Головний недолік методів схуднення – заборона на шкідливі продукти, які, як правило, найулюбленіші. Через це виникають часті зриви, переїдання. В цьому плані справжня знахідка – дієта «5 столових ложок».
Вона унікальна тим, що дозволяє їсти все що завгодно, але в малих кількостях і через встановлені інтервали часу. Це дозволяє значно прискорити метаболізм, запустити процес схуднення без психологічних страждань.
Дієта «5 столових ложок»: суть і правила
Основний її принцип виходить з обставин, що шлунок у сучасної людини розтягнутий. Це погіршує процес травлення, негативно позначається на здоров’ї. У нормальному стані розмір органу не повинен перевищувати величини кулака, що стало рідкістю.
З огляду на той факт, що стінки шлунка еластичні від природи, їм реально повернути первісну форму, якщо харчуватися невеликими порціями.
Метод схуднення не забороняє навіть нічні перекуси, якщо вони укладаються в рамки основних правил:
- Кількість разової порції може варіюватися від 150 до 200 грам (якщо блюдо тверде). Що стосується супів діє інше правило.
- Вода і всіма улюблені чай і кава можуть бути присутніми в будь-якій кількості, але за 30 хвилин до або після їди (інакше шлунок розтягнеться).
- Часовий діапазон між їжею – 3-3,5 годин. Цього достатньо, щоб вміст шлунка повністю встигло перетравитися.
- У число заборонених продуктів входять: сік, газований або будь-який солодкий напій, соус промислового виробництва і консервація. Їх склад не обходиться без підсилювачів смаку, вони додають зайві калорії і збільшують кількість з’їденої їжі.
- Хлібні вироби, макарони, випічка можуть бути присутніми в меню, але не частіше двох разів на семиденку.
Вживання смаженої їжі не забороняється, але для підвищення ефективності режиму харчування рекомендується замінити її вареними, паровими або сирими аналогами.
Підготовка до дієти «5 ложок»
Особливість методики полягає в тому, що її можна дотримуватися протягом життя, вона практично не обмежує раціон людини і не викликає почуття голоду. Непідготовленому організму важко відразу знизити порції до потрібних меж. У таких випадках необхідна тижнева підготовка.
За цей інтервал щодня урізається один прийом їжі, по можливості починаючи з вечері. Завдання за 7 днів звести число прийомів їжі до 4 разів і дотримати необхідні пропорції.
Дієта «5 ложок»: як правильно харчуватися
Якщо не стоїть завдання глобальної коригування ваги, допускається слідувати полегшеного режиму, т. Е. Залишити в раціоні улюблені шкідливі продукти, знизивши лише дозу і вживаючи в першій половині дня. Відчутного схуднення в цьому випадку не відбудеться.
Для досягнення підвищеного ефекту доведеться посилити правила:
- Ввести заборону на перекушування після 8 години вечора.
- Суворо дотримуватися дозування навіть при вживанні фруктів.
- Виключити смажене, солоне.
- Пити більше води.
Наявність активних навантажень в ході посиленого варіанту методики краще виключити. Дозволяється піша ходьба, ранкова зарядка або йога.
Вживання перших страв на дієті
Відносно супів діють дещо інші правила вживання. Причина – 5 ст. л. першого страви занадто мало, щоб наситити середньостатистичної людини на 3 години. Дієтологи дають рекомендації по прийому супів: необхідно відміряти стандартне для даного режиму харчування кількість їжі, але складається виключно з гущі.
Вона розбавляється склянкою гарячого бульйону. У подібному вигляді суп не призведе до розтягування шлунка, рідина практично моментально засвоюється і переходить в наступні відсіки травної системи.
Торти, тістечка, шоколад – чи можна?
Солодощі, випічка і ті милі серцю шкідливі продукти дозволені. Але їх присутність знизить результативність методики. Слід пам’ятати, що з’їсти їх потрібно встигнути в ідеалі до 12 годин.
В крайньому випадку – 4 години вечора. У добу дозволено не більше 150 грам продукту. Бажано не практикувати подібні послаблення частіше 2 разів на тиждень.
Дозволені і заборонені продукти
Привабливість розробленої системи для багатьох полягає в тому, що їсти можна практично все без обмеження. Існує перелік продуктів, які не дають відчуття насичення, а навпаки, викликають різкий стрибок апетиту.
Щоб уникнути зриву (доведеться починати заново) від них краще відмовитися:
- фастфуд;
- кетчуп, майонез, інші магазинні соуси;
- ковбаси;
- алкогольні, тютюнові вироби;
- сік, газована вода.
Не варто зловживати занадто жирної і смаженої їжею: у поєднанні з новим раціоном шкоду, що наноситься ними, може спровокувати загострення захворювань органів шлунково-кишкового тракту.
Дієта «5 ложок»: меню на тиждень, рецепти
Для стійкого результату необхідно забезпечити рівномірний і регулярне надходження їжі. Протягом дня обов’язково повинні бути присутніми сніданок, обід, перекус і вечеря.
Зразкове меню на тиждень представлено в таблиці:
День тижня | сніданок | перекус | обід | вечеря |
понеділок | Вівсяна каша з сухофруктами | 150 г абрикосів або нектаринів | Запечені курячі тефтелі з пастою | Пісне м’ясо на пару з салатом із зелені |
вівторок | Сирна запіканка або крупейнік | Салат зі свіжих овочів з сиром | плов | Стейк з горбуші з овочевим рагу |
середа | омлет | склянка ряжанки | борщ | Котлети з яловичої печінки |
Четвер | Млинці зі сметаною | горіховий мікс | голубці | Салат грецький” |
п’ятниця | Рисова каша з яблуками | банановий смузі | Грибний суп-пюре | Жульєн з морепродуктів |
субота | Ледачі вареники з сиру | вінегрет | Печеня в горщиках | Гречка по-купецькому |
неділя | відварені яйця | фруктовий йогурт | Рулет з грудки індички з печерицями | Фаршировані кальмари в сметанному соусі |
Щодо рекомендацій з приготування строгих вимог немає. Щоб зайве йшло швидше, потрібно поменше смажити страви. Замість цього їх краще тушкувати, відварювати, а по можливості їсти сирими. Наприклад, вівсяну кашу допускається не варити, а напередодні просто залити молоком або кефіром і залишити на ніч у холодильнику.
За смаком вона мало відрізняється від звичного варіанту, зате стане в рази корисніше. Кількість солі і гострих спецій також слід скоротити. Перша затримує рідину в організмі, а другі підвищують апетит.
Запечені курячі тефтелі з пастою
Для них буде потрібно:
- 100 г курячого фаршу;
- ½ головки цибулі;
- 1 яєчний білок;
- 50 г пасти;
- 100 мл томатного соку домашнього приготування;
- сіль, спеції і рослинне масло – на смак.
приготування :
- Прогнати фарш з цибулею через м’ясорубку.
- Посолити і присмачити спеціями масу.
- Додати в неї сирий білок і перемішати.
- Сформувати вологими руками тефтелі і викласти їх в промаслений лист.
- Залити їх розведеним водою соком і запікати в духовці до готовності.
- Окремо відварити пасту і подавати її разом з тефтелі, не забуваючи про розмір порції.
Пісне м’ясо на пару з салатом із зелені
Для нього буде потрібно:
- 100 г телятини;
- 1 болгарський перець;
- 50 г червонокачанної капусти;
- 50 г салатного листя і зелені.
приготування :
- Відварити в пароварці 100 г телятини згідно з інструкцією до приладу.
- Поки готується м’ясо зробити салат із суміші зелені (салат «Айсберг», рукола), червонокачанної капусти і болгарського перцю.
Котлети з яловичої печінки
Для них буде потрібно:
- 200 г печінки;
- половина цибулини;
- 1 сире яйце;
- невеликий пучок кропу і петрушки;
- 20 г борошна;
- рослинне масло для смаження.
приготування:
- Прокрутити через м’ясорубку субпродукту з цибулею.
- Дрібно нарізати зелень кропу і петрушки, засипати її в печінковий фарш.
- Додати сире яйце і жменю борошна.
- Смажити на розпеченій сковороді по парі хвилин з кожного боку.
Грибний суп-пюре
Складові:
- 200 г печериць;
- 10 г вершкового масла;
- 1 морква;
- 1 маленька цибулина;
- 1 картопляна бульба;
- 500 мл бульйону;
- 100 мл вершків.
Техніка готування:
- Розтопити в казані маленький шматочок вершкового масла і обсмажити на ньому частину цибулини.
- Додати нарізані печериці, натерту моркву і 1 подрібнену картоплину.
- Залити все бульйоном, посолити, поперчити і зварити до готовності.
- За пару хвилин до відключення плити влити 100 мл вершків.
- Готовий суп пюрировать блендером.
Жульєн з морепродуктів
Складові:
- 100 г морського коктейлю;
- по 10 г борошна і вершкового масла;
- 100 мл вершків;
- 30 г сиру.
приготування:
- Відварити порцію морського коктейлю і укласти його в порційну форму для запікання.
- Обсмажити на сухій сковороді жменю борошна, додати 10 г вершкового масла і 100 мл вершків.
- Уварити заливку 3 хвилини і залити їй коктейль.
- Зверху присипати жульен тертим сиром і відправити в духовку на 10-15 хвилин.
Рулет з грудки індички з печерицями
Для нього буде потрібно:
- 110 г філе індички;
- 90 г грибів;
- 1 маленька головка цибулі;
- пара часточок часнику.
- сіль і спеції за бажанням.
Читайте також: Розвантажувальні дні для вагітних
приготування:
- Філе індички добре відбити кухонним молотком, посолити, приправити спеціями і пропущеним через прес часником.
- Окремо обсмажити 90 г грибів з маленькою подрібненої цибулиною. Якщо фрагмент м’яса вийшов занадто великий, розділити його на 2-3 частини. Приготувати рулет з однієї, а решта залишити про запас для приготування інших страв.
- Розподілити грибну начинку і скачати рулет.
- Щоб він не розвернувся, скріпити його зубочистками і відправити запікатися в духовку при 180 градусах на 45-50 хвилин.
Для них буде потрібно:
- 1 очищений кальмар;
- по 1 моркви і цибулині;
- 50 г грибів;
- 900 г сметани;
- 110 мл грибного бульйону;
- сіль і спеції за смаком.
приготування:
- Відварити тушку кальмара, охолодити і очистити.
- Подрібнити моркву з цибулею і обсмажити на сковороді.
- Додати до овочів нарізані гриби і змішати начинку.
- Нафарширувати кальмари і залити їх сметанним соусом (сметана плюс бульйон, присмачені сіллю і спеціями).
- Залити отриманою сумішшю заготовку згасити 10-15 хвилин.
Головна умова вживання пропонованих страв – щоб розмір порцій не перевищував встановлених значень (200 г).
«Дієта 5 ложок»: на скільки кілограмів можна схуднути
При неухильному дотриманні рекомендованого режиму харчування втрата ваги за тиждень може досягати від 3 до 5 кг. Кінцева цифра залежить від того, скільки спочатку важила жінка (чим більше жиру, тим відчутніше буде результат).
Найскладніший момент – перші 7 днів. У цей період шлунок ще залишається розтягнутим, і людина відчуває почуття голоду. Організм увергається в стан легкого стресу.
За цей період втрати зайвих кг найбільш істотні. Наступні обмеження призводять в середньому до результату мінус 2 кг на тиждень.
Вихід з дієти «5 ложок», збереження ваги
Методику можна вважати голодуванням. Це всього лише залучення до здорового способу життя, тому особливих правил виходу з неї немає. Людина звикає правильно харчуватися і повертати шкідливі звички із зайвою вагою не хоче.
Можливі ситуації, коли бажані пропорції тіла досягнуті, а організм продовжує худнути. Тоді дієтологи рекомендують наступний прийом. Поступово збільшувати кількість порцій, доводячи їх до 300 м Головне, забезпечити плавність переходу. Для надійності варто передбачити заняття посильними фізичними навантаженнями.
Переваги і недоліки дієти «5 столових ложок»
Основний плюс методу схуднення полягає в тому, що його можна дотримуватися протягом тривалого терміну. Він легко переноситься, т. К. Чоловік ні в чому себе не обмежує, поступово привчаючи харчуватися правильно і не переїдати. У всіх випадках досягнуті результати легко стабілізуються.
Серед мінусів можна відзначити лише один – повільна втрата кілограмів, хот фахівці в цьому бачать тільки позитивний момент, т. К. Різке схуднення загрожує серйозними проблемами зі здоров’ям.
Дієта «5 столових ложок»: докладний меню
Дієта «5 столових ложок» – метод схуднення, який відповідає всім принципам правильного і здорового харчування. Він ґрунтується на строгому обмеженні обсягу їжі під час кожного прийому.
Завдяки цьому знижується вага і зменшується розмір шлунка, тому при дотриманні певних правил скинуті кілограми не повернуться в майбутньому.
5 столових ложок їжі – це не вигадана цифра, а рекомендація 8-го Конгресу асоціації дієтологів, яка проходила в Європі.
Основні принципи дієти
Дана дієта не передбачає суворих обмежень в харчуванні. Головне правило – не з’їдати більше 5 столових ложок за один прийом їжі.
До основних принципів дієти відносяться наступні:
- Обсяг порції дорівнює 5 столових, 15 чайних ложок, або 200 р
- Раціон повинен бути повноцінним і збалансованим.
- Овочі та фрукти подрібнюються, щоб можна було більш точно виміряти необхідний обсяг. Якщо різати не хочеться, то дозволяється просто зважити їх.
- Рідина вживається окремо (через 30-60 хвилин) від основного прийому їжі.
- Крім води, з напоїв дозволені кава, чай, морс, свіжовичавлений сік. При цьому цукор додавати не можна.
- Інтервал між прийомами їжі не повинен бути довше 3 годин.
- Рекомендацій щодо відмови солі і спецій немає, але їх споживання краще обмежити, щоб процес схуднення прискорився.
- Дозволені способи приготування їжі – гасіння, варіння, на пару.
- Магазинні соуси заборонені. Для поліпшення смаку страв рекомендується готувати їх самостійно.
- На вечерю або перед сном вживаються кисломолочні продукти, куряче м’ясо, несолодкі фрукти.
За тиждень дотримання дієти можна зменшити вагу на 2-3 кг. При цьому немає ніяких обмежень по часу – допускається сидіти на ній місяць або все життя, оскільки система не суперечить принципам здорового харчування.
Під час перебудови організму буде відчуватися постійний голод, але через 3-5 днів стан нормалізується, оскільки розмір шлунка зменшиться.
Що входить в раціон
Спочатку автори даного методу радили тільки обмежити прийом їжі, при цьому дозволялося вживати будь-які продукти. Але, як показала практика, домогтися гарних результатів можна, змінивши раціон на низькокалорійний. Так з’явився перелік дозволених і заборонених продуктів.
До перших відносяться:
- Овочі та фрукти (включаючи банани і виноград).
- Різна зелень.
- Молочні продукти з невеликим ступенем жирності (1%).
- Каші (під забороною тільки рис і манка).
- Висівки. Вони є джерелом клітковини. Їх рекомендується додавати в кефір або готові страви.
- Нежирне м’ясо – курка без шкірки, телятина.
- Рослинна олія для заправки салатів.
- Вершкове масло для додавання в каші.
Дієта не забороняє вживання хліба, макаронів, солодощів, смаженого, але тільки 1-2 рази в тиждень.
Багатьох цікавить питання, як правильно приймати перші страви за цією системою, оскільки 5 столових ложок супу буде маленькою порцією. В цьому випадку рекомендується відміряти 5 ст. л. гущі і залити її склянкою бульйону.
Дотримуючись дієти, необхідно відмовитися від жирів тваринного і штучного походження:
- жирні кондитерські вироби;
- жирне м’ясо;
- швидке харчування.
Також під забороною газовані напої і соки в пакетах.
Дієтологи дозволяють 1 раз в тиждень замінювати один прийом їжі на їжу, яка подобається. Навіть якщо калорійність цієї страви висока, вона допоможе не зірватися.
Меню на тиждень
Меню на тиждень рекомендується складати заздалегідь, щоб купити необхідні продукти і виключити можливі шкідливості. Найголовніше – не забувати про розмір порції.
Зразкове меню на тиждень описано в таблиці:
день | Сніданок (8:00) | Другий сніданок (11:00) | Обід (14:00) | Полудень (17:00) | Вечеря (20:00) |
День 1 | Каша, стакан несолодкого кави | будь фрукт | Суп овочевий з відварною куркою, салат зі свіжих овочів | йогурт | Макарони, гуляш, чай |
день 2 | Сирники на пару | кефір | Рибний суп | морквяний салат | Овочі, тушковані з курячим філе |
день 3 | Омлет з овочами | Сир з родзинками | Риба, запечена в білому соусі, яйце відварне | Салат з морської капусти, чорний хліб | Пюре картопляне, террин з куркою і овочами |
день 4 | Каша на молоці | Салат із сирих овочів | Фарширований перець | будь-які сухофрукти | плов |
день 5 | Запіканка з сиром | Бутерброд із сиром | Суп на курячому бульйоні | Коктейль з банана і кефіру | Тушкована капуста |
день 6 | Омлет із сиром | яблучне суфле | Овочеве рагу | желе | Гречана крупа відварена, запечені курячі крильця |
день 7 | Каша з варенням | будь фрукт | Суп-пюре з грибами, ламким твердого сиру | Млинці з яблучною начинкою | Макарони з креветками |
Дане меню дозволено коригувати, замінюючи запропоновані страви іншими поживними продуктами.
Переваги і недоліки дієти
Дієта «5 столових ложок» має свої переваги і недоліки. До плюсів можна віднести:
- не вимагається підрахунок калорій;
- можна продовжувати харчуватися звичною їжею, тільки в меншому розмірі;
- у дієти немає обмежень за часом;
- зменшується розмір шлунка;
- поліпшуються обмін речовин і травлення.
До мінусів відносяться:
- перші 3-5 днів буде постійно виникати почуття голоду;
- часто спостерігаються запори;
- можливість додавати в меню практично будь-які продукти призводить до того, що в раціоні нерідко з’являються небажані страви, що гальмує процес схуднення.
результати
Результати залежать від початкової маси тіла і раціону харчування. Якщо дотримуватися дієти хоча б місяць, то процес схуднення буде відбуватися таким чином:
- 1-й тиждень. Це найскладніший період, оскільки йде перебудова організму, але шлунок ще збільшений, тому постійно хочеться їсти. До кінця тижня можна скинути 2-3 кілограми.
- 2-й тиждень. Організм вже перебудувався, з’являється бадьорість. Також йдуть 2-3 кілограми.
- 3-й тиждень. Маленькі порції їжі перетравлюються швидко, при цьому організм отримує всі необхідні поживні речовини. Апетит зменшується. Втрата ваги складає близько 3 кілограмів.
- 4-й тиждень. Якщо вдасться протриматися місяць, то організм повністю звикне до нового режиму. Помітно зменшаться обсяги, а загальна втрата ваги складе 7-10 кілограмів.
Читайте також: Навіщо пити медову воду на тощак?
рецепти
На основі дозволених продуктів можна приготувати багато страв. Опис деяких рецептів представлено нижче.
Вівсянка з бананом
Складові:
- вівсяна крупа – кілька ст. л .;
- молоко – 0,5 л;
- банан – 1 шт.
- горіхи, сухофрукти – за смаком.
приготування:
- Кілька столових ложок вівсяної крупи залити гарячим молоком так, щоб вона повністю була покрита.
- Каша повинна настоятися 15 хвилин.
- Додати порізаний банан.
- За бажанням можна покласти горіхи або сухофрукти.
Овочеве рагу
Складові:
- кабачок – 1 шт .;
- цибуля – 1 шт .;
- морква – 1 шт .;
- помідор – 1 шт .;
- вода – 1 л;
- оливкова олія – для засмажкою;
- томатна паста – пара ст. л .;
- сіль, лавровий лист – за смаком.
приготування:
- Нарізати кубиками кабачок, морква, цибуля, помідор і злегка обсмажити на оливковій олії.
- Перекласти все в каструлю і залити водою так, щоб вона трохи покривала овочі.
- Гасити півгодини, а за 10 хвилин до готовності додати томатну пасту, сіль, лавровий лист.
сирники
Складові:
- сир – 0,5 кг;
- яйце – 1 шт .;
- вівсяне борошно – 100 г;
- цукор, кориця – до смаку;
- соняшникова олія – для засмажкою.
приготування:
- Сир розім’яти виделкою.
- Додати яйце, вівсяну муку, трохи цукру, за бажанням – корицю.
- Тісто має вийти негустим.
- Сформувати невеликі котлетки і варити в пароварці 20-25 хвилин або обсмажити на сковороді.
- Подавати зі сметаною або фруктами.
курячі котлети
Складові:
- куряче філе – 0,5 кг;
- хліб – 1 булка;
- яйце – 1 шт .;
- панірувальні сухарі – для обсмажування;
- сіль, перець – за смаком;
- рослинне масло – для засмажкою.
приготування:
- Зробити фарш з курячого філе.
- Хліб розмочити в молоці.
- У фарш додати яйце, сіль, перець і розмочений хліб.
- Сформувати котлетки і обваляти кожну в панірувальних сухарях.
- Обсмажити на рослинному маслі.
висновок
Дієта «5 столових ложок» є ефективним способом скинути зайві кілограми.
Для максимального результату рекомендується дотримуватися її тривалий час, можна навіть все життя.
Дієта 5 столових ложок для схуднення: меню
Якщо на дієті вам дуже хочеться тортика, ви сіли не на ту дієту. А на програмі харчування “5 столових ложок” тортики можна! Дізнайтеся, як правильно скласти меню з улюблених продуктів, щоб втратити до 5 кг за тиждень!
Дієта «5 столових ложок» – здорова методика схуднення, заснована на дробовому харчуванні зі строго контрольованим кількістю їжі. В результаті переходу на регулярне вживання невеликих порцій через рівні проміжки часу відбувається не тільки зниження ваги, але і зменшення розміру шлунка, що не дозволяє повертатися втраченим кілограмам надалі.
Всі дієтологи одностайні в думці, що скорочення кількості вживаної за один прийом їжі позитивно позначається на нормалізації маси тіла. Встановлено, що 9 з 10 пацієнтів з ожирінням мають занадто великим шлунком, розтягнутим до розмірів аналогічного органу великих парнокопитних тварин.
Настільки збільшений обсяг призводить до необхідності вживання більшої кількості їжі, викликає невгамовним почуття голоду і постійне бажання що-небудь з’їсти.
Тому поступове повернення до нормального розміру шлунка на дієті «5 столових ложок» сприяє зниженню апетиту, зменшення кількості споживаної їжі і, отже, зниження калорійності раціону.
Крім того, дана методика схуднення забезпечує ще цілий набір значущих переваг:
- стрімке зниження ваги;
- нормалізацію травних процесів;
- надходження достатньої кількості необхідних організму речовин – мінералів, вітамінів, ферментів;
- відсутність стресового стану організму, що викликається кардинальною зміною раціону, яка цією дієтою не передбачена;
- видимий ефект схуднення вже в перші дні;
- збереження отриманого результату на тривалий час;
- відсутність протипоказань.
Єдиним недоліком дієти «5 столових ложок» є складність переходу на таку систему харчування і, як наслідок, часті зриви. Найважче переносяться перші дні дієти, тому входити в дану програму потрібно поступово.
Підготовка до дієти
Значне зменшення розміру порції дається дуже важко, особливо для тих, хто звик багато їсти. Щоб зробити такий перехід найменш болючим, слід скорочувати кількість їжі поступово. Як правило, підготовка до дієти «5 столових ложок» займає 2 тижні і виконується за наступною схемою:
- перший тиждень необхідно зменшити розмір порції до 10 столових ложок;
- другий тиждень – перейти на 7-8 ложок;
- на початку третього тижня можна сідати на дієту.
Така система харчування допоможе не тільки звикнути до менших порціях, а й непомітно зменшити розмір шлунка, що виключить сильне відчуття голоду.
Щоб не допустити появи запорів, які є частими супутниками таких дієт, необхідно ввести в щоденний раціон клітковину, наприклад, 2 ст. л. вівсяних висівок. Крім нормалізації виводить функції організму вони допоможуть надовго зберегти відчуття ситості за рахунок розбухання в кишечнику. Також слід дотримуватися інші правила дієти – не дуже складні, але обов’язкові для виконання.
Правила харчування
Принцип схуднення на методиці «5 столових ложок» полягає в тому, що коригування підлягає тільки розмір порцій, а склад їжі може залишатися незмінним. Хоча якщо виключити з раціону шкідливі продукти і перейти на збалансоване меню, то зниження ваги буде відбуватися більш інтенсивно.
В цілому, основу такої дієти складають такі правила:
- обсяг разової порції не повинен перевищувати 5 столових або 15 чайних ложок, а для страв і продуктів, які не можна відміряти ложками – 150 г;
- харчування має бути 5-разовим з прийомами їжі кожні 3 години;
- будь-яку рідину необхідно вживати окремо, не запиваючи їжу, а через деякий час після її вживання;
- з раціону слід виключити всі солодкі напої, які є джерелами «порожніх» калорій.
Потрібно пам’ятати, що перебудова організму на новий режим харчування буде супроводжуватися відчуттям постійного голоду. Якщо набратися терпіння, то через 3-5 днів все нормалізується, оскільки шлунок скоротиться до своїх нормальних розмірів, а інші системи та органи звикнуть працювати правильно.
Дієта «5 столових ложок» не обмежується за тривалістю – її потрібно визначати самостійно в залежності від поставлених цілей, індивідуальних особливостей організму і сили волі.
Непоганих результатів можна домогтися навіть протягом 1 тижня. Але найкраще повністю перейти на такий режим, зробивши його основою свого харчування. Також необхідно дотримуватися здоровий раціон, дотримуватися правильного меню і користуватися деякими рекомендаціями дієтологів.
Реклама
Крім встановлених правил, дієтологи пропонують ряд рекомендацій, які дозволять досягти максимальної результативності схуднення з користю для організму:
- Підходити до складання щоденного меню потрібно раціонально, щоб воно було повноцінним, здоровим і збалансованим. Не слід буквально сприймати дозвіл вживати солодощі невеликими порціями – купувати торт, розділяти його на частини і з’їдати за день. Маленьким шматочком такого десерту можна поснідати, а потім, протягом дня, харчуватися тільки корисними стравами і продуктами.
- Щоб було легше приймати їжу за схемою, потрібно роздрукувати або написати меню і тримати його на видному місці.
- Всі необхідні продукти слід придбати заздалегідь, а шкідливі або невідповідні краще зовсім прибрати з поля зору, щоб попередити появу спокуси з’їсти що-небудь заборонене.
- Для різноманітності раціону краще готувати страви на пару або грилі, варити, запікати, тушкувати, але не смажити, особливо з додаванням жиру.
- На вечерю або прийом їжі перед сном слід вибирати легкозасвоювані продукти – кисломолочні, пісне біле м’ясо, свіжі некрохмалисті овочі, несолодкі фрукти.
- Не можна пити будь-які напої відразу після їжі, щоб не розтягувати шлунок. Їх рекомендується вживати через півгодини – для забезпечення організму необхідною рідиною і притуплення почуття голоду.
Крім складу і розміру порцій, на дієті «5 столових ложок» необхідно приділяти увагу частоті прийомів їжі, вживаючи її не менше 5 разів на день з перервою в 3 години, щоб попередня їжа встигла перетравитися.
Якщо часовий проміжок виявляється коротше, треба зменшити обсяг нової порції, щоб не знижувати результативності схуднення.
Спочатку автори даної методики радили худне тільки зменшити кількість споживаної їжі. Але, як показала практика, найвищої результативності можна домогтися, якщо одночасно змінити і склад їжі шляхом переходу на низькокалорійний раціон. Таким чином, з’явився список дозволених і заборонених продуктів.
Читайте також: Найефективніші білкові дієти
дозволені продукти
Харчуючись по дієті «5 столових ложок», необхідно віддавати перевагу нежирним продуктам з низьким глікемічним індексом. Вони сприяють повільного підвищення рівня глюкози поряд з поступовим вивільненням енергії, що забезпечує більш тривалий почуття ситості.
До числа дозволених продуктів відносяться:
- овочі, зелень, фрукти, включаючи банани і виноград – але тільки в дозволеної дозуванні, що не перевищує 150 м З овочів можна готувати різні страви з мінімальною кількістю рослинного масла;
- молочні продукти, знежирені або невисокої жирності (1%) – в якості окремих страв або для заправки салатів;
- каші – їх можна готувати з будь-яких круп за винятком рисової і манної;
- вівсяні висівки як джерело клітковини, яка сприяє очищенню кишечника – їх можна додавати в кисломолочні напої, готові страви або готувати оладки на сухій антипригарной сковороді;
- нежирне м’ясо – курятина без шкіри, кролятина, телятина в відварному або запеченому на грилі вигляді;
- рослинні масла в невеликій кількості для заправки салатів, а також трохи вершкового масла для каші.
Правилами дієти дозволяється вживати смажені страви, якісні копчені вироби, макарони, хліб, солодощі, але тоді число порцій необхідно скорочувати з 5 до 3 на день.
заборонені продукти
Слідуючи цій дієті, потрібно обов’язково відмовитися від жирів тваринного і штучного походження, а також всіх продуктів, куди вони входять – занадто поживних кондитерських виробів, жирного м’яса, фаст-фуду. Шкідливими для фігури вважаються рідкі калорії в складі солодкої газованої води, пакетованих соків та інших подібних напоїв. При цьому не варто повністю відмовлятися від улюблених страв.
Дієтологи рекомендують раз в тиждень замінювати один прийом корисної їжі на те, що подобається, правда в рекомендованому кількості – 150 г або 5 столових ложок. Навіть якщо калорійність цієї порції буде занадто високою, вона допоможе не зірватися і легше переносити тяготи дієти.
Схуднення стане дещо повільніше, але набагато комфортніше. Крім того, варіантів меню з дозволених продуктів може бути досить багато, проте, домогтися найвищих результатів можна, тільки якщо дотримуватися рекомендованого раціону.
- Реклама
- Незважаючи на різноманітність і велика кількість варіантів меню, кожен з них відрізняється простотою, збалансованістю, а також допускає внесення власних коректив, оскільки головне тут – розмір порцій.
- Дотримуватися будь-якого з рекомендованих варіантів харчування можна необмежено, аж до досягнення поставленої мети.
- варіант №1
- сніданок – каша з будь-якої дозволеної крупи з невеликою кількістю вершкового масла;
- через 30 хвилин – чай без цукру;
- ланч – свіжі овочі або фрукти;
- обід – блюдо з овочів (рагу, картопляне пюре, запіканка);
- полуденок – будь-який кисломолочний продукт з висівками;
- вечеря – овочевий салат з лимонним соком.
варіант №2
- сніданок – мюслі з молоком;
- через 30 хвилин – несолодкий чай або кава;
- ланч – сир з родзинками;
- через 30 хвилин – зелений чай;
- обід – відварна куряча грудка, овочева нарізка;
- полудень – фрукти;
- вечеря – тушковані овочі без масла, кефір.
варіант №3
- сніданок – гречка, запарених або залита кефіром на ніч;
- ланч – галети;
- через 30 хвилин – будь-який чай;
- обід – риба на пару, овочева нарізка;
- полуденок – сухофрукти;
- вечеря – овочі гриль.
варіант №4
- сніданок – каша з сухофруктами;
- через 30 хвилин – зелений чай;
- ланч – банан або будь-цитрус;
- обід – відварна риба або м’ясо;
- полуденок – фруктовий салат із заправкою з йогурту;
- вечеря – овочева запіканка.
Меню зазначених днів можна чергувати, міняти щотижня або вносити в них свої поправки, щоб урізноманітнити раціон. При цьому не можна забувати про розміри порції – перед кожним прийомом їх потрібно відміряти ложками або зважувати.
День 1:
- 8:00 – каша з натертим яблуком, какао;
- 11:00 – банан;
- 14:00 – фруктовий салат з несолодкої йогуртовой заправкою;
- 17:00 – овочеве рагу з нежирною сметаною;
- 20:00 – кефір з сухофруктами.
На ніч – апельсиновий фреш.
День 2:
- 8:00 – каша на знежиреному молоці;
- 11:00 – будь-який кисломолочний продукт;
- 14:00 – макарони, телятина на пару;
- 17:00 – твердий сир, морквяний салат;
- 20:00 – фрукти.
На ніч – грейпфрутовий фреш.
День 3:
- 8:00 – омлет з овочами і зеленню;
- 11:00 – бутерброд з ковбасою, сиром, помідорами;
- 14:00 – рибний суп;
- 17:00 – чорний хліб, морська капуста;
- 20:00 – овочева нарізка або запечені овочі.
На ніч – морквяний фреш.
День 4:
- 8:00 – каша з м’ясом;
- 11:00 – овочевий салат;
- 14:00 – фарширований перець;
- 17:00 – сухофрукти;
- 20:00 – телятина з овочами.
На ніч – гранатовий фреш.
День 5:
- 8:00 – каша, сирні або яблучні оладки;
- 11:00 – салат з варених овочів;
- 14:00 – суп на курячому бульйоні, овочеве рагу;
- 17:00 – для кефіру банановий коктейль;
- 20:00 – відварна куряча грудка, молоко.
На ніч – абрикосовий фреш.
День 6:
- 8:00 – сухофрукти або зефір;
- 11:00 – яблучне суфле;
- 14:00 – овочеве рагу;
- 17:00 – молочно-ягідне желе;
- 20:00 – кефір, сухарики.
На ніч – будь-який ягідний фреш.
День 7:
- 8:00 – каша з варенням;
- 11:00 – будь цитрус;
- 14:00 – макарони з креветками;
- 17:00 – твердий сир, яйце;
- 20:00 – відварені кальмари.
На ніч – фруктовий відвар.
Зазначене меню можна коригувати, замінюючи продукти рівноцінними по їх поживної цінності. Не можна замість дієтичних страв регулярно вживати шкідливу висококалорійну їжу, інакше зниження ваги буде дуже повільним.
Методика схуднення за принципом «5 столових ложок» не має серйозних протипоказань. Але використовувати таке різке обмеження в харчуванні не рекомендується:
- вагітним або годуючим жінкам, оскільки першим необхідно забезпечувати корисними речовинами не тільки свій організм, але і дитини, що розвивається, а другі повинні дотримуватися особливий режим харчування з вживанням продуктів, які не викликають алергії або кольок у новонародженого, а також сприяють лактації, причому в достатній кількості;
- людям з хронічними захворюваннями або проблемами шлунково-кишкового тракту, так як у них можуть трапитися загострення.
Зате таку дієту можна порекомендувати всім іншим, охочим схуднути, особливо тим, хто втомився рахувати калорії або харчуватися по одноманітному меню.
Ця методика характеризується відмінними результатами, практично повною відсутністю заборон, можливістю самостійно регулювати тривалість дотримання дієтичного раціону і навіть використовувати його в якості основного режиму харчування в подальшому.
Практика показує, що дієта «5 столових ложок» дозволяє за тиждень позбутися в середньому від 5 кг зайвої ваги. Насправді кількість померлих кілограмів залежить від початкової маси тіла – чим вона вища, тим значніше будуть втрати. При цьому схуднення відбувається наступним чином:
- перший тиждень – найскладнішими є початкові 7 днів, оскільки йде перебудова організму на правильну роботу, шлунок ще має збільшені розміри, а звичка їсти багато дається взнаки постійним відчуттям голоду. Головне в цей період – не зірватися. Але до кінця цього тижня можна побачити реальні результати, скинувши 3-5 кг;
- другий тиждень – організм вже перебудувався на нову систему харчування, шлунок скоротився, тому їсти багато не хочеться. З’являється приплив сил, легкість в тілі, поліпшується стан шкіри. Схил за цей період зазвичай становить 6-7 кг;
- третій тиждень – повністю налагоджується діяльність шлунково-кишкового тракту, невеликі порції їжі перетравлюються швидко, а організм отримує достатню кількість корисних речовин. Утихомирює апетит, зникає тяга до солодкого. Втрата ваги складає в цілому 8-10 кг;
- четвертий тиждень – якщо вдається протриматися на дієті стільки часу, повертатися до колишнього раціону і великих порцій вже не захочеться, так як організм повністю звик до дробовому харчуванню. Помітно йдуть обсяги, а ваги показують мінус 10-12 кг з початку періоду схуднення.
Можна продовжувати худнути на методиці «5 столових ложок» і далі, якщо потрібно позбутися від ще більшої кількості зайвої ваги або забезпечити правильний вихід з дієти, дещо збільшивши розміри порцій. Необхідно також пам’ятати, що підтримувати красу і стрункість тіла можна досить легко, дотримуючись надалі правильне харчування без переїдання і пізніх вечерь.
Питання дієтолога по цій темі