Незалежно від виду коліту, обов’язковим етапом терапії вважається дієта. Дотримання певного режиму харчування виробляє лікувальний ефект. Завданням дієти є зниження навантаження на травний тракт, прискорення тенденції до одужання пацієнта і заповнення запасу корисних речовин в організмі. У раціон харчування вносяться численні коригування. Недотримання правил дієти може стати причиною затяжного лікування коліту і тривалого збереження симптоматики захворювання.
1. Загальні правила
За основу харчування при коліті беруться принципи Дієти №2, 3 або 4. Програми мають свої особливості, але загальні правила ідентичні. Дієта №2 призначається в період ремісії при хронічному коліті .
Комплекс забезпечує щадний режим для кишечника і виключає вплив дратівливих факторів на травний тракт. Дієта №3 призначена в період запорів. Режим харчування збагачується клітковиною.
Дієта №4 призначається при колітах з переважанням діареї або в період загострення симптоматики хвороби.
Програма виключає продукти, що викликають процес бродіння, гниття і підсилюють перистальтику кишечника.
Загальні правила харчування:
- добова норма білка становить 90 г, жирів – 70 г, вуглеводів – 250 г;
- харчування здійснюється шість разів на добу невеликими порціями;
- виключаються продукти з вмістом грубої клітковини (цільнозерновий і житній хліб, деякі види овочів і фруктів);
- дотримання температурного режиму їжі (можна вживати занадто гарячі або холодні страви);
- добова норма солі не повинна перевищувати 10 г (страви слід солити після їх приготування);
- дотримання питного режиму (мінімум два літри води на добу);
- страви повинні мати консистенцію пюре (або максимально подрібнені інгредієнти);
- заборонено вживати наваристі бульйони на основі м’яса, риби, грибів;
- приготування страв здійснюється методами парової обробки, варіння або гасіння.
2. Показання
Показаннями для дієти є будь-які форми колітів. Принципи харчування для різних стадій і типів патології будуть відрізнятися. Додатковим свідченням для коригування меню вважається профілактика загострень, якщо діагноз коліту підтверджений комплексним обстеженням. Змінювати меню рекомендується при прояві ознак порушення функціонального стану травного тракту.
показання:
3. Дозволені продукти
Основу раціону при коліті повинні складати протерті каші (білий рис, манна, гречана, вівсяна крупа). Перші страви дозволяється готувати на нежирному бульйоні з овочів. М’ясо дозволяється додавати в заздалегідь приготованому вигляді. Хліб можна вживати в підсушеному вигляді. Продукти в раціоні максимально подрібнюються. Фарш рекомендується двічі пропускати через м’ясорубку.
Меню складається на основі продуктів з низьким відсотком жирності (нежирне м’яса, риба, птиця, знежирена молочна та кисломолочна продукція).
дозволені продукти
фрукти | Яблука, груші, айва, кизил |
ягоди | Чорниця, ожина |
сухофрукти | Груші, чорниця |
Каші і крупи | Манна, вівсяна, гречана крупа, вівсяні пластівці, білий рис |
кисломолочна продукція | Кефір (з біфідобактеріями), сир |
м’ясо | Телятина, яловичина, сир |
М’ясо птиці | Курка, індичка |
риба | Нежирні сорти риби |
напої | Зелений і неміцний чорний чай, відвар шипшини, мінеральна вода |
4. Повністю або частково обмежені продукти
При колітах з раціону повністю виключаються свіжі овочі. Такі продукти не можна вживати навіть після термічної обробки. Припустимо мінімальна кількість овочів допустимо використовувати при приготуванні перших страв. Наваристі бульйони, жирні сорти м’яса і риби, м’ясо водоплавних птахів, гриби, бобові, редька, ріпа і редис здатні спровокувати загострення нападу захворювання.
Продукти надають подразнюючу дію на кишечник і створюють додаткове навантаження на травний тракт.
заборонені продукти
Зелень і овочі | Всі види овочів і зелені |
фрукти | Диня, банани |
ягоди | Виноград |
гриби | Всі види грибів |
Каші і крупи | Перлова, пшоняна, ячна крупа |
Макаронні вироби | Всі види макаронних виробів |
Молочна продукція | Молоко, сметана |
м’ясо | Свинина, м’ясо водоплавних птахів, жирні сорти риби |
Ковбасні вироби | Шинка, ковбаса, сосиски, сардельки |
Консерви | Всі види рибних, овочевих і м’ясних консервів |
Кондитерські вироби | Всі види кондитерських виробів |
напої | Квас, каву, міцний чай, виноградний, сливовий і абрикосовий сік |
5. Суть дієти при хронічному коліті
Дієта при хронічному коліті складається індивідуально. Раціон харчування залежить від ступеня запального процесу, ураження травного тракту і певних симптомів. Наприклад, меню при запорах і діареї має включати в себе різні страви і інгредієнти.
Порушення режиму харчування спровокує погіршення загального стану пацієнта.
Дієта при хронічному коліті із замками
При запорах меню складається на основі продуктів з послаблюючийефект. Заборонено вживати будь-які види випічки. Свіжі овочі та солодкі фрукти при інтенсивних запорах рекомендується виключити. У період ремісії хронічного коліту ці продукти дозволено вводити в меню з мінімальних порцій. Категорично заборонено вживати наваристі м’ясні бульйони, використовувати гострі приправи і спеції для приготування страв.
Корисні продукти при запорах:
- гарбуз;
- морква;
- буряк;
- цукіні;
- яблука;
- кефір.
Дієта при хронічному коліті з проносом
При діареї кількість прийомів їжі зменшується. Другий сніданок і полуденок рекомендується виключити. Основні принципи дієти не змінюються. Страви треба готувати методами гасіння, варіння або парової обробки. Забороняються насичені бульйони, гострі приправи і спеції, жирна, смажена і солона їжа.
Основу раціону складають продукти з закріплює дією.
Корисні продукти:
- кисіль;
- вермішель;
- білий рис;
- гречана крупа.
Дієта при загостренні хронічного коліту
Харчування в період загострення хронічного коліту має на увазі велику кількість обмежень і нюансів. При вираженій симптоматиці хвороби (напад) рекомендується лікувальне голодування.
При колітах розвантажувальний період становить приблизно один день. Можна вживати тільки воду, зелений чай або відвар шипшини. Для вгамування апетиту рекомендується вживати кілька сухариків (але краще утриматися).
Харчування відновлюється після купірування больового синдрому з мінімальних порцій.
6. Меню дієти при коліті кишечника
Дієта при коліті має на увазі різноманітне харчування. Меню слід складати таким чином, щоб кожний прийом їжі містив різні інгредієнти. Нові продукти вводяться в раціон з мінімальних порцій. Якщо після вживання конкретного блюда виникає дискомфорт в системі травлення, то від нього треба утриматися деякий час. Обсяг однієї порції не повинен перевищувати 300 м
Харчування протягом дня включає в себе три основних прийому їжі і два додаткових (другий сніданок і полуденок).
Приклад меню на день
сніданок | Відварений рис з парової котлетою, зелений чай |
Другий сніданок | Знежирений сир, кисіль |
обід | Суп-пюре курячий, протерта гречана каша, відварна курка, компот |
Полудень | Кисіль з чорниці або ожини, сухарики |
вечеря | Манна каша на воді, варена тріска або хек, зелений чай |
Перед сном | відвар шипшини |
7. Рецепти
Коліт має на увазі безліч обмежень в раціоні, але основі дозволених продуктів можна приготувати чимало цікавих і смачних страв. Важливо дотримуватися головні принципи дієтичної програми. Інгредієнти подрібнюються, при необхідності – перетворюються в пюре. Готувати можна тільки методами парової обробки, варіння або гасіння. Кількість солі обмежується.
Перші страви
Курячий суп-пюре з рисом:
- Для приготування страви знадобиться відварене куряче філе, сухарики, вода, 5 г вершкового масла, сіль, рис.
- Рис відварити і протерти.
- Подрібнити куряче м’ясо в блендері.
- З’єднати протерту крупу і курку.
- Розбавити заготовку водою.
- Прокип’ятити суп, регулярно його помішуючи.
- За кілька хвилин до готовності додати сіль і вершкове масло.
Бульйон з фрикадельками:
- Для приготування страви знадобиться 300 г м’яса, 400 мл легкого м’ясного бульйону, вода, сіль і 50 г хліба.
- М’ясо двічі пропустити через м’ясорубку.
- Розмочити у воді хліб, додати інгредієнт до фаршу.
- З фаршу сформувати кульки.
- Довести бульйон до кипіння, додати фрикадельки.
- Час приготування становить приблизно двадцять хвилин.
Другі страви
Риба в білому соусі:
- Для приготування страви знадобиться рибне філе, одна третина склянки молока, половина склянки рибного бульйону, чайна ложка вершкового масла, один жовток, сіль, чайна ложка борошна.
- Викласти філе в форму для запікання, залити заготовку рибним бульйоном.
- Час приготування риби становить двадцять хвилин.
- Злити бульйон (використовується для соусу).
- Збити жовток з молоком. Заготівлю ввести в бульйон.
- Додати борошно, вершкове масло, сіль, повторити збивання.
- Викласти рибу на тарілку, заправити білим соусом.
Читайте також: Що таке кандидоз кишечника – симптоми, основи дієти і способи лікування
напої
Чорничний кисіль:
- Для приготування напою знадобиться вода, чорниця, цукор, картопляний крохмаль.
- З чорниці треба віджати сік.
- М’якоть залити водою і проварити десять хвилин.
- Ввести в заготовку половину чорничного соку і кілька ложок картопляного крохмалю.
- Постійно помішуючи кисіль, через кілька хвилин додати решту соку.
- Напій повинен вийти в міру густим.
Відвар шипшини:
- Для приготування напою знадобиться шипшина (плоди) і вода.
- Можна використовувати цілі ягоди (свіжі або сушені) або їх подрібнений варіант.
- Закип’ятити літр води.
- Додати кілька чайних ложок інгредієнта.
- Проварити заготовку протягом тридцяти хвилин (вод можна доливати).
- Перед вживанням напій процідити.
8. Наслідки недотримання дієти
Дієтична програма, рекомендована при коліті, є обов’язковою частиною терапії. Завдяки коректувань меню можна в значній мірі прискорити тенденцію до одужання.
Порушення режиму харчування здатне в найкоротші терміни спровокувати загострення запального процесу. Продукти з подразнюють нейтралізують фармакологічні властивості деяких медикаментів.
Наприклад, якщо приймати знеболюючі засоби, але зловживати жирною або смаженою їжею, то ефекту від терапії не буде.
Наслідки порушення режиму харчування:
Відео – Лікувальна дієта (СТІЛ) №4 (Гострі та хронічні захворювання кишечника з діареєю.
9. Підсумки
- при колітах дієта є обов’язковою умовою лікування;
- для різних типів захворювання маються на увазі різні дієтичні програми;
- при складанні меню враховується наявність або відсутність діареї або запору;
- готувати їжу при коліті можна методами варіння, парової обробки і запікання;
- з раціону виключається жирна, солона, смажена, маринована і гостра їжа;
- страви повинні добре засвоюватися травною системою;
- порушення дієти знизить тенденцію до одужання і скоротить період ремісії хронічного коліту.
Ентероколіт – причини, симптоми, лікування, дієта
Ентероколіт – одночасне запалення тонкого і товстого кишечника, здатне викликати атрофічні зміни в слизових оболонках і порушити функції кишечника.
види ентероколіту
- Гострий ентероколіт торкається глибокі тканини кишечника, але часто вражає його слизову оболонку, в більшості випадків протягом поєднується з гастритом гострого характеру. Гострий ентероколіт можна розділити на два типи за походженням: неінфекційний і інфекційний.Крім інфекційних захворювань до гострого ентероколіту можуть привести алергічні реакції в кишечнику, отруєння отруйними речовинами і медичними препаратами.
- Хронічний ентероколіт часто зустрічається після неякісного або недостатнього лікування гострого запального процесу в кишечнику, який довго турбує людини, його симптоми то згасають, то знову загострюються. Ентероколіт хронічного типу з плином часу може завдати поразки не тільки слизовій оболонці, але глибоким тканинам кишечника.При хронічному ентероколіті можуть відбутися стійкі порушення в функціонуванні кишкового тракту, а також всієї системи травлення в цілому.
- Ентероколіт розділяється на хронічний і гострий не тільки по типу протікання, але і від причин, що викликали захворювання:
- При наявності в кишечнику бактеріальної інфекції розвивається бактеріальний ентероколіт, збудниками є: шигельоз, сальмонельоз, бактерії стафілокока і ряд інших.
- При заселенні кишкового тракту гельмінтами, лямбліями і трихомонадами виникає паразитарний ентероколіт.
- Отруєння хімічними речовинами, отрутами і медичними препаратами можуть призвести до токсичного ентероколіту.
- Нерегулярне або неправильне харчування може викликати реакцію у вигляді аліментарного ентероколіту.
- Механічний ентероколіт виникає при частих запорах, що протікають протягом тривалого часу.
- Вторинний ентероколіт прявляется внаслідок ускладнень при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
причини ентероколіту
- Перенесення кишкових інфекцій гострого перебігу і гельмінтозів;
- Недостатнє харчування або переїдання можуть викликати захворювання, які сприяють розвитку ентероколіту;
- Алергічні реакції на харчові продукти або на антибіотики та інші лікарські препарати.
- Придбані або вроджені захворювання травної системи і печінки (гастрит, панкреатит).
- Неполадки в роботі імунної системи, порушення процесу обміну речовин.
- Нестача вітамінів, дисбактеріози.
В результаті руйнування нормальної мікрофлори кишечника створюються сприятливі умови для розвитку хронічного ентероколіту, що призводить слизову кишечника в більш доступне стан для проникнення мікроорганізмів, це говорить про те, що ентероколіт завжди супроводжується дисбактеріозом.
Найчастіше запалення тканин кишечника відбувається через довгих курсів антибіотика, які сприяють розростанню кишкових бактерій і продукування токсинів.
симптоми ентероколіту
Основним симптомом ентероколіту, що турбують всіх хворих, є розлад шлунку, що супроводжуються частими проносами, болями в області пупка, розпиранням живота після прийому їжі, метеоризмом, нудотою, зниженням або повною відсутністю апетиту. Якщо основне поразка припала на товстий кишечник, то ниючий біль відчувається в його бічних відділах, а запор і пронос відбуваються однаково часто.
- Гострий ентероколіт виявляється раптово і в основному характеризується наступною симптоматикою:
- відчуття болю в районі живота;
- бурчання в животі;
- здуття;
- нудота і блювота;
- проноси;
- наліт на язиці.
- При інфекційному ентероколіті, крім перерахованих вище симптомів спостерігаються:
- висока температура тіла;
- Загальна слабкість;
- головні болі;
- болю в м’язах;
- ознаки інтоксикації.
- Симптоми хронічного ентероколіту не сильно виражені в періоди затихання хвороби, а в стадії загострення проявляються яскравіше:
- болю в області живота;
- постійні чергуються запори з проносами;
- метеоризм, здуття живота;
- диспепсія;
- бродіння їжі в кишечнику;
- зниження маси тіла.
Приклад досліджень за допомогою ендоскопа, який демонструє ентероколіти різної етимології і ступеня тяжкості. А-С: крововилив в слизовій оболонці (А – легка, С – тяжка); DF: Набряк (виділення серозної рідини, D – Легка, F – важка).
Лікування хронічного ентероколіту
Для успішного лікування ентероколіту необхідно усунути причину його виникнення в організмі. Для цього здійснюють наступні заходи:
- необхідно нормалізувати режим і характер харчування;
- скасувати медикаменти, що порушують роботу кишкового тракту;
- вилікувати паразитарну або бактеріальну інфекцію;
- провести терапію всіх захворювань шлунково-кишкового тракту.
Після усунення першопричини ентероколіту, необхідно впоратися з порушеннями моторики, розладом травлення і з дисбактеріозом.
Лікування хронічного ентероколіту неможливо без призначення індивідуальної дієти. При відсутності загострень призначається стіл №2, для захворювання, яке супроводжується частими запорами буде доречний стіл №3, при великій кількості проносів призначається лікувальний стіл №4.
У разі вираженої диспепсії, необхідно обмежити вживання продуктів: гнильний характер протікання – груба клітковина, м’ясо, риба, кисломолочна продукція, бродильний характер диспепсії повинен виключати присутність в раціоні житнього хліба, цільного молока, капусти, а також цукру.
При локалізації основної частини запального процесу в тонкому кишечнику рекомендується вживання в їжу продуктів багатих білками, вітамінами і мікроелементами, великою кількістю кальцію. Необхідно прибрати з раціону все, що може подразнювати слизові оболонки – кисле, солоне, гостре і смажене.
Лікування хронічного ентероколіту медикаментами:
- Щоб придушити патологічну флору необхідно застосовувати антибактеріальні засоби (ентерофурін, фуразолідон);
- Відновити нормальне переварювання допоможуть ферментосодержащіе кошти (креон, панцінтрат);
- Для відновлення також застосовуються про- і пребіотики з лакто, біфідо- і ентербактеріямі, а також середовища для розвитку цих бактерій;
- Препарати, що сприяють нормалізації перистальтики кишечника (лоперамід, тримебутин, мебеверін).
Подрібнена кора дуба, яка використовується в лікуванні ентероколіту.
Місцеве лікування ентероколіту можна проводити з використанням мікроклізм з травами. Усунення проносів сприятиме дубова кора, черемха і звіробій. Проти постійних запорів допомагає масло обліпихи, а метеоризм полегшить ромашка.
- Вінілін успішно застосовується для загоєння виразки і ерозії, також його використання доцільне при необхідності зупинити кровотечу.
- При пригніченні психіки в лікуванні ентероколіту хронічного перебігу може знадобитися консультація психотерапевта.
- Необхідно пройти консультацію фізіотерапевта, щоб підібрати комплексне фізіотерапевтичне лікування ентероколіту, що включає в себе: процедури, спрямовані на очищення кишкового тракту, СМТ, рефлексотерапію, магнітотерапію.
- Високу результативність дає терапія в санаторіях на бальнеологічних курортах під час ремісії, так як завжди призводить до покращення загального стану і закріплення результатів основного курсу лікування.
У періоди загострення хронічного ентероколіту необхідно зменшити фізичну активність. Коли клінічні симптоми стихають важливо регулярно робити лікувальну гімнастику, здійснювати прогулянки і займатися аеробікою.
Читайте також: Основи перевірки тонкого кишечника на захворювання в домашніх умовах
Необхідно вести досить активний спосіб життя, щоб нормалізувати процеси травлення і всі функції організму. Не варто займатися тими видами спорту, в яких існує високий ризик отримати травму живота.
Необхідно робити вправи по зміцненню м’язів живота для поліпшення регуляції тиску в черевній порожнині і надання благотворного ефекту на роботу кишечника.
Лікування гострого ентероколіту
Хворих, які страждають від гострого ентероколіту у важкій формі необхідно госпіталізувати. Якщо підозрюють інфекційний ентероколіт, пацієнта направляють до інфекційного відділення, а при отруєнні – в токсикологічні центри. Лікування гострого ентероколіту проводиться з дотриманням постільного режиму.
При будь-якому типі гострої форми ентероколіту потрібно:
- Беззондовий або із застосуванням зонда промивання шлунка кип’яченою або дистильованою водою. При відсутності протипоказань використовується 1% -й розчин натрію гідрокарбонату;
- Очищення кишечника одноразовим застосуванням сольового проносного засобу (25% розчин сульфату магнію), подальша ентеросорбція: 1-4 рази на добу необхідно приймати по 5 г ентеродез в 100 мл кип’яченої води, по 10-15 г поліфепану в 100 мл води, дітям частіше призначають Лигносорб в дозуванні, що відповідає віку або активоване вугілля в подрібненому вигляді по 1-2 грами, 2-4 рази на день;
- Терапія, спрямована на дезинтоксикацию: при легкому перебіг – рідина у великих кількостях, при тяжкому перебігу – форсований діурез і інфузійна терапія.
При лікуванні гострого ентероколіту в першу добу необхідно голодувати і приймати велику кількість рідини (настої, чай без цукру, відвари з лікарських рослин). Рідкі каші і суп на воді можна приймати на другий день, також можна вживати сухарі. Під час стихання проявів ентерколіта раціон розширюють.
Інфекційний ентероколіт потребує проведення протимікробну, проти паразитарну і противірусної терапії медичними препаратами, яку вибирає лікар залежно від типу збудників.
Похідні 8-оксіхноліна (Хиниофон, Квезіл, Интестопан, Мексаформ, Нитроксолин, Ентеросептол, Хлорхінальдол, Меказа) оптимальні при проведенні знезаражувальних заходів. Дані препарати мають антибактеріальні, протигрибковими і антіпротозойнимі (протипаразитні) властивостями.
Гострий ентероколіт виліковується за сім днів, а перші результати відчуваються вже на другу добу.
Похідні 8-оксіхноліна не завдають шкоди організму при коротких курсах, мають низьку алергенність, не призводять дисбактеріозу і імунодепресії, що говорить про цю групу медикаментів, як про оптимальний вибір в терапії кишкових інфекцій.
Деяку частку успіху дають біопрепарати. У них містяться сапрофітні мікроорганізми, за допомогою антибиоза вони здатні знищувати патогенних збудників. Для цього їх застосовують 2-4 рази на добу по 3-5 доз на голодний шлунок, провівши попереднє ощелачіваніе за допомогою мінеральної води або гідрокарбонату калію.
У рідкісних випадках призначають курс радіозахисні препаратів і антидотів (протиотрут).
Після спаду гострих клінічних проявів необхідно проводити боротьбу з ферментопатією, дисбактеріозом, імунодефіцитом і порушення обмінних процесів.
Харчування під час захворювання
Дієта при хронічному ентероколіті без загострення
Дозволені продукти:
- Молоко в будь-якому вигляді і вершки, сир в приготованому вигляді, кефір, кисле молоко, сир в натертому вигляді, сметана (не більше 50 г в день) і інші молокопродукти продукти.
- Омлет, яйця всмятку.
- Вершкове масло, можна у вигляді топленого, рослинну рафіновану олію (ідеально підійде оливкова).
- Полувязкіе, протерті каші на воді, можна додавати невелику кількість молока, вироби з круп (котлети без скоринки, пудинги), дрібні або рубані макарони.
- Вчорашній пшеничний хліб, печиво, бісквіт (сухий), здобні булочки.
- Супи на слабкому бульйоні з додаванням круп в протертому вигляді або овочів з дрібною нарізкою.
- Нежирне м’ясо в дрібній нарізці в будь-якому вигляді, можна навіть обсмажити, не використовуючи панірування, м’ясо риби можна відварювати шматком.
- Соуси з основою з неміцного відвару.
- Овочеві пюре, пудинги, запіканки, відварені і тушковані котлети. Можна вживати картоплю, гарбуз, буряк, кабачки, моркву і цвітну капусту. При гарній переносимості можна додати зелений горошок, томати і білокачанну капусту.
- Дозволяється готувати фруктово-ягідні пюре, киселі, желе, компоти або запікайте їх. Якщо у вас гарна переносимість вживайте виноград, кавун, апельсини та мандарини.
- Чай, кава, какао з лимоном, вершками і молоком, соки з овочів і ягід з додаванням води, відвари висівок і шипшини.
- Цукерки, мед, варення, цукор.
- На закуску можна твердий і м’який сир в тертому вигляді, заливну рибу, мова, змочену оселедець, варену ковбасу, м’ясо, шинку, паштет з печінки, овочеву і рибну ікру, салати з варених овочів і свіжих томатів, можна поєднувати з рибою, м’ясом і яйцями.
Заборонені продукти:
- вироби із здобного тіста в теплому вигляді;
- жирні сорти м’яса і риби або приготовані з паніруванням;
- будь-які види консервів, копчення, соління, маринади;
- свиняче сало і кулінарний жир;
- морозиво і холодні напої;
- гострі приправи;
- кремові вироби і шоколад;
- фініки, інжир, все ягоди, які мають грубу шкірочку або зерна;
- квас, сік винограду;
- огірки, бруква, часник, цибуля, редька, гриби, редис, бобові, солодкий перець.
Приготування і режим харчування
Всі страви можна вживати у відвареному або печеному вигляді, можна гасити і навіть обсмажувати без використання панірування в борошні і сухарях. Не допускати утворення скоринки. Подрібнення продуктів бажано, але необов’язково.
Необхідно харчуватися 4-5 разів на день.
Дієта при хронічному ентероколіті з переважними запорами
Дозволяються до вживання:
- Сурогатну каву, чай, відвари з пшеничних висівок і шипшини, соки з овочів і фруктів (особливо корисні томати, морква, абрикоси і сливи).
- Житній або пшеничний хліб грубого помелу. Нездобні випічка, сухе печиво.
- Молоко, сметана, сир, сир, кефір і кисле молоко.
- Вершкове і рослинне масла.
- Відварене або запечене м’ясо тварин, птахів нежирних сортів, вироби з м’яса в рубаною вигляді. Риба нежирних сортів відварного або печеного приготування, морепродукти.
- Овочеві супи, можна на бульйоні з м’яса, овочеві і фруктові холодні супи.
- Овочі, зелень, переважно вживання буряка. Квашена не кислий капуста, соєвий сир, зелений горошок.
- Полувязкіе і розсипчасті каші, інші вироби з круп, переважно вживання гречки. Бобові, макарони, борошняні вироби.
- Одне яйце в добу, краще додавати в страви.
- Молочні, сметанні соуси, можна на відварі з овочів, або фруктово-ягідні.
- Фрукти і ягоди, особливо корисні інжир, чорнослив, абрикос, диня, слива.
- Варення, компот, цукор, солодкі фруктові вироби, мед.
- На закуску можна готувати салати зі свіжими і вареними фруктами і овочами, заливні з м’яса і риби, змочену оселедець, шинку.
Заборонені продукти:
- хлібні вироби з борошна вищого гатунку, здобне і листкове тісто;
- смажені і варені круто яйця;
- м’ясо і риба жирних сортів;
- м’ясні і рибні консерви, копченості;
- гриби, часник, ріпа, цибуля, редька, редиска;
- какао, кисіль, чорна кава, міцний чай;
- айва, кизил, чорниця;
- вироби з кремом, шоколад;
- соуси гострі і жирні;
- перець, хрін, гірчиця;
- жири кулінарні та тварини;
- будь-який алкоголь;
- обмежена вживання рису і манної крупи.
Приготування і режим харчування
Всі продукти необхідно подрібнювати, готувати на пару, відварювати і запікати. Продукти рослинного походження можна готувати або вживати сирими. Їжу варто приймати 5-6 разів на день.
Виразковий коліт кишечника – симптоми, лікування (харчування)
Виразковий коліт – сучасне формулювання назви хвороби відповідно до Міжнародної класифікації (МКБ-10). У Росії залишається популярним діагноз «неспецифічний виразковий коліт», як один з варіантів. Термінологія «виразковий коліт кишечника» невірна, оскільки «коліт» вже означає, що патологія запального характеру знаходиться в товстому кишечнику і ніде більше бути не може.
Захворювання досить рідкісне: виявляється в однієї людини на тисячу населення і рідше. Лікування складне, тому що точна причина хвороби не встановлена.
Виразковий коліт вважається обов’язково хронічним захворюванням, що протікає з періодами загострень і ремісій. Але гострі виразки кишечника можливі при важкому перебігу інфекційних хвороб (дизентерія), глистових і амебних заражених. Хвороба Крона та виразка кишечника при раку також можуть симулювати гострий виразковий коліт.
Читайте також: 11 кращих пробіотиків для кишечника – види і докладний опис засобів
Класифікація
Виразковий коліт входить в групу захворювань органів травлення під кодом До 51 (невиразкова і неінфекційні – До 52). Класифікація пропонує розділити виразкові ураження товстого кишечника в залежності від локалізації:
- ентероколіт – тонкий + товстий кишечник;
- ілеоколіт – в клубової кишці;
- ректосігмоідіт – в сигмовидної і прямої;
- проктит – в прямій кишці.
Крім того, пропонується виділяти: інші виразкові коліти (К 52.8), куди російські лікарі відносять неспецифічний виразковий коліт, і неуточнений (симптоми є, але неможливо точно поставити діагноз через важкість стану хворого або відсутність необхідного обладнання).
причини
Головними причинами поразки товстого кишечника вважаються:
- перенесені стресові ситуації;
- прояви харчової алергії на продукти харчування;
- спадкова схильність;
- тривале застосування гормональних препаратів для лікування хронічних захворювань;
- наявність аутоаллергических процесів в організмі;
- доведена роль грибкового зараження.
Що відбувається в стінці кишечника?
Під час загострення відбувається набряк і розширення судин в слизовій оболонці, клітини виробляють надмірну кількість слизу.
Після кількох загострень з’являється виразка слизової вглиб до м’язового шару. Ділянки рубцевої тканини чергуються з розростанням клітин епітелію, формуючи хибні поліпи.
При тривалому процесі вони звужують просвіт кишки, стають механічною перешкодою для проходження калових мас.
Прояви раку товстого кишечника
Клінічні прояви
Симптоми вказують на порушений процес травлення, пересування калових мас по кишечнику.
- Болі в животі носять ниючий або нападоподібний характер, максимальна хворобливість над> ураженою ділянкою товстого кишечника.
- Змінений стілець у вигляді проносу з домішкою слизу, гною і крові.
- Тенезми – помилкові позиви з виділенням слизу.
- Підвищення температури при загостренні до 39 градусів.
- Апетит знижений, можлива втрата ваги.
- Втрата рідини з тривалими проносами призводить до симптомів зниження рівня мікроелементів, вітамінів з клінічними проявами загальної слабкості, підвищеної стомлюваності, зниження працездатності.
- Алергічні прояви найбільш часто виражаються болями і припухлістю суглобів.
У хворих часто спостерігаються симптоми інших захворювань органів травлення (холециститу, гепатиту, панкреатиту).
діагностика
- При наявності характерних скарг пацієнта, об’єктивних симптомів (болючість при пальпації живота, видимі зміни суглобів, підвищення температури тіла) призначаються додаткові обстеження для уточнення діагнозу.
- В загальному аналізі крові – лейкоцитоз із зсувом формули вліво, підвищена ШОЕ, зниження кількості еритроцитів і тромбоцитів, гемоглобіну.
- Біохімічні тести показують порушений баланс білкових фракцій (зростання СРБ, гамма-глобулінів), зниження заліза в сироватці.
- Імунологічні аналізи дозволяють зареєструвати зростання імуноглобулінів.
- В обов’язковому порядку проводяться бактеріальні посіви на групу кишкових інфекцій, аналізи на глистную інвазію.
- Проведення ілеоколоноскопіі дозволяє оглянути відділи товстого кишечника, візуально виявити виразки, поширеність запального процесу, взяти матеріал на біопсію.
- Рентгеноскопія кишечника за допомогою барієвої суспензії показує симптоми ускладнення поліпозного запалення, звуження кишки, атонію.
методи терапії
З огляду на причини захворювання, в лікуванні необхідно передбачити максимально щадний режим для пацієнта при загостренні і поза ним. Рекомендується уникати хвилювань і перевантажень, нічних змін, фізично важкої роботи. Загострення лікуються в гастроентерологічному відділенні стаціонару. Потрібно постільний режим.
дієта
Харчування має сприяти розвантаженню товстого кишечника і подальшого відновного процесу, ліквідації дисбактеріозу.
Число прийомів їжі потрібно збільшити до 5-6 в день, але скоротити порції.
дисбактеріоз кишечника
Застосовується дієта столу №4 з чергуванням «а, б, в» – режимів. Виключаються всі гострі, смажені і консервовані страви, знижується кількість жиру. М’ясні і рибні вироби дозволено вживати в відварному вигляді, спочатку протертими, потім в парових котлетах, фрикадельках. Рекомендовані нежирні бульйони, рідкі каші на воді, кисіль, відвар шипшини.
Заборонені кулінарні вироби, чорний хліб. Можна використовувати підсушений білий батон, сухарики. Овочі та фрукти при загостренні не рекомендуються, поступово додаються від тушкованих до тертих у міру поліпшення стану.
Незбиране молоко викликає здуття живота і підсилює болі. У дієті рекомендовані кисломолочні продукти зниженої жирності (кефір, перетертий сир).
Розширення дієти дозволяє тільки лікуючий лікар. Особливостей харчування для пацієнта з виразковим колітом доведеться дотримуватися все життя.
Лікарські засоби
Лікування захворювання проводиться індивідуально, оскільки хворі мають підвищений алергічний настрій до конкретних препаратів. Для забезпечення протизапальної дії необхідно, щоб ліки доходили і всмоктувалися на рівні товстого кишечника.
Такою дією володіють Сульфасалазин і Месалазін. Призначають їх похідні: Месакол, Салофальк, Мезавант всередину.
Ефективно лікування мікроклізмами Салофальку, а при виразковому проктиті – ректальними свічками або ректальної піною. Свічки вважаються більш ефективними для місцевої терапії.
У важких випадках додаються стероїдні гормони в таблетках і клізмах.
Всередину потрібно застосовувати імуностимулятори.
Вітаміни призначають в ін’єкціях. Особливо в лікуванні необхідні вітаміни групи В, вітамін С, А, Е. Вони покращують тканинну мікроциркуляцію, обмін речовин, сприяють загоєнню виразок і підвищенню імунітету.
Санаторно-курортне лікування з використанням мінеральних вод, природних грязьових аплікацій дозволено після ліквідації гострого періоду хвороби.
Навіть місцеві санаторії, використовують дієтичне харчування, кисневі ванни, трав’яні чаї, відіграють значну роль в терапії.
Пацієнтам з виразковим колітом протипоказані будь-які промивання кишечника, оскільки ця процедура пов’язана з підвищенням тиску всередині кишки.
Не слід передчасно розширювати дієту і самостійно займатися лікуванням. Дози препаратів підбираються індивідуально. Лікарські засоби мають побічні дії і здатні викликати загострення.
Завантаження …
ілеоколіт це
Одна з важких форм хвороби Крона – виразковий ілеоколіт. Він розвивається у пацієнта в прямої та ободової кишках і вдає із себе некротизуючу запалення їх слизових оболонок.
Зміст:
До цього захворювання властиві численні ускладнення, як системні, так і місцеві. Виникнення даної патології до кінця не з’ясовано, але думка більшості фахівців зводиться до аутоімунному характеру хвороби.
Характерні симптоми ілеоколіта схожі з іншими запальними патологіями кишечника. Найбільш часто зустрічаються такі:
- Внутрішньокишкові кровотечі, які виражаються в наявності в калових масах кров’яних включень, найчастіше, змішаних зі слизом, а у важких випадках і з гноєм;
- Переймоподібні, сильні болі, що локалізуються в лівій клубової області;
- Порушення стільця, які проявляються кашкоподібної діареєю.
Серед неспецифічних ознак виразкового ілеоколіта зазвичай виділяють такі, як загальна слабкість пацієнта і блідість шкіри, субфебрилітет, дистрофічних схуднення. Під час первинного огляду, при пальпації живота, виявляються хворобливі відчуття з місцем локалізації в проекції товстої кишки.
Третя частина пацієнтів, яким діагностовано такий різновид хвороби Крона, як ілеоколіт, схильні до наступної симптоматиці, що виявляється в зоні анального отвору:
- Ректальні абсцеси (нагноєння в області заднього проходу), які викликають сильний біль і підвищення температури;
- Анальні фістули, з яких випливає гній і слиз;
- Тріщини і виразки на сфинктере, що викликають больові відчуття і кровотеча при дефекації.
Крім цього при ілеоколіт м’язи, що знаходяться в кінці прямої кишки і тканини анального сфінктера мають яскраво виражену припухлість.
Захворювання завжди протікає по хронічного типу, з частою зміною періодів загострень і ремісій.
Під час наступу рецидиву ілеоколіта пацієнтам призначається постільний режим і 1-2 дні повного голодування, для того, щоб заспокоїти запалену слизову.
Далі рекомендується медикаментозна терапія з застосуванням лікувальних мікроклізм. В обов’язковому порядку призначається вітамінотерапія та дієта з підвищеним вмістом білків.
З лікарських препаратів при посиленні больових відчуттів вводяться внутрішньовенно або внутрішньом’язово спазмолітики і знеболюючі засоби. Під час ремісії хвороби необхідно дотримуватися відповідну дієту, що дозволяє продовжити її на роки.
Цікаві матеріали на цю тему!
- Коліт є кишковим захворюванням і поряд з вживанням медикаментозних препаратів, може лікуватися різними.
- Коліт має класифікацію, не тільки по типу самого захворювання, але і по.
- Коліт – дуже неприємне захворювання, яке супроводжується болючими відчуття в області живота.