Крупа під назвою булгур – справжня дивина для жителів наших широт. На прилавках магазинів вона з’явилася порівняно недавно, але вже зарекомендувала себе як відмінний продукт для схуднення. Дізнатися про користь і шкоду булгура вирішили сьогодні і ми.
Булгур, або як його ще називають «середземноморський рис» – продукт універсальний. Його можна додавати як в супи і салати, так і використовувати як гарнір.
Проводиться він з молодою пшениці твердих сортів, і обробляється за допомогою гарячої пари. Завдяки такому підходу в крупі зберігається маса корисних речовин, що добре для здоров’я в цілому.
А низька калорійність булгура дозволяє говорити про нього, як про дієтичний продукт.
- Отже, 100г сухого Булгур – це 342 ккал. Але, не поспішайте обурюватися цієї цифри, адже після приготування крупи вона стане значно менше – всього 83 ккал на 100 г, що навіть нижче, ніж показник гречки. Завдяки цьому європейські дієтологи без зайвих слів внесли булгур в список продуктів, що сприяють схудненню.
- Ще одним безсумнівним плюсом цієї крупи є її низький гипогликемический індекс. Це означає, що після вживання продукту в крові не відбувається різкого підвищення цукру, і, як наслідок, не збільшується викид вільного інсуліну, що знижує ризик розвитку цукрового діабету.
- Булгур багатий клітковиною, глибоко очищає кишечник, і великою кількістю речовин, які беруть участь в процесі розщеплення жирів. Вони трансформують вуглеводи в енергію, не дозволяючи відкладатися жирових відкладень.
- Також тут значний склад вітамінів (ланцюжок від В1 до В9, Е, К, РР) і мінералів (кальцій, залізо, магній, натрій, цинк, фосфор і ін). Кожен з них виконує свої функції, надаючи на організм позитивний вплив. Тут і допомогу в регенерації клітин, і підвищення імунітету, і поліпшення травлення, поліпшення роботи серцево-судинної системи, нормалізація водно-сольового балансу, гормонального фону, підтримку краси волосся, шкіри та нігтів, і навіть зміцнення нервової системи.
- Пам’ятайте, булгур – це повільні вуглеводи. А значить, він забезпечує довгий насичення. Більш того, немає нічого страшного, якщо крупа будуть присутніми у вашому раціоні з регулярністю 3-4 рази в тиждень. При відсутності протипоказань від цього буде більше користі, ніж шкоди. Але, майте на увазі, що даний злак має специфічний смак, який може здатися жителю нашої країни незвичайним. І все-таки звикнути до нього можна. Почніть з того, що вживайте булгур невеликими порціями по 150-200г, або додавайте його в салати і супи. Адже він прекрасно поєднується з більшістю базових продуктів, починаючи від риби і м’яса, і закінчуючи овочами.
Протипоказання. Однозначно булгур несе для організму більше користі, ніж шкоди. І все-таки цю крупу з обережністю слід приймати в їжу людям з непереносимістю глютену. А його тут багато, так як ми говоримо про злакових. У деяких випадках булгур може викликати розлад кишечника і метеоризм. Виявивши у себе подібні симптоми від продукту краще відмовитися.
Цікаво: Рисова мука для схуднення
Як вживати булгур, щоб отримати максимальну користь для схуднення? Звичайно, можна заварювати прості каші і є їх. Але тут існує ризик, що вам швидко приїсться цей смак. Набагато ефективніше готувати різні страви з крупою, про яку ми сьогодні говоримо, щоб урізноманітнити свій раціон і схуднути без шкоди для здоров’я.
Рецепт 1. Каша з гарбузом на сніданок
Дуже ситне блюдо, яке припаде до душі і дітям, і дорослим. Для його приготування візьміть:
- 200 мл молока з низьким відсотком жирності;
- 200 мл води;
- 100г булгура;
- 150г гарбуза;
- за бажанням додайте 5г вершкового масла;
- сіль і цукор за смаком.
Залийте крупу водою, доведіть до кипіння, і варіть на повільному вогні приблизно 15 хвилин. Далі, додайте в кашу натерту на тертці гарбуз, молоко, сіль і масло. При бажанні подсластите цукром або натуральним цукрозамінником. Варіть ще 10 хвилин, поки булгур не стане повністю м’яким.
Рецепт 2. Пісні биточки
- Візьміть 200г готового вареного булгура;
- 3 ст. ложки консервованого горошку;
- одне сире яйце;
- 30-35г сиру Фета;
- один солодкий болгарський перець;
- невеликий кабачок;
- 40г панірувальних сухарів;
- свіжа зелень, сіль, чорний перець, інші спеції за смаком.
Почніть приготування з того, що зваріть кашу з булгура. Коли вона охолоне, додайте в неї консервований горошок, яйце, сир.
Кабачок і перець натріть на тертці або подрібніть в блендері, після чого разом із зеленню і спеціями відправте їх до решти інгредієнтів. Всю масу ретельно перемішайте до отримання консистенції крутого фаршу.
Зліплені биточки обволікає в панірувальних сухарях, після чого обсмажте їх в невеликій кількості рослинного або оливкового масла.
Цікаво: Льняна мука для схуднення
Рецепт 3. Ситний салат Табуле з куркою
А цей рецепт запозичений у східних господинь. Салат має кілька варіантів приготування, і може подаватися як з м’ясом і, так і без.
Для приготування візьміть:
- 200г філе курячої грудки;
- 150г булгура;
- середні томати 2 шт;
- два середніх огірка;
- болгарський перець;
- один лимон;
- 25мл соєвого соусу;
- 50 мл оливкової олії;
- 2-3 зубчики часнику;
- 25г кінзи;
- 25г м’яти;
- сіль та інші спеції за смаком.
Почніть з приготування маринаду для курки. У ємності змішайте соєвий соус, оливкова олія і часник. Помістіть туди грудку. Поки м’ясо маринується, зваріть по стандартному рецептом булгур. А коли він буде готовий, остудити його.
Далі, помийте овочі та наріжте їх дрібними шматочками. Слідом обсмажте на сковорідці промариновані шматочки філе. Змішайте всі компоненти в одній ємності, додайте трохи оливкового масла, лимонний сік, зелень. Приправте і посоліть салат.
Подавайте його охолодженим.
Рецепт 4. Турецький суп з сочевицею
- 150г булгура;
- стільки ж червоної сочевиці;
- 2 томата;
- одна велика цибулина;
- 20-25г паприки;
- 5г м’яти;
- Сіль, перець горошком (8шт), рослинне масло.
Лук і помідори позбавляємо від шкірки, нарізаємо на дрібні кубики, обсмажуємо на рослинному маслі.
У простій воді або курячому бульйоні варимо спочатку сочевицю, а після того, як вона закипить, додаємо в каструлю булгур. Засипаємо в крупу паприку, все перемішуємо, і проварюємо на середньому вогні.
Далі, додаємо обсмажені овочі і м’яту. Солимо суп до смаку, накриваємо кришкою і варимо до повної готовності.
Як бачите, булгур має велику користь для схуднення і здоров’я організму в цілому. Шкода від крупи мінімальний, а позитивний ефект дійсно вражає. Обов’язково спробуйте!
- Цікаво: Чи можна їсти рис при схудненні
- Напишіть в х: А яке у вас улюблена страва з булгуром?
15.10.2019
Матеріал підготовлений редакцією сайту topbodies.ru
Користь булгура і смачні рецепти для схуднення
Булгур при схудненні – смачний і корисний продукт, що володіє яскравим, незабутнім смаком. Крупа має ряд корисних властивостей для організму. Її рекомендується вживати при дієті, якщо метою є схуднення і очищення організму.
Поживна цінність та склад крупи
У складі булгура міститься збалансоване поєднання жирів, вуглеводів і білків, які насичують організм, надовго купируя почуття голоду. Калорійність крупи незначна.
Зміст вуглеводів становить 57,57 г, білків – 12,29 г, жирів – 1,33 м Входять до складу також зола (1,51 г) і клітковина (18,3 г).
Інші елементи в складі булгура – вітаміни і мінерали, які надають на організм ряд корисних властивостей:
- Фолієва кислота – елемент, який є незамінним для людського організму. Кислота має зміцнюючу дію на імунну систему, заспокоює центральну нервову систему, позитивно впливає на кровоносні судини і серцевий м’яз.
- Вітамін В1 – бере активну участь в процесі розщеплення жирів і білка в організмі. Вуглеводи трансформуються в енергію, а не відкладаються в підшкірні жирові запаси.
- Вітамін В2 – робить позитивний вплив на шкіру, волосся і нігтьові пластини, покращуючи їх зовнішній вигляд і продовжуючи здоров’я. Запускає в організмі процеси регенерації на клітинному рівні, надає профілактичну дію щодо попередження анемії за рахунок підвищення в крові рівня гемоглобіну.
- Кислота пантотенова – активізує процес правильного білкового обміну, засвоєння амінокислот і вуглеводів, бере активну участь в процесі продукування корою наднирників гормональних речовин.
- Мінерали входять – надають на стінки кровоносних судин зміцнює дію, сприяючи відновленню їх тонусу і еластичності, за рахунок чого відновлюється і нормалізується кровообіг, попереджається розвиток захворювань судинної системи.
Корисний складу булгура
Харчові волокна, які у високій концентрації містяться в крупі, надають ефективну дію по очищенню організму. Булгур виводить з організму токсичні речовини. Інші елементи, які містить в собі оброблена пшениця:
- вітамін Е, або токоферол;
- пестить;
- залізо;
- цинк;
- фосфор;
- калій і кальцій;
- вітамін К, або филлохинон;
- натрій;
- мідь.
Булгур повинні регулярно вживати жінки, тому що фолієва кислота в його складі позитивно впливає на їх організм, особливо на репродуктивну систему.
Корисний булгур і після пологів, тому що він насичує організм жінки мікроелементами і вітамінами, які разом з грудним молоком потрапляють в організм немовляти. Крім того, крупа сприяє схудненню в післяпологовому періоді.
Ефективність для зниження ваги
Через високу кількість вуглеводів в складі крупи може скластися думка, що вживання цієї каші ніяк не допоможе в схудненні, а, навпаки, вага буде тільки збільшуватися. Цю думку оманливе.
Так, в 1 г крупи міститься 57 г вуглеводів, але ці вуглеводи правильні, складні, вони повільно засвоюються в травній системі, завдяки чому після з’їденої порції каші настає тривале відчуття ситості.
Навіть немає необхідності влаштовувати періодичні перекушування, що добре позначається на процесі схуднення.
Булгур надовго насичує енергією
Складні вуглеводи відмінно насичують, але при цьому не надають підвищує дії на концентрацію цукру в крові – причини виникнення частого почуття голоду і бажання з’їсти що-небудь смачне, солодке. Калорійність продукту складає 340 ккал на 100 г крупи.
Особливість булгура в тому, що під час його приготування збільшується обсяг, і, маючи 100 г крупи, після можна отримати порцію вагою 300 г з тієї ж калорійністю. У готовій каші всього 83 ккал. Насичення від порції вистачає на половину дня, а кількість калорій мінімальне, що допоможе ефективно схуднути.
Якщо виключити з раціону спеції, жири, цукор і бистроусвояемие вуглеводи, харчуватися правильно і вести здоровий спосіб життя з регулярними заняттями спортом, результат схуднення за 1 тиждень складе від 1 до 2 кг.
За 1 місяць дієти з булгуром і регулярними заняттями спортом – до 10 кг.
Імовірність того, що скинуті кілограми повернуться знову, мінімальна, але за умови, що і далі будуть дотримуватися правильне харчування і фізнагрузкі.
способи приготування
Булгур має різні способи приготування. Крупу можна просто відварювати і вживати як гарнір, використовувати для приготування биточків, фарширувати баклажани. Якщо в відварений булгур додати горіхи, олія та порізані фрукти, ягоди або сухофрукти, вийде смачний і ситний сніданок, який подарує заряд бадьорості на цілий день.
Дієти на крупі булгур
Щоб булгур став не просто смачним сніданком або ситним гарніром, а сприяв позбавленню від зайвих кілограмів, важливо дотримуватися деяких правил і рекомендації в дієтичному харчуванні:
- повністю виключити алкогольні напої;
- відмовитися від солі, якщо це зробити не виходить, її кількість необхідно зменшити до мінімуму;
- взяти за основу харчування овочі та фрукти;
- відмовитися від жирного м’яса і риби, вживаючи тільки пісні сорти;
- не вживати свіжий хліб і хлібобулочні вироби, продукт можна їсти тільки вчорашній або житнього;
- приймати їжу дрібно – до 5 разів на день, невеликими порціями.
Норма води в день залежить від ваги і віку людини
Важливо дотримуватися питний режим, вживаючи в день не менше 2 л води. Вечеря не повинен бути занадто пізно, останній прийом їжі здійснювати за 3 години до сну.
Рецепти страв для здоров’я і краси
На булгуром готується не тільки каша. Ця крупа – відмінна основа для різних страв, смачних і досить ситних.
Суп з булгуром і сочевицею
Інгредієнти для приготування супу на основі крупи і сочевиці:
- 100 г крупи;
- 100 г сочевиці;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 1 солодкий перець;
- 400 г томатної пасти або помідорів;
- 2 ст.л. рослинного масла.
Для приготування супу знадобиться взяти від 2,5 до 3 л води. Можна використовувати готовий бульйон, але тільки на курці – нежирний, розведений водою. Спеції не рекомендовані. Щоб зробити смак супу яскравим і насиченим, в нього можна додати кінзу або інші пряні трави.
Після закипання води в неї слід всипати сочевицю з булгуром, крупи проварити протягом 20 хвилин. Цибулю і моркву розрізати на дрібні кубики і припустити на рослинному маслі. До них додати томатну пасту, але краще для супу нарізати 400 г свіжих помідорів. Овочі перемішати і тушкувати протягом 10-15 хвилин.
Потім висипати їх у суп, блюдо злегка посолити, можна додати трохи цукру, але не більше 1 ч.л. Коли суп буде готовий, в нього насипати свіжу порізану зелень за смаком або пряні трави. Суп вимкнути, каструлю прикрити кришкою, щоб суп «дійшов».
биточки
Невеликі котлети на основі булгура допоможуть урізноманітнити раціон тим, хто вживає тільки пісне м’ясо. Інгредієнти для приготування страви:
- відварна крупа – 180 г;
- нежирний сир, переважно сирний, можна використовувати сир фета – 35 г;
- 25 г горошку консервованого;
- 1 яйце;
- кабачок – 45 г;
- солодкий перець – 35 г;
- зелень;
- панірувальні сухарі;
- сіль за смаком;
- масло рослинне.
Кількість інгредієнтів розраховане на приготування 10 биточків. Калорійність кожної котлети становить 70 ккал.
Булгур необхідно для початку замочити у воді на кілька годин, після чого відварити, як будь-яку крупу. Змішати кашу з горошком, додати яйце, зелень і сир, розім’яту вилкою. Всі інгредієнти ретельно перемішати.
До отриманої маси додати подрібнений кабачок і перець, перемішати все разом, посолити. З отриманого фаршу сформувати невеликі биточки, які потрібно потім з усіх боків обсипати панірувальними сухарями.
Котлети підсмажити на невеликій кількості рослинного масла.
Рада для вдалого приготування: сформувати з такого фаршу котлети проблематично, тому що булгур має розсипчасту структуру. Щоб биточки вийшли, в фарш рекомендується додати трохи панірувальних сухарів.
салат
Для приготування смачного і ситного салату з булгуром будуть потрібні:
- 3 помідори;
- 1 огірок;
- 6 ст.л. булгура;
- 1 лимон;
- салатні листя, м’ята, сіль за смаком.
Булгур рекомендується відварити (після попереднього замочування протягом декількох годин у воді). Зелень ретельно промити, подрібнити. Помідори і огірки розрізати на невеликі кубики. Приготовану кашу з’єднати з іншими інгредієнтами, в салат додати сік лимона.
Калорійність такого салату становить 90 ккал на 100 г. Можна цей салат вживати регулярно і навіть проводити з ним монодієти на кілька днів.
паштет
Паштет – блюдо жирне, його ніяк не можна назвати дієтичним. Але якщо приготувати паштет з булгура, він вийде смачним, легким і з мінімальною кількістю калорій. Інгредієнти для приготування:
- червона квасоля – 1 склянка;
- вода – 3 склянки;
- ½ склянки крупи;
- 1 червона цибуля;
- часник, кілька зубчиків;
- 2 ст.л. рослинного масла;
- зелень – петрушка, кріп;
- 2 ст.л. йогурту, можна використовувати кефір мінімального відсотка жирності.
У воді кімнатної температури замочити квасолю на 9-10 годин. Вранці видалити воду, повторно залити квасолю водою, помістити на вогонь і варити після кипіння від 40 до 80 хвилин. Квасоля попередньо годі й замочувати, але тоді час приготування буде становити кілька годин. Коли квасоля буде практично готова, додати невелику кількість солі.
Булгур запарити окропом і настоювати до того моменту, поки крупа не розпухне. Часник і цибулю подрібнити і підсмажити на невеликій кількості рослинного масла до тих пір, поки овочі не стануть прозорими. Відварну квасоля перемолоти в блендері, пропустити через м’ясорубку або розтерти виделкою до однорідної суміші.
Потім з’єднати її з просмаженими цибулю і часником, набряклим булгуром і йогуртом. Всі інгредієнти потрібно перемішати і подрібнити в блендері до однорідної маси. До паштету додати дрібно посічену зелень і сік лимона. Страву можна намазувати на хліб або тости.
Читайте також: Користь та шкода ягід годжі для схуднення
фаршировані баклажани
Інгредієнти для приготування фаршированих булгуром баклажанів:
- 2 овоча (молодих);
- 50 г крупи;
- 5 печериць;
- 1 помідор;
- 1 цибулина;
- кілька зубчиків часнику;
- пара гілок базиліка;
- рослинне масло, сіль, пряні трави.
Для приготування цієї страви рекомендується брати молоді баклажани, в яких ще не встигли сформуватися насіння, тому що вони приємніше на смак і ніжніше, ніж повністю дозрілі.
Булгур можна як відварити, попередньо замочивши у воді на кілька годин, так і просто запарити окропом, щоб крупа набухла. Обидва способи підготовки для фаршированих баклажанів підходять. Щоб запарити булгур, потрібно взяти невелику кількість води, рівну за обсягом кількості крупи, посолити, додати трохи олії, чорний перець для смаку і довести до кипіння.
Коли вода закипить, вогонь вимкнути, висипати в воду крупу і ретельно перемішати. Заважати доведеться періодично, щоб булгур вийшов розсипчастим, а не злипався. Час для його набухання – до 15 хвилин.
Гриби і овочі ретельно промити, дрібно нарізати. Подрібнену цибулю обсмажити на олії до появи золотистого кольору. Печериці розрізати на тонкі пластини і висипати до цибулі, все ретельно перемішати і смажити ще 5 хвилин.
Помідор звільнити від шкірки (зрізати ножем або обдати окропом, а потім холодною водою, після чого шкурка легко зніметься), нарізати кубиками і додати до цибулі з грибами. Все перемішати, посолити, додати трохи чорного перцю. Часник дрібно порізати і всипати до інших овочів.
Всі інгредієнти смажити ще 5 хвилин. Після цього в сковороду всипати готову крупу і подрібнений базилік або іншу зелень за смаком. Вимкнути вогонь, інгредієнти перемішати і залишити під кришкою, просочуватися.
Баклажани вимити, просушити серветкою, вирізати невелике заглиблення, м’якоть вибрати ложкою. Стінки овоча потрібно відразу промазати маслом (рослинним). У підготовлені баклажани викласти готовий фарш з овочів і булгура. Овочі помістити на підготовлене блюдо для запікання начинкою вгору. Начинку в баклажани потрібно насипати з гіркою. Хвіст овоча замотати у фольгу, щоб він не пригоріла.
Час запікання баклажанів з начинкою – 10 хвилин при температурі + 180 ° C. Щоб начинка не пригоріла, а покрилася приємною скоринкою, перед відправкою в духовку її рекомендується полити невеликою кількістю соняшникової олії.
Протипоказання
Хоча булгур корисний для організму і допомагає ефективно і безпечно скидати зайву вагу, ця крупа підходить до вживання далеко не всім. У складі крупи міститься глютен, тому булгур не можна вживати людям, які мають вроджену непереносимість даної речовини. Інші протипоказання:
- індивідуальна непереносимість злаків з розвитком алергічних реакцій;
- наявність гострих захворювань органів шлунково-кишкового тракту.
Вживання булгура при наявності протипоказань може призвести до розвитку важких ускладнень.
Відгуки
Аліна, 32 роки, Санкт-Петербург: «Булгур – моя найулюбленіша крупа, її я можу щодня вживати просто в відварному вигляді.
Тому я легко собі періодично влаштовую розвантажувальні дні, протягом яких їм тільки один відвареної булгур. Результат за 2 дні такої монодієти – плоский живіт, відмінне самопочуття і мінус 2-3 кг.
Під час дієти на ніч завжди випиваю склянку кефіру або нежирного йогурту. Булгур відмінно чистить кишечник ».
Ксенія, 42 роки, Архангельськ: «Спробувала я якось посидіти на дієті з булгуром. Протягом тижня їла тільки овочі, пісне м’ясо і відварну булгур або робила з нього різні дієтичні страви.
Кишечник добре очистився, схудла за цей час на 3 кг, чим і залишилася задоволена. Радує те, що, якщо вранці на сніданок з’їсти порцію такої каші, є не захочеться ще довго. Для мене це важливо, тому що робота у мене сидяча і люблю постійно перекушувати.
З булгуром я змогла позбутися такої звички ».
Маргарита, 27 років, Барнаул: «На булгуром худла після пологів. Вживала тільки цю крупу, іноді запарювала, іноді відварювала, робила салат, запікала баклажани з нею.
За 2 тижні такого харчування я схудла на 4 кг, це з урахуванням того, що не займалася спортом. Дієта з булгуром сподобалася, адже каша така смачна.
З крупи можна так багато всього приготувати, що вона навіть не набридає ».
Булгур при схудненні: чи можна їсти, користь і шкода, склад і калорійність, правила приготування
На полицях магазинів булгур з’явився відносно недавно і багато хто не знайомі з цим продуктом. Жителі країн Азії його знають давно і широко використовують на рівні з рисом.
З булгура готують перші і другі страви, додають його в салати.
Що таке булгур
Булгуром називають пшеницю, яка була оброблена спеціальним способом. На початку її обдають гарячою парою, висушують на сонцем, після чистять. Такий спосіб обробки дозволяє зберегти більшу кількість корисних речовин.
Булгур відноситься з дієтичного харчування, так як в ньому невелику кількість калорій. За своїми корисними властивостями він навіть перевершує розхвалену усіма гречку.
У ньому міститься найбільша кількість калію, а вітаміни і мікроелементи не випаровується під час термічної обробки.
Так як продукт попередньо був оброблений паром, всі корисні елементи помічалися в ньому.
Склад і калорійність булгура
У своєму складі крупа містить:
- вітаміни А, D, В12, В6, С;
- калій;
- залізо;
- натрій;
- кальцій;
- магній.
У 100 грам сухого продукту міститься 340 ккал. Під час варіння крупа збільшується в розмірах, тому в тій же кількості приготовленої крупи міститься близько 85 калорій. Тому булгур при схудненні можна їсти кілька разів в день і боятися при цьому поправитися.
Чи можна їсти булгур при схудненні
Булгур при схудненні не просто можна їсти, а потрібно. Навіть маленька порція продукту зможе наситити людини на досить тривалий час. Відчуття ситості не буде спонукати людину до перекусу. Це позитивно позначиться на його фігурі.
Щоб досягти хорошого результату в плані схуднення, необхідно прибрати зі свого раціону жири, цукор, кондитерські та хлібобулочні вироби. Також необхідно займатися спортом.
Все це допоможе за тиждень позбутися від 2 кілограм ваги. За місяць за допомогою булгура і спорту можна втратити до 10 кілограм.
Щоб вага не повернувся знову, необхідно і далі дотримуватися правильного харчування і приділяти час фізичним вправам.
Булгур при схудненні буде корисний лише в тому випадку, якщо з раціону буде виключені спиртні напої і солона їжа. Слід віддавати перевагу овочам, фруктам і пісним сортам м’яса. Харчуватися слід дрібно, до 5 разів на день, і лише невеликими порціями. Вечеря повинна бути за 3 години до сну. Також необхідно пам’ятати про воду. Добова норма – 2 літри.
властивості булгура
Булгур містить в своєму складі багато харчових волокон. Потрапляючи в організм вони розбухають і виконують роль щітки. Харчові волокна чистять кишечник, налагоджуючи таким чином травлення. Тому булгур рекомендують людям з хронічними запорами. Також користь клітковини полягає в тому, що вона перешкоджає утворенню ракових захворювань в стравоході і товстій кишці.
Вміщені в крупі елементи позитивно впливають на весь організм:
- Фолієва кислота. Зміцнює імунітет, заспокоює нервову систему, сприятливо впливає на судини і серце.
- Вітамін В1. Трансформує вуглеводи в енергію, не даючи їм відкладатися в жирові запаси.
- Вітамін В2. Зміцнює волосся і нігті, покращує стан шкіри. Підвищує в крові гемоглобін, що запобігає розвитку анемії.
- Пантотенова кислота. Стимулює обмін білка, засвоєння вуглеводів і амінокислот. Бере участь в процесі вироблення гормональних речовин корою наднирників.
- Мінерали. Зміцнюють стінки судин, відновлюючи їх тонус і еластичність. Це запобігає розвитку хвороб судин, нормалізує кровообіг.
Булгур сприятливо впливає на здоров’я жінок. Інформація, що міститься фолієва кислота позитивно позначається на репродуктивній системі. Його рекомендує їсти після пологів. Він наповнює організм жінки вітамінами і мінералами, які разом з молоком потрапляють в організм дитини. Також крупа допоможе скинути зайву вагу, набрану під час вагітності.
користь
Так як булгур нагодований калієм, його слід вживати людям, у яких часто бувають судоми кінцівок. Даний мінерал усуває судомний синдром.
Читайте також: Що таке дробове харчування?
При цукровому діабеті
У даного продукту низький гіпоглікемічних індекс. Після вживання каші цукор в крові не піднімається і викид інсуліну не відбувається. Тому булгур можуть вживати люди з цукровими діабетом першого і другого типу.
при панкреатиті
Булгур робить позитивний вплив на весь організм. Він покращує функціонування кишечника, приводить в норму вироблення травних ферментів.
Єдине, булгур заборонений при гострому панкреатиті. Клітковина подразнює слизову, що призводить до загострення запалення і спазмів підшлункову проток.
Це призведе до утворення нудоти, метеоризму і кишковим колік.
При хронічному панкреатиті булгур вживають поза стадії загострення. Допустимою нормою в день буде 150-200 грам. При панкреатиті дозволяється лише відвареної продукт. Він відновить запаси енергії, наситить корисними речовинами.
при гастриті
При гастриті вирішуються всі види каш. Якщо є висока кислотність, булгур дозволяється вживати 1-2 рази на тиждень. Відмовитися від крупи слід лише в період загострення захворювання. У цей період будь-яка каша може принести шкоду. Вона надає сильна механічна дія на слизову.
При гастриті можна вживати булгур приготований на воді. У період стійкої ремісії дозволяє його готувати на молоці. Приготовану кашу необхідно перемолоти в блендері або перетерти через сито, щоб вона придбала в’язку консистенцію. Вживати її слід тільки в теплому вигляді. Гаряча і холодна їжа може травмувати запалених слизову.
Важливо! Варто включати в раціон булгур чи ні, зможе підказати лише лікуючий лікар.
при холециститі
При холециститі не варто себе обмежувати у вживанні такого корисного пробукта, як булгур. Його дозволяється їсти у вигляді супів або молочних каш. Єдине, в них не слід додавати масло і прянощі.
Можливу шкоду й протипоказання
Булгур містить велику кількість клейковини і глютену. Останній є рослинним білком, який може викликати алергічну реакцію. З цієї причини крупу можна вживати людям з непереносимістю глютену і злаків, із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Булгур, як і пшениця, містить велику кількість клітковини. Вона покращує перистальтику кишечника, сприяє схудненню.
Але якщо є збої в роботі підшлункової залози, печінки або шлунку, її вживання викликає здуття живота, біль і порушення стільця. Ці ж симптоми можуть з’явитися у вагітних жінок на третьому триместрі.
Тому в цей період і в перший місяць лактації варто утримуватися від вживання булгура.
Способи приготування при схудненні
На Сході булгур спочатку обсмажують, а лише після додають трохи води і тушкують на повільному вогні. Якщо бажаєте отримати більш дієтичний продукт, то крупу слід промити, залити водою і варити протягом півгодини. У разі коли буде використовуватися невеликий булгур, час його приготування займає 4 хвилини.
Щоб зберегти в крупі найбільшу кількість корисних речовин, її рекомендують запарювати. В цьому випадку булгур промивають і заливають окропом. Вживати в їжу його можна через 10-12 годин.
Щоб приготувати дієтичний плов необхідно використовувати булгур і курячу грудку замість свинини і рису. Збільшити обсяг страви допоможе цибулю та моркву.
У булгур приємний горіховий смак, тому його можна додавати в різні салати. Їх слід заправляти оливковою або лляною олією. Останнє особливо корисно, тому що містить у своєму складі велику кількість полінасичені жирних кислот. Вони схожі за складом з жирами червоної риби.
Кашу можна вживати як на сніданок, так і в обідній час. Вечеря повинна бути за три години до сну.
Суп з булгуром і сочевицею
Для приготування цієї страви потрібно:
- 100 грам булгура;
- 100 грам сочевиці;
- цибулина;
- морква;
- солодкий перець;
- 400 грам свіжих томатів;
- 60 грам рослинного масла.
У невелику каструлю необхідно набрати 2,5 літра води. Її можна замінити готовим не жирний курячим бульйоном. Коли рідина закипить, в неї всипають крупи. Варити їх слід близько 20 хвилин.
На сковороду виливають масло і всипають нарізані кубиками цибулю і моркву. Коли вони придбають золотистий колір, додають дрібно нарізаний томати. Всі овочі гасять близько 15 хвилин. Їх висипають в суп, солять.
За бажанням можна додати трохи цукру. Спеції використовувати не варто, краще додати кінзу або будь-які інші приємні трави. Вогонь вимикають і залишають суп не кілька днів, що він розкрив свій смак.
биточки
Такий рецепт підійде людям, які віддають перевагу пісному м’ясу і бажають урізноманітнити свій раціон. Щоб приготувати биточки, необхідно взяти:
- 180 г відвареного булгура;
- 35 грам сиру фета;
- 25 грам консервованого горошку;
- курине яйце;
- кабачок;
- солодкий перець;
- зелень;
- рослинна олія;
- мариновані сухарі.
Цього кількість продуктів досить, щоб приготувати 10 биточків. Калорійність однієї котлети приблизно 70 ккал.
Перед початком приготування страви булгур замочують у холодній воді на кілька годин. Після його варять як звичайну кашу.
У великій ємності необхідно змішати відварений булгур, зелений горошок, сир, зелень і яйце. Всі продукти ретельно розминають виделкою. На дрібній тертці натирають кабачок і перець. Отриману суміш вливають до решти інгредієнтів. Все ретельно переливають і солять.
З фаршу формують биточки і обсипають їх сухарями. Смажать НЕ олії до золотистої скоринки.
Порада! Якщо фарш вийшов розсипчастим і погано тримають форму в нього слід додати трохи панірувальних сухарів.
салат
Такий салат виходить ситним і корисним. У нього входить:
- 180 г відвареного булгура;
- огірок;
- 3 стиглих томата;
- лимон;
- листя салату;
- м’ята.
Зелень миють під проточною водою і дрібно нарізають ножем. Овочі розрізають на невеликі кубики. У салатницю всипають кашу, зелень і овочі, додають сік одного лимона, солять за смаком.
У 100 грама продукту міститься не більше 90 ккал, тому салат можна вживати регулярно. Він навіть підходить для монодієт.
паштет
Зазвичай паштет не відносять до дієтичних продуктів, але якщо його приготувати з булгура, він вийде легкий і смачний. Щоб його приготувати, необхідно взяти:
- стакан червоної квасолі;
- 3 склянки води;
- півсклянки крупи булгур;
- пару зубків часнику;
- зелень;
- рослинна олія;
- йогурт або кефір з мінімальною жирністю.
Квасоля замочують у воді кімнатної температури протягом 10 годин. Після її варять на повільному вогні до готовності. Готову квасолю солять.
Булгур заливають окропом і залишають на деякий час в сторону, щоб крупа розбухла. Цибулю і часник дрібно нарізають і обсмажують на олії до прозорості.
Квасоля перемелюють в блендері або ретельно розминають виделкою до однорідності. Додають в неї цибулю, часник, булгур і йогурт. Всі інгредієнти після перемелюють в блендері до однорідності.
Уже в готовий паштет додають дрібно посічену зелень і сік лимона.
фаршировані баклажани
Цим блюдом можна прикрасити навіть святковий стіл. У його склад входить:
- 2 молодих баклажана;
- 50 грам булгура;
- 5 печериць;
- помідор;
- цибулина;
- пара зубчиків часнику;
- пряні трави;
- рослинна олія.
Булгур слід відварити або запарити окропом. В цьому випадку підійдуть обидва способи приготування крупи. Лук нарізають невеликими кубиками і обсмажують на олії до золотистого кольору. Нарізані тонкими слайсами гриби висипають до цибулі. Їх смажать ще 5 хвилин. Томати очищають від шкірки, нарізають кубиком і всипають до грибів. Додають сіль, спеції, часник і тушкують ще кілька хвилин.
У приготовані овочі всипають булгур і базилік, все ретельно перемішують, вимикають вогонь. Сковороду накривають кришкою і залишають на кілька хвилин, щоб всі інгредієнти напітадісь соком.
Баклажани миють і розрізають навпіл. У них, за допомогою столової ложки, роблять невелике заглиблення. Його змащують маслом і закладають готовий фарш. Підготовлені баклажани поміщають в ємність для запікання. Щоб їх хвостики не підгоріли, їх обмотують фольгою.
Запікати овочі слід при температурі + 180 ° С протягом 10 хвилин.
Порада! Щоб начинка не пригорає, її необхідно змастити олією.
особливості зберігання
У магазинної упаковці булгур зберігається протягом року. При її розкриття крупу пересипають в скляну ємність і зберігають не більше 4 місяців.