Сьогодні безглютеновая дієта використовується в різних цілях. Одним пацієнтам вона призначається лікарем для запобігання розвитку ускладнень при целіакії, інші самостійно вибирають обговорювану систему харчування, щоб позбутися від зайвих кілограмів. Цікаво, що така дієта часто стає і частиною комплексної терапії при аутизмі.
Призначення безглютенової дієти
Головним призначенням безглютенової дієти варто назвати полегшення стану пацієнта при целіакії. Це небезпечне захворювання травної системи неможливо повністю вилікувати, просто змінивши свій раціон харчування. Але спеціальна дієта блокує всі основні симптоми недуги і дозволяє хворому швидко повернутися до нормального життя.
Кишечник, що не справляється з клейковиною, незабаром після зміни раціону відновлюється і повертається до повноцінної роботи. Можна сказати, що хвороба «заморожується». Щоб недуга більше не турбував пацієнта, безглютенової дієти доведеться дотримуватися до кінця життя.
Рекомендується зазначена система харчування також дорослим і дітям, з уродженою непереносимістю глютену. Якщо строго їй дотримуватися, вдасться забути про всі неприємні симптоми алергії і запобігти появі небезпечних наслідків.
Список дозволених і заборонених продуктів
Існує цілий список продуктів, які категорично заборонено вживати під час безглютенової дієти. Зате всі інші (не потрапили в нього) можна сміливо включати в свій щоденний раціон без особливих обмежень.
Заборонені продукти та напої, які потрібно повністю виключити з меню:
- всі макаронні і хлібобулочні вироби з глютеном в складі;
- манка, тверда і пророщена пшениця, вівсяні пластівці, ячмінь, жито, жито;
- печиво, тістечка, сухарі;
- консерви з овочів і фруктів;
- алкоголь (особливо – пиво);
- будь-які каші та супи швидкого приготування (в тому числі бульйонні кубики);
- вся випічка;
- фастфуд, напівфабрикати (в тому числі шинка, сосиски, ковбаса);
- сухарики, чіпси;
- всі види майонезу;
- магазинні йогурти;
- крабові палички будь-яких видів;
- модифікований крохмаль;
- морозиво;
- шоколад, цукерки.
При покупці готових продуктів людині, соблюдающему зазначену дієту, необхідно уважно вивчати їх склад на наявність глютену.
Тільки на перший погляд може здатися, що список заборон вийшов занадто великим.
Насправді багато дозволених продуктів і напоїв. Серед них:
- будь-яка мука, в складі якої немає глютену;
- рис, гречка, кукурудза, пшоно;
- морепродукти, м’ясо різних видів, риба;
- яйця (і курячі, і перепелині);
- горіхи, сухофрукти, насіння;
- бобові культури та соя;
- какао, натуральна кава, чай;
- практично всі кисломолочні та молочні продукти (виключити доведеться лише йогурти з першого списку);
- маргарин, масло вершкове і рослинне;
- безглютеновий хліб;
- мед;
- всі свіжі овочі, ягоди, зелень, фрукти.
Безглютеновая дієта: меню на тиждень
До зазначеної дієті можна досить швидко звикнути. Для цього потрібно правильно складати своє щоденне меню, намагаючись робити його максимально ситним і смачним.
Приблизний раціон на тиждень з продуктами без глютену вийде наступним:
- Перший день почнеться з великої порції рисової каші на молоці зі свіжими ягодами. Доповнить її чашка кави з бутербродом з безглютенового хліба і вершкового масла. На обід можна з’їсти суп-пюре з брокколі з тертим сиром, приготовлену будь-яким чином курятину з картоплею і овочевий салат. На вечерю – пшеничну кашу з волоськими горіхами, кефір.
- У другий день сніданок буде складатися з сиру з фруктами і цукром, рисових хлібців з медом. Обід – з курячого супу, плову і овочевого салату. Вечеря – з картоплі, запеченого з вершками і сьомгою.
- В меню третього дня варто включити на сніданок яєчню з сиром і безглютенових хлібом. На обід – рибний суп, курячу котлету з рисом, овочевий салат.На вечерю -запеканку з сиру з улюбленими фруктами.
- Сніданок четвертого дня буде складатися з морквяного салату з обсмаженими скибочками сиру і жмені будь-яких горішків. Обід – з овочевого супу, тушкованою з квасолею курки. Вечеря – з дерунів на рисовому борошні, тушкованої риби і свіжого апельсина.
- П’ятий день дієти буде включати в себе ситний сніданок з оладок з медом (на безглютенової борошні), обід з курячих котлеток з вареним рисом і вечерю з риби, запеченої у фользі з грибами і овочами.
- Шостий день можна почати з кукурудзяних пластівців (без глютену), залитих молоком, 2 зварених круто яєць.На обід варто з’їсти борщ з м’ясом, фрикадельки з картопляним пюре. А на вечерю – гречану кашу з відвареною курятиною.
- У сніданок сьомого дня увійдуть, наприклад, сирники (на борошні без глютену) з жменею сухофруктів. На обід можна приготувати сирний суп зі свіжою зеленню і рибу з відвареної гречкою. На вечерю – запечене куряче філе з овочевим салатом.
Опубліковане меню є зразковим. Його можна коригувати, враховуючи власні смаки і список дозволених продуктів. Багато в чому раціон залежить і від того, для якої мети вибирається обговорювана дієта. Якщо для зниження ваги, то всі продукти варто гасити, варити, запікати, використовуючи мінімальну кількість масла. Також бажано скорочувати порції.
Що стосується напоїв, можна завершувати прийоми їжі кавою, чаєм, какао, компотом, ягідним морсом, свіжовичавленим соком і іншими дозволеними варіантами.
Меню при безглютенової дієті для дитини
Якщо призначається безглютеновая дієта для дітей, то в такому випадку меню потрібно складати, відштовхуючись від віку маленьких пацієнтів. І малюкові, і більш дорослій дитині можна пропонувати на сніданок різні каші з ягодами і фруктами – гречану, пшоняну, рисову. Головне, варити їх самостійно, а не купувати швидкі суміші.
Як обіду підійде сирний, м’ясний або рибний супчик. Його можна доповнити приготованим будь-яким чином м’ясом або куркою з гарніром з картоплі та інших улюблених овочів. Особливо люблять діти супи-пюре. Грінки до такого частування допускається готувати виключно з безглютенового хліба.
Вечеря варто зробити легким з кисломолочних напоїв або овочевих салатів з морепродуктами. Можна запропонувати дитині порцію сиру з фруктами, запіканку або сирники з нього.
Безглютеновая дієта для дітей з аутизмом
Навіть лікарі визнають ефективність такої дієти, як частину комплексної терапії аутизму. Ще кілька десятиліть тому фахівцям вдалося встановити взаємозв’язок недуги з харчовими білками. Особлива дієта допомагає в деякій мірі блокувати наявне розлад. Такий ефект пояснюється зменшенням кількості білків і пептидів.
Для здорової людини зазначені речовини нешкідливі, а ось в організмі пацієнта, що страждає аутизмом, вони здатні викликати процеси, що збільшують порушення психіки. Крім того, безглютеновая дієта допомагає нормалізувати роботу кишечника і головного мозку.
Рецепти приготування корисних страв
Сьогодні відомо безліч цікавих рецептів безглютенових страв. Вони дозволять легко переносити дієту і навіть балувати себе смакотою.
Білий хліб
Інгредієнти: 210 г кип’яченої води, 3 ст.л. олії, 2 ч.л. швидких дріжджів, 1 ст.л. яблучного оцту, ціле яйце і один білок, 280 г борошна (безглютенової), 2 ч.л. ксантовой камеді.
- Дріжджі розчиняються в тепленькою водичці, через 10-12 хвилин до них додається ціле яйце, білок, олія.
- Решта компоненти укладаються в чашу блендера і починають повільно збивати. Поступово до них додається суміш з першого кроку. В кінці швидкість пристрою збільшується.
- Маса викладається в промаслений форму для хліба. Залишається в теплі на годину, а потім запікається в гарячій духовці 45 хвилин.
Яблучний пиріг
Інгредієнти: 3 кисло-солодких яблука, лимон, 3 столових яйця, 160 г цукру, склянку нежирного кефіру, 70 г вершкового масла, 210 г рисової муки, 1 ч.л. пекарського порошку.
- Скибочки яблук без шкірки укладаються в миску, поливаються лимонним соком і збитою сумішшю з яєць і цукру. У цю ж ємність відправляється розтоплене вершкове масло.
- Сухі компоненти змішуються і додаються в тісто. Вони перемішуються з інгредієнтами з першого кроку. Тісто перекладається в промаслений форму.
- Випікається пиріг в духовці 45-50 хвилин.
Як безглютеновая дієта допомагає худнути?
Обговорювана дієта, може бути, використовувати і з метою позбавлення від зайвих кілограмів. Відмовившись від борошняних продуктів, солодощів, фастфуду та інших ворогів ідеальної фігури людина досить швидко починає худнути.
Найприємніше, що дозволені продукти він при цьому використовує без особливих обмежень за розміром порцій. Така система живлення не передбачає голодувань, тому дієта переноситься досить легко.
З якою метою застосовують безглютенової дієту?
Рекомендована безглютеновая програма харчування в цілому забезпечує загальний оздоровлюючий ефект для організму. У норму приходять обмінні процеси, виводяться шлаки і токсини. Ось тільки використовувати дієту виключно з метою позбавлення від зайвих кіло і очищення організму допустимо тільки після попередньої консультації з фахівцем.
При целіакії, аутизмі, глютеновой непереносимості обговорювана дієта є не просто рекомендованої, а незамінною частиною загальної терапії. Тільки при такому способі харчування можна домогтися полегшення або повного зникнення симптомів перерахованих недуг, а також попередити розвиток небезпечних наслідків.
Користь і шкода дієти
Позитивний результат відмови від глютену проявляється в тому, що людина з індивідуальною непереносимістю такого речовини зводить до нуля ймовірність виникнення алергічної реакції.
А хворий на целіакію, таким чином, піклується про нормальне функціонування свого шлунково-кишкового тракту, який не здатний сприймати клейковину.
В результаті знижується і загальна калорійність раціону пацієнта, що допомагає без особливих зусиль позбутися від зайвих кілограмів.
Якщо говорити про шкоду дієти і продуктів без глютену, то він полягає в мінімальній кількості білка, який отримує організм при такому способі харчування. Щоб підтримувати в нормі стан м’язових тканин, потрібно заповнювати недолік зазначеного елемента дозволеними натуральними продуктами.
Безглютеновая дієта: меню і список доступних продуктів на тиждень, рецепти для схуднення, відгуки
Основне призначення безглютенової дієти – повноцінне і безпечне харчування при целіакії (індивідуальної непереносимості глютену). Однак, завдяки унікальним властивостям, дієта набрала популярність і серед тих, що худнуть людей, зокрема зірок і знаменитостей. А також серед прихильників здорового та корисного харчування.
Вважається, що харчування без клейковини сприяє стрімкому зниженню ваги, очищенню кишечника і поліпшення самопочуття. Чи так це, і що являє собою безглютеновая дієта?
призначення дієти
Дієта, повністю виключає продукти, що містять глютен, призначена для полегшення стану хворих на целіакію і людей, які страждають від алергії на рослинний білок.
Целіакія – рідкісне захворювання генетичного характеру. Чисельність хворих не перевищує 1-го% від загального населення планети. Однак, навіть незначна кількість глютену здатне викликати у таких людей судоми, блювоту, втрату свідомості, дратівливість та інші побічні ефекти.
Тому багато виробників починають вказувати на упаковках промислових продуктів: «Без глютену». Та й прихильникам нового дієтичного руху, широко набирає обертів, дана інформація стане в нагоді.
Не менш корисний вплив робить дієта при наявності таких захворювань:
- хвороба Паркінсона;
- аутизм;
- шизофренія;
- аутоімунний гепатит;
- астма;
- діабет;
- атеросклероз;
- ожиріння;
- псоріаз;
- мігрень;
- вітіліго.
Безглютеновая дієта для схуднення
Глютен (клейковина) – це рослинний білок, нерозчинний у воді. Міститься в злакових культурах (жито, ячмінь, просо, пшениця) і продуктах, виготовлених на їх основі (кетчуп, майонез, чіпси).
При надмірному вживанні таких продуктів, кишечник не може переробити весь глютен. В результаті він відкладається на стінках шлунка в неперетравленому вигляді, пошкоджує їх і отруює організм продуктами розпаду. Як наслідок, погіршується стан здоров’я і вага починає збільшуватися.
Виняток глютену з раціону харчування відновлює обмін речовин, покращує травлення і очищає кишечник, що сприяє швидкому зниженню ваги (до 4-х кг за тиждень).
Не обов’язково повністю виключати продукти, що містять глютен, якщо дієта застосовується для схуднення. Досить відмовитися лише від основних джерел клейковини.
Безглютеновая дієта для дітей
Виявити целіакію у дітей можна відразу після закінчення грудного вигодовування. Захворювання супроводжується блювотою, коліками, діареєю, зниженням апетиту. Спостерігається занижена маса тіла, уповільнений ріст і затримка фізичного розвитку.
Поставити правильний діагноз можна лише за допомогою аналізу крові. Якщо результат позитивний, то безглютеновая дієта стане невід’ємною частиною життя малюка.
Щоб глютен не зміг потрапити в організм дитини, батьки повинні дотримуватися важливих правил:
- Зберігати безглютенові продукти слід в окремій шафі (нема на окремій полиці).
- Необхідно виділити дитині окремий посуд і кухонне приладдя.
- Не рекомендується готувати їжу одночасно малюкові і іншим членам сім’ї, оскільки можна забути вимити руки після забороненого продукту.
- Спершу знімають пробу з дитячого страви, а лише потім з загального.
- Зберігати заборонені продукти слід в місці, недоступному дитині.
- Не варто зберігати вдома промислові солодощі.
- Не варто давати малюкові сумнівні продукти.
- Не слід поєднувати новий для дитини продукт зі звичними, щоб виявити можливу непереносимість.
Безглютеновая дієта – список продуктів
Якщо худне кілька глютену не заподіє шкоди, то людям з целіакію принесе колосальні наслідки. Тому їм необхідно знати весь перелік заборонених продуктів, що містять в тій чи іншій мірі рослинний білок. За цим же принципом складена таблиця меню на кожен день дієти Дюка, яку можна брати для прикладу.
Але цього недостатньо, адже виключаючи з раціону злаки, хліб, каші та інші цінні продукти, людина позбавляється частини важливих вітамінів, заліза і клітковини. Без яких неможливе повноцінне функціонування організму.
Так які ж продукти необхідно, а які заборонено вводити в раціон при безглютенової дієті?
заборонені продукти
В першу чергу необхідно захистити свій раціон від злакових культур, що містять глютен у величезних кількостях. До них відносять ячмінь, пшеницю, жито і овес.
Деяка кількість глютену можуть містити:
- Йогурт і морозиво, мають тривалий термін зберігання.
- Ковбаси, сардельки, сосиски і подібні продукти.
- Імітатори морепродуктів і різних рибних продуктів (крабові і рибні палички).
- Промислові приправи і спеції, їх суміші.
- Рибні та м’ясні консерви.
- Промислові консервовані фрукти і овочі.
- Квас з житнього хліба.
- Пакетований чай.
- Розчинна кава, какао.
- Промислові солодощі: кольорова карамель, повидло, джем.
- Пиво і чіпси.
- Промислові соусу (кетчуп, майонез).
- Продукти з сої.
- Готові сухі сніданки.
- Картопля фрі.
- Макарони, хліб, борошняні вироби.
- Сири з пліснявою.
- Недистильованих горілка.
- Випічка і манна крупа.
При безглютенової дієті заборонені харчові добавки: Е150, Е636, Е637, Е965, Е953, Е160 і Е411.
Необхідні продукти або чим замінити заборонені
Заповнити вітамінний і мінеральний склад раціону допоможуть наступні продукти:
- просо, рис, кукурудза і гречка;
- натуральна риба і м’ясо, субпродукти;
- рослинні масла: соєва, оливкова, соняшникова і кукурудзяна;
- натуральний чай, кава без глютену;
- свіжі фрукти;
- свіжі, печені, припущені або відварені овочі;
- яйця;
- бобові: сочевиця, квасоля, горох;
- картопля;
- сири, молоко без добавок;
- горіхи, артишоки;
- свіжі ягоди.
Важливо! Через в’яжучих і клейких властивостей глютену, його все частіше використовують при виготовленні продуктів. Тому при целіакії краще готувати їжу зі свіжих продуктів, що не містять харчових добавок.
Безглютеновая дієта – меню
Під час дотримання безглютенової дієти можна вживати будь-які дозволені продукти, в будь-яких кількостях і в будь-який час. Єдине правило – ніякої клейковини!
Безглютеновая дієта – рецепти, рекомендовані дієтологами:
- вегетаріанські супи (овочеві, грибні);
- м’ясні бульйони;
- відварні каші, картопля;
- кисломолочні продукти;
- салати і морепродукти;
- свіжі, відварені або запечені овочі;
- яйця круто, парові омлети;
- відварне, тушковане або запечене м’ясо;
- фрукти і ягоди, киселі;
- побільше чаю і рослинних масел.
Цікаво! Безглютеновая дієта широко поширена серед знаменитостей і зірок. Наприклад, Майлі Сайрус вже довгі роки підтримує стрункість за допомогою даної дієти і фітнесу.
Безглютеновая дієта – меню на тиждень
- Наведений нижче приклад меню розроблений з урахуванням потреб людини в мінералах і вітамінах, носить рекомендаційний характер і може змінюватися з урахуванням особистих переваг.
- понеділок
- Сніданок: припущена риба з пюре картопляним, чай.
- Обід: легкий бульйон, парові котлети з рисом.
- Полудень: салат фруктовий.
- Вечеря: гречаний пудинг зі свіжими овочами.
вівторок
- Сніданок: м’ясо відварне з гречаною кашею, чай.
- Обід: суп овочевий, фруктове желе і свіжі овочі.
- Полудень: яблуко печене, бажано з горіхами.
- Вечеря: відварне м’ясо з рисом, відвар шипшини.
Середа
- Сніданок: кукурудзяні пластівці, сир, чай або какао.
- Обід: суп рибний або вуха, куряче філе запечене з гречаною кашею, чорний чай.
- Полудень: хлібці рисові з джемом, чай.
- Вечеря: рагу овочеве, хліб безглютеновий, кефір.
Четвер
- Сніданок: легкий омлет, сир, чай.
- Обід: бульйон, салат з селери і яблук, сік.
- Полудень: желе фруктове і компот.
- Вечеря: гречаний пудинг з овочевим гарніром, зелений чай.
п’ятниця
- Сніданок: сир, збагачений кальцієм, яблуко печене, чай.
- Обід: котлети парові з молочним соусом, м’ясний бульйон.
- Полудень: фрукти.
- Вечеря: рибні котлети на пару з картопляним пюре, сік.
субота
- Сніданок: припущена риба з рисом, кава.
- Обід: бульйон з фрикадельками, овочі запечені, чай.
- Полудень: пряники з горіхами і яблуками.
- Вечеря: відварне м’ясо з гречаною кашею, кефір.
неділя
- Сніданок: фрукти, сир, чай або сік.
- Обід: м’ясний бульйон, плов, салат овочевий, сік.
- Полудень: фруктове желе.
- Вечеря: гречаний пудинг, овочі, чай.
Харчуватися потрібно не менше 4-х разів на день, вечеря не пізніше 6-ї години вечора.
Безглютеновая дієта – відгуки
Як і будь-яка дієта, безглютеновая має свої переваги і недоліки, про що свідчать численні відгуки первоіспитателей і відмінності професійних думок.
До переваг варто віднести:
- очищення організму від шлаків;
- швидке позбавлення від зайвої ваги;
- вільне меню;
- широкий асортимент продуктів;
- відсутність суворого контролю за обсягом порцій;
- очищення шкіри;
- поліпшення самопочуття.
Серед недоліків виділяють:
- необхідність в постійному поповненні клітковини, заліза і вітаміну В;
- складності в постійному контролі складу продуктів;
- обмежений асортимент промислових товарів без глютену, що збільшує час, витрачений на приготування їжі;
- повне виключення борошняних виробів і солодощів.
Безглютеновая дієта – рецепти
Щоб дієту було простіше дотримуватися, потрібно якомога менше часу проводити на кухні. Тому страви рекомендується вибирати прості, не потребують високих кулінарних навичок. Це нескладно зробити при безглютенової дієті, що має широкий асортимент дозволених продуктів.
Безглютеновая дієта – рецепти з доступних продуктів:
висновок
Дієтологи ведуть нескінченні суперечки про користь і шкоду безглютенової дієти: одні вважають, що це корисно; інші стверджують, що не варто занадто часто позбавляти себе основного джерела клітковини і заліза. Але обидві сторони погоджуються, що зрідка дотримуватися безглютенової дієту корисно для очищення організму.
Яку сторону зайняти, вирішувати кожному самостійно. Але надлишок глютену однозначно приносить організму шкоди.
Безглютеновая дієта: меню на тиждень, список продуктів
Безглютеновая дієта – це лікувальне харчування, при якому з раціону виключаються всі продукти, що містять глютен.
Дієта призначається при захворюваннях ендокринної та нервової систем, а також при патологіях шлунково-кишкового тракту.
Глютен (клейковина) – це комплекс рослинних білків (проламіни, глютеніну), які входять до складу злакових культур, таких як пшениця, овес, жито і т.д.
Кому показана дієта
- целіакія;
- непереносимість глютенина (в вираженою і атипової формах);
- синдром роздратованого кишечника;
- аутизм, епілепсія, розсіяний склероз;
- анемія у дітей до 3 років.
Вживання продуктів з глютеном при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і неврологічних патологіях може призвести до таких наслідків:
- Викликає хронічне запалення тонкого кишечника, в результаті чого патогенні бактерії і токсини проникають в кров.
- Порушує баланс кишкової мікрофлори і призводить до посиленого розмноження патогенних бактерій.
- Погіршує травні процеси в результаті склеювання ворсинок на стінках тонкого кишечника, які призначені для перетравлення і засвоєння білків, жирів і вуглеводів.
- Викликає аутоімунні захворювання внаслідок того, що імунна система виділяє антитіла до молекул глютену, які атакують не тільки органи шлунково-кишкового тракту, а й схожі з глютеном білки в клітинах щитовидної залози, серця і нервової системи. Так виникає аутоімунний тиреоїдит, цукровий діабет 1 типу, дерматити, безпліддя, рання менопауза.
Присутність глютеносодержащей їжі в раціоні проявляється постійними розладами стільця (запор, пронос), метеоризм, частим виникненням набряків, карієсом, а також появою виразок на слизовій оболонці рота і постійних висипань на шкірі.
У більшості випадків непереносимість глютену викликає залізодефіцитну анемію, що проявляється постійною втомою, ламкістю нігтів, випаданням волосся, недоліком ваги.
Список дозволених і заборонених продуктів
Для дотримання безглютенової дієти з раціону виключають дві категорії продуктів: з великою кількістю клейковини в складі (наприклад, пшеничний хліб) і з прихованим глютеном (наприклад, майонез, кетчуп і т.д.).
На Безглютенові харчуванні з раціону виключають такі продукти:
- злакові культури, а саме пшениця, жито, овес, ячмінь;
- вироби з борошна зазначених злакових культур, в тому числі хліб, лаваш, торти, печиво, зерновий хліб;
- крупи (вівсянка, геркулес, булгур, перловка);
- висівки із зазначених злакових культур;
- вироби з незначною кількістю пшеничного борошна в складі (бульйонні кубики, соєвий соус, гречана локшина, ковбасні вироби і консерви, крабові палички, майонез, кетчуп, чай в пакетиках, йогурти, морозиво і т.д.);
- шоколадні цукерки, магазинне повидло, карамель;
- квас, пиво та інші алкогольні напої, зроблені зі злаків;
- кава з ароматизаторами і добавками, кава без кофеїну;
- продукти зі «слідами глютену» в силу виробництва, а саме столовий оцет, харчовий крохмаль, манна крупа, деякі види сирів, сухих приправ і прянощів, і т.д.
Внаслідок наявності прихованого глютену в їжі дієта буде не ефективною, так як запальні процеси в кишечнику не припиняються навіть при незначній кількості глютену в їжі. Необхідно уважно вивчати склад продукту на упаковці. Деякі виробники вказують етикетках позначку «Містить сліди глютену».
При дотриманні безглютенової дієти можна включати в раціон продукти без клейковини, а саме:
- овочі та фрукти;
- бобові, соя;
- гречка, сорго, киноа, льон, рис;
- молоко і кисломолочні продукти домашнього виробництва;
- м’ясо і риба;
- морепродукти;
- рослинні і тваринні жири;
- дріжджі, спеції, соєвої соус.
Меню безглютенової дієти на тиждень
понеділок
- Сніданок: сир з бананом і ягодами, чай;
- Обід: гречаний суп з фрикадельками, плов, салат з помідорів;
- Полудень: яблуко, 25 грам горіхів;
- Вечеря: відбивна з овочевим салатом.
вівторок
- Сніданок: рисова каша, кава з соєвим молоком;
- Обід: суп-пюре з брокколі, безглютенові пельмені зі свинини;
- Полудень: банан, 5 штук мигдалю;
- Вечеря: сирна запіканка з ягодами.
Середа
- Сніданок: сирники з сиру і банана, какао на мигдальному молоці;
- Обід: томатний суп, тефтелі в бульйоні, овочевий салат;
- Полудень: 3 мандарина, гарбузове насіння;
- Вечеря: запечена качка, салат зі свіжих овочів.
Четвер
- Сніданок: омлет із зеленню і сиром, чай;
- Обід: рисовий суп з фрикадельками, безглютеновий хліб, запечена риба з брокколі;
- Полудень: 150 грам малини, волоські горіхи;
- Вечеря: сирники з бананом, сметана.
п’ятниця
- Сніданок: кукурудзяні коржі з банановим пюре, компот;
- Обід: вуха, овочеве рагу, запечена курятина з приправами;
- Полудень: фруктове пюре з домашнім йогуртом;
- Вечеря: сирна запіканка я ягідним соусом.
субота
- Сніданок: гарбузова каша, кава;
- Обід: борщ, голубці з телятини, зелений салат;
- Полудень: фруктове асорті;
- Вечеря: сир з медом.
неділя
- Сніданок: хумус з морквою і солодким перцем, чай;
- Обід: окрошка на домашньому кефірі, рибна запіканка, салат;
- Полудень: полуниця, смородина, малина;
- Вечеря: м’ясо по-французьки, салат з перцю і помідорів.
Для дитини
Безглютенові харчування для дітей може бути не тільки корисним, але і смачним, так як, незважаючи на виключення ряду борошняних продуктів і круп, в раціоні дитини залишається безліч овочів, фруктів, м’ясних і рибних страв.
Зразкове меню для дітей на 3 дні:
День 1
- Сніданок: омлет з рисовою кашею, банан;
- Ланч: сирники з фруктовим топінгом, компот;
- Обід: борщ зі сметаною і Безглютенові сухариками, цукерки із сухофруктів;
- Полудень: тефтелі з курятини, салат зі свіжих овочів;
- Вечеря: домашні коржики з медом, молоко.
день 2
- Сніданок: солодка запіканка з рису з бананом і полуницею;
- Ланч: домашня локшина, компот;
- Обід: гречаний суп з фрикадельками, фруктовий кисіль;
- Полудень: фрукти;
- Вечеря: сир з горіхами і медом.
день 3
- Сніданок: пшоняна каша з гарбузом, компот;
- Ланч: ягідний кисіль, безглютенові кекси;
- Обід: суп-пюре з брокколі, кабачка і картоплі із зеленню, тушковане м’ясо, яблуко;
- Полудень: сирна запіканка з апельсином, компот;
- Вечеря: тефтелі з фаршу і рису, домашній томатний сік.
Важливою умовою правильного переварювання і просування їжі по шлунково-кишковому тракту під час безглютенової дієти є вживання рослинної клітковини з фруктів, овочів і круп.
Для схуднення
Схуднення за допомогою безглютенової дієти відбувається за рахунок виключення з раціону швидких вуглеводів, що містять глютен. При цьому необхідно враховувати калорійність продуктів.
Безглютеновая дієта для схуднення допоможе знизити вагу на 2-3 кілограми в тиждень за умови оптимальної добової калорійності, відсутності переїдання і дотримання наступних принципів:
- вживати їжу 4 рази на день без перекусів;
- пити 1,5-2 літри води в день;
- є достатня кількість свіжих овочів і кисломолочних продуктів;
- обмежити вживання круп до 200 грам (в сирому вигляді) і висококалорійних горіхів до 25 грам в день;
- виключити вживання цукру, фруктози в чистому вигляді і будь-яких цукрозамінників, так як всі ці продукти провокують підвищений апетит;
- НЕ їсти за 3 години до сну.
Після завершення дієти обмежують вживання хлібобулочних виробів, солодощів і газованих напоїв з цукром, так як цукор і біле борошно призводять до швидкого набору ваги.
Рецепти смачних страв
Биточки з курячої грудки з картопляним пюре
Для приготування потрібно 1-2 курячі грудки, сіль, чорний перець, олія для смаження, 0,5 кг картоплі, 50 грам сметани для заправки.
Картопля чистять, заливають водою, солять і варять до готовності. В цей час грудку слід помити, нарізати на тонкі скибочки поперек волокон, відбити кожен шматочок з двох сторін, посолити і поперчити.
З каструлі з готовим картоплею зливають воду, додають сметану і роблять пюре за допомогою блендера. Готове пюре викладають на тарілки, посипають кропом і приступають до приготування відбивних.
Відбивні готують на розпеченій сковорідці з вершковим маслом, обсмажуючи м’ясо з двох сторін протягом 2-4 хвилин. При цьому важливо не засушити м’ясо, так як відбивні стануть сухими і жорсткими.
Курячі биточки відразу ж після приготування розкладають до гарніру і подають до столу.
Бісквіт з рисової муки в мультиварці
Для приготування бісквіта знадобиться 6 яєць, 180 г цукру, 150 грам рисової муки, ванілін, цедра лимона, вершкове або рослинне масло для змазування.
В першу чергу необхідно відокремити білки від жовтків і інтенсивно збити жовтки з цукром і ваніліном протягом 4-5 хвилин, поки не розчиниться цукор, а суміш збільшиться в об’ємі в 2 рази.
Далі в окремому посуді збивають білки протягом 8 -10 хвилин в щільну піну. Після цього до жовтків додають цедру лимона і рисове борошно, і ретельно перемішують ложкою.
Поступово в тісто вводять білки, поки маса не стане однорідною.
Чашу для мультиварки змащують маслом, виливають тісто і ставлять на режим випічка протягом 40-50 хвилин в залежності від моделі мультиварки. Готовність бісквіта перевіряють сірником.
Безглютенові маффіни з кукурудзяної муки
Щоб приготувати маффіни, потрібно 170 грам кукурудзяного борошна, 90 р кукурудзяного крохмалю, три яйця, 100 мл молока, 100 г вершкового масла, 150 г цукру, столова ложка розпушувача і ванілін.
Спочатку необхідно змішати сухі інгредієнти: борошно, крохмаль, розпушувач. Далі в окремому посуді потрібно збити яйця, цукор і ванілін до розчинення цукру і появи піни, додати розм’якшене масло, тепле молоко і збити ще раз. Далі слід змішати всі інгредієнти до однорідної маси і розлити в форми.
Випікають маффіни в розігрітій духовці при температурі 180 градусів протягом 20 хвилин.
Щоб дієта з виключенням глютеносодержащіх продуктів була ефективною, необхідно повністю виключити заборонені продукти і дотримуватися принципів дієтичного харчування протягом всього життя.
Як дотримуватися безглютенової дієту?
Глютен (клейковина) – це складний білок, що міститься в окремих видах злакових рослин (пшениці, житі, ячмені, вівсі). При індивідуальній непереносимості продукту, алергічних реакціях, а також спадкових аутоімунних захворюваннях призначається безглютеновая дієта. Її мета – знизити інтенсивність проявів симптомів захворювання, поліпшити стан здоров’я пацієнта.
Правила безглютенової дієти
Лікувальна безглютеновая дієта призначається за медичними показаннями. Основне її правило – виключення з меню глютеносодержащіх продуктів. Це можуть бути як продукти, що містять глютен в чистому вигляді (злаки: овес, жито, пшениця, ячмінь), так і в якості добавок (солодкі йогурти, морозиво, консерви, фаст-фуд, випічка і т. Д.).
Безглютенові харчування засноване на вживанні білків і жирів тваринного походження (м’яса, птиці, риби, молочних продуктів), складних вуглеводів (овочів і фруктів), певних видів круп, бобових. Допускається вживання цукру і меду.
Харчуватися необхідно часто 4-5 разів на день. Обсяг їжі повинен бути невеликий 250-300 гр. При гострому відчутті голоду можна перекушувати дозволеними продуктами (фруктами, натуральними соками, кисломолочними продуктами). Останній прийом їжі повинен бути не пізніше 18:00.
Перелік продуктів
Безглютеновая дієта – список продуктів дозволених:
- Випічка із соєвого, нутовой, гречаної, рисової муки;
- Соєві і бобові культури;
- Оливкова, соняшникова, соєва, кукурудзяна олія;
- Вершкове масло;
- Натуральні молочні та кисломолочні продукти;
- М’ясо (яловичина, телятина, кролятина, свинина);
- Птах (курка, індичка, качка, гусак);
- Риба та морепродукти;
- Яйця (курячі, перепелині);
- пшоно;
- Мал;
- Кукурудза;
- Просо;
- гречка;
- Овочі;
- фрукти;
- мед;
- Амарант і квінойю (латиноамериканські крупи);
- Натуральний чай і кава (заварний).
Безглютеновая дієта – список продуктів заборонених:
- Пшениця;
- жито;
- Овес;
- Ячмінь;
- манка;
- перловка;
- Фаст-фуд;
- морозиво;
- ковбаси;
- снеки;
- Крабові палички;
- Магазинні йогурти, сирки, сирки;
- Пакетовані соки;
- Розчинна кава;
- Кукурудзяні пластівці;
- солодощі;
- Страви в паніровці;
- какао;
- Соуси (майонезний, томатний), гірчиця.
Меню на тиждень
Безглютеновая дієта меню на тиждень (сніданок, обід, перекус, вечеря): Понеділок:
- Омлет з двох яєць з помідором;
- Курячий суп з шматочками м’яса. Гречані хлібці;
- Фруктовий салат;
- Картопляне пюре. Салат грецький”. Риба на грилі.
вівторок:
- Сир зі сметаною і ягодами;
- Юшка з шматочками риби. Рисові хлібці;
- Апельсин, грейпфрут;
- Пшоняна каша. Філе індички запечене з овочами.
Середовище:
- Рисовий пудинг з медом;
- Бульйон. Запечена риба з овочами;
- кефір;
- Котлети з яловичини. Гречана каша. Салат з огірків і помідорів.
Четвер:
- Яєчня. яблуко;
- Крем-суп із шампіньйонів. Відварна куряча грудинка;
- Ряжанка. Соєва печиво;
- Плов з яловичини. Салат з білокачанної капусти.
п’ятниця:
- Гречана каша з молоком;
- Сьомга, запечена з картоплею і сиром в духовці;
- Знежирений сир з 1 ч.л. меду;
- Фрикадельки з телятини у вершковому соусі. Запечена картопля. Салат з моркви.
субота:
- Гарбузова каша з молоком;
- Окрошка. Запечене куряче філе;
- 1 яйце круто. компот;
- Печеня з кролика з овочами. Огіркові рулетики.
неділя:
- 2 яйця всмятку. апельсин;
- Борщ з телятини з шматочками м’яса. Безглютеновая випічка;
- Сир. кефір;
- Стейк з яловичини. Овочеве рагу.
Необхідно пам’ятати, що останній прийом їжі повинен бути не пізніше 18:00. При відчутті голоду можна перекусити будь-якими продуктами зі списку дозволених при безглютенової дієті.
Рекомендації для дітей
Безглютеновая дієта для дітей призначається при несприйнятливості юного організму до рослинного білка деяких злакових культур (пшениці, вівса, жита, ячменю).
Показання до призначення безглютенової дієти для дітей:
- Індивідуальна непереносимість і алергічні реакції;
- Целіакія – спадкове захворювання, що впливає на порушення роботу шлунково-кишкового тракту і приводить до атрофированию кишечника, в результаті чого організм не може засвоювати їжу;
- При інтоксикації організму (включаючи глистную інвазію);
- При лікуванні діатезу;
- аутизм;
- шизофренія;
- Неврологічні захворювання;
- Аутоімунні захворювання.
Безглютеновая дієта призначається дітям виключно за медичними показаннями, визнана полегшити симптоми і поліпшити стан здоров’я. Батькам необхідно контролювати раціон своєї дитини не тільки вдома, але і в навчальних закладах (дитячий садок, школу).
При купівлі того чи іншого продукту, обов’язково варто ознайомитися з його складом. Справа в тому, що багато виробників додають у свою продукцію глютен для поліпшення її структури.
Важливо звертати увагу, що деякі виробники маскують глютен під «модифікований харчовий крохмаль», «гідролізований білок» і т. Д.
Глютен часто додають в фаст-фуд, морозиво, солодощі, тому їх варто виключити з раціону дитини.
Безглютеновая дієта для дітей – допустимі страви в меню:
- Натуральні молочні та кисломолочні продукти без добавок і домішок;
- М’ясо, птиця, риба, яйця;
- Каші: гречана, рисова, пшоняна;
- Овочі, фрукти, ягоди;
- Хліб і випічка з гречаної, рисової або кукурудзяної муки.
- Допускаються солодощі (мармелад, зефір, джем), але без вмісту глютену.
Безглютеновая дієта – меню на один день для дітей:
- Сніданок: Гречана каша з молоком і шматочком вершкового масла.
- Обід: Гороховий суп. Картопляне пюре. Відварене куряче філе.
- Полудень: Сирна запіканка з родзинками. Компот.
- Вечеря: Рисова каша. Фрикадельки з яловичини. Салат з тертої моркви.
Безглютеновая дієта для схуднення
Безглютеновая дієта для схуднення полягає в переході на правильне харчування. Справа в тому, що глютен, крім круп (вівса, жита, пшениці і ячменю) містять борошняні вироби, випічка, фаст-фуд, ковбаси, консерви, розчинна кава, пакетований чай, квас.
Відмова від цих калорійних продуктів знизить добову калорійність раціону, поліпшить обмін речовин, очистить кишечник від шлаків і токсинів.
Безглютеновая дієта для схуднення відрізняється різноманітним і збалансованим меню. Для ефективного результату варто харчуватися невеликими порціями 4-5 разів на день. Останній прийом їжі повинен бути не пізніше 18:00.
Протягом дня слід випивати не менше 1,5 літрів негазованої води. Допускається вживання заварного чаю та кави, але без добавок і цукру, можна використовувати цукрозамінники.
Сіль в раціоні слід звести до мінімуму, щоб не накопичувалася зайва рідина в організмі.
Безглютеновая дієта для схуднення – меню на один день:
- Сніданок: Сир, заправлений натуральним йогуртом 200 гр;
- Обід: Бульйон 150 гр. Відварене куряче філе 150 гр;
- Перекус: 2 зелених блоку;
- Вечеря: Індичка запечена з овочами 250 гр.
Схуднення на безглютенової дієті буде поступовим, але стабільним. Дотримуючись правильного харчування без глютену протягом місяця можна скинути 3-5 зайвих кілограмів, очистити організм, нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, поліпшити колір обличчя, стан шкіри, волосся і нігтів. При регулярних фізичних навантаженнях результат дотримання безглютенової дієти буде набагато ефективніше.
( 6