Фісташки – користь і шкода для чоловічого організму

Корисні речовини в фісташках присутні тільки в абсолютно дозрілих плодах, які знімають у вересні – листопаді.

У складі продукту знаходяться рідкісні речовини, які обумовлені якостями схожими з антиоксидантами.

Користь і шкода фісташок часто дискутується, хоча, варто зауважити, що це відноситься до всіх харчових продуктів без винятку. У цих невеликих плодах реально присутня достатня кількість різноманітних цінних складових.

  • Корисність цього продукту полягає в тому, що якщо щодня вживати ці горішки, але в оптимальних обсягах, величина «поганого« холестерину опускається в кілька разів.
  • Горіхи добре забезпечують людини бета – каротином і речовинами гамма – токоферолу. У них знаходиться і лютеїн, реквізит організму для гостроти зору.
  • У них полягає достатня кількість рідкісних мікроелементів, зокрема, бор і алюміній, які рідко зустрічаються в харчових продуктах.

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

Худне – фісташки в допомогу

Крім того ці невеликі горішки радять тим, хто бажає прибрати деяку частину своєї ваги (горіхи – не солити), вони цілком можуть підмінити частина продуктів з меню, і бажаючий схуднути позбутися зайвої ваги, при цьому наситивши себе потрібними і цінними елементами.

Позбавтеся від проблем з нігтями і волоссям

Рекомендують горішки жінкам, охочим врятуватися від труднощів зі шкірою, нігтями і волоссям.

Через значне наявності вітамінів групи B, вітаміну H і PP вони допоможуть в боротьбі проти випадіння волосся, крихкості нігтів і врятують від тьмяності особи і набряклість.

Фісташки – оцінити по достоїнству

Горіхи досі залишаються недостатньо оціненим в розрізі своєї корисності для організму. Найчастіше їх розглядають як закуску до пива або як легкий перекус, але в дійсності вони цілком здатні замістити велику частину продуктового кошика.

  • Наприклад, вони потрібні людям, які відмовилися від м’ясних продуктів, тому що фісташки хороші заступники тваринного білка і протеїнів, затребувані людьми спорту і рядовими громадянами, які слідують здорового способу життя.
  • Експерти, що визначають шкоду і користь горіхів, з упевненістю констатують, що їх споживання сприяє збереженню квітучого вигляду і здоров’я.

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

Корисні властивості фісташок

Зміст цього продукту рясніє вітамінами (B, E), каротиноїди, які сприяють зміцненню кісткового каркаса організму.

  • Ці горіхи потрібні і тим, хто переніс тривалу важку хворобу, і допоможуть прийти в норму організму і стати здоровим. Уже через невелику частину часу після вживання фісташок, людина відчує приплив сил і життєрадісність.
  • Цей продукт важливий при туберкульозі і хворобах дихальних органів. Фісташки добре знижують частоту серцевих скорочень.
  • Вони здатні поліпшити діяльність печінки, активувати функції жовчовивідної системи, прочистив протоки.
  • Поїданням цих горіхів можна навіть усунути коліки в печінці.
  • Горішки використовують як додатковий засіб при терапії недокрів’я і жовтяниці.

Ця корисна клітковина

Корисний для інформації і той факт, що 30 гр.орехов укладає в собі той же обсяг клітковини, як повноцінна порція вівсянки.

Загальновідома значимість клітковини для організму – вона сприяє правильному травленню і налагодженню обмінного процесу.

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

Корисний продукт – чоловікам

Корисним горіхів цілком під силу збільшити сексуальну активність, особливо це злободенно для чоловічої статі.

До речі, внаслідок цього вони вважаються більш «чоловічими» горішками, не випадково їх часто поєднують з пивом, одним з популярних напоїв нинішніх чоловіків.

Ці плоди воліють справжні гурмани і цінителі своєрідних смаків. До відома: у нас ці горішки вживаються з пивом, а цінителі всього світу поєднують їх з сиром і полуницею.

Фісташки – корисні літнім людям

Рекомендовані ці горішки і літнім, вони підтримують організм в протиборстві різних недуг, в тому числі і хвороби Альцгеймера. Продукт цей воістину унікальний і цінний, і його просто необхідно внести в їх раціон.

І ще про фісташках.

  • Корисні горіхи чудово зберігаються в холодильнику, і що не менш важливо, їх можна додавати практично в усі страви.
  • Але не треба вживати ці горіхи без міри. Фахівці радять вживати щодня близько 15 штук, і якщо робити це систематично, то можна добитися непоганого ефекту.
  • Природно, краще використовувати фісташки без солі. У них повністю зберігаються потрібні вітаміни і речовини.
  • Фісташки – одні з продуктів з найнижчими калоріями серед своїх родичів: у 100 г горішків міститься орієнтовно 600 калорій.
  • Внаслідок цього не забороняється включення їх в раціон при дієтах.

При дискусії про шкоду і їх користь, слід визнати, що рекомендації до їх використання сумірні з протипоказаннями.

солоні фісташки

За своїм змістом вони не дуже відрізняються від несолоних плодів, але користі набагато менше. Солоний продукт здатний збільшити АТ, що актуально для осіб з гіпертонією; Сіль затримує рідину в системах організму, що провокує набряклості і створює додаткове навантаження на нирки;

Як правило, з пивом з вживають надмірну кількість, а це вже проблеми із зайвою масою тіла;

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

шкода фісташок

Як і у всіх продуктів, у фісташок також є протипоказання.

  • Фісташки відносяться до продуктів з високим ризиком алергічних реакцій, здатні спровокувати жорстку алергію.
  • Солоні фісташки не рекомендується вживати гіпертонікам, підвищений вміст солі знижує корисність продукту, і у цих людей вони можуть збільшити АТ.
  • Людям з надмірною масою тіла, також не слід зловживати ними, через високу калорійність продукту. Надмірне вживання призведе до набору ваги, нудоті і запаморочення.
  • Основна вимога: при покупці горіхів, зверніть увагу на сумнівні плями і запах, а також не вживайте солоні горішки – вони менш корисні.
  • Чи не їжте фісташки зубами, оболонка у горіхів досить щільна і можна завдати великої шкоди зубної емалі.

[Art_yt id = “5SB4qc4mAnA» wvideo = »1280” hvideo = “720” position = “center» urlvideo = “undefined» namevideo = ‘Їжа при підвищеному тиску (фісташки)’ desc = ‘Три простих і доступних продукту, які допоможуть пацієнтам з гіпертонією тримати під контролем тиск: буряк, апельсини і фісташки. Провідні розкажуть, які речовини, що містяться в цих продуктах, допоможуть підтримувати нормальний тиск, і як їх приготувати, щоб корисні властивості спрацювали на сто відсотків. ‘ durationmin = “5” durationsec = “39” showinfo = “true” upld = “2018-03-21”]

склад фісташок

У 100 г продукту: 27,2 г вуглеводів; Жирів – 45,32 г, білків – 20,16 г, вуглеводів – 27,17 г, води – 4,37 г, золи – 2,99 м цукрів – 7,7 г, клітковина – 10,6 г, крохмалю – 1,7 м Холестерину – 0,0 мг, трансжирів – 0,0 м

Калорійність – 560 ккал.

Вміст корисних елементів

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

  • Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок
  • Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок
  • Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок
  • Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

Чому фісташки продають в магазинах солоними

Фісташки – горіхи, які полюбилися багатьом споживачам. Вони прекрасно підходять, як закуска до пива або доповнення до десертів. Але частіше в магазинах можна зустріти солоні горіхи з напіврозкритої шкаралупою. Чому саме такий вид особливо популярний серед покупців і чому фісташки солоні, спробуємо розібратися.

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

розкриваємо секрети

Фісташка поширена в тропічних і субтропічних областях Середземномор’я, Азії, Центральної Америки, Африки. Ця культура відома з давніх часів. На Сході її називають «деревом життя», вважається одним із шанованих рослин.

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

Багато хто вважає, що фісташка розкривається механічним шляхом. Але це не так. Горіхи в міру дозрівання починають розкриватися з шкаралупи, видаючи відповідний звук. Збирають їх у нічний час, так як дерево днем ​​виділяє ефірні масла, одурманюючі людини.

У міру дозрівання розкриваються не всі горішки. Ті, що залишилися закритими, пускають у виробництво. Саме там під впливом теплової обробки, інші фісташки розкриваються. Їх обсмажують і солять. Тому на стіл споживачів вони потрапляють після обробки. Перед обжаркой фісташки спеціально вимочують в сольовому розчині.

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

Незважаючи на поширеність солоних горішків, користь від них організм отримує значно менше, ніж від свіжих плодів. Тому вживання їх в солоному вигляді не рекомендовано людям, які страждають від гіпертонії, схильним до ожиріння. Сіль призводить до застою води в організмі, як наслідок з’являються набряки.

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

Також ядра горіхів містять стронцій – вид металу, що володіє токсичною дією. При вживанні 0,5 склянки фісташок, в організм потрапляє чверть від добової норми цієї речовини.

Солоні фісташки довго не зберігаються. При виборі горішків, уважно їх вивчають. Прочинені шкаралупа говорить про ступінь зрілості, на ній не повинно бути темних плям, тріщин.

Ядра повинні мати насичений темно-зелений колір. Коричневий відтінок попереджає про те, що ядра почали псуватися. У свіжих горіхів запах приємний при відсутності відчуття згірклого масла.

Розмір плодів зазвичай перевищує 1 см.

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

При зберіганні горіхів, дотримуються деякі рекомендації. Фісташки здатні вбирати сторонні запахи, тому їх зберігають в щільно закритій тарі. Продукт любить темне прохолодне місце, ємність для зберігання ставлять далеко від тепла і світла. Зберігати плоди можна в морозильній камері, в щільно закритій упаковці.

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

Користь фісташок – 7 фактів про вплив горіхів на організм людини, а також шкоду і протипоказання

Фісташки – це їстівні насіння однойменного дерева, які з давніх-давен використовують як продукт харчування, а також цілющого кошти в китайській народній медицині.

Сучасна наука змогла підтвердити багато корисних властивостей фісташок для нашого організму. Вони містять цінні жири і є хорошим джерелом білка, клітковини і антиоксидантів.

Чим вони корисні – 7 фактів

Розглянемо 7 головних фактів про користь фісташок для здоров’я (з опорою на доказову базу).

1. Мають багатий склад

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

Фісташки мають високу калорійність (близько 571 калорій на 100 грам) і містять масу живильних речовин:

Найменування компонента Приблизний відсоток від добової потреби (в 100 грамах)
білки 27%
жири 81%
омега-3 жирні кислоти 33%
харчові волокна 53%
вітамін B1 58%
вітамін B2 9%
вітамін B4 18%
вітамін B5 11%
вітамін B6 85%
вітамін B9 13%
вітамін C 6%
вітамін E 19%
вітамін PP 7%
калій 41%
кальцій 11%
магній 30%
фосфор 61%
залізо 22%
йод 7%
кобальт 50%
марганець 60%
мідь 130%
селен 13%
хром 14%
цинк 18%

Фісташки – один з найбагатших джерел вітаміну B6 на планеті. Цей вітамін необхідний організму для контролю рівня цукру в крові, утворення еритроцитів в кістковому мозку і підтримки обмінних процесів в цілому.

2. Мають антиоксидантну дію

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташокФісташки, за даними вчених, поступаються за обсягом антиоксидантів в складі лише волоських горіхів і Пеканов.

Антиоксиданти необхідні організму для боротьби з вільними радикалами – руйнівними молекулами, які знищують клітини або сприяють їх трансформації в злоякісні.

Окремо слід відзначити, що фісташки містять такі антиоксидантні речовини: лютеїн, зеаксантин і y-токоферол. Ці речовини, як стверджують іспанські експерти, підтримують роботу органів зору. Вони попереджають вікову дегенерацію жовтої плями і сприяють підвищенню гостроти зору.

Додаткову користь приносять такі антиоксиданти, як поліфеноли і токоферол. Вони знижують ризик розвитку захворювань серця і судинного русла.

3. Покращують ріст м’язової тканини

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташокФісташки – багате джерело білка. Вони містять практично всі незамінні амінокислоти, які необхідні для побудови власних тканин організму. Подібні дані наводять фахівці з Іспанії.

Вживання цих горіхів необхідно при тривалих спортивних навантаженнях або важкої фізичної навантаженні. Повноцінний білок прискорює регенерацію зруйнованих м’язових волокон і сприяє збільшенню обсягу і маси мускулатури.

Додаткова перевага фісташок – поліпшення кровопостачання м’язових тканин. В основі позитивного властивості лежить наявність в їх складі L-аргініну. Амінокислота розширює дрібні кровоносні судини, збільшуючи приплив крові.

4. Допомагають схуднути

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

Дані компоненти, потрапивши в організм, викликають механічне переповнення шлунка (за рахунок «розбухання»). Це призводить до пригнічення центрів голоду на рівні головного мозку за допомогою рефлекторних і нейрогуморальних механізмів. В результаті знижується тяга до їжі на кілька годин.

Не менш важлива роль жирів. Вони уповільнюють всмоктування всіх речовин, що надійшли з їжею з просвіту шлунково-кишкового тракту.

Особливо цінними вважаються фісташки в шкірці (коричнева м’яка оболонка під твердою шкаралупою). Встановлено, що вживання фісташок в оболонці знижує обсяг з’їденої їжі – на 41% більше, ніж включення в меню очищених фісташок.

Дослідження індійських вчених показують, що додавання фісташок в раціон (до 20% від загальної денної енергетичної цінності) дозволяє зменшити обсяг талії на 4 см.

Читайте також:   Боляче займатися сексом, болить пеніс після статевого акту, що робити?

Даний вид горіхів рекомендований як чоловікам, так і жінкам з ожирінням або надлишковою масою тіла для контролю почуття голоду і зниження ваги тіла в майбутньому.

5. Підтримують здоров’я кишечника

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташокФісташки вкрай багаті клітковиною (харчовими волокнами).

Частина харчових волокон в не змінений вигляді доставляється до дистальних відділів травної системи, де вони активно ферментують мікроорганізмами. В результаті зростає чисельність корисних представників мікрофлори, пригнічується ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних бактерій.

За даними канадських учених, в процесі ферментації клітковини також утворюються жирні кислоти з коротким ланцюгом (наприклад, бутират). Вони покращують обмінні процеси в колоноцитами (епітеліальних клітинах товстого кишечника), істотно знижуючи ризик їх злоякісної трансформації.

Клітковина підтримує скоротливу активність гладкої мускулатури стінки кишечника, забезпечуючи своєчасну евакуацію калових мас. Вживання харчових волокон – головний спосіб профілактики запорів.

6. Покращують здоров’я серця і судин

  • Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташокЕксперти з Іспанії виявили, що за рахунок достатку вітамінів K і E, магнію і міді, фитостеринов і каротиноїдів, фісташки здатні знизити рівень холестерину в крові, а також попередити зростання артеріального тиску.
  • Американські вчені стверджують, що мед з волоським горіхом здатні знизити концентрацію загального холестерину в крові на 9%, атерогенних ліпідів (ЛПНЩ) – на 12%, а також підвищити рівень «корисного» холестерину (ЛПВЩ) на 3-7%.
  • Фісташки також підвищують стійкість ендотелію (внутрішньої стінки судин) до впливу будь-яких факторів, в тому числі – до впровадження кристалів холестерину.
  • В результаті НЕ створюється умов для утворення атеросклеротичних бляшок і розвитку таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія головного мозку.

Особливу роль відіграє оксид азоту, вироблення якого зростає при систематичному вживанні фісташок. Ця речовина, діючи як місцевий фактор регуляції тонусу судин, викликає розслаблення гладких волокон в судинах і знижує артеріальний тиск. Аналогічну дію має калій і магній.

Таким чином, фісташки можуть застосовуватися для додаткового контролю перебігу та профілактики раннього розвитку гіпертонічної хвороби.

7. Знижують рівень цукру в крові

Смажені фісташки користь і шкода

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

Смажені фісташки – один з найпопулярніших перекусів, улюблене багатьма смакове доповнення до пива. Чи впливає термічна обробка на якість і корисні властивості фісташок? Дізнайтеся, наскільки безпечно їх вживання для здоров’я.

Фісташки відносяться до списку рідкісних видів горіхів, в яких представлено оптимальне співвідношення корисних речовин, вітамінів, великий відсоток вмісту рослинного протеїну.

Цінні компоненти:

  • Вітаміни групи В (особливо рідкісний В6).
  • Мікро- та макроелементи (цинк, йод, фосфор, мідь, калій і інші).
  • 16 амінокислот.
  • Антиоксиданти у вигляді фенолів.
  • Каротиноїди.

Відмітна риса фісташок – їх щадна термічна обробка. Великий вміст клітковини дозволяє обсмажувати горіхи швидко і з мінімальним поглинанням жирів.

Горішки вважаються екологічно чистим продуктом, оскільки технології обробки фісташок не вимагає втручання сторонніх інгредієнтів. Єдиний момент – це процес попереднього замочування і активації горіхів в концентрованому соляному розчині.

Тому фісташки смажені солоні вимагають обмеженого вживання в раціоні. А ось смажені горішки, але без солі – повноцінний лікувальний продукт.

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

Калорійність і допустимі норми вживання

У списку енергетичної цінності різних видів горіхів саме фісташки відрізняються своєю низькою калорійністю. Смажені фісташки – це всього 546 ккал / 100 г продукту . Для порівняння: макадамия – 730 ккал, кедрові горішки – 680 ккал.

Для тих, хто звик вживати горішки щодня, потрібно обмежитися кількістю в 12-15 ядерець. При перерахунку в тижневу норму – це 130 г фісташок.

У чому користь смажених фісташок

Багатий склад і визначає цінність і лікувальні властивості цього виду горішків.

Загальні рекомендації:

  • Важливий продукт в раціоні пацієнтів, виснажених тривалою хворобою.
  • Найважливіший продукт в спортивному харчуванні.
  • Фісташки незамінні при активних розумових навантаженнях – для офісних співробітників і школярів.
  • Зниження ризику розвитку захворювань судин (особливо потужна профілактика атеросклерозу).
  • Рекомендуються при частих захворюваннях дихальних шляхів.
  • Відомий продукт-Афродизіяки, стимулює статевий потяг і підвищує репродуктивні функції і чоловіків, і жінок.
  • Важливий продукт в боротьбі з інтоксикацією організму.
  • Стимулюють роботу печінки, допомагають природному процесу очищення жовчних шляхів.

КОРИСТЬ ДЛЯ ВІДМІННО ФІЗИЧНОГО СТАНУ

Фісташки є вдало збалансованим джерелом корисних речовин, тому корисні для підтримки життєвого тонусу, забезпечують бадьорість і позитивний настрій. Горішки, до того ж, підвищують стійкість до стресів і нормалізують біологічні ритми . Завдяки горіхів можна поліпшити якість сну.

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

ВІДСТРОЧИТИ СТАРІСТЬ

Смажені фісташки входять в список кращих антіейджнігових продуктів харчування. Фенольні сполуки, присутні в горіхах в підвищеній кількості, виконують потужну антиоксидантну функцію.

А це значить – захист на клітинному рівні від передчасного старіння. Це не тільки позначається на відмінному самопочутті, але і покращує стан шкіри, дійсно омолоджуючи її.

Фісташки захищають від вільних радикалів, які і є причиною прискореного старіння, ранніх проявів сивини волосся, а також передумовою до розвитку онкозахворювань.

ДЛЯ ЗАХИСТУ ОКО

Каротиноїди – речовини, що допомагають зберегти гостроту зору. Якщо ви цілий робочий день проводите за комп’ютером, то обов’язково влаштовуйте собі перекуси у вигляді фісташок з грейпфрутом або іншими фруктами, ягодами червоного, оранжевого кольорів. Обов’язково додавайте фісташки в страви школярів – салати і гарніри. Відмінний варіант – мелені фісташки для посипання супів, м’яса.

які протипоказання

Оскільки фісташки багаті клітковиною, то забезпечують швидке насичення організму. Не можна з’їдати ці горіхи у великій кількості, перевищуючи норму. Можливі побічні ефекти у вигляді болів в кишечнику, здуття, нудоти.

Фісташки відносяться до продуктів із середнім ступенем алергічних реакцій. Алергія на фісташки зустрічається досить рідко. Але у людей, схильних до різних видів харчових алергій, введення фісташок в раціон має бути планомірним.

Спочатку спробуйте 1 горішок в день. Якщо ніякої реакції не спостерігаєте, збільшуйте з кожним днем ​​дозу на 1-2 ядерця. За такою ж схемою можна вводити фісташки в раціон дитини від 3 років і старше.

Фісташки: користь і шкода для організму, скільки потрібно з’їсти, можливі протипоказання, калорійність на 100 грам

Перш ніж визначитися, скільки фісташок потрібно з’їсти для користі і без шкоди для організму, давайте з’ясуємо, що це за горіх.

Невелике вічнозелене дерево або чагарник росте на території Середньої Азії, Месопотамії, Сирії. Провідні виробники та експортери фісташок – Ірак, Іран.

Але світовим лідером є Туреччина. Плоди збираються машинами, сушаться на відкритому повітрі. Екологічно чисті горішки вважаються дієтичним і лікувальним продуктом.

 

На Сході фісташки називають Деревом життя, щасливим горіхом.

У цій статті ви дізнаєтеся, яка від фісташки користь і шкода чоловікам і жінкам. Чим насичені «плоди любові», як впливають на різні органи. Чому використовуються в медицині.

Хімічний склад і калорійність фісташок

Горіхи містять безліч корисних речовин, які поєднуються більш раціонально, ніж в інших плодах. Енергетична цінність 100 грам ядер:

  • 20,5 г білка;
  • 50, 1 г жирів;
  • 7, 3 г вуглеводів;
  • 0,3 г клітковини;
  • крохмаль 50 г;
  • у фісташки калорійність найнижча з усіх горіхів -557 кКал.

Співвідношення білків, жирів, вуглеводів: 15% / 80% / 5%. Головна харчова цінність представлена ​​жирами. На її величину впливають також досить велика кількість білків. Хімічний склад фісташок включає мікроелементи і мінеральні речовини, зазначені в таблиці.

Зміст в 100 грамах сирих фісташок
вітаміни мінерали
PP (нікотинова кислота) 13,1 мг кальцій 248 мг
B1 (тіамін) 1,0 мг магній 202 мг
B2 (рибофлавін) 0,21 мг натрій 23 мг
B5 (пантотенова кислота) 1,0мг стронцій 198 мкг
B6 (піридоксин) 0,48 мг цирконій 2 мкг
B9 (фолієва кислота) 38,8 мкг алюміній 1 500 мкг
E (токоферол) 6,1мг фосфор 398 мг
H (біотин) 9,8мкг кремній 48 мг
C (аскорбінова кислота) 5,5 мг Залізо 58 мг
A (Бета-каротин) 259 мкг селен 20 мкг
Лютеїн і зеаксантин 1407 мкг Титан 43 мкг
холін 88,8 мг Марганець 3,9 мг
йод 9,9 мкг
цинк 2,9 мг
кобальт 4,8 мкг
хлор 28 мг
мідь 448 мг
кремній 48 мг
молібден 23 мкг
олово 34 мкг

За змістом білка і вітамінів групи B фісташки можуть конкурувати з яловичої печінкою. Всього 10 ядер забезпечують людини добовою нормою піридоксину (B6). Багаті плоди потрібної людині клітковиною. У 15 плодах присутній стільки клітковини, скільки в половині порції вівсяної каші.

Увага! Фісташки містять 91% найцінніших для людини ненасичених жирних кислот: олеїнову – омега-9, лінолеву – омега-6 і омегу-3. Особливо виділяються горішки великою кількістю фітостеролів, необхідних для жіночого організму. При розумному вживанні жири, що містяться в горіхах, не відкладаються на животі і стегнах.

У складі білків присутні замінна амінокислота аргінін, гліцин і незамінна валін, ізолейцин.

властивості фісташок

Лікувальні якості фісташок зумовлені багатим вмістом корисних речовин. Деякі з них не виробляються в нашому організмі . Людина отримує їх тільки з продуктами харчування. Ось ці властивості для людини:

  • білок служить джерелом енергії і амінокислоти аргініну, що уповільнює старіння;
  • цінні ненасичені жирні кислоти регулюють ліпідний обмін, скорочують ризик хвороб серця, ожиріння і діабету;
  • піридоксин підтримує функцію печінки.
  • мікроелементи беруть участь в роботі м’язів серця, судин і скелета, а також кісток і зубів;
  • клітковина стимулює кишкову перистальтику, очищає від шлаків;
  • фенольні сполуки захищаю клітини від руйнування вільними радикалами, сприяють їх відновленню;
  • ядра благотворно впливають на здоров’я очей;
  • вуглеводи служать джерелом енергії для м’язів;
  • міститься вітамін E надає омолоджуючу дію, бере участь в утворенні жіночих статевих гормонів.

Фісташки - користь і шкода для організму: корисні властивості солоних фісташок

Присутній в ядрах корисні амінокислоти, яких немає в інших горіхах.

користь

Головна користь фісташок пояснюється антиоксидантними властивостями. Ядра зберігають красу і молодість тіла людини. Регулярне вживання горішків реально знижує ризик захворювання на онкологічні хвороби.

Ефірні масла корисні для підтримки життєвого тонусу. Недаремно фісташки заслужили назву «горіхи прекрасного настрою». Плоди благотворно впливають на всі системи організму.

Для серця і судин

Відомий факт, що олеїнова кислота фісташок розчиняє холестеринові бляшки кровоносних судин. Перешкоджає прогресуванню атеросклерозу. Лінолева, стеаринова, пальмітинова кислота регулюють тонус судин.

Це дає підставу вважати фісташки відмінним профілактичним засобом проти інфаркту, інсульту. Людям, схильним до хвороб серця, корисно ввести горішки в раціон, щоб зміцнити міокард і судини, зняти тахікардію.

для мозку

Вітаміни групи B, що містяться в фісташці, забезпечують функціонування нервових клітин мозку і периферичних волокон. Піридоксин активізує мислення, покращує пам’ять, підсилює концентрацію уваги. Підвищує пізнавальні здібності людини.

Для очей

Високим вмістом лютеїну і зеаксантину може похвалитися тільки фісташка і кедровий горіх. Ці каротиноїди покращують гостроту зору, знижує ймовірність дистрофії жовтої плями, що викликає необоротну сліпоту у літніх людей. Захищають очі від глаукоми і катаракти.

для легких

Дослідження показали, що щоденне вживання фісташок знижує ризик розвитку раку легенів. Ядра корисні при туберкульозі та інших хворобах дихальних шляхів.

Включення фісташок в раціон один 1-2 рази в тиждень зменшує ймовірність захворювання на простудні та вірусні захворювання. Сильне відхаркувальний властивість дозволяє використовувати горішки при бронхіті, запаленні легенів, астмі. Ядра знімають і юшкою кашель при ГРВІ, трахеїті.

для шлунково-кишкового тракту

До складу фісташок входить велика кількість ферментів, що розщеплюють їжу, завдяки чому краще засвоюються корисні речовини. Харчові волокна стимулюють перистальтику кишечника, очищають організм від шкідливих жирів, захоплюючи і виводячи їх природним шляхом.

Регулярне вживання фісташок допомагає усунути виразку, дуоденіт, гастрит. Увага! Результати наукових досліджень показали, ядра попереджають утворення і зупиняють ріст злоякісних пухлин органів шлунково-кишкового тракту.

Для ендокринної системи

Натуральні ядра нормалізують функцію ендокринної системи. Лікарі рекомендують включати фісташки в раціон при цукровому діабеті II типу завдяки низькому глікемічним індексом. Кілька горішків в день допомагає знизити рівень цукру в крові.

для шкіри

Природний антиоксидант фісташок вітамін E запобігає старінню. Підвищує тонус шкіри і продовжує молодість. Фітостероли активізують регенерацію епідермісу. Фенольні сполуки, яких так багато в горіхах, мають властивість омолоджувати клітини. Плоди використовуються для видалення пігментних плям і веснянок.

для імунітету

Ласуючи смачними фісташками, ми одночасно зміцнюємо захисні сили. Адже ядра містять аскорбінову кислоту і комплекс вітамінів – стимулятори імунної системи. Лікарі рекомендують вживати горішки при виснаженні сил, в період одужання після інфекцій. Фісташки особливо корисно вживати навесні і восени для профілактики гіповітамінозу і сезонного зниження імунітету.

Читайте також:   Препарат Метронідазол, інструкція із застосування

Для вагітних

Користь фісташок для майбутньої мами незаперечна. Ядра містять джерело вітамінів, мінералів, які так потрібні вагітній жінці і плоду, що розвивається. Компоненти підтримують ослаблену імунну систему, насичують поживними речовинами організм жінки і дитини.

Для чоловіків

Фісташки здавна вважаються відмінним афродизіаком. Комплекс компонентів відіграє важливу роль для чоловіків. Що входить до складу цинк стимулює вироблення гормону тестостерону. Фолієва кислота бере участь в утворенні сперми. Аргігін розширює судини статевого члена.

Важливо! Фісташки підсилюють статеву потенцію, підвищують рухливість і живучість сперматозоїдів, підсилюють лібідо. Недарма на Сході їх називають плодами кохання. Лікарі рекомендують горішки для лікування і профілактики імпотенції.

шкода

При вживанні великої кількості фісташки можуть нанести шкоду:

  • викликають метеоризм, нудоту, запаморочення;
  • у людей, чутливих до деяких продуктів харчування, з’являється висип на тілі;
  • фісташки має властивість накопичувати шкідливий для організму елемент стронцій;
  • в них досить високий вміст пуринів, що треба враховувати при подагрі;
  • людям, занадто захоплюються горішками, треба пам’ятати, що калорійність продукту може призвести до набору зайвих кілограмів.

Увага! Щоб уникнути збільшення ваги під час вживання фісташок дієтологи рекомендують обмежити кількість рослинного і вершкового масла.

Протипоказання

Незважаючи на корисні властивості, фісташки показані не всім любителям горіхів. Абсолютна протипоказання – алергія на білок. Обмежити в раціоні ласощі слід людям в такому стані:

  • схильність до повноти;
  • ожиріння;
  • діти до 5-річного віку;
  • солоні ядра не рекомендуються гіпертонікам і пацієнтам із захворюваннями нирок;
  • жінкам на останніх термінах виношування дитини слід відмовитися від вживання фісташок через властивості скорочувати матку.

При лактації горіхи збільшують жирність молока, що провокує у немовлят діарею.

Як правильно вибирати фісташки

У торговельній мережі ви зустрінете ядра в шкаралупі, солоні і обсмажені. Якщо хочете придбати корисний продукт, купуйте тільки неочищені фісташки, як їх створила природа. Чистяться вони легко пальцями без використання домашніх плоскогубців або спеціальних орехоколок. Купуйте продукт в пакеті з прозорим віконцем:

  • Розкрита шкаралупа і зелений колір ядерець говорить про стиглості фісташок. Незрілі плоди повністю закриті.
  • Якщо купуєте солоні плоди, шкаралупа повинна бути світлою, але без сольового нальоту. Темний колір сигналізує про те, що горіхи пересмажені.
  • Ядра покриті легко знімається коричневої плівкою. Якщо вона червона, значить, перед смаженням вони були промаринуватися в солоному лимонному маринаді.
  • Очищена фісташка зеленого забарвлення. Чим насиченіший колір, тим духмяний і смачний насіннячко.

Перевірити якість фісташок в упаковці можна простим способом. Підніміть над головою і подивіться у вікно. На дні не повинно бути лушпиння або солі. Плоди з запахом цвілі містять отруйний токсин, що отруює організм.

Скільки потрібно з’їсти

Важливо! Фісташки корисні за умови правильного застосування. Захоплюючись ласощами, не забувайте, що добова кількість 10-15 горішків або 30 грам.

Тоді ви отримаєте достатню кількість клітковини, вітамінів, мікроелементів, не перевищуючи калорійність.

Вживати фісташки для здоров’я рекомендується в натуральному вигляді без будь-якого виду обробки.

З лікувальною метою при імпотенції або порушення ліпідного спектра лікарі призначають по 100 г протягом 3 тижнів.

особливості застосування

Плоди дерева не тільки смачний і поживний продукт. Фісташки широко застосовуються в медицині, фармакології, харчовій промисловості, косметології.

У кулінарії

Особливо широке застосування фісташки знайшли в кондитерській сфері. Зелені ядра додають в багато солодощі – торти, печиво, цукерки, морозиво.

Східна кулінарія немислима без цих плодів. Фісташками приправляють овочеві та м’ясні страви, фарширують дичину. На їх основі виготовлений рахат-лукум, пішманье, кюнефе і, звичайно, знаменита турецька випічка пахлава. До речі! Готові десерти, делікатеси, завезені зі східних країн, продаються у всіх супермаркетах.

Використання в косметології

Плоди використовуються в косметології для виготовлення скрабів, засобів по догляду за шкірою, волоссям і нігтями.

Масло фісташок для волосся

Натуральний продукт застосовується для відновлення структури сухого волосся. Відмінний засіб багато олеїнової і лінолевої кислотою. Містить необхідні фітостероли, біотин, вітамін E, кальцій.

Косметичні засоби зміцнюють коріння і кінчики волосся, цим попереджаючи випадання. Масло рекомендується для посилення зростання і густоти шевелюри. На його основі готуються збагачені маски, шампуні, кондиціонери. Для цього досить додати 7-10 крапель в косметичну продукцію. Маска наноситься на зволожені волосся на 2 години і змивається.

Масло фісташок для нігтів

Жирне масло отримують пресуванням з плодів фісташки дерева. Засіб зміцнює кутикулу нігтьового ложа. Глибоко живить, зволожує навколишнє шкіру. Робить нігті доглянутими, блискучими, здоровими.

Фісташкове масло для шкіри

Завдяки жирно-кислотного складу і великому вмісту вітаміну E, фісташкове масло відмінно підходить для догляду за сухою і чутливою шкірою. Нанесення у вигляді компресів і аплікацій надає комплексну дію:

  • стимулює синтез колагену і відновлює еластичність шкіри;
  • покращує колір, омолоджує особа;
  • заспокоює роздратування, знімає запалення, усуває лущення;
  • відбілює ластовиння і пігментні плями;
  • фітостероли активізують регенерацію, позбавляє від слідів акне, опіків, вирівнюють поверхню епідермісу;
  • токофероли захищають від сонячних променів.

Для живлення шкіри обличчя 2 рази на тиждень застосовується поживна маска. Нанесіть масло під плівку на 15-20 хвилин і отримаєте шкіру як у немовляти. Воно застосовується як засіб для масажу при целюліті, для підвищення тонусу і пружності стегон.

У медицині

Фісташкове масло корисні властивості і протипоказання якого сьогодні добре вивчені, використовується в лікувальних цілях.

У його склад входить 55% олеїнової (омега-9), 35% лінолевої (омега-6) і 10% пальмітинової (омега-3) ненасиченої кислоти. У складі масла з фісташки присутні фітостероли, амінокислоти, вітаміни, мікроелементи.

Набір цінних речовин надає ключове терапевтичний вплив при захворюваннях:

  • гастрит з підвищеною кислотністю;
  • виразка шлунку;
  • ентероколіт;
  • анемія;
  • імпотенція;
  • туберкульоз легенів;
  • прискорене серцебиття;
  • знижений імунітет.

Важливо! При вживанні всього 10 мл в день, можна позбутися від проблем судин і серця. Масло застосовується при виснаженні, для підвищення життєвого тонусу, відновлення сил після хвороби.

 Які фісташки корисніше – смажені або сирі

Для подовження терміну зберігання виробники смажать, солять, підсолоджують фісташки, що негативно позначається на їхній якості:

  • при термічній обробці частина корисних речовин втрачається;
  • після вживання солоних ядер можуть з’явитися набряки, особливо в літню пору;
  • обсмажування збільшує калорійність фісташок.

Способи і терміни зберігання

Горіхи в своїй шкаралупі зберігають корисні властивості до 9 місяців в холодильнику і 1 рік в морозилці. Оболонка фісташок володіє захисними властивостями. При кімнатній температурі міститься масло швидко стає прогірклим, а продукт непридатним.

Термін зберігання очищених плодів скорочується. Фісташки потрібно тримати закритими в скляній банці або вакуумній упаковці. Продукт зберігається в холодильнику всього 3 місяці, а в морозильній камері півроку. У целофановому пакеті вони витримають не більш 3 тижнів. Солоні фісташки зберігати не рекомендується.

Фісташки – ласощі і дієтичний продукт. Користь чоловікам і жінкам приносить при нормованому вживанні в натуральному вигляді без солі і цукру.

Чим корисні фісташки для жінок, чоловіків і дітей (солоні і в шкаралупі)

Фісташки користь і шкода яких добре вивчені, – це не тільки смачний і поживний продукт. Зелені горіхи використовуються в косметології, народній медицині, фармакологічній промисловості і в дієтології. Вони надзвичайно корисні і для чоловічого, і для жіночого організму.

користь

У зв’язку з високою врожайністю, фісташки збираються з дерев машинами, а сушаться природним шляхом, на відкритому повітрі. Завдяки цьому вдається отримати екологічно чистий продукт, без всіляких домішок. Виняток становлять солоні фісташки, оскільки перед сушінням їх вимочують в спеціальному розчині.

Користь фісташок для організму криється в їх високої калорійності і поживності. У 100 гр. продукту міститься приблизно 650 ккал. Також горіхи містять велику кількість вітамінів і мінералів, а значить здатні не тільки насичувати, але і лікувати організм від деяких хвороб.

Лікувальні і корисні властивості фісташок обумовлені вражаючим хімічним складом:

  1. 20 гр. білка служать джерелом амінокислот, вони сповільнюють старіння клітин і виробляють колаген для відновлення шкіри, зв’язок і кісток.
  2. 50 гр. жирів, в основі яких лежать корисні ЖК (лінолева, олеїнова, пальмітинова і стеаринова) беруть участь в процесі ліпідного обміну, регулюють тонус судин і знижують холестерин, завдяки чому скорочується ризик розвитку серцево-судинних порушень, ожиріння і діабету (дослідження опубліковано в журналі SBDR – Суспільство по дослідженню біомедичного діабету).
  3. 25 гр. вуглеводів служать джерелом енергії для м’язів, нервової системи та інших тканин.
  4. Клітковина поліпшує перистальтику кишечника, очищає організм. Допомагає в боротьбі з хронічною втомою. Нормалізує роботу нервової та дихальної систем.
  5. Вітамін Е, будучи природним антиоксидантом, запобігає передчасному старінню. Підвищує тонус шкіри і продовжує термін молодість.
  6. Вітаміни групи В корисні для нервової системи. Живлять і насичують клітини. Нормалізують рівень цукру в крові, не допускаючи стрибків глюкози.
  7. Танін має протизапальну і в’яжучу дію. Має антибактеріальний ефект.
  8. Каротиноїди лютеїн і зеаксантин покращують гостроту зору, знижує ймовірність старечої дистрофії жовтої плями, що викликає необоротну сліпоту у людей похилого віку.
  9. Мінерали, такі як калій, фосфор, магній, залізо, мідь і марганець, підтримують нормальну роботу всіх органів і систем.
  10. Феноли перешкоджають клітинному руйнування, забезпечують міжклітинний оновлення організму.
  11. Піридоксин відповідає за нормальне функціонування печінки.

Користь для жінок

Щоб відповісти на питання, чим корисні фісташки для жінок, слід вивчити компонентний склад і характеристики продукту. Наприклад, антиоксиданти допомагають зберігати красу і молодість тіла.

Корисні горіхи і для жінок, бажаючих схуднути. Завдяки високій калорійності фісташки можуть замінити деяку частину денного раціону. Досить з’їсти 2-3 горіха без шкаралупи, щоб знизити апетит і очистити кишечник від токсинів. Однак потрібно пам’ятати, що надмірне вживання фісташок може викликати зворотний ефект.

З горіхів виробляють корисне фісташкове масло, яке застосовується в багатьох косметичних засобах. Такий продукт надає наступний ефект:

  1. Відбілює шкіру, прибирає пігментні плями і веснянки.
  2. Живить і насичує шкіру корисними речовинами, не залишаючи зайве жирний блиск.
  3. Прибирає лущення і запалення, прискорює загоєння ран, допомагає позбутися від прищів, видаляє наслідки акне.
  4. Підвищує тонус шкіри і усуває в’ялість.
  5. Захищає від обвітрювання в холод.
  6. Робить волосся м’яким і шовковистим, не дає їм вигоряти на сонці.
  7. Зміцнює і розгладжує нігтьову пластину.

Фісташкове масло рекомендується застосовувати виключно в свіжому вигляді. Якщо вживати всього по 10 мл. продукту в день, можна уникнути проблем з серцево-судинною системою.

Всі ці корисні властивості фісташки дозволяють жінкам, які часто вживають горіхи, виглядати молодше за свої роки.

Користь при вагітності і лактації

Жінки нерідко цікавляться, чи корисні фісташки під час вагітності. Так ось, горіхи без солі надають благотворну дію на організм майбутньої мами. Вони зміцнюють імунну систему, омолоджують організм і перешкоджають розвитку раку. Також фісташки згладжують прояви токсикозу і нормалізують психоемоційний фон вагітної жінки.

Користь фісташки для організму жінки, що годує незаперечна, але вплив продукту на малюка не так однозначно. Горіх – сильний алерген, тому потрібно стежити за реакцією дитячого організму і не вживати більше добової норми.

Користь для чоловіків

Користь і шкода горіхів фісташки для організму чоловіки також обумовлені їх хімічним складом:

  1. Фолієва кислота бере участь у виробництві сперми.
  2. Аргінін розширює судини, завдяки чому зростає зростання сексуального потягу, підвищується витривалість чоловіків під час інтимного зв’язку.
  3. Цинк – найважливіший елемент для будь-якого чоловіка, адже саме його нестача може спровокувати зниження рівня тестостерону, що неминуче призведе до проблем з потенцією.
  4. Ненасичені жири підтримують здоров’я кровоносних судин, запобігаючи скупчення холестерину.

Щоб витягти максимум користі горіхи слід їсти в першій половині дня в кількості не більше 10-15 штук. Регулярне вживання насіння в натуральному вигляді здатне вже через місяць поліпшити статеву функцію чоловіки в два рази. Корисність фісташок як пивний закуски вкрай мала.

Читайте також:   Таблетки для чоловіків Спеман: аналоги, інструкція із застосування і склад

Користь для дітей

Говорити про користь фісташок можна довго і багато, але не варто забувати, що даний продукт – сильний алерген, тому не слід годувати ними дітей молодше 5 років. Однак у віці 3 років можна спробувати пригостити малюка ½ горішка, обов’язково проконтролировав стан дитячого організму протягом доби.

Вітаміни та мінерали в складі фісташок допомагають формувати правильний скелет, відповідають за ріст і розвиток м’язової тканини, підтримання здорової роботи серця.

 

Горіхи зміцнюють імунітет, допомагають в боротьбі з дисбактеріозом, виводять токсини і гельмінтів. Контрольоване вживання призведе в порядок дитячу психіку, поліпшить процеси запам’ятовування і концентрації уваги.

 

Щоб зрозуміти, чи шкідливі фісташки, необхідно розглянути список побічних ефектів і протипоказань.

шкода

Незважаючи на корисні властивості горіхи фісташки в ряді випадках можуть нанеси організму шкоди:

  1. Викликають алергічну реакцію. При виникненні підозрілих симптомів необхідно відразу ж перервати споживання горіхів і при необхідності звернутися до лікаря за допомогою.
  2. Підвищують артеріальний тиск. У фісташках міститься дуже мало натрію. Але якщо вживати горіхи безконтрольно і солити їх перед їжею, то передозування цим елементом неминуча, а значить зросте ризик високого кров’яного тиску. Гіпертонікам краще і зовсім відмовитися від вживання фісташок.
  3. Сприяють набору ваги. В рамках здорової дієти і в невеликих кількостях фісташки допомагають худнути. Однак цей продукт має високу калорійність, тому регулярне і надмірне вживання загрожує такою проблемою, як скупчення зайвих кілограмів і ожиріння.
  4. Викликають розлад травлення. Горіхи здатні приводити до проблем шлунково-кишкового тракту у людей, чутливих до фруктанов. Можливі такі порушення як діарея, закрепи, здуття і болю в животі.
  5. Є ризик передчасних пологів. Якщо з’їсти велику кількість фісташок на останніх термінах вагітності, то можна зіткнутися з проблемою раннього розродження, оскільки горіхи провокують скорочення матки.

Протипоказання

Фісташки корисні для організму людини, але, як і у будь-якого іншого продукту у них є ряд протипоказань. Горіхи і масло з них не рекомендується вводити в раціон людей, які:

  • схильні до повноти;
  • страждають ожирінням будь-якого ступеня;
  • мають набряклість і нестабільний тиск (особливо шкідливий мелений і солоний горіх);
  • страждають нирковою патологією;
  • у віці до 5 років через високого ризику алергії;
  • в період грудного вигодовування.

Забороняється розгризати горіхи в шкаралупі, якщо є протезувати зуби. Однак не варто повністю відмовлятися від продукту. Розкрити шкаралупу і витягти ядро ​​можна і іншими способами, наприклад, озброївшись побутовими приладами.

Не рекомендується налягати на солоні горіхи, такий продукт не принесе організму належної користі.

підбиття підсумку

Розглянувши в статті, ніж шкідливі і чим корисні фісташки, можна зробити висновок, що якщо їсти даний продукт в розумних кількостях, в чистому вигляді або у складі страв, то можна поліпшити зовнішній вигляд, наситити організм необхідними елементами і забути про деяких захворюваннях. У фісташок досить маленький перелік побічних ефектів і протипоказань.

Чим корисні фісташки для жінок, чоловіків і дітей (солоні і в шкаралупі) Посилання на основну публікацію

Фісташки: користь і шкода

Головна> Горіхи> Фісташки: користь і шкода

Фісташки відносяться до популярних горіхів. Вважається, що чим плід зеленішою, тим він якісніший. Їх можна вживати в сирому або смаженому вигляді. Вони дуже добре засвоюються і мають приємний смак. Фісташки популярні в якості солоної закуски, але способи їх застосування набагато ширше. Це корисна добавка в різні страви і десерти.

Корисні властивості фісташок

Фісташки корисні, як джерело багатьох мікроелеметов. Корисний вітамін B важливий для здорової нервової системи і м’язової тканини, вітаміни A і E допомагають при детоксикації організму. Вони багаті магнієм, який допомагає засвоєнню кальцію.

Білки, особливо аргінін, допомагають поліпшити імунну систему, а фенілаланін піднімає настрій, знижує біль і послаблює апетит. Фітостероли в фісташках перешкоджають засвоєнню холестерину в кишечнику.

У цих горіхах також, знаходиться бета-каротин, який в організмі змінюється на вітамін A і підтримує здоров’я очей.

Корисні речовини в фісташках

  • калій;
  • білки;
  • Вітаміни A, B, E;
  • фосфор;
  • кальцій;
  • цинк;
  • селен;
  • мідь;
  • Залізо;
  • Марганець;
  • Білки;
  • Фітостероли.

Велика користь від фісташок при лікуванні захворювань травного тракту, дихальних шляхів, анемії або жовтяниці. Вони корисні насамперед для чоловіків, оскільки підвищують потенцію.

Користь фісташок для схуднення

На так давно існувала думка, що горіхи, в тому числі фісташки, збільшують вагу. Однак, високий вміст жирів не означає, що вони викликають ожиріння.

Немає жодного доказу, що вживання цих горіхів може вести до збільшення ваги, якщо їх є в помірних кількостях. Якраз навпаки – фісташки корисні при дієтах, коли необхідно стежити за кількістю калорій.

Вони швидко вгамовують голод і при цьому вони некалорійні. При вживанні горіхів переїдання малоймовірно, оскільки вони вас наситять навіть в невеликій кількості.

Чи корисні солоні фісташки

Шкода солоних фісташок полягає в тому, що продукти з надмірною кількістю солі сприяють підвищенню тиску. Солоні горішки зазвичай бувають обсмаженими, через що користь для здоров’я ще менше. Вживайте їх лише зрідка.

  1. Фісташки – алергенний продукт.
  2. Вони шкідливі при грудному вигодовуванні, оскільки є ризик викликати алергічну реакцію у дитини.
  3. Шкода солоних фісташок виявлено при захворюванні нирок і гіпертонії.

Скільки можна з’їдати в день фісташок

Одна порція горіхів – це близько 30 грам, що відповідає 50 штук (167 ккал).

Щоб отримувати користь від фісташок, рекомендується з’їдати хоча б 15 штук в день.

Як вибирати фісташки

Чим м’якоть фісташок зеленішою, тим горіх спелее і смачніше. Шкаралупа повинна бути добре відкритими уздовж – якщо ви бачите багато горіхів з ледве розкритою шкаралупою, то, швидше за все, вони нестиглі. Якщо ви купуєте горіхи на вагу, рекомендуємо також принюхуватися до них на характерний запах цвілі.

Інгредієнти (на 4 порції):

  • 175 г неочищених або 100 г очищених фісташок
  • 200 мл вершків
  • 25 г цукрової пудри
  • 15 г цукру
  • 1 манго
  • Цедра 1 апельсина
  • Сік з 1 лайма
  • Сік з 1 лимона
  • 500 г свіжої або замороженої полуниці

Очистіть фісташки, залийте гарячою водою, потім холодною і зніміть коричневу плівку. Половину горішків крупно нарубати. Цукор розтопіть в каструлі і в сироп умішайте горіхи. Сироп залиште застигати на тарілці, змащеній маслом.

Манго поріжте на шматки, перемішайте з горіхами, що залишилися і лаймовим соком і приготуйте пюре. Крем розподіліть по 4 креманкам і поставте в холодильник.

 

Змішайте полуницю, цукрову пудру і лимонний сік і продавите через сито. Пюре розділіть по креманкам, поклавши на фісташковий крем. Поставте в холодильник.

 

Збийте вершки. На полуничне пюре покладіть кульку вершків і прикрасьте горіхами в карамелі і апельсиновою цедрою.

Салат з фруктами і фісташками

Інгредієнти (на 1 порцію):

  • Жменя листового салату
  • трохи полуниці
  • 1 груша
  • жменя фісташок

Салат помийте і покладіть в миску. Додайте нарізані фрукти, перемішайте, потім насипте фісташки. Кількість інгредієнтів визначайте на свій смак. Готовий салат можна полити лимонним соком.

фісташки

Фісташка – невеликий рід вічнозелених або листопадних дерев або чагарників сімейства сумахових, поширених в субтропічних, частково тропічних областях Старого і Нового Світу. Вони поширені в Середземномор’ї, Північно-Східній Африці, Західній, Центральній та Східній Азії.

Фісташкові дерева діляться на чоловічі і жіночі. Квіти зібрані в волоті. Плід – кісточкових, що містить подовжене насіння (горіх в кулінарному значенні, але не в ботанічному) з жорсткою, білястої оболонкою і світло-зеленим ядром, мають характерний запах.

Дерева фісташки, вирощені в садах, повинні досягти віку 7-10 років, щоб почати відчутно плодоносити. Максимальна виробництво горіхів досягається приблизно до 20 років віку дерева.

 

Плоди з’являються на дереві, що росте дуже повільно, але що доживає до 400 років, а його коріння сягає на 15 метрів в глибину. Одне чоловіче дерево виробляє досить пилку для 8-12 горіхових самок.

 

Коли горіх зріє, його оболонка частково відкривається. При цьому відбувається клацання.

Сирі фісташки містять (в 100 г):

Калорії 560 ккал

  • Белкі20,16г
  • Жіри45,32г
  • Углеводи27,17г
  • Вода4,37г
  • Зола2,99г
Вітамін С 5,6 Калій, К 1025
Вітамін Е 2,86 Фосфор, Р 490
вітамін B6 1,7 Магній, Mg 121
вітамін B3 1,3 Кальцій, Ca 105
вітамін B1 0,87 Залізо, Fe 3,92

повний склад

Фісташки мають високу калорійність, що містить до 60% жирної олії, до 18% рослинного білка і вуглеводи, в поєднанні з високим вмістом необхідних людині вітамінів, мінеральних речовин і амінокислот. Вони містять багато вітаміну Е, відомого природного антиоксиданту, що омолоджує організм.

Харчова цінність в 100 г: 20,8 г білків, 51,6 г жирів, 16,4 г вуглеводів, 2,6 г мінеральних речовин, 1,08 мг вітаміну В1, 1,24 мг вітаміну В2, 0,08 мг вітаміну Е. Енергетична цінність 100 г – 642 ккал.

У плодах фісташок міститься танін, який використовується в медицині як в’яжучий засіб, застосовується зовнішньо при опіках, які мокли виразках, для полоскання рота при стоматитах; всередину – при колітах, в клізмах – при запаленні прямої кишки.

 

При отруєннях рекомендується як протиотрута завдяки здатності осаджувати важкі метали, глікозиди і алкалоїди (крім морфіну, кокаїну, атропіну, нікотину).

 

У народній медицині плоди фісташок застосовуються при худосочія, туберкульозі і грудних захворюваннях.

Фісташки служать відмінним джерелом міді, марганцю і вітаміну В6, а також білків, дієтичної клітковини, тіаміну і фосфору. Крім того, в фісташках високий вміст поліфенолових антиоксидантів і тільки до складу горіхів входить значна кількість лютеїну і зеаксантину.

Вчені з Університету Торонто виявили, що жменю фісташок, з’їдена разом з продуктами з високим глікемічним індексом (білий хліб, наприклад) знижує рівень цукру і «гормонів голоду» в крові. Таким чином, фісташки регулюють апетит, що є відмінною новиною для діабетиків.

Фісташки містять до 90% «хороших» жирів, які знижують рівень холестерину в крові і ризик серцевих захворювань. Вчені з Державного університету Пенсільванії з’ясували, що вживання двох жмень фісташок в день допомагає знизити рівень холестерину на 9-12%.

 

Ожиріння і зайва вага можуть призводити до виникнення діабету II типу і серцево-судинних захворювань. Експерти в області харчування називають фісташки «горіхами для збереження стрункості», завдяки низькій калорійності (170 ккал в 30 г) і високому вмісту клітковини (12% добової норми в порції).

 

Недавні дослідження показали, що щоденне споживання фісташок може знизити ризик виникнення раку легенів і інших органів.

Результати дослідження, проведеного Американською асоціацією дослідження ракових захворювань (American Association for Cancer Research Frontiers), були оприлюднені на конференції з проблем запобігання раковим захворюванням, яка відбулася 6-9 грудня 2009 року.

Горіхи фісташок або молочко (настій) рекомендують вживати при гіпертонії, туберкульозі і недокрів’ї, захворюваннях шлунка і печінки, при безплідді у чоловіків і жінок, при значному фізичному і розумовому навантаженні, а також в період одужання після важких інфекційних хвороб і для посилення потенції. Вони надають болезаспокійливу дію при шлункових і печінкових кольках, протикашльовий – при бронхіті. Застосовують як в складі різних страв, так і в чистому вигляді по 30-40 г горіхів (можна з медом) за один прийом, але не більше 100 г в день. При цьому рекомендується виключити з раціону рослинну олію.

 

Солоні фісташки не радять вживати при гіпертонії, захворюваннях нирок і схильності до набряків.

 

Ці горіхи також варто вживати з обережністю годуючим мамам і не раніше, ніж з семи місяців від народження малюка. Шкода цих горіхів обумовлений тим, що вони здатні викликати алергічні реакції, особливо у дітей, у яких вони можуть призвести навіть до анафілактичного шоку.

Щоб не виникло будь-яких ускладнень у вигляді висипки, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, чхання, поставтеся до фісташками з обережністю. Тим більше, якщо перестаратися з кількістю з’їденого, ви може отримати нудоту і запаморочення.

Related posts

Leave a Comment