відомий ще з давніх-давен.
Соковитий, ароматний селера – користь і шкода для схуднення якого обговорюються лікарями досі – для приготування дієтичних страв використовується від кореня до стебел, але залишається продуктом не для кожного.
Смак і запах на любителя, вплив на організм теж може бути негативним, хоча в дієтах він з’являється постійно. Чи варто включати цю рослину в свій раціон і намагатися з ним схуднути?
Що таке селера
Якщо ви намагалися розібратися до якої категорії віднести цей продукт, про користь якого стільки говорять дієтологи, то ось відповідь: з позиції ботаніки селера (Apium або Апіум) є овочевою культурою.
Він належить сімейству зонтичних (інакше – Селеровому), знаходиться в родинних стосунках з кропом, кмином, фенхелем і ще кількома відомими травами, застосовуваними в якості приправ.
Читайте також: Як зробити протеїн своїми руками?
Фахівці виділяють кілька видів:
- Листовий – переважно вирощується для салатів, оскільки це більше зелень, ніж овоч в звичному розумінні. Смак тонкий, тому він зібрав велике число шанувальників. За кількістю вітамінів перевершує інші види.
- Черешкова – це попадаються майже в кожному магазині зелені стебла. Мають своєрідними смаковими якостями, тому приваблюють не всіх, судячи з відгуків, але для схуднення такий вид підходить ідеально.
- Кореневої – у продажу даний вид зустрічається рідко, хоча його користь в кулінарії не нижче, ніж у листового. Єдиний нюанс – він не вживається сирим: корінь обов’язково термічно обробляється, після чого посилюється його аромат.
Чим корисний селера
Число позитивних якостей даної рослини не тільки по відношенню до схуднення, але і для всього організму, хоч греблю гати. Кожна частина селери несе користь всім внутрішнім системам, хоча по впливу на здоров’я вони різняться. Незмінні для будь-якого виду і будь-якій частині овоча тільки:
- Вплив на сечовидільну систему, через якого лікарі радять з особливою обережністю вживати селеру при сечокам’яній хворобі, щоб не завдати організму шкоди, спровокувавши рух конкрементів.
- Здатність регулювати водно-сольовий баланс, що особливо йде на користь особам похилого віку.
- Зміцнення пам’яті і запобігання слабоумства у літніх.
- Допомога в контролі інсуліну, за рахунок чого селера не тільки популярний при схудненні, а й рекомендований діабетикам.
корінь
Лікарі одноголосно стверджують: максимальну користь організму не тільки в рамках схуднення приносить корінь селери – тут знаходиться максимальна кількість цінних з лікувальної позиції мікроелементів, особливо важливих травленню і печінки. Кілька моментів:
- Високий рівень антиоксидантів несе користь людині, яка має новоутворення (як доброякісні, так і злоякісні). Додатково вони ж допомагають організму повільніше старіти.
- Особливу користь селеровому корінь несе для чоловічого здоров’я, тому що допомагає підтримувати потенцію.
- Апіол, що знаходиться в корені, є природним спазмолитиком.
стебла
Якщо посушити свіжий черешок і подрібнити, він може замінити сіль, але не буде провокувати набряків і не принесе шкоди людям, що страждають хворобами нирок. Свіжим він ідеально доповнить будь-які перші і другі страви, допоможе перетравлювати м’ясо. Самі явні позитивні моменти стебел:
- Зміцнення стінок судин при регулярному вживанні свіжих черешків.
- Посилення захисних сил організму за рахунок високого рівня вітаміну С.
- Підвищення еластичності шкіри.
- Флавоноїди лютеолин, що володіє жовчогінним властивістю, допомагає контролювати холестерин, йде на користь жіночому гормонального фону.
листя
Довгий перелік вітамінів, властивий майже всім видам зелені, зробив листя селери найціннішою частиною цієї рослини, яка першочергово рятує людину від авітамінозу.
Користь листя несуть і нервовій системі, завдяки вітамінам групи В, кровоносної, тому що заповнюють дефіцит заліза, рятуючи від анемії.
Фахівці навіть стверджують, що доведена користь листя селери для кісткової тканини, але особливо вони потрібні процесу травлення.
Селера для схуднення
Клітковина або харчове волокно – головна причина, по якій дієтологи радять обов’язково вживати селеру при схудненні.
Користь цього продукту для фігури переважно полягає в очищенні кишечника від шлаків, регулюванню роботи кишечника.
Приємним бонусом стає і калорійність, яка не може завдати шкоди вашій талії: у листі всього 16 ккал (для порції в 100 г), в корені – 32 ккал, в стеблі – 12 ккал. Вуглеводів тут не більше 6 г, а білків – близько 1-1,3 м
сік
Енергетична цінність несе користь схудненню напою, вичавленого з селеровому стебел – 31 ккал в 100-грамової порції. Смак у нього прісний, тому дієтологи радять заважати селеровому сік з яблучним (використовуються тільки зелені сорти) або морквяним.
Він легко засвоюється, допомагає виводити зайву рідину, запобігати запори і худнути. Норма на день – 1-2 склянки.
Важливий момент – якщо сік селери для схуднення щодня п’є чоловік, він може помітити посилення ерекції: цей продукт при регулярному вживанні працює аналогічно «Віагрі».
салат
Якщо ви шукали, що приготувати смачного з селерою для схуднення, почати варто з салату. Даний овоч можна змішувати майже з усіма представниками групи рослинної їжі.
Особливу ж користь фігурі і поштовх до зниження ваги дадуть комбінації з яблуком, лимонним соком і морквою – найпростіший салат з кореня селери для схуднення, в якому всього 37 калорій. Корінь попередньо обсмажують / запікають.
Аналогічно можна використовувати стебла, а при підтримці ваги, або не швидкісний схудненні додається нежирний сир.
фреш
Від простого соку цей напій відрізняється багатокомпонентним складом: фреш в сучасному розумінні найчастіше представляє суміш свіжих соків. Яблука, морква, ківі, огірки і груша – кращі добавки до селері.
Для фрешу рекомендовано зберігати м’якоть, тому продукти тиснуть НЕ соковижималкою, а крутять через блендер: так від них буде більше користі. Вживати такі напої потрібно обережно, тому що
вони роблять сильний вплив на організм.
З кефіром
При схудненні попитом користуються розвантажувальні дні, про користь і шкоду яких лікарі все ще сперечаються. Хорошим варіантом при такій спробі скинути вагу стає коктейль з літра кефіру, склянки води і 3-4 селеровому стебел. Продукти змішуються блендером, готовий напій ділять на кілька порцій, щоб вжити за добу. Можна додати зелень.
відвар
Деякі жінки називають це блюдо швидким супом, оскільки крім селеровому стебел тут присутні ін.
овочі: корінь петрушки, велика біла цибулина і трохи білокачанної капусти (кількість визначаєте самі, але щоб вона не тягнула ковдру на себе).
Їх подрібнюють, заливають окропом (1,5 л на 500 г всіх овочів сумарно), кип’ятять півгодини і дають постояти ніч. Вживати бажано ввечері.
шкода селери
Явних протипоказань цей продукт не має, виключаючи виразку шлунка. При підвищеній кислотності його вживання зводять до мінімуму, але не виключають. В інших випадках, говорити про те, чи не принесе селера шкоду здоров’ю, повинен вирішити лікар. Кілька нюансів:
- При розширенні вен і наявності тромбофлебіту вживати страви з селери для схуднення або загального зміцнення здоров’я не варто, тому що лікарі не виключають посилення проблеми.
- Відносним шкодою від вживання селери можна назвати велику кількість ефірних масел, що негативно позначається на стані алергіків.
- Під час менструального циклу жінкам небажано вживати стебла селери, тому що можливе збільшення обсягу виходить крові.
- Важливо пам’ятати, що Селеровому черешки можуть завдати шкоди жінці, яка виношує дитину, оскільки ряд активних речовин з хімічного складу підвищує матковий тонус, збільшуючи ризик переривання вагітності.
Відео
Adblockdetector
селера
Зміст статті:
Селера є цінний продукт, у складі якого є багато корисних компонентів. Він має на організм лікувальну дію. За допомогою стебел селери вдається уповільнити процес старіння, заспокоїти нервову систему і поліпшити травні функції. Продукт нормалізує роботу серця і судин, а також сприяє схудненню.
Стеблова селера це дворічна овочева культура, що належить до сімейства Зонтичні. В цілому існує близько 20 різновидів селери.
У перший рік його вирощують, щоб отримати коріння і зелень, а на другий – утворюється плід з насінням. При вирощуванні у відкритому грунті стеблової селера досягає 1 м у висоту.
Селера родом із Середземномор’я, там і на сьогоднішній день його можна зустріти в диких умовах. Дану культуру в природі можна зустріти на півострові Індостан і в інших азіатських країнах, а ще в Америці і Африці, при цьому селера воліє рости у вологих місцях.
види селери
Існує кілька видів селери:
- Листовий – найпопулярніший різновид культури. Її ключовою особливістю вважаються блискучі листя. Такий селера відрізняється раннім терміном дозрівання. Він надовго зберігає зелений відтінок і має специфічний смак і аромат.
- Черешкова (стебловий) – для цього виду селери характерні м’ясисті стебла, товщина яких становить 2-4 см. Вони можуть мати білий, зелений, червоний або рожевий відтінок. Цей вид селери зазвичай використовують для приготування соків, салатів і соусів.
- Кореневої – для нього характерні невеликі і м’які листя. При цьому в їжу потрібно використовувати коренеплід. Він нагадує сіро-білу кулю, покритий щільною шорсткою шкіркою. Всередині знаходиться солодко-гірка м’якоть.
склад селери
100 грам стеблового селери містять:
Також в 100 г продукту є 0,1 г органічних кислот, 2 г моно- і дисахаридів, 0,1 г крохмалю. Крім цього, склад стеблового селери включає багато вітамінів.
У 100 г рослини присутній:
У 100 г селери присутні такі макроелементи:
При цьому стебловий селера включає тільки 1 мікроелемент. У 100 г продукту присутня 1,3 мг заліза.
Корисні властивості селери
Систематичне вживання селери дуже корисно для здоров’я. Продукт сприяє насиченню організму вітамінами і мікроелементами.
Корисні властивості селери при регулярному вживанні полягають у наступному:
- Зміцнює стінки судин, підвищує їх еластичність. За допомогою селери вдається нормалізувати функції серця і судин. Продукт допомагає запобігти появі атеросклерозу.
- Стимулює роботу травних органів, справляється з процесами гниття і запаленнями в кишечнику, покращує апетит і нормалізує травлення їжі.
- Виводить з організму токсичні речовини, шлаки і надлишок рідини. Стеблова селера справляється з набряком і відновлює роботу нирок.
- Запобігає утворенню пухлин.
- Допомагає впоратися з безсонням і іншими наслідками стресових ситуацій.
- Активізує корисні бактерії. Це допомагає уникнути розвитку кишкового дисбактеріозу.
- Покращує пам’ять. При вживанні селери 3-4 рази на добу протягом тижня вдається збільшити функції пам’яті вдвічі.
- Очищає нирки і суглоби від оксалатів. За допомогою цього засобу вдається уникнути скупчення нових каменів.
- Очищає печінку. Такий ефект досягається виключно при вживанні селери в свіжому вигляді.
- Зменшує параметри артеріального тиску. Така дія досягається завдяки диуретическим властивостями.
- Допомагає впоратися з підвищеною втомою, стимулює процес відновлення після тренувань.
Ще однією важливою властивістю стеблового селери вважається поліпшення статевих функцій. Рослина являє собою афродизіак. Воно допомагає збільшити лібідо у жінок і потенцію у чоловіків. Також продукт допомагає впоратися з менструальними болями.
Черешкова селера приносить велику користь людям похилого віку. Встановлено вплив вживання цього продукту на зменшення вмісту холестерину і цукру в крові. Це допомагає уникнути появи атеросклерозу, діабету і серцево-судинних патологій.
Читайте також: Яка калорійність у темного молочного шоколаду?
Продукт допомагає справлятися із запаленнями суглобів. До них відносять артрит, артроз, ревматизм. Речовини, які присутні в стеблах селери, надають діуретичну дію. З їх допомогою вдається позбутися від кристалів сечової кислоти. Це корисно для людей, які страждають циститом або іншими ураженнями сечостатевих органів.
Ефірні масла, які присутні в насінні селери, допомагають впоратися з больовими відчуттями. Кумарини, які містяться в цьому продукті, успішно усувають головний біль.
Також селера рекомендується їсти при запорах, оскільки він надає невелику проносну дію. Підвищений вміст клітковини допомагає поліпшити кишкову мікрофлору і стимулювати виведення шкідливих речовин.
шкода селери
Селера здатний виробляти особливий захисний шар від грибків. Його формують псоралени. Ці речовини провокують непереносимість у людей. При цьому є ризик появи висипань на шкірі.
Щоб селера не заподіяв шкоди організму, його з великою обережністю варто вживати в таких випадках:
- гіпотензія – продукт допомагає знижувати тиск;
- алергія;
- рецидиви травних патологій;
- третій триместр вагітності;
- маткові кровотечі;
- лактація;
- камені в нирках і сечовому міхурі – продукт має виражений діуретичний ефект;
- бронхіальна астма – селера не варто вживати при такому діагнозі в силу підвищеного вмісту ефірних масел.
Відносним протипоказанням до введення продукту в раціон для схуднення вважається стимулювання апетиту. Цей ефект обумовлений підвищеним вмістом ефірних масел. При цьому черешки або листя рослини не дозволяють утамувати відчуття голоду. Тому висока ймовірність зривів в харчуванні. При надмірному вживанні продукту є ризик появи гастриту або виразки.
Не рекомендується використовувати сирі стебла селери при наявності схильності до полівалентної алергії. Він здатний збільшувати синтез гістаміну і викликати негативні реакції на різні продукти.
При наявності алергічних реакцій на селеру до специфічних алергенів відносять морква, кмин, аніс. Також не варто їсти фенхель, кріп, петрушку, коріандр.
Як готувати селера
Найчастіше стеблова селера готують в свіжому вигляді, додаючи в салати або інші страви. Це допомагає зберегти максимум корисних властивостей. Зелень нерідко включають в дієтичні рецепти. Свіжий стебло застосовують для приготування соків, смузі, салатів.
Також черешки селери можна піддавати термічній обробці. З їх допомогою вдається зробити смак страв більш пікантним. Цей продукт прекрасно підходить для приготування супів-пюре. Також його можна гасити або обсмажувати.
Як вживати селеру
Найкраще, вживати селеру в свіжому вигляді. У більшості випадків черешки рослини використовують для приготування легких салатів. В якості додаткових компонентів використовують морква або яблука. При бажанні такі страви допустимо заправляти оливковою олією або сметаною.
Великою популярністю користуються коктейлі на основі свіжого соку селери. У них додають лимонний сік, петрушку, огірок, мед. У відварному вигляді селера рекомендується вживати в супах. У терапевтичних цілях рослину використовують для відварів і настоянок на горілці.
Селера в дієтології
Особливою ефективністю в сучасній дієтології користуються страви з селери. У продукті присутній мінімум калорій. При цьому він вимагає чимало енергії на перетравлення. Тому така їжа користується популярністю у людей, які хочуть позбутися зайвої ваги.
Харчові волокна дуже важливі для позбавлення від зайвої ваги. При цьому дієтологи не радять занадто сильно очищати стебла рослини. Біла і соковита м’якоть прекрасно підходить для людей, які дотримуються дієти. Її можна варити, запікати, тушкувати. Прекрасним варіантом стане приготування селери на пару.
Незалежно від способу приготування продукт допомагає очистити організм від надлишку рідини і вивести токсини. З його допомогою можна швидко впоратися із зайвою вагою.
Прекрасним варіантом для схуднення вважається поєднання селери і лимона. За допомогою цитрусових вдається м’яко згладити незвичний смак селери. В якості заміни повноцінному вечері можна використовувати салат з додаванням сочевиці і лимона. Щоб отримати це корисне блюдо, варто взяти крупу, селера, лимонний сік і оливкову олію.
Для початку сочевицю потрібно зварити до готовності. Селера потрібно помити і порізати. Всі компоненти перемішати і додати сік лимона. В якості заправки користуватися оливковою олією. Цей продукт прекрасно відбивається на здоров’я волосся, нігтів і шкіри.
Прекрасним блюдом для схуднення стане поєднання вівсянки з селерою. Для приготування корисних котлеток потрібно взяти 300 г стебел рослини, стакан вівсяних пластівців, 1 яйце, цибулину, стакан молока і спеції за смаком.
Для початку пластівці потрібно змішати з молоком і залишити набухати на 30 хвилин. Потім порізати селера і цибулю, змішати з пластівцями, покласти сире яйце. В отриману масу додати 1 невелику ложку лимонного соку, посолити і поперчити. Готову масу обсмажити або запекти в духовці.
Для позбавлення від зайвої ваги можна готувати різні напої на основі селери. При цьому тонізуючі склади слід вживати вранці. Щоб зробити корисне засіб, потрібно взяти 3 стебла селери, 2 стиглі груші, 2 огірки, 1 морква.
Для початку продукти потрібно вимити і почистити. Всі компоненти порізати кубиками і віджати сік. При надмірно густої консистенції до складу потрібно додати трохи води.
Для приготування ще одного дієвого складу для схуднення потрібно взяти 500 г стебел селери, 2 лимона, 200 мл меду. Для початку подрібнити черешки за допомогою м’ясорубки і змішати з медом. Лимон обдати окропом і розрізати на частини. Перемолоти і додати до складу з меду і селери.
Отриманий засіб наполягати 3 дні в холодильнику. Після чого є по 1 великий ложці 3 рази на день, поєднуючи з дієтичним раціоном.
калорійність селери
Селера відрізняється дуже низькою калорійністю. Калорійність 100 грам селери – 14 Ккал . При цьому на засвоєння стебел організм витрачає більше енергії. Тому дієтологи називають селеру продуктом з негативною калорійністю.
При цьому варто враховувати, що кулінарна обробка може призводити до підвищення калорійності продукту. Конкретні параметри залежать від способу приготування стебел і наявності додаткових компонентів.
Стеблова селера вважається дуже корисним продуктом, який сприяє поліпшенню стану здоров’я. З його допомогою можна зміцнити серцево-судинну систему, поліпшити роботу травних органів, очистити організм від шкідливих речовин. При цьому селера відрізняється невисокою калорійністю, тому його сміливо можна використовувати для позбавлення від зайвої ваги.
Селера для схуднення: корисні властивості, як застосовувати, відгуки
Надмірна вага – це непривабливий вигляд і прямий шлях до недугам. Для схуднення поряд з активним способом життя і зниженням загальної калорійності раціону фахівці радять вживати продукти, здатні підвищити швидкість розщеплення жирів і білків, придушити почуття голоду, поліпшити в організмі обмінні процеси.
Одним з найбільш ефективних для схуднення овочів заслужено визнаний селера (латинська назва Apium) – трав’яниста рослина сімейства зонтичних. У Стародавній Греції ця рослина вважалося чарівним, наділеним магічною силою омолодження, афродизіаком, що привертає осіб протилежної статі. Сьогодні рецепти страв з селерою включаються в багато дієти, спрямовані на корекцію ваги.
Вирощуванням цього універсального овоча чоловік займається вже близько трьох тисячоліть, його батьківщина – райони Середземномор’я. Зелень селери зовні схожа на інший, споріднений вид зонтичних, тому рослина часто називають римської петрушкою. Кореневі сорти з кулястими коренеплодами мають оригінальний горіховий присмак.
Унікальні властивості селери допомагають не тільки впоратися з багатьма захворюваннями, поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту і репродуктивної системи. Регулярно включаючи його в свій раціон, можна успішно схуднути. Всі частини овоча їстівні, причому кожна містить набір корисних для схуднення речовин.
корінь
Енергетична цінність кореня Apium становить всього 32 ккал / 100 г, проте це не єдина його гідність: калорій на процес перетравлення витрачається більше, ніж надійшло з продуктом. Для цього явища існує спеціальний термін «негативна калорійність». У більшості рецептів для схуднення: дієтичних супів, салатів, соків – вказані саме кореневі сорти рослини.
У корені рослини містяться:
- ефірні масла;
- вітаміни А, В1, В2, В3, В9, С, Е, К;
- органічні кислоти;
- клітковина;
- калій, натрій, магній, кальцій, фосфор;
- залізо, цинк, марганець.
Набір цих речовин надає багатогранне вплив на організм при схудненні: стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, служить м’який сечогінним, сприяє очищенню від токсинів, нормалізує процеси метаболізму, перешкоджає відкладенню жирів. Цей продукт рекомендують включати в раціон і після того, як вага вже досяг бажаної норми, щоб результати збереглися якомога довше.
Корисно знати. Для схуднення особливо корисний сік з кореня селери, де все біоактивні речовини знаходяться в концентрованому вигляді. Його рекомендують вживати по 2 чайних ложки перед їжею 2-3 рази на день.
стебла
У двох столових ложках подрібненого стебла Apium міститься 3 кілокалорії, в ньому присутні вітаміни В2, Е, С, К, РР, цинк, йод, залізо, калій, кальцій, фосфор, ефірні масла і незамінні амінокислоти.
Відмінно насичуючи, він надовго усуває відчуття голоду, сприяє виробленню шлункового соку, нормалізує водно-сольовий обмін, полегшує переварювання білків (через що рекомендується поєднання з м’ясними стравами), працює як м’яке проносне і сечогінний.
У шанувальників системи ПП дуже популярні призначені для схуднення рецепти смузі зі стебел римської петрушки в комбінації з овочами і фруктами. Стебла можна додавати в рагу, маринувати, солити.
листя
Листя цього овоча мають практично такі ж властивості, як і стеблова частина, так як містять той же набір корисних речовин. Але аромат зелені не такий яскравий, тому ця частина селери годиться для будь-якого першого або другого блюда. Листя римської петрушки можна використовувати в свіжому або сушеному вигляді, в рецептах для схуднення зазвичай вказана свіжа зелень.
насіння
Масло, отримане з насіння Apium, включають до складу фармацевтичних препаратів для лікування ожиріння як багате джерело біоактивних речовин, що сприяють схудненню.
Насіння цієї рослини містять насичені жирні кислоти, ефірні масла, 13 видів вітамінів, 10 мінералів, альфа-ліноленову кислоту.
У кулінарних рецептах цілі або розмелені насіння використовуються як приправа для дієтичних страв, де кількість дозволених спецій дуже обмежена.
Реклама
Особливих властивостей, здатних зашкодити здоров’ю людини, у цього овоча немає. Деякі обмеження до вживання пов’язані з наявними у людини захворюваннями:
- при запальних процесах в шлунково-кишковому тракті через високий вміст ефірних масел він може викликати подразнення слизової;
- оскільки сік рослини має досить сильну холеретическим дією, активна переміщення ниркових каменів може призвести до блокади жовчних проток;
- Apium може чинити негативний вплив на рівень лактації у годуючих жінок;
- при надмірному вживанні продукту можливі розлади травлення.
Читайте також: Як схуднути на 5 кг за місяць в домашніх умовах без шкоди для здоров’я і дієт?
Обережно! На селера можуть виникати алергічні реакції у вигляді шкірних висипань або набряків слизової. Найбільше речовин-алергенів знаходиться в корені.
Існує кілька видів дієтичних програм для схуднення на основі селери – як довгострокових, так і короткострокових.
Така короткочасна дієта заслужила величезну популярність і відмінні відгуки, оскільки дає блискавичний результат при схудненні. Вона вдало поєднує сечогінні і пробіотичні властивості кефіру з очисними і стимулюючими роботу шлунково-кишкового тракту властивостями селери. Калорійність денного раціону при таких розвантажувальних днях не перевищує 500 ккал.
Варіант 1. У день дозволяється випити 1 л кефіру середньої жирності і з’їсти кілька сирих стебел селери.
Варіант 2. Протягом дня пити знежирений кефір і смузі, приготований з стебел селери, соку буряка, моркви або шпинату.
Тривалість курсу схуднення – від 1 до 3-х днів, за цей час можна скинути 3 і більше кг.
На думку фахівців-дієтологів, заміщення однієї з денних трапез (найкраще вечері) блюдом з великою кількістю клітковини і мінімальної калорійністю забезпечує не дуже швидку, але стійку втрату ваги від 2 до 4-х кг за тиждень, причому час її дотримання необмежено. В якості такого «заміщає» страви рекомендується використовувати збірні салати з селери, моркви, огірків, ріпи.
Такий режим харчування дає стабільний ефект схуднення, стимулюючи процес травлення і метаболізму, і видаляючи з кишечника шлаки. Є два варіанти суповий дієти: строгий і м’який.
Строгий варіант. Протягом 5 днів дозволяється їсти тільки боннський суп – овочевий суп, основним інгредієнтом якого служать стебла римської петрушки. Це смачне дієтичне блюдо готують про запас і вживають стільки раз в день, скільки хочеться, головна умова дієти – відсутність голоду. Обов’язковою умовою режиму харчування служить рясне пиття.
М’який варіант. Тут денний раціон більш різноманітний, в нього, крім базового страви, включаються інші продукти. Судячи з відгуків, цей варіант дієти переноситься значно легше і комфортніше.
Меню на тиждень
День Основна страва Дозволені додаткові продукти
1 | боннський суп або селеровому суп-пюре | фрукти (крім авокадо, винограду і банана) |
2 | аналогічно | овочі, зелень, 1 печена картоплина, 1 ч. л. вершкового масла |
3 | + | овочі, фрукти (крім авокадо, винограду і банана) |
4 | + | 0,5 л молока низької жирності, 3 банана |
5 | + | відварна пісна яловичина або курятина (300 г) |
6 | + | овочі, біле м’ясо птиці (300-400 г) |
7 | + | 50 г вареного нешліфований (коричневого) рису, овочі, 250 мл фруктового соку |
Як і в строгому варіанті дієти, кількість трапез довільне. Питний режим – не менше 1,5-2 л води на добу. Дієта розрахована на тиждень, при бажанні її можна дотримуватися 14 днів, повторивши схему харчування. Способи приготування боннського супу, а також рецепти страв для схуднення на селері ми наводимо нижче.
- Реклама
- Класичний селеровому супчик
- Інгредієнти на 3-4 порції:
- 5-6 цибулин;
- 2 солодких перцю;
- 2-3 томата;
- 1 морква;
- великий пучок стебел селери разом із зеленою частиною;
- зелень петрушки і кропу.
Овочі вимити, порізати, помістити в каструлю, залити водою так, щоб вона повністю покрила всі продукти. Варити на слабкому вогні близько півгодини, в готовий суп покласти щіпку солі, 2-3 чайних ложки рослинної олії. При подачі на стіл додати зелень кропу або петрушки. Такий суп можна варити запас і зберігати в холодильнику.
Крем-суп
Інгредієнти на 2 порції:
- 300 г кореня і трохи зелені селери;
- 1 морква;
- 150 г капусти;
- 2-3 цибулини;
- 2 м’ясистих солодких перцю;
- пригорща стручкової квасолі;
- 2 помідори або стакан томатного соку;
- зелень петрушки, кропу.
Вимиті овочі порізати, помістити в каструлю, залити водою і варити на найменшому вогні до готовності (орієнтуватися на моркву, так як вона вариться найдовше). Готовий суп злегка підсолити, остудити, подрібнити блендером. В отримане пюре додати зелень.
Салат середземноморський з курячим філе
У рецепті вказані продукти з розрахунку на 1 порцію:
- відварне філе курки (без шкіри) – 250 г;
- стебла молодого селери – 200 г;
- солодкий перець – 1 шт .;
- несолодкі яблука – 1 шт .;
- томати – 2 шт .;
- червоний або синій цибуля – 1 шт .;
- оливкова олія – 1 ч. л .;
- сік лимона – 1 ч. л .;
- сіль (за бажанням) – 0,5 ч. л.
- Овочі та м’ясо порізати невеликими кубиками, перемішати, заправити рослинним маслом і соком лимона.
- Яловичина з овочами і корінням
- Продукти з розрахунку на 2 порції:
- пісна яловичина – 400 г;
- стебла молодого селери – 300 г;
- помідори – 2 шт .;
- ріпчаста цибуля – 2 шт .;
- солодкий перець – 2 шт .;
- оливкова олія – 2 ст. л.
Яловичину нарізати, помістити в глибоку сковороду або товстостінну каструлю, додати масло і тушкувати до напівготовності. Потім додати дрібно нарізані овочі. Влити невелику кількість води і тушкувати до повної готовності. Страву можна подавати в гарячому або холодному вигляді.
Котлетки овочеві пьемонтские
На 500 г кореневої селери потрібно по 100 г цибулі, моркви, картоплі, 1 яйце, зубчик часнику, щіпка солі. Всі інгредієнти пропустити через м’ясорубку, з отриманого фаршу сформувати невеликі котлетки. Готувати в пароварці або мультиварці.
«Зелене» пюре
Стебла селери нарізати кубиками, залити водою і варити до розм’якшення, потім охолодити і подрібнити за допомогою блендера. До отриманої пюреобразной маси додати трохи сметани. При подачі посипати зеленню кропу або петрушки. Таке низькокалорійне блюдо рекомендується готувати на вечерю.
Салат «Будь у формі»
Білокачанну капусту, болгарський перець, тонко шаткують. Молоду моркву натирають на тертці, стеблову частину селери нарізають кружечками. Додають дрібно посічену зелень петрушки, сіль (бажано морську), рослинне масло і яблучний оцет. Співвідношення кількості інгредієнтів довільне.
Легкий фруктово-овочевий салат
Для приготування 2 порцій салату знадобиться:
- пекінська капуста – 300 г;
- несолодке яблуко без шкірки – 1 шт .;
- стебловий селера – 1 великий стебло;
- зелень кропу або петрушки;
- сіль (за бажанням);
- сметана 10-15% жирності – 3-4 ст. л.
Яблуко і стебла римської петрушки ріжуть кубиками, капусту тонко шаткують, зелень дрібно рубають. Додають сіль, сметану, акуратно вимішують і відразу ж подають на стіл.
смузі
У багатьох дієтах для схуднення наводяться рецепти смузі. Це густі коктейлі, які готують за допомогою блендера або міксера з овочів, фруктів або ягід.
Як додаткові інгредієнти використовуються вода, соки, молоко, кисломолочні продукти. Такі напої малокалорійні, але досить поживні і дуже смачні.
«Зелені» смузі можна приготувати поєднуючи селера з іншими овочами або фруктами:
- яблуками;
- морквою;
- ківі;
- бананом;
- огірками;
- гарбузом.
При всіх численних дієтичних якостях селери, його не можна включати в раціон:
- гіпертонікам;
- вагітним і годуючим жінкам (в складі цієї рослини присутній епіол – ефірне масло, що викликає скорочення м’язів матки);
- людям зі схильністю до судомних станів;
- при наявності в жовчному міхурі великих каменів;
- при варикозі або тромбофлебіті;
- при гострих захворюваннях сечовивідної системи, холециститі, панкреатиті.
Важливо знати. Людям з хворобами шлунково-кишкового тракту вживати римську петрушку можна тільки у вареному вигляді, в невеликих кількостях. А ось овочевий бульйон на основі кореня цього овоча при запальних захворюваннях шлунка або кишечника дієтологи навіть вважають лікувальним.
Ольга, 26 років
Худла після пологів. Так як грудьми дитину майже не годувала, могла вже через місяць пробувати дієти. Найбільш привабливою мені здалася класична дієта на боннському супі (та, де крім супу, в меню наводяться рецепти страв і з інших продуктів). Вона не дуже важка, не дуже дорога, а судячи з відгуків, на ній можна непогано схуднути.
Ось мої враження. Вже за перший тиждень з моїх стегон пішли 3 кг, а за місяць – цілих 7! Такого результату я, чесно кажучи, не очікувала. Правда, дієта-дієтою, але я і в спортзал записалася, проте думаю, що одні тренування так би не допомогли.
На закінчення хочу сказати, що селеровому супчик досить смачний, до того ж є його можна в будь-якій кількості.
Марина, 24 роки
Готувала себе боннський суп за базовим рецептом. В принципі, на смак він непоганий. Але мені не сподобалося те, що його потрібно їсти по кілька разів щодня. Віддаю перевагу все-таки не таке монотонне меню, тому що рано чи пізно одне блюдо набридне так, що і схуднути расхочется. Швидше за все, виберу собі більш відповідну дієту, нехай буде суворіше, але з різноманітним раціоном.
Людмила, 39 років
Раніше я цей овоч ніколи не їла. Але якось прочитала, що селеровому суп використовують в кардіологічних клініках для лікування хворих з надмірною вагою. Спробувала сісти на тиждень на такий супчик.
На свій подив, скинула 3 кіло ваги! Тепер постійно додаю селера в салати, роблю з ним смузі (рецептів таких страв сповнений інтернет). Процес схуднення більш повільно, але триває.
Рекомендую це чудове рослина всім, хто хоче худнути без шкоди для організму!
Катерина Степанівна Казакова, лікар-дієтолог
Користь селери для здоров’я незаперечна, регулярно вживаючи його в їжу, можна схуднути, не голодуючи. Але не слід забувати, що дієта на цьому овочі не всім показана.
Людям, ослабленим хворобою, з низьким рівнем гемоглобіну або синдромом хронічної втоми, перед тим як сісти на тиждень-два на боннський супчик, слід оцінити свої можливості: ні бадьорості, ні сил така дієта не додасть.
Ще один нюанс: при включенні цього продукту в інші дієти для схуднення потрібно враховувати, що режим харчування на вуглеводах або клітковині відмінно поєднується з цим овочем, а ось білкові дієти – немає.
Зоя Михайлівна Зайцева, лікар-дієтолог
У багатьох книгах по дієтології Apium називають одним з найефективніших для схуднення продуктів. Цей овоч має так звану «негативну калорійність», справляє позитивний вплив на обмін речовин, активує перистальтику кишечника, сприяє розщепленню жирів.
Однак, незважаючи на всі ці чудові властивості, ніяка кількість з’їденого селери не зможе повністю забезпечити необхідні для організму витрати калорій.
Тому, якщо ви хочете знизити вагу, регулярне дотримання правил збалансованого харчування і активний спосіб життя обов’язкові.
Питання дієтолога по цій темі