Скільки калорій в гречці?

Всі ми з дитинства звичні до гречаної каші – ситної, ароматної, смачної. Її нам давали в дитячому садку і вдома з молоком, м’ясом, овочами, з кефіром, суху, розсипчасту, «розмазню» … У дитинстві ми навіть не замислювалися про те, наскільки корисний продукт – гречка.

У ній міститься так багато всього корисного і необхідного нашому організму: клітковина, вітаміни, білки, мікроелементи. Гречка відмінно насичує, покращує травлення, виводить токсини, а калорійність гречаної каші досить висока, щоб забезпечити вас енергією, що дозволяє використовувати гречку для схуднення.

Здатність гречки поліпшувати травлення і, зокрема, роботу кишечника, а також виводити токсини з організму лягла в основу методики очищення організму гречкою.

У чому ж користь гречки для схуднення і здоров’я?

По-перше, в гречаній крупі високий вміст білка, вітаміну Р, вітамінів групи В, мікроелементів – йоду, кальцію і ін. При цьому при досить високому вмісті клітковини кількість чистих вуглеводів в гречаній крупі порівняно невелика.

  • По-друге, користь гречаної крупи полягає в її високій засвоюваності та відсутності будь-яких протипоказань для вживання.
  • По-третє, гречка, як уже було сказано, виводить токсини з організму, тому багато людей практикують очищення організму гречкою.
  • По-четверте, гречка є хорошим профілактичним засобом проти анемії, склерозу, геморою, варикозного розширення вен, оскільки містить речовини, які зміцнюють стінки судин, а також вона добре зміцнює імунітет.
  • Ну і трохи про калорійність гречки:
  • калорійність гречаної каші на воді – 132 ккал;
  • калорійність гречки вареної з маслом буде вже 153 ккал;
  • калорійність гречки вареної з додаванням пасеровані цибулі – 140 ккал;
  • калорійність гречки вареної з молоком або вершками – в районі 150 ккал.

При цьому гречка засвоюється практично повністю, так що не варто боятися того, що калорії ці десь відкладуться.

Дієта на гречці для схуднення – одна з найбезпечніших дієт. Вона не є голодною, адже гречана крупа дає людині достатньо енергії для того, щоб відчувати себе в тонусі протягом всієї дієти. При цьому дієта на гречці досить ефективна, чому значною мірою сприяє здатність очищення організму гречкою.

Дієта на гречці для схуднення

Скільки калорій в гречці: користь і шкода для організму, вживання при схудненні

Гречана дієта триває від 1 до 2 тижнів, за цей час ви можете позбутися від 3-12 кг зайвої ваги. Кожен день починайте ранок зі склянки теплої води з чайною ложкою меду – вам потрібні натуральні швидкі вуглеводи для нормально роботи організму. Далі ваш раціон складається тільки з гречаної каші без солі і масла. Через 2 дні можна вживати гречку з знежиреним кефіром. Через кілька днів в раціон можна поступово вводити різні овочі – краще зелені, некрохмалисті і несолодкі (редис, капусту, зелень), а також свіжі натуральні соки.

Під час дієти на гречці для схуднення пийте достатньо води – клітковина, що міститься в гречці, виводить воду з організму. Також допускається пити чай, але в нього не можна класти цукор, лише вранці можна випивати замість води з медом стакан чаю з ложкою меду.

Крім зайвих кілограмів, така дієта здатна позбавити вас від целюліту, проблем зі шкірою обличчя, запорів.

Категорично не можна при дієті на гречці для схуднення додавати в гречану кашу жири – рослинне або вершкове масло. Трохи оливкової олії допускається в овочевих салатах.

Краще гречку для схуднення не варити, а запарювати окропом на кілька годин (можна на ніч). З ранку зливайте залишки води і їжте гречку. Солити її теж не рекомендується – для нормалізації водно-сольового балансу в організмі потрібно скоротити надходження солей і вивести ті солі, що накопичилися в тканинах вашого тіла.

Калорійність гречаної каші на воді, як ми пам’ятаємо, складає 132 ккал на 100 г. Не рекомендується обмежувати калорійностьдневного раціону занадто сильно, тому перші два дні дієти – це розвантажувальні низькокалорійні дні. У них ви з’їдаєте 600-700 г вареної гречаної каші на воді (близько 900 ккал), а потім починаєте збільшувати калорійність за рахунок кефіру і овочів.

Які продукти можна додавати в раціон при дієті на гречці для схуднення? По-перше, це зелені і листові овочі – петрушка, шпинат, селера, базилік, кріп. По-друге – редис, ріпа, помідори. Також можна в овочеві салати додавати трохи насіння кунжуту – він теж сприятливо впливає на травлення.

Якщо ви сидите на гречаній дієті більше 1 тижня – обов’язково приймайте полівітамінні та мінеральні комплекси для профілактики авітамінозу і нестачі деяких мікроелементів.

Також якщо ви дотримуєтеся цю дієту більше 5-7 днів, то 1 раз в день можна солити гречку – інакше недолік солі в організмі відіб’ється на вашому самопочутті не найкращим чином, особливо в жарку пору року або при заняттях спортом.

Вихід з дієти на гречці для схуднення

Неправильний вихід з дієти може занапастити всю дієту – скинуті кілограми повернуться в повному обсязі, та ще й з добавкою. Тому виходити з дієти на гречці для схуднення потрібно правильно.

Якщо після гречаної дієти ви відразу ж повернетеся до звичайного раціону, ви моментально повернете свої кілограми, набряки і целюліт. Спочатку з трьох прийомів їжі в день (наприклад, вечеря) зроблено не гречаним – нехай це будуть овочі, гриби, риба або нежирне м’ясо. У сніданок додайте швидкі вуглеводи і білки – фрукти, кисломолочні продукти, яйця.

Потім залиште гречку тільки в обід, і то не як самостійну страву, а як гарнір до курячого філе або пісній яловичині. Потім можна буде харчуватися як раніше – але не переїдайте. Так, протягом тижня, ви повернетеся до звичайного раціону. Важливо контролювати розміри порцій і не є надто часто.

Підступні можуть бути і перекушування – НЕ встежили і з’їли замість яблука з кефіром повноцінний обід.

Однією з особливостей дієти на гречці для схуднення є те, що під час цієї дієти у вас сповільнюється метаболізм.

Для того, щоб цього не сталося, пийте достатню кількість води, можна пити воду Сассо з імбиром, м’ятою і огірком – вона збереже ваш метаболізм на високому рівні.

Також пийте зелений чай, а в нього або в кефір можна додавати мелений сушений імбир і корицю – вони також мають властивість «розганяти» метаболізм.

Повторювати гречану дієту занадто часто не варто, а ось влаштовувати розвантажувальні дні раз на тиждень або два можна – це не тільки контроль вашої ваги і профілактика ожиріння, але й очищення організму гречкою.

Розвантажувальні дні на гречці для схуднення

Виберете який-небудь один день в тиждень, наприклад, неділя, який буде розвантажувальним днем. Напередодні (в суботу ввечері) перед сном випийте склянку кефіру і запарьте 1 стакан гречаної крупи 2 склянками окропу.

Прокинувшись, натщесерце випийте склянку теплої води з медом. Візьміть гречку, запарених з вечора, і розділіть її на 5 частин. Через 20 хвилин з’їжте першу частину. Їжте кожні 3 години, вечеря – не пізніше 8 години вечора. В цей день вам слід випити 10 склянок води або зеленого чаю.

Розвантажувальні дні на гречці для схуднення можна влаштовувати і перед яким-небудь важливою подією – випускним, побаченням, відпусткою. За рахунок очищення кишечника і виведення рідини з організму 2-3 см точно підуть.

Гречка для схуднення: можна чи ні, як правильно приймати і скільки можна їсти, користь і шкода, страви

Гречка – продукт, який поєднує в собі унікальні смакові якості і користь. Це найбільш затребувана крупа, що застосовується в різних дієтах. Навіть якщо просто регулярно вживати цей злак, організм буде ставати більш міцним і здоровим.

Гречка для схуднення вважається мало не панацеєю. Поставивши її в голову раціону можна легко позбутися зайвої ваги і привести тіло в форму.

Чи можна їсти гречку при схудненні

Гречка має безліч назв – гречка, гречка, чорний рис, букова пшениця, арабське золото. Так само багато цей злак має унікальних властивостей, що роблять позитивний вплив на здоров’я людини. Існує чимало видів гречки, з зерна отримують ядриця, просунув і борошно. З метою схуднення краще вибирати незбиране зерно – ядриця.

Скільки калорій в гречці: користь і шкода для організму, вживання при схудненні

Чому гречана дієта дає результати? Для цього необхідно розібратися, як гречка впливає на схуднення. Секрет простий, не дарма саме дієта на цьому злаку має так багато позитивних відгуків і користується популярністю серед тих, що худнуть. Калорійність цього продукту досить висока, що дозволяє легко перенести обмеження в харчуванні і відмова від жирних продуктів.

Схуднення на гречці вважається безпечним, оскільки організм все одно отримує всі поживні речовини, в тому числі і необхідний для його життєдіяльності білок. На відміну від тваринного білка, гречка містить рослинний білок, і він повністю задовольняє потреби організму в цьому елементі.

Склад і калорійність гречки

Для вирішення питання, яка гречка краще для схуднення, необхідно розібрати її складу. У дієтичному харчуванні найчастіше застосовуються ядриця і зелена гречка.

Відмінність полягає в тому, що ядриця – це очищене від зовнішньої оболонки зріле зерно, яка пройшло термообробку. Зелена ж гречка є необроблене зерно, яке найбагатше природними біоактивними елементами. Для зниження ваги підійдуть обидва варіанти злаку, ядриця прийнято готувати, а зелену крупу, як правило, пророщують і вживають в їжу в сирому вигляді.

Читайте також:   Скільки літрів води потрібно випивати в день?

Калорійність ядриця – 310 ккал на 100 г. Готова каша має калорійність приблизно 90-120 ккал на 100 г продукту. Це кількість злаку містить 13,6 г білків, 62,5 г вуглеводів і 3,3 г жиру. У зерні зібрано 14 різних вітамінів, 11 мікроелементів і цілих 18 незамінних амінокислот, які надходять в організм тільки з їжею. Користь гречки пояснюється її унікальним складом:

  • Клітковина корисна тим, що очищає кишечник, виводить токсини, дозволяє відчути ситість;
  • Органічні кислоти беруть участь в травленні, допомагають розщеплювати ліпіди і вуглеводи;
  • Довгі агреговані вуглеводи сприяють швидкому і тривалого насичення, що сприяє схудненню;
  • Гречка – джерело вітамінів, вони дозволяють відновити тканини, покращують роботу внутрішніх органів, нормалізують процеси метаболізму;
  • У гречці міститься рекордно велика кількість мінералів – магнію, заліза, бору і міді, а також кальцію, фосфору, цинку, калію, фтору, йоду. Вони оптимізують роботу шлунково-кишкового тракту, знижують тягу до шкідливої ​​їжі, беруть участь в нормалізації цукру крові, сприяють виведенню токсинів з організму.

Дивовижний склад злаку забезпечує важливі для схуднення властивості гречки, поєднання корисних речовин, легкості в перетравленні і відмінні очищаючі здібності вигідно відрізняють її від інших злаків.

Важливо! Головним достоїнством гречки є вміст у ній великої кількості рослинного білка. Він легко засвоюється, забезпечує будівельним матеріалом м’язи. А головне, при схудненні забезпечує витрата саме жирової маси!

властивості гречки

Корисні властивості гречки легко пояснити її унікальним складом. Вона дозволяє привести в порядок стан внутрішніх органів, значно поліпшити самопочуття, стан шкіри і волосся буде радувати навіть найвимогливіших жінок і чоловіків. Особливо варто відзначити користь гречки для схуднення.

Чим корисна при схудненні

Цей популярний злак знаком кожному з дитинства. Смачна, ароматна, ситна гречана каша присутня практично у всіх раціонах. Її легко готувати, крупа відмінно поєднується з будь-якими іншими продуктами. Вона доступна, дієта на гречці – бюджетний варіант схуднення.

Багатство вітамінами, мінералами, білком і клітковиною робить її незамінною для підтримки здоров’я. У процесі зниження ваги гречка допомагає:

  • Вивести токсини з організму;
  • Поліпшити травлення;
  • Стимулювати активність мозку;
  • Уповільнити процеси старіння;
  • Вивести зайвий холестерин;
  • Нормалізувати показники цукру;
  • Поліпшити перистальтику кишечника;
  • Забезпечити людину енергією на весь день.

Очищення організму гречкою можна проводити в поєднання з іншими низькокалорійними продуктами – кисломолочної продукцією, овочами. Вміщені в крупі залізо нормалізує склад крові, зміцнює судини, підвищує імунітет.

Можливу шкоду й протипоказання

Незважаючи на те, що гречка вважається ідеальним продуктом для схуднення, вживання цього злаку у великій кількості може зашкодити організму. Не варто дотримуватися гречаної дієти тривалий період. Як будь-яка моно-дієта, вона має свої недоліки. Харчування довгий час тільки вуглеводними продуктами може спровокувати проблеми з шлунково-кишкового тракту, запори, навіть якщо це складні вуглеводи.

Недотримання правил вживання каші здатне викликати загострення хронічних захворювань, підвищення цукру, можливі алергічні реакції.

Важливий момент! Не можна прагнути до швидкої втрати кілограм, навіть на такій ефективної і простий дієті, як гречана. Різке зниження ваги може спровокувати проблеми зі здоров’ям. І утримати отриманий результат буде набагато складніше. Ідеально, якщо буде йти до 1-1,5 кг в тиждень.

Не рекомендується застосовувати гречану дієту при наявності таких захворювань:

  • Цукровий діабет і інші серйозні порушення роботи аутоімунної системи;
  • Запалення шлунково-кишкового тракту;
  • гіпертонія;
  • Захворювання шкіри;
  • Ниркова недостатність;
  • панкреатит;
  • Глибока депресія, порушення психічного характеру.

Дотримуючись суворих обмежень в їжі, необхідно слухати свій організм. І при будь-яких відхиленнях, появі проблем потрібно припинити підтримку обмежує харчування.

Як правильно готувати, скільки можна їсти гречки при схудненні

Прихильникам грецької дієти необхідно знати, як правильно готувати рис, і скільки каші потрібно для харчування на день. Рецепт приготування каші для дієти відрізняється, різниця полягає в тому, що крупа не вариться, а запарюється. Взяти 500 г злаку, ретельно промити і залити водою. Найкраще крупу залишити на ніч, з ранку корисний продукт готовий.

Якщо необхідно приготувати гречку швидко, можна залити крупу окропом і залишити на кілька годин. Якщо обдати злак окропом, потім залити гарячою водою і ємність укутати, то корисний продукт буде готовий вже через 2-3 години. Якщо налили занадто багато води, нічого страшного. Гречка вбере стільки, скільки потрібно, залишки можна просто злити.

Протягом дня гречка вживається невеликими порціями, по 150-200 г кожні 2-3 години. Між їжею необхідно пити чисту негазовану воду. У день слід випивати не менше 4-6 склянок рідини. Нестрогая дієта допускає включення в раціон свіжих овочів і кефіру. Можна вживати огірки і помідори, морква і селера, а також несолодкі фрукти.

Порада! Почати рекомендується з розвантажувального дня на гречці. Якщо відчуття після нього позитивні, відчувається легкість, можна почати дієту. Головне, щоб обмежує харчування не стало для організму шоком.

гречана дієта

Існує кілька варіантів гречаної дієти, розрізняються вони в залежності від обмеженості раціону і терміну проведення. Варто відзначити, що навіть 14 днів на гречці переносяться відносно легко. Важливим є те, що в залежності від терміну залежить результат схуднення. За відгуками, в залежності від початкових показників, за цей час виходить скинути до 12 кг.

Харчування не убоге, ситне, голодної на цій системі залишитися складно. Калорійність денного раціону приблизно становить близько 1000 ккал. Витримати цей період досить просто, справляються навіть чоловіки. Додатковим бонусом для дівчат є те, що за допомогою гречки можна позбутися ще однієї проблеми – целюліту.

Гречана дієта на 3 дні

Дієта на гречці, яка триває три дні, досить сувора. Це експрес-схуднення користується найбільшою популярністю, оскільки витримати три дні на одній гречці просто. За цей період можна втратити до 3-4 кг зайвого жиру. Протягом дня можна їсти тільки гречку і пити воду.

На день потрібно 1 стакан сухого злаку. Ця кількість ділиться на 4-5 прийомів їжі. Варити крупу не рекомендується, вона втрачає в процесі термічної обробки більшу кількість корисних речовин. Заварювати злак найкраще на ніч. Володарі термоса роблять простіше, вони запарюють крупу в термос, і на ранок отримують повноцінний сніданок.

До відома! Часто можна почути рекомендацію не їсти після 18 години вечора. Це стосується людей, які рано засинають і рано встають. Переважно дотримуватися часу, щоб вечеря була не пізніше 3 годин до того, як людина лягає спати.

тижневе меню

Гречана дієта-тиждень менше сувора, в цей час необхідно вживати в їжу страви, приготовані з цього злаку, і низько жирний кефір. На день необхідно приготувати 1-1,5 склянки крупи і 1 літр кисломолочного продукту. Кефір вживається в проміжках між основними прийомами їжі, це своєрідний перекус.

Один раз в день дозволено додавати в раціон несолодкі фрукти і овочі, з’їсти одне варене яйце. Інші вимоги аналогічні для всіх видом дієт:

  • Дотримання питного режиму;
  • Останній прийом їжі не пізніше 3 годин до сну.

Результат здатний порадувати, при правильному дотриманні режиму схил може скласти до 10 кг. Конкретна цифра залежить від початкового ваги і швидкості метаболічних процесів в організмі.

Важливо! Всі страви на дієті готуються без додавання олії, солі, приправ, цукру.

Готувати на тижневої і двотижневої дієті можна такі страви:

  • Каша з овочевою засмажкою;
  • Оладки з гречки;
  • Круп’яна запіканка;
  • Запарені гречка з кефіром;
  • Парові котлетки;
  • Голубці з грец.

гречані голубці

Для приготування необхідно підготувати наступні інгредієнти:

  • Капустяні листи;
  • 350 г крупи;
  • 300 г печериць;
  • 1-2 цибулини і морквини;
  • Томатна паста натуральна.

З овочів робиться зажарка, ядриця відварюється до напівготовності, змішується з овочами. Начинити злегка відварені капустяні листи отриманою начинкою, скласти все в каструлю. Залити розведеною томатною пастою водою, і тушкувати до готовності.

гречана запіканка

Складові:

  • 1 ст. злаків;
  • 1 ст. кефіру;
  • Велике яблуко;
  • 2 яйця;
  • Кориця і чорнослив.

Яйця збити з кефіром, змішати в відвареної крупою. За смаком додати чорнослив і корицю. Викласти в форму і запекти в духовці.

двотижнева дієта

Щадна методика найбільше підходить людям, які не здатні терпіти обмеження в раціоні. Цю систему можна повторювати раз в три місяці, на відміну від строгих дієт, дотримуватися яких рекомендується не частіше ніж один раз на півроку. В основі раціону – гречка в будь-якому вигляді.

Два основний прийому їжі – запарених крупа, інші методи можуть включати інші продукти, список обмежений:

  • Кисломолочні продукти;
  • гриби;
  • Овочі;
  • Риба біла;
  • Несолодкі фрукти;
  • Пісне м’ясо;
  • 1-2 ст.л. рослинного масла.

З напоїв дозволені свіжовичавлені соки, смузі овочеві та овоче-фруктові, трав’яні настої і чай. Готувати їжу слід шляхом запікання, тушкування, відварювання.

Основне правило, яке варто дотримувати: в кожному прийомі їжі повинна бути присутнім гречка. Три рази в день до неї дозволено додавати не більше 1-2 продуктів зі списку. Під час підтримки дієтичного харчування обов’язково потрібно пити достатню кількість води, включаючи трав’яні настої, відвари, чай і кефір.

Читайте також:   Яка калорійність у кавуна?

Порада! Кефір можна пити перед сном. Це дозволить утамувати відчуття голоду і не зірватися.

Лікувальний варіант гречаної дієти

Лікувальний варіант дієти існує для тих, хто не може тривалий період дотримуватися обмежувального харчування. Гречка має м’яку очищаючу дію на судини, при цьому тільки за день можна позбутися від 1-2 кг. Перевагою цієї альтернативної системи є звільнення кишечника.

Якщо весь день на гречці витримати складно, можна додати в раціон м’який сир, йогурт, шматочок сиру твердих сортів, шматок м’яса не більше 100 г, зелені овочі і яблуко.

Порада! Якщо крупа здається сухуватою, можна додати трохи натурального соєвого соусу без солі.

розвантажувальна дієта

Основним завданням розвантажувальної дієти є не жиро спалювання як таке, а очищення організму. Практикувати її можна щотижня, це дозволить отримати стійкий результат в зниженні ваги. Часто монодиета супроводжується слабкістю, мігренню. Одноденний розвантажувальний день дозволяє вирішити цю проблему.

Протягом дня вживається тільки запарених крупа. Якщо слабкість відчувається з самого ранку, можна випити склянку гарячої води з розчиненою чайною ложечкою меду. Це запобіжить падіння цукру, і допоможе знайти енергію і силу на день.

Дієта на гречці і кефірі

Це найбільш популярний варіант, суміш кефіру і злакової дієти. На день необхідно підготувати 1-1,5 склянки сухої гречки і 1,5 л кефіру. Вода п’ється без обмежень. Вибирати варто свіжий кисломолочний продукт, який можна вживати окремо або змішувати з кашею. Дотримуватися цього харчування можна протягом двох тижнів.

З сухофруктами

Гречка і сухофрукти – ідеальне поєднання. Для додання каші пікантного смаку можна додати в неї краплю меду або терте яблуко. Дуже добре поєднується гречка з курагою, родзинками і чорносливом. Незважаючи на те, що дієта з сухофруктами на перший погляд не здається ефективною, цей варіант користується успіхом.

Як правильно виходити з дієти

Вихід з дієти – важливий етап, що дозволяє зберегти отримані результати. За час підтримки обмежує харчування шлунок зменшується, і вже менше їжі потрібно для насичення. Цей ефект бажано зберегти і далі. Тому переїдати не можна. Нові продукти в раціон слід вводити поступово, раз в кілька днів додаючи одне-два блюда.

Калорійність підвищується протягом тижня. Від швидких вуглеводів доцільніше відмовитися і надалі. Підвищення фізичної активності дозволить швидше досягти бажаних ваги і обсягів. А для профілактики можна влаштовувати розвантажувальні дні на гречці хоча б раз в 1-2 тижні.

Відгуки та результати

За відгуками тих, що худнуть, гречана дієта є найефективнішою і корисною. Одноденні розвантажувальні дні на цій ароматної каші дозволяють очистити організм і позбутися від зайвої рідини, схил в цьому випадку може досягати 3 кг. Тижнева і двотижнева дієта дозволить позбутися від 4-12 кг зайвої ваги.

При цьому варто розуміти, що чим більше початкові показники, тим більший результат можна отримати. При монодієта не рекомендується значне фізичне навантаження, але навіть при невеликому збільшенні побутової активності ефективність дієтичного харчування зростає в рази. Досить робити просту зарядку вдома, щоб побачити результат.

Гречка для схуднення: корисні властивості, як застосовувати, відгуки

Гречка корисна, доступна за ціною і допомагає втрачати до 1 кг в день без голоду! Дізнайтеся, як правильно застосовувати гречку для схуднення і отримаєте 7 смачних дієтичних рецептів!

Гречка – один з рідкісних продуктів, які корисні і смачні одночасно.

У наше століття, коли існує незліченна кількість дієт для схуднення, найбільш затребуваними є методики, засновані на цьому злаку.

Навіть якщо просто включати гречку в щоденне меню, зайві кілограми будуть поступово йти, а коли цей продукт є наріжним каменем раціону, вага може танути зі швидкістю до кілограма на добу.

Гречка, гречка, гречка – так називається круп’яна культура Fagopуrum esculеntum, що відноситься до сімейства гречаних класу псевдозернових. В Індії гречку називають «чорним рисом», в Європі – «арабським зерном».

Культивувати цей злак почали 4 тисячі років тому, його батьківщиною вважаються Індія і Непал. До Росії гречані зерна були завезені з Греції, звідки і її назва.

З насіння гречки отримують ядриця (незбиране зерно), просунув (подрібнене зерно), а також борошно.

У дієтах для схуднення використовують в основному два види гречки. Це ядриця, отримана з зрілого зерна після термообробки і видалення оболонки, а також так звана зелена гречка – необроблене зерно, яке зберегло життєздатність і містить більшу кількість природних біоактивних компонентів. Така гречка пророщується і вживається в їжу сирої.

Користь гречки для схуднення грунтується на унікальному поєднанні величезної кількості речовин, що сприяють зниженню ваги, легкості перетравлення і високих очищувальних здібностей. Характеристика-слоган, придумана для гречаних дієт – «Ефективно, ситно, бюджетно».

Калорійність гречки-ядриця становить 310-313 ккал / 100 г, а в 100 г каші, звареної на воді, міститься від 90 до 130 ккал. На 100 г сирого продукту доводиться:

  • 13,6 г білків;
  • 3,3 г жирів;
  • 62,5 г вуглеводів;
  • 1,8 г мінеральних речовин;
  • 14 г води.

Гречані зерна містять 14 видів вітамінів, 11 видів мікроелементів, 18 незамінних амінокислот. Кожен з цих елементів в процесі схуднення грає свою роль:

  • Клітковина збирає і виводить з кишечника шлаки і токсини, покращує травлення, створює відчуття ситості, в той же час не є джерелом енергії, так як в шлунково-кишковому тракті практично не перетравлюється.
  • Органічні кислоти служать каталізаторами розщеплення вуглеводів і ліпідів, не дозволяючи їм відкладатися у вигляді жирових запасів.
  • Складні ( «повільні») вуглеводи за рахунок довгого засвоєння пролонгують насичення. На думку дієтологів, без включення в меню складних вуглеводів схуднення досить проблематично.
  • Вітаміни А, В1, В2, В4, В5, В6, В9, В12, С, D, Е, Н, РР, К – підвищують переробку ліпідів в енергію, перешкоджають жировому переродженню тканин, нормалізують метаболізм, беручи участь в утилізації жирів і вуглеводів .
  • Гречка є рекордсменом серед злаків за вмістом заліза, магнію, міді і бору. У ній також містяться кальцій, калій, йод, фосфор, фтор, цинк. Ці мінерали сприяють поліпшенню міжклітинної обміну речовин, виведенню токсинів і зайвої рідини, оптимізують рівень цукру в крові, знижують тягу до солодкої їжі.

Важливе значення! Рослинні білки (а їх в гречці більше 10%) з успіхом замінюють тварини. Вони служать «будівельним матеріалом» для м’язів і кісток, забезпечуючи при схудненні витрата жирової, а не м’язової тканини. До того ж рослинний білок легше засвоюється, тому після гречаної каші не виникає відчуття важкості в шлунку, як після вживання м’яса.

Реклама

Гречка – ідеальний з дієтичної точки зору продукт, досить ефективний для схуднення. Шкода може заподіяти її використання в занадто великих кількостях, або дотримання монодієти на гречці тривалий час.

Це може викликати алергічну реакцію, загострення наявних хронічних захворювань, підвищення рівня цукру в крові.

Харчування з метою схуднення виключно вуглеводними продуктами (навіть якщо вони містять тільки складні вуглеводи) може дати зворотний результат – викликати збільшення ваги.

До мінусів гречаних дієт для схуднення відноситься також фактор звикання, коли після дотримання режиму протягом 5-7 днів вага раптом перестає зменшуватися. Тоді доводиться тимчасово припиняти дієту.

Для деяких людей при бажанні скористатися «гречаними» методиками каменем спотикання стає високий вміст в цьому злаку білка: не всякий організм легко справляється з таким навантаженням.

Увага! Не варто ставити перед собою мету схуднути дуже швидко. Скидання великої кількості кілограмів за короткий час може привести до негативних наслідків для здоров’я, до того ж зберегти досягнутий результат буде складно. Поступове зниження ваги дозволяє отримати пролонгований ефект, не завдаючи шкоди організму.

Методик для схуднення, де «чорний рис» відіграє провідну роль, існує досить багато. Судячи з відгуків, найпопулярнішими вважаються триденна експрес-дієта, а також дієтичні програми тривалістю в одну і два тижні.

Це швидкий, але з точки зору різноманітності раціону досить жорсткий варіант схуднення на гречці. Протягом цього часу можна їсти тільки цей злак і пити воду (не менше 2-2,5 л за добу).

Експрес-дієта дозволяє всього за три дні позбутися від 3-4-х кг. Денна порція крупи (в перерахунку на суху речовину) – 1 стакан. Кількість трапез – 4-5, останній прийом їжі повинен бути за 3-4 години до нічного відпочинку.

Щоб досягти потрібного ефекту, потрібно правильно готувати дієтичну кашу.

Способи приготування:

  1. Промити ядриця холодною водою, залити крутим окропом і залишити на кілька годин.
  2. Крупу обдати гарячою водою, потім залити окропом, накрити кришкою і укутати. Витримати 2-3 години для набухання.
  3. На ніч залити 1 стакан гречки 2 склянками холодної води. Вранці кип’ятити на великому вогні, поки не випарується вода.

Для дотримання цієї «гречаної» дієти для схуднення також потрібна хороша сила волі: тиждень-півтори доведеться харчуватися тільки стравами, приготованими з крупи і 1% кефіром.

Денна норма крупи (в перерахунку на суху речовину) – 1-1,5 склянки, кефіру – 1 літр. Його п’ють через півгодини після трапези, тобто цей кисломолочний продукт замінює собою перекушування, останній стакан можна випити перед сном.

Раз в день дозволяється урізноманітнити раціон невеликою порцією фруктів, овочів, або з’їсти яйце.

Харчування п’ятиразове, вечеря не пізніше ніж за 3 години до сну. Важливою умовою є дотримання питного режиму: організм повинен отримувати на добу як мінімум 2,5 л рідини (разом з кефіром). Результат – за 10 днів мінус 4-6 кг (в залежності від інтенсивності процесів метаболізму і початкової ваги).

Зразок денного раціону

Читайте також:   Японська дієта на 14 днів для схуднення День Основні страви Продукти для перекусів

1 каша на воді, парові котлети з гречки, круп’яна запіканка, кефір овочеве смузі
2 гречані хлібці, каша на воді, кефір 1-2 наслідках фрукта
3 парена гречка, кефір яйце некруто
4 каша на воді, каша з лушпиння засмажкою, гречані хлібці, кефір салат з огірка та помідора з чайною ложечкою лимонного соку
5 круп’яна запіканка, каша на воді, парові оладки з гречки, кефір грейпфрут або інший цитрус
6 запарених з вечора гречка салат з молодої капусти
7 каша на воді, гречані хлібці, парові гречані котлетки, кефір стакан фруктового фрешу

Важлива примітка. Страви готуються без жиру, солі та цукру. Використання продуктів, не зазначених у переліку, не дозволяється. У зв’язку з досить сильним впливом даного дієтичного режиму на організм, цієї методики для схуднення рекомендується дотримуватися не частіше, ніж пару раз на рік.

Цю методику схуднення на гречці називають щадить, повторювати її дозволяється раз в квартал. Судячи з відгуків, на цій дієті можна втратити 7, а то і 10 кг, не відчуваючи почуття голоду і не обмежуючи раціон одним-двома продуктами: гречка служить тільки основою меню.

Є рекомендується 5 разів на день, з них 2 трапези – це страви з гречаної крупи. Способи приготування страв: варіння, тушкування, запікання. У салати можна додавати рослинне масло (1-2 чайні ложки в день).

Через комфортності такий вид дієти воліють найбільше бажаючих скинути вагу.

Список дозволених продуктів включає:

  • молоко, кефір, йогурт, сир невеликої жирності;
  • овочі;
  • гриби;
  • пісне м’ясо (яловичина, кролятина, курятина, індичатина);
  • нежирні сорти риби (лящ, тріска, судак, хек, минтай);
  • несолодкі фрукти;
  • мед;
  • фруктові, ягідні та овочеві соки і смузі;
  • трав’яні чаї і відвари.

заборонені:

  • цукор і цукровмісні продукти;
  • борошняні вироби;
  • свинина;
  • копченості;
  • майонез;
  • горіхи;
  • гострі приправи;
  • газовані напої;
  • алкоголь.

Переваги методики. Раціон цієї дієти для схуднення можна складати самостійно. Для цього до основної страви – запареною або вареної гречки можна щодня додавати два-три продукти зі списку дозволених. За добу потрібно випивати 2-2,5 л рідини. Це може бути чай, трав’яні або кисломолочні напої, негазована мінеральна вода.

Приклади денного меню

Варіант 1

  • сніданок – запарених гречана крупа, 2 скибочки твердого нежирного сиру;
  • ланч – фрукти;
  • обід – овочевий салат, 100 г пісної парової яловичини;
  • полуденок – стакан йогурту;
  • вечеря – каша з овочами.

Варіант 2

  • сніданок – запарених гречана крупа, шматочок сирної запіканки;
  • ланч – фруктово-ягідне смузі;
  • обід – каша, відварна риба;
  • полуденок – стакан кефіру;
  • вечеря – салат з морепродуктів.

варіант 3

  • сніданок – каша з грибами;
  • ланч – апельсин або грейпфрут;
  • обід – овочевий суп, відварна курка;
  • полуденок – фруктовий фреш;
  • вечеря – каша з молоком або 150 г сиру.
  • Реклама
  • гречані голубці
  • Складові:
  • головка білокачанної капусти;
  • 350 г гречки-ядриця;
  • 300-400 г грибів;
  • 2 морквини;
  • 2-3 цибулини;
  • томатна паста, рослинне масло, сметана – по 2 ст. л.

Процес приготування такої ж, як і в звичайних голубці. Начинкою служить суміш звареної до напівготовності крупи-ядриця, дрібно порізаних тушкованих грибів і засмажкою з тертої моркви і цибулі. Згорнуті в рулетики голубці гасять в томатно-сметанному соусі 15-20 хвилин.

Запіканка на кефірі

Складові:

  • 1 стакан крупи;
  • 1 стакан кефіру;
  • 2 яблука;
  • 2 яйця;
  • чорнослив – 6-8 шт .;
  • кориця – ½ ч. л.

Крупу відварити, яйця і кефір збити за допомогою міксера. Додати інші компоненти, перемішати і викласти у форму. Запікати при 180 ° С 20-30 хвилин. Охолодити і порізати на порції.

Гречаний суп з куркою

Інгредієнти (їх кількість довільна):

  • куряче філе;
  • картопля;
  • гречана крупа;
  • морква;
  • цибуля.

Картоплю очистити і порізати невеликими шматочками, залити водою, варити разом з курячим філе 15-20 хвилин. Моркву і цибулю порізати і пасерувати на рослинній олії. Додати зажарку і крупу в суп, варити ще 15-20 хвилин. В кінці варіння суп можна трохи посолити.

гречані котлети

Складові:

  • крупа;
  • цибуля;
  • яйце;
  • борошно;
  • рослинна олія.

Зварити ½ склянки гречки, охолодити, подрібнити за допомогою блендера. Дрібно порізати цибулину. Зробити фарш з каші, сирої цибулі, яйця, столової ложки борошна і чайної ложки солі. Сформувати невеликі котлети, обсмажити їх з двох сторін на сковороді, використовуючи мінімальну кількість масла.

круп’яні оладки

Складові:

  • 1 стакан крупи-ядриця;
  • 3 великих картоплини;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 1 ч. Л. солі;
  • рослинна олія.

Крупу відварити, картопля очистити і натерти на дрібній тертці. Змішати кашу, терту картоплю, борошно. З цього «тесту» смажити оладки, намагаючись витрачати якомога менше масла.

Каша з овочами

Для приготування цього смачного вегетаріанського страви знадобиться гречана крупа-ядриця і овочі: кабачок, помідори, цибуля, морква. Крупу потрібно залити водою у співвідношенні 1: 2 і варити до напівготовності. Овочі очистити, порізати і злегка обсмажити. Потім змішати кашу з овочами і тушкувати на невеликому вогні 5-10 хвилин. Перед подачею посипати зеленню кропу і петрушки.

дієтичне печиво

Складові:

  • гречана мука – 1 стакан;
  • вівсяні висівки – 2-3 ст. л .;
  • яйце – 1 шт .;
  • вода – 1 стакан.

Змішати сухі інгредієнти, потім поступово додавати в суміш воду, щоб вийшло густе тісто. Сформувати з нього невеликі кульки (в процесі випічки вони візьмуть форму злегка опуклих пряників). Викласти їх на деко, покрите папером для випічки, і відправити на 25-30 хвилин в духовку, розігріту до 180 ° С. Знімати печиво з дека краще після того, як воно охолоне.

Використовувати в їжу гречку не рекомендується після недавно перенесених порожнинних операцій, а також людям, у яких діагностовано:

  • цукровий діабет;
  • запальні захворювання шлунково-кишкового тракту (антацидний гастрит, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки);
  • гіпертонія 2, 3 ступеня (через вміст в злаку великої кількості рутина);
  • деякі захворювання шкіри (псоріаз);
  • глибоке депресивний стан і порушення психіки;
  • виражена ниркова недостатність;
  • панкреатит.

Валерія, 28 років

Я дуже хотіла схуднути, але, щоб при цьому не катувати себе голодом. Знайшла гречану дієту, 2 тижні її дотримувалася. Скинула 7 кг.

Через три місяці знову до неї повернулася, тільки трошки «модифікувала» стандартну методику: стала через раз додавати в кашу сухофрукти. Так взагалі вийшов повний комфорт, ніякої тяги до солодкого.

Зробила перерву і села на цю дієту в третій раз. Загальні результати – просто шикарні! За рік я схудла на 20 кг, це просто неймовірно! Спробуйте, не пошкодуєте!

Маргарита, 24 роки

У мене не вийшло дотримуватися дієти на гречці. Навіть тиждень я не змогла кілька разів на день їсти цю кашу. Напевно, мене в дитинстві кашками перегодували … Тому «злакові» методики для схуднення, на жаль, не для мене.

Роман, 38 років

До 30 років у мене проблем з вагою не було, завжди міг їсти скільки хотів і що хотів. А тепер в деяких місцях з’явився жирок, що, звичайно, не радує. Доктор сказав, що це результат уповільнення обмін речовин. За 2 роки я випробував кілька дієт для схуднення.

Вони допомагали, але тільки на час: варто було перейти на звичайне харчування, як зайві кілограми починали повертатися. А ось після двох тижнів на гречці (я тоді позбувся 5 кг) пройшло вже чотири місяці, і результат тримається. Якщо що, в наступний раз я скористаюся саме цією методикою, тому що з усіх мною випробуваних вона ще й сама комфортна.

Ніякого голоду не відчуваєш, на одному продукті не сидиш, та й гречана каша ж досить смачна.

Анатолій Олегович, Волошин, лікар-гастроентеролог

Перш за все хочу сказати, що будь-які експерименти з харчуванням – ризик для здоров’я. А при наявності захворювань шлунково-кишкового тракту мова може йти тільки про лікувальні дієти, а дієтичні програми для схуднення неприпустимі. Чим, наприклад, небезпечні суворі «гречані» методики? Вживання великої кількості напівсирої крупи – важке навантаження для шлунково-кишкового тракту.

Далі, в раціоні повинні поєднуватися тваринні та рослинні білки, а при монодиете протеїни тваринного походження відсутні. Недоотримає організм також всіх потрібних біоактивних речовин, а повна заборона на цукор і сіль теж не завжди виправданий.

Тому самий розумний варіант схуднення – вибрати комплексну дієту, в раціоні якої досить багато продуктів, і поєднувати її з фізичними навантаженнями.

Тетяна Іванівна Бойко, лікар-дієтолог

Часто мої пацієнти задають питання: хіба можна схуднути на гречці, вона ж калорійна? Так, енергетична цінність цього злаку досить висока, але, тим не менше, від зайвої ваги він дійсно допомагає позбутися.

«Чорний рис» добре чистить кишечник, налагоджує метаболізм, постачає організм цінними речовинами, що сприяють схудненню. Скільки кілограмів можна сбросіть- залежить як від вашого початкового ваги, так і від ступеня активності обмінних процесів. Як дієтолог, можу порадити включати гречку в раціон першої половини дня.

Складати меню тільки з однієї гречки небажано, оскільки будь-яка монодієта – це найсильніша навантаження на організм.

Питання дієтолога по цій темі

Related posts

Leave a Comment