Різноманітність в харчуванні давно розглядається як доказ не тільки здорового способу життя, а й грошового достатку.
Багато хто вважає, що щодня є одні й ті ж продукти шкідливо для здоров’я, для інших багатий раціон з десятка всіляких страв став символом благополуччя.
Люди часом просто вражають незгасним прагненням урізноманітнити своє меню, при цьому мало хто замислюється, заради чого він це робить.
Але ж для того щоб мати гарне здоров’я, потрібно просто правильно підбирати і поєднувати продукти, які здатні забезпечити організм різними поживними речовинами. Збалансоване харчування не вимагає колосальних зусиль, найголовніше включити в меню якомога більше корисних продуктів.
Але найчастіше повсякденна приготування перетворюється на рутину, і на нашому столі раз по раз з’являються одні й ті ж страви з однаковими інгредієнтами. Але чи так це погано?
Звичайно, одноманітне харчування не вітається прихильниками здорового способу життя, але це зовсім не смертельний вирок для вашого здоров’я. Якщо щодня їсти в обід пельмені, а з ранку й увечері вживати свіжі овочі та фрукти, то організм не буде відчувати нестачу корисних речовин. І це доведений факт, який підтверджують лікарі!
Чому меню має бути різноманітним
Потрібно зробити акцент на тому, що різноманітність – це не обов’язково величезна меню зі всіляких нових страв.
На думку дієтологів, головне, щоб у щоденному раціоні були присутні продукти з 5 основних груп. До них відносяться: кисломолочні продукти, м’ясо, овочі, крупи, фрукти.
Необхідно щодня з’їдати мінімум один продукт з кожної категорії, тоді організм буде отримувати достатньо поживних речовин.
Але пам’ятайте: чим різноманітніше їжа, тим більше з’їдає людина.
Тому підрахунок калорій теж не зашкодить. Ми народжені з інстинктом насичення, і з задоволенням виберемо рясний шведський стіл замість великої миски корисного салату.
Причому інстинкт спрацьовує навіть при невеликому виборі продуктів, тобто все, що ви поставите на стіл, ви обов’язково спробуєте.
Тому, щоб не переїдати, варто обмежувати різноманітність страв, особливо людям із зайвою вагою.
В людські гени з народження закладено інформацію про те, що потрібно їсти якомога більше різної їжі.
Це виправдано нашими фізіологічними особливостями, ми всеїдні і повинні використовувати всі джерела насичення.
До того ж жоден окремо взятий продукт не містить достатньої кількості всіх поживних речовин. Тому різноманітне збалансоване харчування корисно для нашого здоров’я.
Американські вчені приділяють особливу увагу корисного харчування.
Вони провели дослідження і вивчили щоденний раціон майже 60 тисяч жінок, для того щоб підтвердити вплив продуктів на тривалість життя.
В результаті з’ясувалося, що у жінок, які щодня їли по 16-17 корисних продуктів, ризик смертності був нижче на 42%, ніж в учасниць, з’їдали не більше 8 продуктів. Про це повідомляє MedPage today.
Звідси можна зробити висновок, чим різноманітніше меню, тим нижче ризик ранньої смертності. Причому чим більше корисних продуктів з’їдає людина, тим довше вона живе.
До найбільш корисних продуктів можна віднести: свіжі фрукти, зелені овочі, зернові грубого помелу, кисломолочні продукти, морську рибу. Серед найменш корисних можна виділити: синтезовані вуглеводи, продукти з вмістом хімічних барвників, транс-жирів, консервантів і ароматизаторів.
Чим небезпечне одноманітне харчування
Важливим мінусом одноманітного раціону є його незбалансованість: це означає, що організм недоотримує необхідні поживні речовини. Якщо це відбувається тривалий час, то порушуються обмінні процеси, погіршуються самопочуття і зовнішній вигляд. Наслідки одноманітного харчування можуть бути різними, але вони обов’язково будуть.
При одноманітному харчуванні знижується апетит, ми їмо на автоматі, часто «сховавши» в телевізор або переглядаючи пресу. При цьому виникає психологічна залежність: процес вживання їжі стає безконтрольним, виробляються умовні рефлекси прийому їжі при обов’язковому супроводі зовнішніх подразників. Звідси зайві кілограми, нервозність, поганий настрій.
Незбалансованість одноманітного харчування також чревата наслідками.
При вживанні одних і тих же продуктів часто виникають авітамінози, які супроводжуються сухістю і лущенням шкіри, випаданням волосся, зниженням імунітету і різними недугами.
Щоб запобігти авітаміноз багато хто приймає полівітаміни. Але варто пам’ятати, що синтетичні вітаміни погано засвоюються організмом.
Друга сторона медалі – це гіпервітаміноз . Якщо в постійно уживаній продукті міститься велика доза будь-якого вітаміну, то може статися перенасичення, що теж не корисно для організму. Щоб не стикатися з цими проблемами, бажано постійно «оновлювати» свій раціон, навіть якщо ви харчуєтеся правильно і приймаєте вітамінні комплекси.
Лікарі попереджають, що превалювання білкової їжі в раціоні (це відноситься до любителів м’ясних страв) негативно позначатися на роботі печінки і нирок.
А якщо щоденне меню складається виключно з вуглеводів (крупи, картопля), то запас жирів в організмі практично не витрачається, що призводить до набору зайвої ваги.
Тому щоденний раціон повинен відрізнятися різноманітністю за складом і властивостями продуктів.
Монодієти небезпечні для здоров’я
Одноманітне харчування часто підноситься як оздоровча дієта. Але обмеження раціону – це далеко не те, що мається на увазі під модними монодієти.
Вживання тільки одного певного продукту протягом декількох днів, причому в строго обмеженій кількості, небезпечно для нашого здоров’я.
Жоден дієтолог не порадить вам монодієту як здорового харчування навіть при надмірній вазі, так як подібні перекоси в харчуванні в деяких випадках смертельно небезпечні.
Людський організм – це постійно оновлюється збалансована система. Саме тому нам дуже важливо регулярно отримувати необхідні поживні речовини. Але в природі не існує універсального продукту, який містив би відразу всі корисні для організму компоненти.
Тому при нестачі поживних речовин організм починає буквально «пожирати» сам себе, при цьому порушуються всі біохімічні процеси. Це призводить до погіршення роботи всіх життєво важливих органів і систем, а в подальшому до важких захворювань.
Можна нескінченно перераховувати наслідки тривалого одноманітного харчування. Головне пам’ятати, що все в ваших руках! Будьте розбірливі у виборі продуктів, зробіть щоденний раціон, їжте якомога більше свіжих овочів, фруктів, зелені, не переїдайте і не голодуйте.
Чому здорове харчування важливо для людини
«Ми суть того, що їмо», – говорили древні. В наші дні питання якісного і здорового харчування кожної людини особливо актуальне. Зростаючий ритм життя, неможливість повноцінного сніданку, обіду або вечері негативно впливають на здоров’я людей. І в цих умовах особливо важливо зберегти або розвинути здорові харчові звички.
Харчування – основа життя і здоров’я
Чому необхідність правильного харчування сьогодні стоїть настільки гостро? Бо надто вже «неправильним» став наш спосіб життя. День у день підточують наше здоров’я несприятлива екологія, нестача корисних речовин, стреси і захворювання. Якщо немає часу на повноцінний обід, доводиться харчуватися гамбургерами або локшиною швидкого приготування. А це призводить до хвороб шлунка, надмірної ваги і проблем з артеріальним тиском.
Оскільки ми майже не займаємося фізичною працею і велику частину часу проводимо в статичній позі в офісі, то багато хто з нас відвідують спортивний зал. Правильне харчування і фізичні навантаження роблять нас здоровіше і впевненіше в собі.
Щоб здорове харчування стало звичкою, слід їсти в певні години. Якщо ви встигаєте снідати, обідати і вечеряти в один і той же час, значить ви успішно справляєтеся з тайм-менеджментом, більш зібрані і продуктивні.
Звичка до якісного харчування також економить ваш бюджет. Краще придбати фрукти та овочі, ніж солодощі, які містять велику кількість хімічних добавок і консервантів.
Які продукти харчування корисні, а які – ні? Попри всю різноманітність підходів, дієтологи сходяться в одному – жир, цукор і солодощі слід звести до мінімуму, а кількість овочів і фруктів збільшити. І само собою, також слід обмежити або зовсім відмовитися від напівфабрикатів і фаст-фуду.
Які продукти харчування необхідні людині
До усвідомлення того, що правильне харчування необхідно, люди приходять по-різному. Дуже поширений і невірний підхід – безконтрольні дієти. Наприклад, після переїдання в святкові дні хтось може відчути провину за зрив і різко перейти на голодування. У цьому немає ніякої користі, скоріше навпаки. Організм реагує на стрес ще більшим набором ваги і іншими проблемами.
Універсальної дієти, яка підійшла б більшості людей, не існує. Кому-то допомагає зниження кількості вуглеводів і цукру, а кому-то це не потрібно. Щоб бути в хорошій фізичній формі і не хворіти, не обов’язково голодувати, важливо тільки правильно підібрати продукти харчування.
Читайте також: Що таке акт дефекації у людини і як він відбувається?
Всі ми знаємо, що кожен харчовий продукт містить 3 елементи: білки, жири і вуглеводи.
- Жири – це матеріал, який бере участь в створенні клітинних мембран і формують імунітет.
- Білки – найважливіший компонент харчування. Вони містяться в м’ясі, рибі, молочних продуктах, квасолі і горіхах.
- Вуглеводи забезпечують нас енергією. Такі продукти харчування, як хліб, крупи, кондитерські вироби і деякі фрукти, містять вуглеводи у великій кількості. Якщо ваше харчування складається з великої кількості вуглеводів, то це призведе до надмірної ваги і хронічних захворювань.
Щоб контролювати надходження потрібних поживних речовин в організм, користуйтеся таблицею калорійності. Так, людині працюючій в офісі, потрібно 1800 калорій в день. Фізичні вправи допоможуть витратити зайве.
Які продукти харчування необхідні в збалансованому меню:
- Хліб, зернові і картопля. Повинні міститися в кожному прийомі їжі.
- Овочі та фрукти. Не менш 400 грамів в будь-якому вигляді – сирі або піддані термічній обробці.
- М’ясо і риба. Слід вживати щодня 2-3 рази на день по 100-150 грамів.
- Молочні продукти. Для надходження в організм достатньої кількості кальцію рекомендується вживати щодня 50-100 грамів молочних продуктів.
- Жири. Кількість жирів слід обмежити до 50 грамів на добу.
- Цукор. Споживання цукру також слід обмежити 50 грамами на добу. Його надмірне споживання призводить до ожиріння і хвороб серцево-судинної системи.
- Розумний баланс між основними поживними речовинами робить наш раціон кориснішим і здоровим.
Рекомендації для правильного харчування
- Щоб бути завжди в хорошій формі, важливо знати не тільки, що і скільки є, а й як.
- Само собою, ми хочемо встигнути зробити якомога більше, і тому часто їмо на ходу, стоячи і не найкориснішу їжу.
- Як є правильно:
- Треба їсти в положенні сидячи і ретельно пережовувати їжу;
- Під час їжі потрібно думати про процес їжі;
- Небажано їсти перед телевізором або комп’ютером;
- Чи не перекушувати цукерками, печивом та іншими солодощами;
- Є невеликими порціями 4-5 разів на день;
- По можливості їсти тільки свіжі продукти;
- Віддавати перевагу смаженій їжі приготовлену на пару
Традиційно денне харчування людини ділиться на 3 прийоми: сніданок, обід і вечерю. Іноді виділяють перекус, полуденок і пізню вечерю.
Дієтологи не раз відзначали безумовну користь сніданку для здоров’я. Сніданок повинен бути висококалорійним, і в той же час, легким. Кращі продукти для сніданку – це каші, сир, фрукти, мюслі.
- Обід – саме час для того, щоб з’їсти м’ясо або рибу з гарніром з тушкованих овочів, картоплі або рису.
- Кращий вечеря – шматок нежирного м’яса з овочами.
- Якщо вас тягне до холодильника ввечері, і протягом дня ви не можете відмовитися від перекусів, їжте сухі або свіжі фрукти, кефір, йогурти.
Намагайтеся харчуватися різноманітно. Один і той же продукт кожен день набридає. Чергуйте рибні, м’ясні та молочні страви. І не забувайте про корисні вуглеводи, наприклад, цільнозерновий хліб.
Щоб зрозуміти, скільки речовин потрібно вашому організму, слід знати ваша вага і зріст і рахувати кількість білків, жирів і вуглеводів, а також зважувати порції. Частіше користуйтеся таблицею калорійності і спеціальними харчовими вагами. Зайві спожиті калорії повинні губитися при виконанні фізичних вправ.
Позбутися від зайвої ваги і не допустити інших проблем зі здоров’ям не так вже й складно. Достатньо лише харчуватися правильно і бути фізично активним – і кілограми будуть самі йти.
На перший погляд може здатися, що змінити харчові звички не так просто. Але якщо у вас є мета і бажання, то вже через 21 день ваш організм перебудується. Бажання їсти жирне, солодке і шкідливе зменшиться, а потім і зовсім пропаде.
І ваше самопочуття теж зміниться в кращу сторону.
Чому потрібно харчуватися різноманітно?
Сьогодні все більше говорять про різноманітність в раціоні харчування. Здавалося б, чому б не їсти одне і те ж кожен день, особливо якщо ця їжа нам подобається? Але обмеження раціону харчування до декількох продуктів погано позначається на нашому здоров’ї і може навіть стати причиною хронічних захворювань. Чим же корисно різноманітність їжі?
Різноманітність їжі = повний набір поживних речовин
Не всі продукти однаково поживні. Навіть в корисних продуктах містяться не всі потрібні нам мікроелементи. Тому, коли ми їмо різноманітні продукти, ми з більшою ймовірністю отримуємо всі необхідні поживні речовини, недолік яких може згодом призвести до хронічних захворювань.
Наприклад, помідори багаті вітаміном С і В6, але це поганий джерело білка, і в них зовсім немає вітаміну В12.
У курятині, навпаки, багато вітаміну В12 і білка, але немає вітаміну С. Так, для отримання цих поживних речовин, як мінімум, корисно їсти і курку, і помідори.
Купуючи овочі та фрукти на базарі або в супермаркеті, зверніть увагу на різноманітність кольорів. Засоби, що надають колір овочам і фруктам, містять різні корисні для нашого здоров’я антиоксиданти.
Різноманітно харчуватися = здорова мікрофлора кишечника
Різноманітність в раціоні харчування забезпечує різноманітність в мікрофлорі кишечника, що дуже важливо для здоров’я.
Різноманітність їжі = низький ризик розвитку харчової алергії і нестерпності
Коли ми їмо одне і те ж, то підвищуємо ризик розвитку харчової непереносимості або алергії до конкретного продукту. Згідно наукових даних, серед дітей, які харчувалися різноманітно і споживали багато овочів і фруктів, було зафіксовано менше випадків харчової алергії, ніж серед дітей, які харчувалися одноманітно.
Щоб визначити, чи достатньо ви споживаєте різних продуктів, перевірте свій раціон за списком харчових продуктів, поділених на 5 основних груп.
Зернові продукти. Зернові, особливо цільнозернові продукти багаті клітковиною, яка важлива для травлення.
Овочі. Овочі різних кольорів – джерела цінних поживних речовин: клітковини, фолієвої кислоти, калію, вітамінів А і С.
Фрукти. Фрукти багаті вітамінами, мінералами і антиоксидантами, захищають від хронічних захворювань.
- Молочні продукти – основне джерело кальцію і білків.
- Нежирне м’ясо і свинина, риба, яйця, тофу, горіхи і насіння – джерела білка, вітамінів групи Б, вітаміну Е, заліза, цинку і магнію.
- Тут ви можете завантажити меню з рецептами, які допоможуть вам збалансувати раціон.
Людмила Полончак, за матеріалами deannaminich.com, ahealthiermichigan.org, betterhealth.vic.gov.au, verywell.com
Чому важливо правильно харчуватися?
Автор публікації:
Туманян Татевік Сергіївна
Лікар-ендокринолог
Кожна людина в певний момент замислюється про те, чи правильно він харчується: проблеми із зовнішнім виглядом і здоров’ям в цілому змушують відкрити холодильник і окинути поглядом вміст зі скептичною точки зору. У пошуках оптимальної системи ми задаємося питанням: що необхідно прибрати з раціону, а які продукти вживати частіше?
Твердження, що правильне харчування – це дорого, складно і несмачно, давно довело свою неспроможність. Немає необхідності сидіти на виснажливої дієті і харчуватися виключно сирими овочами, досить лише трохи скоректувати раціон, доповнивши його корисними продуктами і виключивши шкідливі.
Найпростіша відповідь можна сформулювати так: правильно харчуватися потрібно для того, щоб бути здоровим. Корисна їжа дає організму необхідну енергію, забезпечує нормальну життєдіяльність людини.
Нижче перерахований ряд причин, чому варто задуматися про перехід на правильне харчування вже зараз:
- Здорова їжа допомагає скинути зайву вагу і підтримувати стрункість протягом усього життя.
- Воно допомагає наростити м’язи, сформувати гарну рельєфну силует.
- Правильне харчування позитивно позначається на стані шкіри, волосся, нігтів.
- Правильна їжа зміцнює імунітет.
- Воно сприяє позитивному емоційному настрою, нормалізації режиму сну.
Здорова і корисна їжа: які продукти вважаються правильними
Якщо ви вирішили перейти на правильне харчування, в щоденний раціон необхідно включити наступні продукти:
- Злакові культури. Це традиційні каші і круп’яні гарніри. Вони багаті повільними вуглеводами та надовго забезпечують організм енергією. Не рекомендується вживати каші швидкого приготування – вони проходять кілька стадій обробки, в результаті яких втрачають корисні речовини.
- Свіжі овочі. Забезпечують організм корисною клітковиною. Вона покращує травлення і діє як “щітка” для шлунка і кишечника. Рекомендується вживати тільки сезонні овочі, так як у них максимум вітамінів, відсутні нітрати і пестициди.
- Бобові. Це справжнє джерело рослинного білка. Обов’язково повинні бути присутніми в раціоні людей, які не їдять м’ясні продукти або роблять це вкрай рідко.
- Горіхи. Включають в себе поліненасичені жирні кислоти – “омеги” (3 і 6) масу інших мікроелементів, необхідних для організму. Особливо корисні волоські горіх і мигдаль.
- Кісломолочка. Це несолодкі йогурти натурального походження, кефір, кисле молоко, сир з мінімальною жирністю. Продукти забезпечують організм кальцієм і стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту.
- Риба. Багата білком, фосфором, омега-3. Переважно вживати в їжу морські види.
- Сезонні ягоди і фрукти. Містять велику кількість вітамінів, підвищують імунітет, сприятливо впливають на шкіру.
- Пісне м’ясо. Куряче філе, індичка, кролик, яловича вирізка – джерело тваринного білка, який життєво необхідний організму.
Читайте також: Список експрес-тестів на ротавірус – особливості проведення та розшифровка
Що стосується напоїв, найкращим чином підійде фільтрована вода, зелений чай, натуральні овочеві і фруктові соки, мінеральна вода без газу, цикорій (допомагає скинути вагу).
Їжа здорової людини – 5 ознак
По-справжньому корисні продукти володіють наступними ознаками:
- Не містять промислових барвників, пальмового масла, штучних ароматизаторів.
- Не містять в складі хімічних консервантів. Солі та інших спецій в них теж мінімум.
- Знаходяться як можна ближче до природного стану. Свіжі фрукти та овочі містять набагато більше вітамінів, ніж після термічної обробки. Парне, тільки що приготоване м’ясо, корисніше того, яке довгий час пролежала в морозильнику.
- Правильно термічно оброблені. Щоб їжа була корисною, її можна відварювати, тушкувати, готувати на пару або запікати. Від смаження на олії або тваринному жирі краще відмовитися – позитивного ефекту від такої їжі не буде.
- Містять мінімум цукру і жиру. Цим зазвичай “грішать” напівфабрикати, тому в раціоні ПП вони недоречні.
Правила харчування при здоровому способі життя
Щоб перехід на збалансовану дієту пройшов максимально гладко і без зайвого стресу, рекомендуємо скористатися наступним нескладними рекомендаціями:
- Чи не морите себе голодом, адже одного разу ви зірветеся і з’їсте величезну піцу або шматок солодкого пирога. Якщо відчуваєте дискомфорт, перекусіть жменькою горіхів або сухофруктів, з’їжте яблуко або банан.
- Дотримуйтесь водний баланс. Оптимальне співвідношення: 30 грам чистої води на 1 кг ваги на добу – для жінок, 40 грам на 1 кг ваги – для чоловіків. Пийте тільки корисні напої: зелений чай, свіжовичавлені соки і так далі. Якщо хочете схуднути, зверніть увагу на цикорій – він пригнічує відчуття голоду і надає загальне позитивне вплив на організм. У чашку з зеленим чаєм корисно додати трохи імбиру.
- Зробіть раціон різноманітним. Чим більше корисних продуктів присутня в щоденному меню, тим більше організм отримує корисних компонентів.
- Дозволяйте собі маленькі слабкості. Час від часу вживати щось заборонене – не страшно. Але краще робити це в першій половині дня.
- Вживайте максимально натуральні продукти. Замість магазинної ковбаси їжте варене м’ясо, мариновані помідори і огірки замініть на свіжі, а здобні булочки – вівсяним печивом або мюслі.
5 причин, чому дієта повинна грунтуватися на різноманітності продуктів
Тіло людини є складною біологічною конструкцією, яка потребує постійної присутності будівельних матеріалів для оновлення, зміцнення і підтримки форми і краси.
Саме тому ваш раціон повинен бути максимально різноманітним, до слова, таке розмаїття посприяє схудненню. Нижче ми більш детально обговоримо цю тему.
Різноманітне харчування – це?
Під різноманітним харчуванням розуміють вживання різноманітних продуктів різних видів. Така різноманітність гарантує, що в необхідній кількості ви отримаєте всі важливі поживні речовини.
Вони містяться в різних кількостях і в різних поєднаннях. Також під різноманітністю поживних продуктів розуміють величезний асортимент продуктів з усіх груп, наприклад, із зернових культур: жито, овес, рис і т.д.
Різноманітний раціон корисний, так як різні продукти приносять свою користь для вашого організму. Простіше кажучи, один і той же продукт не дасть вам те, що може дати інший.
причини
Отже, давайте розберемося, чому важливо підтримувати різноманітний раціон:
- «Збалансоване харчування» має на увазі, що ваше стандартне меню відповідає вашим енергетичним витратам і в нього входять всі необхідні компоненти, які потрібні вашому організму. Такий раціон значно знижує ймовірність виникнення різних захворювань.
- Різноманітність в їжі є єдиним надійним рішенням отримати всі життєво необхідні компоненти.
- Різноманітність в раціоні харчування забезпечує різноманітність в мікрофлорі кишечника, що дуже важливо для здоров’я.
- Якщо ви будете дотримуватися різноманітності продуктів в своєму раціоні, то зможете вгамувати всі важливі потреби свого організму в поживних речовинах. Але не забувайте, що на харчову цінність продуктів впливає величезна кількість факторів, наприклад, як продукт вирощували, зберігали і як приготували. Зауважимо, що під різноманітністю вашого раціону мається на увазі фізичний обсяг продуктів і частота їх вживання.
- Ви повинні внести різноманітність в свій раціон не тільки, щоб отримати необхідну енергію , а підтримувати в своєму раціоні всі необхідні поживні компоненти, які так необхідні вашому організму.
Отже, дослідження доводять, що ті, чий раціон харчування має різноманітні продукти, живуть довше і набагато рідше схильні до захворювань. Від того, що ви вибираєте за продукти харчування, залежить ризик виникнення різних патологій. У таких продуктах як овочі та фрукти присутні корисні природні речовини і компоненти.
Різноманітне харчування: основні принципи
Якщо малюк відмовляється їсти овочі, необхідно знайти хоча б 1-2 плоди, які він все-таки любить, і додавати їх в меню щодня. Ще одна хитрість для збільшення овочів в дитячому раціоні – це подрібнення. Сильно подрібнені плоди (наприклад, морква) можна додавати в улюблені страви дитини так, щоб це залишилося для нього непоміченим.
Практично в кожному матеріалі про здоров’я і розвитку дитини є фраза про важливість різноманітного харчування. Але що саме мається на увазі під «різноманітністю» і які основні принципи цього раціону для дітей? В даному випадку різноманітність зовсім не означає стіл, що ломиться від різних і нових страв. Як не дивно, різноманітне меню з точки зору дієтологів може бути відносно коротким. Головне, щоб в ньому незмінно зустрічалися продукти з п’яти основних категорій.
- Перш за все, м’ясо . З нього організм черпає не тільки головний будівельний елемент – білок, але і життєво важливі амінокислоти. У дитячому меню перевагу краще віддавати дієтичного м’яса індички і кролика, а також курці, яловичині і телятині. Свинина повинна бути нежирної. Білки і амінокислоти в компанії з цінних фосфором містяться і в рибі. Вона може бути включена в дитяче меню 1-2 рази на тиждень, але за умови, що у дитини не виявлялися алергічні реакції. Перевагу віддавайте яловичині, телятині, курячому м’ясу, а також нежирної свинини, індички, кролика. Малюкові старше 10 місяців можна пропонувати рибу – один з кращих джерел білка, жиру і мінеральних речовин, особливо калію, магнію і фосфору.
- Основне джерело корисних вуглеводів – крупи . Каші з гречки і рису, пшеничних круп, перловки і вівсянки – чудовий гарнір до м’яса або риби або сніданок для дитини. У них містяться залізо, вітаміни С, Е і групи В, калій і магній. Єдина «бідна» на вітаміни крупа – це горезвісна манка, яку так часто подавали на стіл наші мами і тата.
- Кисломолочні продукти мають багато переваг. Але для дитини їх головна користь полягає в кальції і вітаміні D. Ці елементи необхідні у великій кількості, оскільки дитячий організм практично постійно перебуває на стадії активного зростання. Крім того, кефір і «живий» йогурт допомагають травленню.
- Всі знають, що свіжі і тушковані овочі – джерело вітамінів. Але також вони незамінні в щоденному раціоні завдяки вмісту клітковини. Харчові волокна – друга назва клітковини – стимулюють роботу кишечника і допомагають організму очиститися від токсинів і шлаків. Діти повинні їсти овочі в салатах, супах і рагу.
- Фрукти містять трохи менше клітковини, ніж овочі, зате абсолютно не поступаються їм за кількістю вітамінів і мінералів. Вони хороші як в свіжому вигляді, так і в компотах. Однак батьки повинні дозувати їх кількість з-за високого вмісту цукру і відслідковувати можливі алергічні реакції, які частіше за інших дають фрукти червоного кольору (як, до речі, і овочі).
Отже, різноманітне харчування – це наявність в щоденному раціоні продуктів з усіх п’яти перерахованих категорій. При цьому, якщо дитина, наприклад, із задоволенням їсть безліч круп і фруктів, не жалуючи «представників» інших груп – його меню, на жаль, різноманітним назвати не можна.
шкідливий різноманітність
Не варто гнатися за зайвою різноманітністю всередині зазначених категорій продуктів. Так, екзотичні фрукти дуже часто є сильними алергенами для дітей.
Ризик їх вживання, по крайней мере в дошкільному віці, не виправданий, оскільки той же склад вітамінів можна отримати з фруктів, що ростуть в наших широтах. Те ж саме можна сказати про жирних сортах риби, морепродуктах і грибах, які дуже важкі для дитячого травлення.
Читайте також: УЗД кишечника або колоноскопія – плюси і мінуси процедур
Зовнішня сторона різноманітності
Ми вже з’ясували, що щоденне меню може бути різноманітним і одночасно містить обмежену кількість страв. Однак корисно задуматися і про зовнішній стороні різноманітності.
Справа в тому, що принципи здорового харчування враховують не тільки склад їжі, але і смакові звички, більшість з яких виробляються вже в ранньому дитинстві і зберігаються на довгі роки.
Найпростіший спосіб навчити дитину сприймати здорову їжу як єдино можливий варіант – це зробити її красивою. Навіть для нас, дорослих, дуже важливий зовнішній вигляд їжі на столі, що вже говорити про малюків, які приходять в захват від всього яскравого і барвистого.
Включайте фантазію під час приготування і сервіровки блюд. Овочі і фрукти, за рахунок своїх кольорів, перетворюються з корисних продуктів ще і в яскраві елементи оформлення. Додавайте на тарілку зелень і надавайте гарніру будь-яку забавну форму.
Такі прості деталі роблять для кожної дитини процес харчування райдужні, налаштовуючи на позитивне ставлення до здорової їжі в цілому.
Чому важливо харчуватися різноманітно
Одне з найголовніших правил здорового харчування – це різноманітність в харчуванні. Наші предки вживали в їжу до декількох тисяч видів тварин і десятки тисяч рослин за весь час перебування на земній кулі.
На жаль, зараз наше вживання продуктів стало дуже одноманітним. Уявіть, що 90% калорій, які ми їмо надходять з менш, ніж 10 продуктів.
З рослинних продуктів – це пшениця, рис, овес, з тваринних продуктів – це яловичина, свинина, курка і ще кілька позицій. Це дуже мале різноманітність.
Чому важливо утримувати різноманітність в харчуванні?
Справа в тому, що в природі не існує таких продуктів, які б містили 100% всіх речовин нам необхідних. У кожного продукту є свої сильні сторони.
Якщо ми візьмемо за 100% всю нашу потребу, то один продукт складе 20%, інший 15% і т.д.
Саме тому чим більше різноманітність продуктів у нас в раціоні, тим більшу частку в своїх потреб у вітамінах, мінералах, антиоксиданти, незамінних амінокислотах, ненасичених жирах ми закриємо.
Зараз ви напевно бачите, що у багатьох людей уявлення про здорове харчування спрощене. Наприклад, людина пішла займатися в зал, він їсть гречку і курячу грудку.
Він їсть їх на сніданок, обід і вечерю, а потім починає скаржитися на те, що у нього виникають якісь проблеми.
Цей продукт може і є корисним, але якщо ви їсте його постійно, то це неминуче призведе до дефіциту самим різних компонентів.
Є сезонні коливання продуктів, якісь продукти свіжі в певний сезон, якісь відсутні і привозяться з далека. Коли ми прагнемо до різноманітності, ми одним пострілом вбиваємо трьох зайців:
- Ми знижуємо потенційну токсичність. Зараз йде багато розмов про те, що вся їжа містить якогось роду забруднювачі – антибіотики в курці, нітрати в шпинаті і т.д. Все це насправді не має особливого значення, якщо ви харчуєтеся різноманітно. У одного відомого токсиколога запитали: «Як ви їсте? Ви знаєте, що в їжі стільки токсинів. » Токсиколог відповів, що на сніданок, обід і вечерю намагається їсти різні токсини. Справа в тому, що наша печінка і нирки прекрасно справляється з виведенням різного роду несприятливих речовин. Якщо ми з’їдаємо порцію кожного продукту невелику, то наш організм легко справляється з виведенням токсичних речовин. Але якщо ми через дня в день їмо велику порцію одного і того ж продукту,то різного роду токсини можуть накопичуватися в нашому організмі і надавати свої побічні і несприятливі ефекти на наше здоров’я.
- Чим різноманітніше ми харчуємося, тим більше різних речовин до нас потрапляє. Наприклад, чи корисна капуста? Корисна. Але якщо ви їсте одну капусту, то безліч інших антиоксидантів ви недобираєте. Як отримати їх все? Зробіть собі різнобарвний салат, або додайте собі різнокольорові ягоди. Що-небудь червоне, що-небудь світле, що-небудь жовте. Чим більше колірне сполучення, тим більше спектр різноманітних речовин ви отримаєте для себе і це буде корисно для вашого здоров’я.
- Поєднуючи різні продукти ми з вами покращуємо їх взаємодія. Напевно ви чули, що куркума – це корисна спеція і багато її активно використовують. Це правда, але для того, щоб діюча речовина (куркумін) всмоктувалось, необхідно його використовувати з великою кількістю жиру тому, що куркумін – це жирорастворимое з’єднання. Якщо ви додасте сюди чорний перець, то всмоктування корисних речовин і куркуми буде максимальним. Якщо ви просто додасте її в суп, де практично немає жиру, або посипали нею салат, на жаль, вся корисність куркуми пройде для вас транзитом. Поєднання різноманітних нутрієнтів поживних речовин теж покращує їх взаємодію між собою.
Класичний приклад такої взаємодії – це салат, в якому достатня кількість жиру.
З одного боку, клітковина викликає у нас відчуття насичення, а з іншого боку жир уповільнює перистальтику руху кишечника і надає дію на нашу ситість.
Між собою клітковина і оливкове масло прекрасно взаємодіють – ви відчуваєте себе ситим і з’їдаєте достатню кількість калорій з задоволенням.
Спробуйте максимально розширити свою різноманітність і не йдете з магазину, не скуштувавши що-небудь нове. Ви можете харчуватися більш різноманітно, збільшивши різноманітність в рамках одного ряду, наприклад, ви їсте квасоля, але ж бобові – це і нут, і маш, і сочевиця декількох видів, це і звичайний горох, і соя.
Пробуйте нове і додавайте по чуть-чуть. Нехай від половини що ви спробували, ви відмовитеся – це абсолютно нормально, але щось нове ви собі додасте. Це дуже важливо тому, що з віком ми стаємо більш консервативними, відмовляємося від багатьох продуктів, поки не прийдемо до тієї самої курячої грудях і гречці.
Чому здорове харчування так важливо?
Ніхто не сумнівається у важливості здоров’я, але при цьому багато хто ще не відкрили для себе важливість здорового харчування. Звичка звертати увагу на харчову і енергетичну цінність продуктів здатна покращити життя кожної людини, вона подарує відмінне самопочуття і забезпечить захист від багатьох захворювань.
Важлива причина перейти на здорове харчування полягає в підтримці краси фігури, неправильне харчування призводить до появи зайвої ваги.
Заміна всього декількох неправильних звичок на правильні приносить відчутні зміни. Харчуючись правильно, людина стає енергійніше й активніше не тільки на фізичному, але і на розумовому рівні.
Якщо описати переваги правильного харчування коротко, то ми отримаємо три незаперечні факти.
Можливість відчувати себе молодше
Це відчуття складається з декількох складових. Здорова їжа робить людину більш активним і насичує шкіру вологою зсередини, людина стає більш молодим зовні і за власними відчуттями.
Присутність в харчуванні великої кількості свіжих овочів і фруктів насичує організм антиоксидантами, завдяки чому він омолоджується зсередини. Також присутність фруктів і овочів захищає клітини шкіри від пошкоджень, повертає кожному покрову здоровий природний відтінок і пружність.
В здоровому раціоні є риба, тобто омега-3 жирні кислоти, вони допомагають організму боротися з утворенням зморшок, надають шкірі здорове сяйво.
Схуднення без шкоди для здоров’я
Людину, яка любить нездорову їжу і має погані харчові звички, можна дізнатися за характерною фігурі, як мінімум – по випирає живота. На правильне харчування повинні перейти ті, хто вже мають зайві кілограми, а також всі інші, щоб не допустити їх появи.
У правильному раціоні присутня багато білка і цільні зерна, таке харчування не буде сприяти набору зайвої ваги і посприяє підвищенню активності для позбавлення від вже наявних жирових відкладень. Краса фігури багато в чому залежить від травлення і обміну речовин, здорове харчування вирішує і ці питання.
Для травлення важливо не тільки те, що людина їсть, але і як він це робить. Будь прийом їжі повинен відбуватися без поспіху, кожен шматочок повинен ретельно пережовувати.
Особливість правильного харчування полягає в тому, що людина починає їсти більше, ніж зазвичай, але при цьому він худне і зміцнює своє здоров’я.
Збільшення тривалості життя
Здоровий спосіб життя справляє позитивний вплив на її тривалість, а правильне харчування є його обов’язковою складовою. Звичка харчуватися неправильно призводить до ослаблення організму і появі різних захворювань.
Будь-яка хвороба обмежує можливості і вимагає матеріальних витрат, але це не найгірше обставина, багато хвороб накладають відбиток на тривалості життя.
Фахівці з області охорони здоров’я сходяться на думці, що для збільшення тривалості життя людей необхідно поєднувати правильне харчування, фізичні тренування і медитативні практики.
Тренування доповнять ефективність правильного харчування і зроблять людину більш активним і прискорять його метаболізм. Доведено, що здоровий спосіб життя збільшує тривалість життя, а також подовжує молодість і підвищує якість життя.
- Читати далі
- Інші матеріали по темі:
- 5 причин використовувати вакуумні пакети для еди3 причини їсти фрукти
- Як подорожувати і залишатися веганів?
Відео дня. Найкраще безкоштовне добриво для городу