Сучасний ринок пропонує багатий вибір смачних і корисних ласощів. Великим попитом користується в’ялений кумкват. Якщо технологія його приготування була проведена правильно, то продукт зберігає всі корисні властивості. Плоди з’явилися на полицях вітчизняних магазинів відносно недавно, але за рахунок відмінних смакових якостей і користі почали стрімко набирати популярність.
Камкват, що росте на території Китаю, належить до сімейства цитрусових. Це невеликі плоди, за розміром нагадують волоські горіхи і зовні дуже схожі з апельсинами. Стиглі плоди мають помаранчевий або насичений жовтий окрас і злегка витягнуту форму. Фрукт відомий під такими назвами, як:
- казковий мандарин;
- японський апельсин;
- кинкан;
- Фортунелла.
На території країн СНД найчастіше використовується поняття «кумкват». Плід відомий за рахунок ряду унікальних корисних якостей і насиченому складу, що відрізняє його від інших цитрусових. Продукт вживають в їжу як в натуральному, так і в сушеному і в’ялена вигляді.
У багатьох державах кумкват використовують не тільки для приготування смачного і корисного десерту. За рахунок цілющих властивостей він знайшов своє застосування в медицині і косметології. У сушеному і в’ялена вигляді плоди більше нагадують курагу.
Смакові якості свіжих плодів вважаються специфічними за рахунок наявності гіркуватості.
На ринку в’ялений кумкват представлений в наступних забарвленнях:
- жовтий;
- помаранчевий;
- червоний;
- зелений.
Перші два варіанти для продукту є природними. Для отримання інших кольорів використовують харчовий барвник. Найчастіше в’ялений продукт роблять з цілих стиглих плодів, не видаляючи кісточки.
У процесі приготування під впливом температур фрукти втрачають вологу, зберігаючи вітаміни і мікроелементи. Плоди проварюють в цукровому сиропі, який заглушає присмак гіркуватості натурального кумквата. Виходить продукт з пружною м’якоттю і особливими смаковими якостями.
Ласощів характерний виражений блиск за рахунок цукрового сиропу. У продажу можна знайти в’ялений кумкват в цукровій пудрі.
При виборі ласощів варто візуально оцінити його колір. Надмірна насиченість і яскравість говорить про те, хто в плоди додали барвник для більшої привабливості.
А також слід звернути особливу увагу на наявність білястих точок або будь-яких інших слідів на поверхні плодів, що говорить про додаткову обробку продукту хімічними складами. Зазвичай цю процедуру проводять при появі цвілі.
Якщо не хочеться ризикувати своїм здоров’ям, краще відмовитися від таких ласощів.
Визначити якісний продукт можна по запаху. Якщо десерт виготовлений натуральним способом, він буде мати приємний цитрусовий аромат, можливо, з нотками м’яти. Наявність сторонніх запахів готує про присутність хімічних домішок та інших компонентів неорганічного походження. Все це знижує користь продукту.
У процесі приготування в’яленого ласощі цитрус втрачає вологу і набуває пом’ятий вигляд, при цьому, якщо все зробити правильно, все цілющі властивості, мікроелементи і вітаміни зберігаються. Японський апельсин містить наступні компоненти:
- вітаміни різних груп: Е, В, А і С;
- калій;
- цинк;
- натрій;
- магній;
- залізо;
- ефірне масло;
- кальцій;
- жирні кислоти;
- моносахариди.
Головна особливість цитрусового фрукта полягає в тому, що в процесі росту він не вбирає небезпечні речовини з грунту, за рахунок чого кумкват несе максимум користі для організму людини. Це екологічно чистий продукт.
Калорійність на 100 грамів продукту – 71 ккал. За рахунок даної характеристики фрукт вважається дієтичним, навіть з огляду на той факт, що після обробки кількість вуглеців в ньому виростає в 3 рази. Показники БЖУ є наступними:
- вуглеводи – 9 г;
- жири – 0,9 г;
- білки – 2 м
За рахунок багатого складу на хімічному рівні регулярне вживання цитрусового фрукта надає на організм такі дії:
- зміцнення імунної системи;
- боротьба з грибковими інфекціями і захворюваннями незалежно від походження;
- виведення зайвого холестерину з організму;
- антибактеріальний ефект;
- харчування організму вітамінами і необхідними елементами;
- поліпшення обмінних процесів;
- налагодження травлення, за рахунок чого вага поступово нормалізується;
- помітні поліпшення, що стосуються волосся, шкірних покривів і нігтів;
- в тілі з’являється енергія і сили;
- нормалізація нервової системи;
- стан органів зору налагоджується;
- поліпшення місцевої мікрофлори кишечника;
- 300 грамів продукту вмить позбавить від похмільного синдрому;
- процеси старіння в організмі сповільняться при частому прийомі в їжу казкового мандарина.
Навіть найкорисніші фрукти і овочі мають ряд певних протипоказань до вживання, з якими обов’язково необхідно познайомитися перед вживанням. В іншому випадку кумкват принесе організму більше шкоди, ніж користі.
Перше, що необхідно визначити – це наявність індивідуальної непереносимості продукту, простіше кажучи, алергії. Якщо є сумніви щодо цього пункту, варто звернутися за допомогою до співробітників медичної сфери.
А також необхідно вживати в’ялене ласощі з особливою обережністю або зовсім відмовитися від нього при таких проблемах зі здоров’ям, як:
- цукровий діабет – в цьому випадку необхідно повністю відмовитися від продукту, якщо він був приготовлений з використанням цукрового сиропу;
- виразка;
- гастрит хронічної форми;
- захворювання нирок;
- вагітність на третьому триместрі або грудне згодовування, що може стати причиною розвитку алергії у дитини.
Рекомендується вживати в’ялений кумкват при таких захворюваннях, як:
- розлади нервової системи;
- фізичне виснаження (нестача сил);
- ослаблений імунітет (як хронічна форма, так і ослаблення після захворювань);
- проблеми з кишечником, в тому числі і запори;
- захворювання дихальних шляхів, ангіна;
- розмноження грибка;
- хронічний алкоголізм.
Важливо! Варто не переборщити з кількістю продукту. Надмірне вживання фрукта може стати причиною появи алергічної реакції.
Традиційна медицина не визнає японський апельсин лікарською рослиною, але на території країн Азії він активно використовується для боротьби з різними хворобами і недугами. У Китаї кумкват використовується в якості компонента для виготовлення лікарських засобів.
А також для боротьби з неприємними симптомами і захворюваннями застосовуються заздалегідь підготовлені фрукти. Їх засушують і зберігають за допомогою морозильної камери або в холодильнику. Низька температура допомагає зберегти свіжість плодів і їх цілющі якості на тривалий термін.
У такому вигляді фрукт можна зберігати півроку.
На просторах інтернету можна знайти безліч рецептів приготування різних корисних напоїв з кумквата, а саме:
- настойки з використанням спирту;
- чаї;
- відвари;
- настоянки на воді;
- розчини для подальшої інгаляції.
Важливо! Для профілактики і позбавлення від грибка активно використовується ефірне масло. Сеанси ароматерапії і використанням цієї речовини допомагають впоратися з нервовими розладами.
Цитрусовий фрукт знайшов своє застосування в індустрії краси. Сік свіжих фруктів покращує колір обличчя, стан шкіри і запобігає появі веснянок (пігментації). Ефірна олія також славиться корисними властивостями. Його використовують для оздоровлення шкіри обличчя. Шкірні покриви стають більш еластичними і гладкими, підвищується тонус.
Про властивості і користь кумквата дивіться далі.
Кумкват: корисні властивості, протипоказання, калорійність
фрукти
21.02.2018
10.8 тис.
7.2 тис.
7 хв.
Кумкват – вид цитрусових, зростає в Китаї. Фрукт має кілька інших назв: Фортунелла, кинкан, японський апельсин, казковий мандарин. Має унікальні корисні властивості завдяки насиченому хімічним складом.
Вживається у свіжому, сушеному, в’ялена вигляді. На батьківщині цитрус використовують не тільки як корисне ласощі, але і як лікарська рослина. У свіжому вигляді плоди схожі на невеликі мандарини, а в в’яленому або сушеному нагадують курагу.
Смак плода специфічний, має гірчинку.
ІСТОРІЇ схуднення ЗІРОК!
Ірина Пегова шокувала всіх рецептом схуднення: ‘Скинула 27 кг і продовжую худнути, просто на ніч заварюю …’ Читати докладніше >>
В’ялений кумкват (в перекладі з китайського – ‘золотий апельсин’) буває різних кольорів. На прилавках зустрічається зелений, жовтий, помаранчевий, червоний фрукт.
Природний колір цитруса жовтий або помаранчевий, червоний і зелений кумкват отримують при додаванні харчового барвника. Натуральний продукт не повинен бути яскравим за кольором, від нього не повинно пахнути хімією або ароматизатором.
Під час засушіванія цитрус набуває зім’ятий вигляд, але саме в такому продукті збережено максимальну кількість корисних речовин.
в’ялений кумкват
У складі фрукта виділяють:
- вітамін А, С, Е, В;
- калій;
- кальцій;
- натрій;
- магній;
- цинк;
- залізо;
- ефірні масла;
- моносахариди;
- полінасичені жирні кислоти.
Читайте також: Яка калорійність у темного молочного шоколаду?
Плоди не вбирають шкідливі речовини з грунту, тому приносять організму максимум користі. Продукт дійсно вважається екологічно чистим.
Калорійність на 100 грам продукту становить всього 71 ккал. БЖУ: білків – 2 г, жирів – 0,9 г, вуглеводів – 9г. Сухофрукт вважається дієтичним незважаючи на те, що вуглеводів в ньому майже в 3 рази більше, ніж у свіжому. При регулярному вживанні кумквата відбувається регуляція обмінних процесів в організмі, вага людини поступово приходить в норму.
Завдяки насиченому хімічним складом кумкват надає користь організму людини. Корисні властивості в’яленого продукту:
- 1. Надає антибактеріальну дію на організм людини (особливо – шкірка і м’якоть).
- 2. Очищає організм від надлишків холестерину.
- 3. Підвищує імунітет.
- 4. Чи справляється з грибковими захворюваннями будь-якого походження.
- 5. Насичує організм важливими мікроелементами.
- 6. Покращує здоров’я органів зору.
- 7. Відновлює мікрофлору кишечника.
- 8. Покращує травлення.
- 9. Регулює обмінні процеси в організмі.
- 10. Уповільнює процеси старіння.
- 11. Покращує стан шкіри, волосся і нігтів.
- 12. Усуває похмільний синдром.
- 13. Сприяє нормалізації роботи нервової системи.
- 14. Насичує організм енергією.
Незважаючи на велику користь для організму, є цитрус слід в невеликих кількостях, щоб не завдати шкоди здоров’ю.
Вживати сушений продукт слід з обережністю, особливо при схильності до алергічних реакцій. При наявності таких захворювань краще відмовитися від корисного ласощі:
- хронічний гастрит і виразка;
- хвороби нирок;
- алергічна реакція на цитрусові;
- цукровий діабет.
При цукровому діабеті краще відмовитися від в’яленого ласощі, якщо в нього при приготуванні був доданий цукор. В такому випадку можна їсти свіжий кумкват або заготовлювати сухофрукти самостійно. Обмежити вживання продукту слід вагітним в третьому триместрі, щоб не спровокувати розвиток алергії у майбутнього малюка.
Кумкват не визнана традиційною медициною як лікарська рослина, проте в Китаї його використовують в якості компонента лікарських препаратів при багатьох захворюваннях.
В лікарських цілях заготовлюють цитрусові плоди, які висушують і зберігають у холодильнику або морозильній камері.
При такому зберіганні продукт зберігає велику кількість корисних мікроелементів протягом 6 місяців.
Показання до застосування:
- запалення верхніх дихальних шляхів;
- ангіна;
- розлад кишечника;
- хронічні запори;
- алкоголізм;
- нервові розлади;
- грибок;
- знижений імунітет;
- виснаження організму.
У лікувальних цілях з кумквата готують відвари, чаї, настоянки на спирту, водні настої, розчини для інгаляцій за спеціальними рецептами. Ефірна олія цитруса використовується для лікування грибкових захворювань, респіраторних інфекцій, ароматерапії при нервових розладах. Є протипоказання, слід проконсультуватися з фахівцем.
Для приготування спиртової настоянки потрібно:
- 10 плодів цитруса;
- 0,5 л меду;
- 0,5 л спиртової основи (горілка, спирт, самогон).
приготування:
- 1. Цитрус помити, розрізати на четвертинки і очистити від кісточок.
- 2. Покласти кумкват в скляну тару і додати мед.
- 3. Залити спиртової основою.
Наполягати ліки 3 місяці. Потім приймати по 2 ст. л. тричі на день.
При сильному кашлі можна приготувати лікарський чай. Його можна давати і дітям, і дорослим.
Буде потрібно:
- 100 мл соку кумквата;
- 200 мл відвару ромашки;
- 1 ст. л. меду.
приготування:
- 1. Змішати всі інгредієнти.
- 2. Заварити в чайнику 20 хвилин.
Приймати по склянці перед сном.
Лікувальний відвар з кумквата готується досить просто. На 500 мл води буде потрібно 15 цитрусів.
Алгоритм приготування:
- 1. Фрукти слід промити, порізати.
- 2. Варити їх 20 хвилин на повільному вогні.
- 3. Відвар остудити і процідити.
Приймати по половині склянки з медом. Відвар підходить при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, авітамінозі, грипі.
Свіжі фрукти (1-2 шт) можна просто заварити окропом (200 мл), попередньо їх дрібно порізати. Наполягати ліки 10-15 хвилин, розділити на рівні частини і приймати протягом дня.
Свіжі і в’ялені плоди використовують в кулінарії.
Вони підходять для приготування:
- оригінальних соусів для м’яса і овочів;
- смачного варення, джему, мармеладу;
- цукатів;
- соку.
Смачні, корисні і натуральні цукати можна приготувати в домашніх умовах.
цукати
Буде потрібно:
- 500 г свіжого кумквата;
- 500 г цукру;
- 100 мл води.
приготування:
- 1. Помити цитрус, розрізати, видалити кісточки.
- 2. Закип’ятити воду, додати цукор і проварити кілька хвилин.
- 3. У киплячий сироп закинути фрукти і проварити 10 хвилин.
- 4. Вимкнути вогонь і остудити.
- 5. Залишити на добу.
- 6. Через 24 години проварити ще раз. Процедуру повторювати 3 діб.
- 7. Остудити, розкласти фрукти на деко і просушити на відкритому повітрі протягом доби.
- 8. Поставити деко в духовку при температурі 50 градусів і просушити протягом 5-6 годин.
- 9. Після охолодження посипати цукровою пудрою.
Зберігати продукт в скляній тарі, в сухому темному місці не більше 6 місяців.
Ласощі стане відмінною профілактикою авітамінозу в зимовий період часу.
Буде потрібно:
- 1 кг свіжого цитруса;
- 800 г цукрового піску;
- 250 мл води.
приготування:
- 1. Фрукти промити, висушити, нарізати тонкими кільцями, видаляючи кісточки.
- 2. Закип’ятити воду, додати в неї цукор, дочекатися його повного розчинення.
- 3. Покласти нарізаний цитрус в цукровий сироп і залишити на добу.
- 4. Через 24 години проварити підготовлену суміш на повільному вогні, періодично помішуючи.
- 5. Після того як варення стане прозорим, вогонь можна вимкнути.
- 6. Розкласти готове варення в скляну тару, остудити.
Зберігати продукт в холодильнику. При термічній обробці фрукт не втрачає свої корисні властивості.
Цитрус можна використовувати як начинку для пирога. Найкраще підійде жовтий сорт. Вибирати слід не надто сухі плоди, краще, якщо вони будуть приготовлені в цукровому сиропі, тоді пиріг вийде смачніше.
Буде потрібно:
- 150 г кефіру;
- 100 г маргарину;
- 1 яйце;
- 1 ст. л. цукру;
- дрібка солі;
- 1 ч. Л. розпушувача;
- 1/2 ч. Л. ваніліну;
- 250 г кумквата;
- 5 великих ложок вівсянки.
приготування:
- 1. Розм’якшений маргарин змішати з цукром і яйцем.
- 2. Додати кефір і перемішати.
- 3. Додати борошно, ванілін, розпушувач.
- 4. Змішати з маргарином і яйцем, посипати сіллю.
- 5. Додати вівсянку і добре перемішати.
- 6. Змастити форму маслом і викласти тісто.
- 7. Кумкват розрізати на половинки і викласти поверх тесту.
- 8. Поставити в духовку, розігріту до 200 градусів.
- 9. Запікати 35 хвилин.
За бажанням в тісто можна додати корицю, цикорій, кардамон. Вони додадуть пирога пряний смак.
Карамелізований кумкват можна використовувати як соус до будь-якого десерту або фруктового салату. Підходить як соус до качки.
Буде потрібно:
- 250 мл води;
- 100 г цукрового піску;
- 110 г цитруса.
приготування:
- 1. Воду з цукром довести до кипіння, періодично помішуючи.
- 2. Додати цитрус в сироп і проварити 15 хвилин.
- 3. Остудити.
Подавати можна як соус разом з цукровим сиропом або відокремити кумкват і покласти його в холодильник. Після застигання на ньому утворюється хрустка карамельна скоринка. Такий цитрус можна подавати в якості самостійного десерту.
Кумкват поєднується з м’ясними стравами. Соус з цитруса і журавлини стане смачним доповненням до м’яса і дичини.
Буде потрібно:
- 500 г цукру;
- 500 мл води;
- 200 г кумквата;
- 500 г журавлини;
- 100 г родзинок.
приготування:
- 1. Розрізати цитрус на четвертинки, видалити кісточки.
- 2. Змішати цукор, кумкват і воду, довести до кипіння і варити 8 хвилин.
- 3. Додати в сироп журавлину і проварити протягом 7 хвилин.
- 4. Додати родзинки і прокип’ятити ще 5 хвилин.
- 5. Перелити в соусницю і подавати до столу.
Соус можна використовувати в теплому і охолодженому вигляді.
Історія однієї з наших читачок Інги Єрьоміної:
Особливо пригнічує мене моя вага, в свої 41 важила я як 3 сумоїста разом узяті, а саме 92кг. Як прибрати зайву вагу повністю? Як впоратися впоратися з перебудовою гормонального фону і ожирінням? Але ж ніщо так не спотворює або молодить людину, як його фігура.
Але що зробити, щоб схуднути? Операція лазерна ліпосакція? Дізнавалася – не менш 5 тисяч доларів. Апаратні процедури – LPG-масаж, кавітація, RF-ліфтинг, міостимуляція? Трохи доступніше – курс коштує від 80 тисяч рублів з консультантом дієтологом. Можна звичайно намагатися бігати на біговій доріжці, до нестями.
Читайте також: Калорійність маракуйя і її користь
І коли на все це час знайти? Та й все одно дуже дорого. Особливо зараз. Тому для себе я вибрала інший спосіб …
Читати далі >>
Сухофрукти Кумкват – відгук
- Привіт, шановні користувачі!
- Мені дуже подобаються різні сухофрукти – фініки, курага, чорнослив, родзинки, ці сухофрукти нам відомі всім, але в сьогоднішньому відкликання я хочу Вам розповісти про дуже цікавому екзотичному фрукті, який називається Кумкват.
- Основна інформація
- Місце покупки: найчастіше можна на ринку, магазинчик з східними солодощами
- Ціна: 350-400 за кг
Багато з Вас запитають: “Що ж це за фрукт такий? ‘ .
Кумкват – це невеликі плоди, за розміром нагадують волоські горіхи і зовні дуже схожі з апельсинами.
Ще фрукт відомий під такими назвами, як:
- казковий мандарин;
- японський апельсин;
- кинкан;
- Фортунелла.
Фрукт Кумкват належить до сімейства цитрусових. Продукт вживають як натуральному, так і сушеному і в’ялена вигляді.
** Склад **
Якщо процес з приготування в’яленого кумквата не порушений, то має наступний склад:
- вітаміни різних груп: Е, В, А і С;
- калій;
- цинк;
- натрій;
- магній;
- залізо;
- ефірне масло;
- кальцій;
- жирні кислоти;
- моносахариди.
** Калорійність **
Фрукт вважається дієтичним
Калорійність на 100 грамів продукту – 71 ккал.
- вуглеводи – 9 г;
- жири – 0,9 г;
- білки – 2 м
- ** Колір **
- Ни ринку в’ялений кумкват продається в таких кольорах: жовтий, помаранчевий, зелений і червоний.
- Жовтий і помаранчевий – це натуральні кольори, а такі яскраві кольори як зелений і червоний, звичайно ж не обійшлося без барвників).
- ** Розмір **
- Плоди розміром з велику виноградину, м’які, всередині – перегородки, як у цитрусових.
- ** Смак **
- Кумкват – відноситься до сімейства цитрусових, а це значить що в смаку присутня солодко кисла нотка, гірчинка, але вона не так виражена, тому що в’ялений сухофрукт проваривается в сиропі, який її приглушує.
- Фрукт имет пружну м’якоть, в’ялений кумкват роблять з цілих ягід, тому при розрізі можна побачити кісточки.
- Шкірка м’яка і тонка.
Жовтий кумкват – нагадує смак лимона, помаранчевий – смак апельсина, зелений -вкус лайма, червоний -грейпфрут.
- ** Корисні властивості кумквата **
- За рахунок багатого складу, кумкват має такі властивості:
- зміцнення імунної системи;
- боротьба з грибковими інфекціями і захворюваннями незалежно від походження;
- виведення зайвого холестерину з організму;
- антибактеріальний ефект;
- харчування організму вітамінами і необхідними елементами;
- поліпшення обмінних процесів;
- налагодження травлення, за рахунок чого вага поступово нормалізується;
- помітні поліпшення, що стосуються волосся, шкірних покривів і нігтів;
- в тілі з’являється енергія і сили;
- нормалізація нервової системи;
- стан органів зору налагоджується;
- поліпшення місцевої мікрофлори кишечника;
- 300 грамів продукту вмить позбавить від похмільного синдрому;
- процеси старіння в організмі сповільняться при частому прийомі в їжу казкового мандарина.
** Протипоказання **
- наявність індивідуальної непереносимості продукту, простіше кажучи, алергії
А також необхідно вживати в’ялене ласощі з особливою обережністю або зовсім відмовитися від нього при таких проблемах зі здоров’ям, як:
- цукровий діабет – в цьому випадку необхідно повністю відмовитися від продукту, якщо він був приготовлений з використанням цукрового сиропу;
- виразка;
- гастрит хронічної форми;
- захворювання нирок;
- вагітність на третьому триместрі або грудне згодовування, що може стати причиною розвитку алергії у дитини.
переваги
- корисний
- відмінний смак
- порівняно не дорогий
- низькокалорійний
недоліки
ПІДСУМОК
Підводячи підсумок, можу сказати, що якщо Ви любитель цитрусових, то швидше за все Вам кумкват прийде до смаку. Так як я люблю екзотичні фрукти, то кумкват мені сподобався. До покупки рекомендую.
Дякую за увагу!
Користь і шкода кумквата для організму, корисні властивості і протипоказання
Кумкват – рослина, що відноситься до сімейства цитрусових. Фрукт є плодом овальної форми оранжевого кольору завбільшки з волоський горіх довжиною приблизно п’ять сантиметрів і шириною три сантиметри.
У їжу його вживають повністю, разом з оболонкою, яка, на відміну від апельсинів і мандаринів, має солодкий, нераздражающіе смак. М’яке вміст має трохи терпким солодко-кислим присмаком.
Вперше відомості про це цитрусовом виявляються в дев’ятнадцятому столітті в Китаї. Поширюючись по країнах Азії, Америки, Європи, він отримує різні назви.
У Китаї це – зелене яблуко. В Японії – кинкан або золотий апельсин. Зустрічаються назви Фортунелла, карликовий апельсин, казковий мандарин, їжа мудреців.
Якщо в магазинах зустрічаються назви «Мейв», «Фукушімі», «Марум» або «нагами», це різновиди кумквата.
Розповімо і покажемо на фото, що це за фрукт – кумкват, опишемо його шкода і користь для організму в свіжому, сушеному і в’ялена вигляді, які протипоказання до вживання, якими корисними властивостями володіють плоди.
до змісту ↑
Кумкват можна придбати в свіжому, сушеному або в’ялена вигляді. Як його вибирати:
- шкірка, як у апельсина – оранжевого кольору, блискуча, без пошкоджень і потемніння;
- якщо фрукт дуже твердий, він не дозрів;
- якщо плід занадто м’який, він перезріло і втратив смакові властивості;
- в домашніх умовах його зберігають в холодильнику до 3 тижнів;
- можливо зберігання в морозильній камері до 6 місяців в цілому або подрібненому вигляді. Корисні якості і смак не змінюються.
- При виборі сушених плодів потрібно пам’ятати, що:
- якісні сушені плоди мають більш блідий колір в порівнянні зі свіжими, з коричневим відливом. Занадто яскраві кольори говорять про застосування барвників;
- сушений кумкват має легкий цитрусовим запахом;
- зберігати сухофрукт належить при кімнатній температурі в недоступному для сонячного світла місці в щільно закритій ємності.
- Як повинні виглядати в’ялені плоди:
- білі точки або розлучення характерні для появи цвілі або при спеціальній передпродажної підготовки;
- запах від в’яленого продукту виходить солодкий, приємний;
- зберігати допускається і в холодильнику, і при кімнатній температурі.
Що таке кумкват, ніж він корисний, розповість 1000 і одна спеція Шахерезади:
до змісту ↑
Кумкват – унікальний дар природи. У ньому міститься великий набір вітамінних і мінеральних речовин:
- вітаміни групи В, А і Е;
- близько половини вітамінного складу – вітамін С;
- калій і магній;
- кальцій;
- фосфор;
- натрій;
- цинк;
- залізо;
- жирні кислоти (насичені, ненасичені та полінасичені);
- ефірні масла.
- Важливі показники кумквата:
- невисока калорійність – 100 грамам відповідає близько 70 ккал, з них білки – 7,52 ккал, жири – 7,74 ккал, вуглеводи – 37,6 ккал. 1 плід важить приблизно 30 грамів, його калорійність – близько 21,3 ккал;
- відсутність нітратів;
- 80% води в складі плода;
- низький глікемічний індекс – 35 одиниць.
Калорійність свіжих фруктів складає близько 71 ккал на 100 грамів, в в’яленому кумкват приблизно 50-55 ккал, калорійність сушеного фрукта, або сухофрукти, дорівнює 240-250 ккал на 100 грамів.
Чим корисно помело для жінок? Прочитайте нашу публікацію.
Які корисні властивості кунжуту, як правильно його вживати? Про це розповість наша стаття.
Про шкоду і користь хурми для здоров’я чоловіків можна дізнатися з даного матеріалу.
до змісту ↑
Корисні і лікувальні властивості для здоров’я
- Корисними властивостями кумкват має в будь-якому вигляді: свіжому, в’ялена, сушеному (у вигляді сухофрукти).
- Свіжий “золотий апельсин” корисний, як профілактичний і допоміжне лікувальний засіб при захворюваннях центральної нервової системи людини, як антидепресант, який поліпшує емоційний стан, як засіб, що координує серцево-судинну діяльність.
- Зміст мінералів і вітамінів в сушеному фрукті збільшується, зростає його корисність.
Ефірні масла, що містяться в сухофруктах , підвищують його бактерицидні якості, що має значення в період високого ризику простудних захворювань і грипу. Стабілізується робота шлунково-кишкового тракту.
Успішній боротьбі з грибковими інфекційними захворюваннями сприяє протівомікозной речовина – фурукумарін, зміст якого в сушеному фрукті більше, ніж у свіжому.
Чим корисний сушений кумкват : ягода має тонізуючу і енергетичним властивостями.
Заповнюючи вітамінний і мінеральний запас організму, кинкан підвищує його резистентні здатності. “Їжа мудреців” покращує мозкову діяльність.
Читайте також: На скільки кілограм можна схуднути за місяць без шкоди для здоров’я?
В’ялені плоди аналогічно корисні, як свіжі та сушені . Високий вміст вітаміну А позитивно впливає при очних хворобах.
Вітамін Е, присутній в м’якоті і шкірці, піклується про молодість шкіри, запобігаючи раннє старіння, оберігаючи від шкідливого впливу ультрафіолетових променів.
Чим корисний в’ялений кумкват? Він зміцнює імунну систему людини.
Яка користь в ягоді кумкват, розповість програма «Їжа жива і мертва»:
до змісту ↑
Вплив на організм людини залежить від його віку, від наявності або відсутності протипоказань.
Для дорослих чоловіків і жінок кумкват приносить найбільшу користь . При відсутності алергії, захворювань нирок, виразки і цукрового діабету регулярне споживання фрукта допомагає зберегти молодість і здоров’я.
Вагітним жінкам лікарі рекомендують кумкват через високий вміст вітамінів і мінеральних речовин, в боротьбі з токсикозом, але в межах розумного.
Обмежити або виключити його потрібно в останньому триместрі, щоб уникнути розвитку алергії у майбутньої дитини.
Шалені матері повинні прибрати з раціону цитрус , щоб у дитини не відбулася алергічна реакція. Незважаючи на свою корисність, сонячний цитрус може спровокувати у дітей алергію, діатез, розлад шлунково-кишкового тракту.
Медики не дозволяють давати цитрусові, в тому числі кумкват, дітям до трьох років . Після виконання 3 років можна ввести в раціон дитини по половині плода в день.
До п’яти років для зростаючого організму доза може бути збільшена до 4-5 плодів в день. Це можливо при відсутності алергії.
У літньому віці додаються захворювання, які можуть загостритися у зв’язку з вживанням цитрусових. Кумкват – в їх числі.
Але він принесе багато користі літньому організму, якщо немає протипоказань. Вміщені в ньому речовини стимулюють мозкову діяльність.
до змісту ↑
Потенційна небезпека і протипоказання
Незважаючи на позитивні якості кумквата, потрібно пам’ятати про низку спільних протипоказань.
Він небезпечний при нирковій недостатності . Алергічна реакція на складові речовини цитрусових не дозволяє харчуватися кумкватом.
Є обмеження на споживання сухофрукти хворим на цукровий діабет.
до змісту ↑
Рекомендації по вживанню і використанню
Свіжий, вимитий чистою водою кумкват розрізають на скибочки і їдять повністю з тонкої, солодкої шкіркою , що містить таку ж кількість корисних компонентів.
Існують солодкі і кислі сорти . Солодкі подають до столу в сирому вигляді. З кислих плодів виготовляють джеми, варення, мармелад.
Поширена додавання кумквата в м’ясні, рибні страви і страви з птиці. В Європі цей фрукт – альтернатива оливкам, як закуску до мартіні і коктейлів.
На думку дієтологів, можливий щоденний прийом в їжу цього цитруса при відсутності протипоказань. Рекомендована добова норма – 8-10 плодів .
За іншими дослідженнями, 150 грамів фрукта містять добову норму вітаміну С.
до змісту ↑
У кулінарії
У кулінарії фрукт використовується для приготування соусів, що збагачують смак м’яса, риби і овочів. Кумкват – інгредієнт для салатів, оформлення закусок, випічки.
Одні сорти використовують для солодких консервованих продуктів, інші – навіть для засолювання. Помаранчевий сік входить до складу коктейлів, лікерів, настоянок.
Мармеладне варення з кумквата . Знадобиться 1 кілограм кумквата, 800 грамів цукру і 200 мл води.
Промиті, просушені і нарізані кільцями плоди з віддаленими кісточками занурюються в гарячий сироп з цукру і води. У сиропі плоди знаходяться в протягом 12 годин.
Через 12 годин весь вміст вариться на маленькому вогні при постійному помішуванні до прозорого стану сиропу.
У гарячому вигляді варення розкладають по банках і залишають до повного охолодження. Густе і ароматне варення-мармелад зберігається в підвалі або холодильнику.
Домашній рецепт цукатів з кумквата . Потрібно 500 грамів кумквата, 500 грамів цукру і 100 мл води.
Вимиті фрукти нарізаються часточками, кісточки видаляються. Часточки кумквата заливаються сиропом з води і цукру, варяться 10 хвилин, потім охолоджуються. Так повторюють 3 дні.
На 4-й день напівфабрикати викладаються на деко, покритий пергаментним папером, і сушаться протягом доби в добре провітрюваному кімнаті.
Потім кілька годин підсушують в духовці, нагрітій до 50 градусів. Чим більше годин, то твердішими цукати. Готові цукати посипаються цукром, зберігаються до 6 місяців.
Салат з морепродуктами і кумкватом, відеорецепт:
Рецепт соусу з кумквата і журавлини . Необхідні інгредієнти: 2,5 склянки цукру, 2 склянки води, 170 грамів кумквата, 570 грамів журавлини, 95 грамів світлого родзинок.
Цукор, воду і кумкват змішати, довести до кипіння, варити далі до повного розчинення цукру, потім додатково 8 хвилин. Кумкват, який повинен стати прозорим, акуратно перекласти в іншу миску.
Потім додати в сироп журавлину, довести до кипіння і варити, зменшивши вогонь, 7 хвилин. Коли ягоди журавлини полопаються, додати родзинки і варити ще протягом 4 хвилин.
Готовий соус зливають в соусницю, куди додають кумкват безпосередньо перед подачею.
до змісту ↑
Для схуднення
Кумкват містить пектин, який сприяє прискоренню обмінних процесів. Пектин посилює виділення шлункового соку, перетравлювання їжі прискорюється.
- Це властивість “золотого апельсина” і те, що свіжі плоди мають низьку калорійність, використовується в різних дієтах .
- Одне з експериментальних досліджень лондонських учених довело, що якщо вживати щодня в їжу кілька плодів кумквата, то за один місяць реально схуднути на 5-7 кілограмів .
- Унікальний фрукт підходить для дієт: він покращує метаболізм, виводить зайву рідину з організму, постачає тіло мінералами і вітамінами.
- У рецептах дієт його додають в блюда, соуси, готують сік з фрукта і їдять в якості перекусу.
Але дієти з кумкватом виключають споживання жирних продуктів, солодощів і випічки. Молочні, а краще кисломолочні продукти беруться з низьким вмістом жиру, хліб рекомендується житній і цільнозерновий.
Дієти з даними інгредієнтом тривають кілька тижнів , результати стають помітними нескоро. Плюс дієти – смак кумкват дозволяє переносити обмеження в їжі легше.
до змісту ↑
У народній медицині
Унікальний склад цитрусового плоду не міг не відбитися на його використанні в медичних цілях.
Бактерицидну дію кумквата використовувалося ще в Стародавньому Китаї. Його соком виліковували зовнішні і внутрішні інфекції, грибкові захворювання.
Сік “золотого апельсина” застосовується для лікування запальних процесів в легенях, бронхах.
Як все цитрусові, кумкват при систематичному вживанні зміцнює імунітет. Масло кумквата використовується для лікування дерматологічних захворювань.
- Вживання “золотого апельсина” благотворно впливає на функціонування печінки, допомагає розщепленню жирів.
- З давніх-давен популярно вплив масла кумквата в ароматерапії для зняття стресу, тривожності, боротьби з безсонням і депресією.
- У побуті поширені і народні рецепти, наприклад:
- для профілактики простудних захворювань і поліпшення мікроклімату в кімнаті по різних місцях розкладають плоди Фортунелла;
- для посилення бактерицидного дії на батарею викладають шкірку кумквата;
- завдяки великому вмісту вітаміну С плоди знімають похмільний синдром.
Про те, чим корисний гранат для вагітних жінок, про можливу шкоду фрукта, розповість наша стаття.
Корисні властивості і протипоказання ягід годжі детально розглянуті в даному матеріалі.
Про користь фініків для жінок і чоловіків можна дізнатися з цієї публікації. Дізнайтесь більше!
до змісту ↑
Цінний цитрус знаходить своє застосування і в області косметології. Єдине протипоказання – непереносимість кумквата.
- Свіжий сік кінкана покращує колір обличчя , надає відбілюючий вплив, попереджає поява веснянок, пігментних плям.
- Ванна з ефірною олією кумквата знімає напругу, почуття тривожності, розслабляє.
- Ефірне мало, приготоване з шкірки плоду, наносять на обличчя або роблять на його основі маски для додання шкірі бархатистості і пружності.
- Поєднання масла кумквата з іншими ефірними маслами використовують для очищення шкіри, зменшення шрамів і розтяжок.
- Насичений корисними складовими плід китайського походження кумкват принесе скоріше користь організму, ніж шкоди при правильному вживанні і відсутності протипоказань.
- Багато шанувальників цього фрукта вирощують його в кімнатних умовах , щоб це вічнозелене дерево приносило помаранчеві плоди, які вважають “дорогоцінними каменями цитрусових”.