Необхідно грамотно підбирати продукти, щоб не тільки зберегти моторно-евакуаційну здатність, але і забезпечити надійний захист стінки жовчного міхура від будь-яких пошкоджень.
Вживання окремих видів їжі може порушити тонку грань між надмірною стимуляцією і придушенням секреції жовчі, що тягне за собою великий комплекс порушень.
Спершу розвивається дискінезія по гіпер- або гіпотонічним типом, жовчнокам’яна хвороба. Потім порушуються процеси перетравлення і засвоєння поживних речовин в кишечнику.
Кінцевий етап – тривала медикаментозна терапія або видалення жовчного міхура.
Отже, раціон харчування повинен бути збалансованим, містити достатню кількість фруктів і овочів, а також вітамінів і мікроелементів (С, В, магній і т.п.). Окремі дані показують, що корисно додавати в дієту більше рослинних білків (тофу, бобові культури, горіхи, сочевиця). Вони є повноцінною альтернативою червоним сортам м’яса.
Нижче розглянуто список продуктів харчування, найбільш корисних для жовчного міхура з докладним описом характеристик і посиланнями на наукові дослідження.
1. Куркума
Вплив куркумина на гладку мускулатуру жовчного міхура докладно вивчено в великому числі досліджень.
Наприклад, вчені з Індонезії прийшли до висновку, що лише 20 мг куркумина зменшує обсяг жовчного міхура в 3 рази, а ефект зберігається протягом 2 і більше годин. Активізація перистальтики органа сприятливо позначається на евакуації жовчі, що дуже корисно для хворих на хронічний холецистит або дискінезією жовчовивідних шляхів по гипомоторному типу.
Крім того, вживання куркуми сприяє профілактиці освіти холестеринових каменів.
Куркуму можна додавати в будь-які страви, вона покращує не тільки смакові, але естетичні якості, надаючи яскравий медовий забарвлення. Альтернативний варіант – вживання чаїв на основі рослини.
2. Горіхи
- Горіхи мають виражений протизапальний ефект, який реалізується на рівні всього організму людини.
- Також горіхи захищають слизові оболонки органів шлунково-кишкового тракту від механічних факторів, бактеріальної флори та інших патогенів (саме мікроорганізми викликають запалення жовчного міхура).
- Окремі наукові роботи відзначають сповільнення апоптозу (запрограмований процес загибелі клітин) і зниження ризику формування злоякісних утворень в різних відділах шлунково-кишкового тракту на тлі регулярного додавання горіхів в раціон.
Іспанські вчені відзначили зменшення концентрації С-реактивного білка і медіаторів запалення (інтерлейкін-6) на 35% і 90% відповідно. Дана обставина важливо для осіб, які страждають аутоімунними патологіями жовчного міхура або мають хронічний холецистит з частими епізодами загострень.
Горіхи можна використовувати в якості сніданку, закусок або як добавку до їжі. Найбільш корисними є:
- мигдаль;
- бразильський горіх;
- фундук;
- кешью;
- волоський горіх;
- кедровий горіх;
- фісташки.
До цієї групи також слід віднести арахіс. Він хоч і відноситься до сімейства Бобові, але володіє подібними з горіхами фізичними та органолептичними показниками.
Нагадаємо, в минулій статті ми розглянули 13 продуктів, що поліпшують травлення.
3. Капуста
Білокачанна капуста здатна зв’язувати токсичні метаболіти в просвіті жовчного міхура (в тому числі зайвий холестерин) і виводити їх в просвіт травної трубки разом з жовчю. При цьому зворотного всмоктування не спостерігається.
Морська капуста містить великі обсяги органічного йоду, який необхідний для адекватної скорочувальної активності. В результаті її вживання не спостерігається періодів підвищення або зменшення моторики, а робота жовчного міхура набуває злагоджений характер.
Шпинат, брюссельська, листова капуста, брокколі , за даними вчених, також містять речовини, які є посилюють секрецію жовчних кислот, які перешкоджає зворотному захопленню холестерину.
Капусту рекомендується їсти особам з гіпотонічними порушеннями біліарної тракту. Найкраще використовувати овоч у відварному вигляді або приготований на пару.
4. Лимон
Доведено, що лимон підвищує дію місцевих факторів імунітету, а також стійкість слизової оболонки жовчного міхура до підвищеного тиску всередині просвіту органу.
Додаткова особливість – цитрус сприяє нормалізації мікрофлори і поліпшення роботи шлунка і кишечника. Все це запобігає вертикальну міграцію патогенної флори.
Крім того, лимон широко використовується в народній медицині як засіб для «очищення» жовчного міхура. Але наукового обгрунтування подібні «методи» не мають.
5. Оливкова олія
Оливкова олія містить велику кількість антиоксидантів, які уповільнюють руйнування клітин в організмі, знижують ризик розвитку пухлин і поліпшують процеси травлення.
Оливкова олія сприяє зменшенню окисного стресу, спровокованого вільними радикалами, який вкрай часто спостерігається при явищах застою жовчі в біліарної тракту.
Іспанське дослідження показало, що оливкова олія зменшує ризик утворення змішаних каменів в жовчному міхурі, одним з компонентів яких є холестерин. Ефект обумовлений підвищенням секреції липида і активації моторики гладкої мускулатури.
6. Розторопша
- Також розторопша може бути застосована для лікування будь-яких патологій з боку біліарної тракту, що протікають по гіпотонічному типу.
- Рослина сприяє відмежування вогнищ запалення в жовчному міхурі, покращує біохімічні властивості жовчі, нормалізує добовий ритм секреції.
- Також відзначено зниження вираженості больового синдрому в правому підребер’ї (жовчної коліки) при додаванні рослини в їжу на регулярній основі. Розторопша рекомендована при перегині жовчного міхура
7. Артишок
Однак встановлено, що артишок підвищує швидкість виведення жовчі в просвіт шлунково-кишкового тракту. Відзначена позитивна динаміка щодо гіпотонічних холециститів. Через кілька годин після вживання продукту знижується біль і зменшується обсяг органу.
Артишок рекомендується готувати на пару, грилі або маринувати. При використанні в формі біологічно активної добавки до їжі слід проконсультуватися з фахівцем.
інші продукти
- солодкий перець;
- цитрусові;
- незбиране молоко і молочнокислая продукція;
- помідори;
- риба і молюски;
- квасоля;
- сочевиця.
Що «не любить» жовчний міхур з їжі
Необхідно виключити речовини, що прискорюють моторику і виведення жовчі в надмірних обсягах, обмежити продукти, багаті тваринними жирами, а також уникати ряду токсичних компонентів.
Слід обмежувати прийом таких шкідливих продуктів:
- Алкогольні напої. Спиртне викликає спазм жовчних проток і руйнування епітеліальних клітин внутрішньої оболонки жовчного міхура.
- Смажені, жирні та гострі речовини (сало, свиняче м’ясо, приправи). Все це підвищує активність роботи жовчного міхура, викликає його надлишкові скорочення, при цьому печінка не завжди встигає виділити достатню кількість травного соку для компенсації моторної активності.
- Медикаменти. Особливо небезпечні нестероїдні протизапальні засоби і антибіотики пеніцилінового ряду, що володіють токсичною дією. Отже, займатися самолікуванням не варто.
- Рафіновані продукти (цукор, білий хліб). Мають прямою цитотоксичною дією, порушують скоординовану роботу різних відділів жовчного міхура.
Загальні правила дієти (Таблиця)
Для профілактики порушень в роботі жовчного міхура рекомендується дотримуватися такі принципи дієти:
- Потрібно вживати їжу дрібно (по 5-6 разів на день) невеликими порціями, підтримуючи якісний склад кожного прийому.
- Рекомендований вміст білків, жирів і вуглеводів в добу повинна становити 80-100 г, до 90 г і близько 350 г відповідно.
- Денний обсяг рідини – не менше 2 літрів, а кількість солі – до 10 м
- Слід віддавати перевагу термічно обробленої і м’якою їжі, намагатися виключати гострі, смажені, солоні продукти, спеції з сильним запахом.
Нижче представлена таблиця основних речовин, які допускається і забороняється вживати для лікування і профілактики захворювань біліарної тракту.
Тип продуктів | Слід віддати перевагу | Слід максимально обмежувати |
борошняні продукти | Пшеничний або житній хліб, бажано в висушеному вигляді (на повітрі, в тостері і т.п.). | Свіжий чорний хліб, здобна продукція. |
М’ясо і м’ясні вироби | Будь-які сорти у відварному вигляді або на пару. | Смажене і жирне м’ясо з безліччю прожилок, сухожиль, шкіри. Консерви, м’ясо качки. |
Крупи, овочі. | Слід вибирати гречану або вівсяну крупу з додаванням моркви. | Часник, щавель, цибуля, гриби. |
супи | Супи-пюре з овочів з додаванням молока. | М’ясний і грибний (насичені) бульйони. |
напої | Неміцний чай, какао. | Кава, будь-які алкогольні і газовані напої. |
Додатково рекомендується додавати в раціон вітамінні комплекси, що містять вітаміни групи А, В, Е, С, фолієву кислоту.
висновок
Таким чином, забезпечити надійну профілактику різних порушень з боку жовчного міхура можливо без використання медикаментозних засобів. Достатньо лише корекції харчування, а здорова їжа зробить всю найскладнішу роботу самостійно.
Читайте також: Як проявляються захворювання ободової кишки – способи діагностики і лікування
Які продукти мають жовчогінну дію
Різні продукти харчування по-різному діють на моторику жовчного міхура. Одні стимулюють його діяльність, вживання інших може викликати холестаз і привести до застою жовчі. В результаті порушується робота всієї травної системи. Це може спровокувати розвиток таких небезпечних захворювань, як авітаміноз, остеопороз, холецистит, печінкова недостатність і ін.
Жовчогінні продукти харчування продуктивно впливають на процеси вироблення та виділення жовчі, тому необхідно їх обов’язкову присутність в щоденному раціоні.
Роль жовчі в травленні
Жовч – це травний сік, який безперервно виробляється в процесі холереза клітинами печінки, гепатоцитами. За системою канальців вона збирається в жовчному міхурі, накопичується, концентрується, змінюючи свій склад, і зберігається там між прийомами їжі.
Під час активної травної фази відбувається холекінез – викид зрілої міхурово жовчі з міхура в дванадцятипалу кишку (ДПК). Частина молодий печінкової жовчі надходить в травний тракт відразу з печінки.
Коли зі шлунка частково перероблена їжа потрапляє в ДПК, сюди ж надходить жовч і сік підшлункової залози. Жовч інактивує пепсин – основний фермент шлункового соку, що розщеплює білки до простих пептидів і вільних амінокислот.
Пепсин небезпечний для ферментів підшлункової залози. Тому його нейтралізація сприяє зміні шлункового перетравлення на кишкове. Жовчні кислоти емульгують жири, збільшуючи їх площу зіткнення з травними ферментами. Далі панкреатическая ліпаза починає активно розщеплювати жири.
Крім травної функції, жовч виконує роль абсорбенту, утворюючи водорозчинні комплекси вітамінів А, D, Е, К і мінералів (заліза і кальцію). Третя важлива функція жовчі – видільна.
Жовч сприяє виведенню лецитину, білірубіну, холестерину, бактеріальних токсинів, лікарських препаратів, важких металів і утворилися в процесі травлення солей жовчних кислот. Жовч також грає роль регулятора травлення: стимулює утворення і виділення нових порцій жовчі, посилює моторну і секреторну діяльність тонкої кишки.
Механізм дії жовчогінних продуктів
Найчастіше причиною застою жовчі є неправильне харчування.
Тому для профілактики і лікування даного захворювання рекомендується дотримання спеціальної дієти, яка включає в себе жовчогінні продукти.
Механізм їх дії заснований на стимуляції скорочення жовчного міхура. Посилення його моторики покращує процес відтоку жовчі і нормалізує процес її виведення в ДПК, а потім в кишечник.
Вранці, після сну, жовчний міхур найбільш розслаблений, відтік секрету з нього уповільнений і наявний значний застій жовчі. Змусити його активніше скорочуватися, щоб поліпшити відтік, допомагає правильний жовчогінний сніданок.
Ліки від печінки і підшлункової залози: назви
жовчогінні продукти
Знаючи, які продукти впливають на роботу жовчовидільної системи, можна дотримуватися дієти і не допускати застою жовчі без використання медикаментів. Продукти, що стимулюють відтік жовчі, умовно ділять на кілька груп.
рослинні масла
Жири рослинного походження (олія насіння соняшнику, льону, оливкова, кукурудзяна олія та ін.) Мають бути в щоденному раціоні людини. Вони сприятливо впливають на роботу всього травного тракту і стимулюють відтік жовчі в ДПК.
Найбільш корисні рослинні масла, отримані методом прямого віджиму, які не пройшли теплову обробку. Тому їх рекомендують використовувати в їжу в складі соусів, в якості заправки до салатів. Прийом декількох ложок рослинного масла вранці за 30 хвилин до їжі стимулює активний викид жовчі.
Свіжі овочі та фрукти
Фрукти і овочі – це головні складові щоденного раціону. Вони є цінними джерелами клітковини, вітамінів і мінералів. У список овочів, які запускають процес желчеобразования, входять:
- томати;
- всі види капусти;
- морква і буряк;
- спаржа і артишоки;
- зелень петрушки, кінзи, кропу;
- ревінь і шпинат;
- оливки і маслини.
До фруктам, позитивно впливає на желчевиведеніе, відносяться:
- курага;
- інжир;
- слива;
- яблуко;
- полуниця;
- банани;
- цитрусові.
З ягід найбільш корисні горобина і брусниця, як в сирому вигляді, так і в складі морсу, киселю, компоту. Бажано, щоб основна частина фруктів, ягід і овочів потрапляла в організм в свіжому вигляді. Сніданок з свіжовичавленого соку і фруктів допомагає печінки продуктивно працювати протягом всього дня.
Спеції та приправи
Позитивно впливають на вироблення і відтік жовчі прянощі. Тому їх застосовують не тільки для посилення смаку страв і додання їм особливого аромату, але і для нормалізації процесів травлення.
Вираженим жовчогінним ефектом володіє кориця, цикорій, куркума, імбир. Цю групу жовчогінних продуктів слід застосовувати з обережністю. Вони можуть нашкодити тим, хто страждає захворюваннями печінки і жовчного міхура.
жовчогінні напої
Для нормального функціонування всіх органів і систем необхідно дотримуватися водний баланс і пити достатньо рідини. Її брак викликає концентрацію і застій жовчі. Рідина може надходити в організм у вигляді простої або мінеральної води, чаю, відварів, компотів і т.д.
Вираженою жовчогінною дією володіють:
- напій каркаде,
- вода з додаванням соку лимона або яблучного оцту;
- овочеві соки;
- фруктові соки, компоти, кисіль;
- овочевий бульйон з капусти, моркви, буряка;
- вода з медом;
- відвари з квіток календули, плодів шипшини, кореня женьшеню, ягід барбарису, кукурудзяних рилець, квіток безсмертника, листя кульбаби, полину, звіробою.
Дієта при проблемах з печінкою: що є, якщо болить печінка
Перед регулярним застосуванням рослинних відварів, важливо пройти обстеження на наявність каменів в жовчному міхурі. Присутність конкрементів може спровокувати печінкову кольку.
Інші корисні продукти
Властивістю стимулювати відтік жовчі мають каші з цільнозернових круп, висівки, відварене м’ясо, зварені круто яйця, підсохлий пшеничний хліб (не нова), кисломолочні продукти. Кращий сніданок для відтоку жовчі – це гречана, вівсяна або рисова каша з нешліфований зерна.
Жовчогінну дію має вершкове масло, але його слід вживати в помірній кількості. Корисні сир, сир, йогурт, кисле молоко, сметана, запіканки.
Благотворно впливає на роботу печінки і жовчного міхура відварне нежирне м’ясо і риба. Але жовчогінний дієта повинна бути збалансованою. Не можна безконтрольно включати в їжу продукти, що стимулюють жовчовиділення. Краще скласти з дієтологом індивідуальний раціон або використовувати вже готове меню з урахуванням своїх потреб.
Правила харчування та рекомендації
Процеси утворення і виділення жовчі можна регулювати, дотримуючись простих принципи здорового харчування:
- регулярно в помірній кількості приймати їжу;
- зменшити кількість цукру і солі в раціоні;
- збагатити меню жовчогінні продуктами, особливо важливо для людей, схильних до застійних явищ, щоб сніданок був жовчогінну;
- не переїдати;
- зменшити кількість споживаних жирів;
- пити достатньо рідини;
- виключити з раціону холодну і гарячу їжу.
Важливо також вести рухливий спосіб життя, відмовитися від алкоголю і куріння, не зловживати чорною кавою.
Жовчогінні продукти при ожирінні
Люди, які страждають ожирінням, нерідко стикаються з застоєм жовчі. По-перше, у них порушені процеси вироблення та відтоку жовчі. По-друге, їх жовчний міхур зазвичай затиснутий, що значно ускладнює його моторику. Тому дієта при ожирінні обов’язково повинна включати жовчогінні продукти.
Продукти, що перешкоджають відтоку жовчі
Знизити освіту і відтік жовчі можуть такі продукти:
- тваринні жири у великих кількостях;
- свіжоспечений хліб і здоба, борошняні вироби;
- концентрований рибний бульйон;
- гриби;
- смажені продукти;
- копчені, солоні, гострі страви;
- кава;
- газовані напої;
- цибуля і часник;
- бобові.
Але не варто виключати їх з раціону. Кожен продукт, як маленький цеглинка бере участь в будівництві нашого організму. При правильному балансі продуктів він буде міцним і здоровим. Не всі продукти, що знижують вироблення і виділення жовчі шкідливі. Багато з них в невеликій кількості необхідні для організму. Головне, щоб раціон був правильно збалансований.
Жовчогінні продукти харчування. Список продуктів при застої жовчі
Жовч покликана виводити зайвий холестерин з організму. Вона також перешкоджає розвитку гнильних процесів, перешкоджає бродінню. При тривалій нестачі жовчі, в організмі починається дефіцит жиророзчинних кислот.
Ця проблема провокує інші, а саме проблеми пов’язані з крихкістю кісток, можуть турбувати тривалі кровотечі і навіть з-за нестачі вітаміну А може початися куряча сліпота.
Читайте також: Список кращих проносних трав при запорах у дорослих – опис препаратів на їх основі
Крім медикаментозного лікування, від застою жовчі можна позбутися за допомогою дотримання дієти.
Роль жовчі в травленні
Жовч бере безпосередню участь в процесі перетравлення їжі. Виробляється на постійній основі печінкою. Потім вона потрапляє в жовчний міхур, де накопичується і зберігається до моменту прийому їжі.
Як тільки починається травний процес, відразу ж починається викид жовчі в дванадцятипалу кишку. Жовч допомагає нейтралізувати залишки соляної кислоти.
Також вона розщеплює жири і допомагає засвоюватися жиророзчинних речовин.
Коли потрібно вживати заходів
Застій жовчі може бути хронічний або протікати в гострій формі. Також виділяють жовтяничний і безжовтяничний, тобто в залежності від місця локалізації застою.
Запідозрити, що виник застій жовчі можна за такими ознаками:
- часта відрижка;
- постійна втома;
- збільшена в обсязі печінку;
- больові відчуття в правому підребер’ї;
- неприємне відчуття гіркоти у роті;
- свербіж і висипання на шкірному покриві;
- запор, або навпаки, діарея;
- сонливість або безсоння;
- зниження маси тіла;
- незрозумілий наліт на мові;
- неприємний запах з рота.
- Як правило, після вживання жирних страв, стан погіршується, турбує сильне відчуття нудоти.
- Для жовтушною форми характерна зміна кольору шкіри, потемніння кольору сечі, просвітлення калу і кропив’янка.
- Більшість людей абсолютно всі симптоми списують на погану якість продуктів харчування, проблеми з зубами, авітамінозом або пов’язують з іншими хронічними захворюваннями.
Проблема з застоєм жовчі може вилитися в ще більш небезпечні патології. Її брак не дає можливості розщепити організму жир. Крім цього перестають вироблятися деякі травні ферменти, в результаті жир в кров надходить в чистому вигляді. У підсумку в організмі накопичується холестерин, поступово накопичується на стінках судин, стабільно підвищується тиск, судини закупорюються.
Підвищується ризик розвитку цукрового діабету, так як глюкоза не переходить в стан глікогену. Недолік жовчі може спровокувати появу остеопорозу, так як знижується кількість кальцію в організмі. Ну і найпоширеніший варіант розвитку подій – поява конкрементів жовчного міхура.
Що допомагає при застої жовчі
Насправді, застій не така страшна і складний стан, тим більше, якщо проблема з’явилася недавно. Всі виправити можна за допомогою корекції харчування.
Перш за все, необхідно вживати їжу регулярно, але тільки маленькими порціями, ні в якому разі не переїдати. Рекомендується максимально скоротити кількість солі, цукру в раціоні. Доведеться скоротити споживання жирів і пити достатню кількість вільної рідини. Їжу можна вживати тільки в теплому вигляді, але не гарячому. Доведеться в обов’язковому порядку відмовитися від морозива.
Обов’язково в раціон вводяться продукти, які сприяють розрідженню жовчі. Скорочується, в ідеалі, взагалі виключається з раціону каву, повністю виключаються спиртні напої і куріння. Не варто забувати, що необхідно вести активний спосіб життя, більше рухатися і займатися спортом.
жовчогінні продукти
Деякі продукти харчування стимулюють процес скорочення міхура і відповідно розріджують жовч. Правильно підібране меню дозволяє нормалізувати її відтік і стабілізувати процес її потрапляння в дванадцятипалу кишку.
Одне з основних правил – сніданок повинен складатися обов’язково з жовчогінних продуктів, так як саме вранці міхур і шлунок розслаблені, всі процеси уповільнені.
рослинні масла
Саме жири рослинного походження, благотворно впливають на процес травлення і в цілому на організм. Природно йдеться про натуральних маслах і в невеликій кількості.
Підійдуть масла холодного віджиму, тобто будь-які, які не піддавалися термічній обробці. Найкраще пару ложок олії вживати щодня, за 30 хвилин до сніданку, натщесерце. Це може бути кукурудзяна, оливкова і звичайно соняшникову олію або масло з насіння льону.
Свіжі фрукти та овочі
При наявності застою, в раціоні хворого обов’язково повинні бути присутніми фрукти та овочі. Найкраще, щоб вони надходили в організм у свіжому вигляді. До найкориснішим відносять:
- буряк;
- полуниця;
- помідори;
- банани;
- шпинат;
- морква;
- інжир;
- капуста, будь-яких сортів;
- спаржа;
- ревінь;
- яблука;
- маслини;
- всі види зелені, особливо кріп, кінза;
- артишок;
- цитрусові.
З ягід можна виділити брусницю і горобину. З них рекомендується робити всілякі напої і соки, які найкраще вживати вранці.
Спеції та приправи
Ми звикли, що прянощі використовуються для додання певних смакових якостей їжі. Насправді деякі допомагають роботі шлунку і печінки. До рекомендованим приправ при даному виді проблеми відносять: імбир, куркуму, корицю і цикорій. Вони однозначно не погіршать стан і не зашкодять шлунку.
Інші продукти
Крім вищеописаних продуктів харчування, є ще цілий перелік, який допоможе позбутися від застою жовчі:
- кисломолочні продукти, особливо, сметана, сир і кисле молоко;
- вершкове масло, але в обмеженій кількості;
- яйця круто;
- цільнозернові крупи;
- відварне м’ясо і риба;
- сир;
- гречана, рисова каша;
- вівсянка;
- підсушений хліб з пшениці.
Виходить, що для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту можна їсти практично всі продукти харчування і вибудувати збалансовану схему харчування.
жовчогінні напої
Крім продуктів харчування, стимулювати виведення жовчі можна за допомогою напоїв. При цьому ніколи не потрібно забувати про те, що в організм регулярно повинна надходити вільна рідина, тобто не напої, а чиста, без газу вода. Брак рідини в організмі веде не тільки до зневоднення, а й до застою жовчі.
До корисних напоїв при застої жовчі відносять:
- овочеві і фруктові соки, особливо яблучний і лимонний, обов’язково розведені з водою;
- каркаде;
- звичайна вода з додаванням невеликої кількості меду;
- відвар з овочів: буряків, моркви та капусти.
Рекомендується також пити відвари з лікувальних трав, але попередньо все ж краще проконсультуватися з лікарем, так як трави можуть спровокувати рух конкрементів, якщо в жовчному вже вони є. Підійдуть квіти безсмертника, звіробій, плоди шипшини, ягоди барбарису, полин.
Відвар із звіробою слід пити по половині склянки приблизно за 20 хвилин до прийому їжі. Однак ця трава може стати причиною запорів, тому якщо є схильність до цієї проблеми, то краще відмовитися від напоїв із звіробою.
Напої з кукурудзяними рильцями вживають по столовій ложці до їди, за 15 хвилин. Пити слід 3 рази протягом дня.
Лікар може рекомендувати певну мінеральну воду. Надалі, пропивати настоянки з трав і мінеральну воду як профілактичний засіб необхідно по 2-3 рази на рік. Повний курс лікування водою і настоянками повинен становити не менше 1 місяця.
Дієта при застої жовчі в жовчному міхурі
Дієта столу № 5 за Певзнером, є харчуванням, заснованим на ліпотропно-жировому принципі і дозволяє підсилити відтік жовчі. Простіше кажучи, в раціоні зводяться до мінімуму прості вуглеводи і підвищується кількість жирів. В іншому слід дотримуватися принципів харчування, які передбачені для раціону при холециститі. Тобто скорочуються продукти, які посилюють активність шлунково-кишкового тракту.
Перш за все, щоб жовч не приймала густу консистенцію, слід пити воду в достатній кількості. Рекомендується ввести в раціон добавки з розторопші. Меню складається таким чином, щоб страви не навантажували шлунок.
У невеликій кількості можна ввести легкозасвоювані жири: кокосове, оливкова або лляне масло. Допускається введення бичачої жовчі в якості добавки. Обмежуються солодкі продукти.
Ніякого фастфуду, гострих спецій і спиртних напоїв.
Добова калорійність харчування не повинна перевищувати 2500 одиниць. Сіль обмежується до 10 г на добу, а цукор до 50 м
Зразкове меню можна скласти в такий спосіб:
сніданок | Сир, сік зі свіжих ягід з водою в пропорції 1: 1 | Вівсяна каша, вода з медом | Відварені круто яйця, неміцний чай з медом |
Другий сніданок | дозволені фрукти | протертий компот | сухофрукти |
обід | Суп з овочами, гречана каша, відварна телятина | Юшка, відварна скумбрія, салат зі свіжих овочів | Суп-пюре з брокколі, тушкована морква, відварна курятина |
Полудень | Напій з плодів шипшини | кисле молоко | кефір |
вечеря | Варену картоплю і м’ясо, на вибір | Тушкована стручкова квасоля, відвареної минтай | Пудинг з сиру, можна трохи фруктів |
Читайте також: pH-метрія шлунка – скільки коштує і як проводиться?
При сильному відчутті голоду, перед сном можна випити кефір або кисіль, бажано з висівок. Протягом дня можна вживати підсушений хліб, напої з лікувальними травами. Віддавайте перевагу натуральним продуктам, повністю відмовтеся від ковбас. Тривалість дієти повинна бути не менше 6 місяців. Після цього слід пройти обстеження, і лікар підкаже, як далі діяти.
Збалансований раціон харчування дозволить не тільки усунути застій жовчі, але і відкоригувати в цілому стан здоров’я, позбавитися від зайвих кілограмів.
Найсильніші жовчогінні продукти харчування для повсякденного меню
Жовч в організмі виконує ряд корисних функцій. Вона сприяє переварюванню в кишечнику їжі, допомагає їй нормально засвоюватися разом з корисними речовинами і жирами, а також запобігає розмноженню бактерій.
Порушення жовчного відтоку і функцій жовчного міхура призводять до проблем з травленням. Подібні патології вимагають лікування і дотримання дієти, що включає жовчогінні продукти харчування.
Регулярне їх вживання служить відмінною профілактикою для жовчних дисфункцій і є частиною їх лікування.
Список жовчогінних продуктів
Жовчогінні продукти харчування становлять великий список. Подібна дія проявляє більше половини компонентів звичного щоденного меню. Щоб отримати максимальний ефект від цих продуктів, потрібно вживати їх в правильно приготованому вигляді і в достатній кількості, не переїду.
фрукти
Основні продукти, що володіють жовчогінною дією, – це фрукти з овочами. Крім цієї функції, вони підкріплюють організм вітамінами, стимулюють роботу імунітету, сприяють очищенню кишечника і покращують травлення за рахунок великої кількості клітковини.
Серед фруктів особливе місце займає авокадо. Воно містить велику кількість жирів мононенасиченого типу, що розщеплюють в крові надлишки холестерину.
Потужним жовчогінним ефектом володіють цитрусові і фрукти, що містять багато вітаміну С. Серед них лимони, грейпфрути, апельсини, курага, чорнослив, інжир. Сюди відносяться і кислі ягоди: смородина, малина. Також вони покращують моторику кишечника. Щоб домогтися ефекту розрідження загусла жовчі, їх слід з’їдати по 5-7 порцій на добу, чергуючи. Багато фрукти можна пити у вигляді соків.
Зелень і овочі
Славляться жовчогінним ефектом багато овочів. Більшість з них росте на наших грядках і присутній в раціоні щодня, але в недостатньому для жовчогінного ефекту кількості:
- морква;
- буряк;
- капуста;
- помідори.
При проблемах з жовчним міхуром слід вживати хрестоцвіті овочі: цвітну, брюссельську, пекінську капусту, редиску, ріпу, кольрабі. У великій кількості в їжу слід додавати зелень – шпинат, селера, кріп.
Дієтичний раціон пацієнта з патологіями жовчного міхура повинен складатися на 50% з овочів.
З багатьох овочів можна робити соки. Наприклад, буряковий сік відноситься до найпотужніших жовчогінну продуктам. Овочі з зеленню можна подрібнювати в блендері і пити у вигляді смузі, поєднуючи з фруктами.
рослинні масла
Харчування при холестазі та інших проблемах з міхуром на увазі регулярне додавання в їжу рослинних масел. Також вони містять різні поживні речовини, компенсують дефіцит вітамінів Д, Е, А, С. Масла насичують організм омега-кислотами, антиоксидантами, необхідними мікроелементами.
Для нормального відтоку жовчі треба додавати в їжу оливкова, лляна, кукурудзяна, арахісова, соняшникова олії. З огляду на користь авокадо для профілактики жовчного застою, масло цього фрукта також допомагає уникнути подібних проблем.
Щоденна кількість рослинних масел в раціоні не повинно бути менше 90 м Їх необхідно додавати в салати, готові страви, в саморобні соуси. За погодженням з лікарем можна пити невелику кількість олії натще.
Слід віддавати перевагу маслам першого віджиму.
Напої – соки, відвари, настої
При проблемах з жовчним міхуром рекомендується пити побільше рідини. Корисною альтернативою простій воді стануть різні напої на натуральній основі, що покращують відтік жовчі.
Жовчогінним ефектом славляться буряковий, виноградний, капустяний соки, а також сік з редьки, топінамбура, хрону.
Ефективне комплексну дію роблять відвари і настої на натуральній основі. Особливо добре розганяють жовч відвари шипшини, кукурудзяних рилець, настої безсмертника, барбарисовий кореневища, меліси та інші. П’ють їх до їжі за 20-30 хвилин по 3-4 рази на день два тижні.
Для стимуляції вироблення і відтоку жовчі перед їжею можна випивати воду з лимонним соком або яблучним оцтом.
Однак з такими напоями, в тому числі і жовчогінні трав’яними відварами, потрібно бути обережними: при наявності конкрементів (каменів) у жовчному вони можуть спровокувати приступ.
Також з обережністю до подібних напоїв слід ставитися тим, у кого діагностовано гастрит, виразка та інші проблеми травної системи.
Висівки
Найефективніші продукти, що розріджують жовч, – це висівки. Вони містять багато харчових волокон, оскільки в них входить несортованими борошно і зернові оболонки.
Висівки стимулюють роботу шлунково-кишкової системи, виводять з кишечника шлаки, містять вітаміни і мікроелементи, необхідні організму. Їх приймають як харчову добавку разом з першими стравами, кисломолочними і молочними напоями, салатами.
Добова норма висівок не перевищує 50 м Починати їх вживання рекомендується з 1 ч.л. в день.
мед
Продукти, що стимулюють вироблення жовчі, надають багато інших корисних дій на організм. Не є винятком і мед.
Він проявляє жовчогінну, сечогінну, протизапальну, загальнозміцнюючу, антиоксидантну, антибактеріальну дію. У ньому міститься багато корисних речовин, що підсилюють моторику кишечника.
Мед можна додавати в теплі напої, страви, використовувати замість цукру. Цей продукт несе користь при підігріві не більше, ніж до 40 градусів.
Категорично заборонено вживати мед, якщо в жовчному є каміння.
Прянощі і спеції
Помилковою є думка, що при застої жовчі і інших проблемах з міхуром повністю заборонені спеції і прянощі.
Деякі з цих продуктів навіть допомагають вирішенню печінкових проблем.
- Сприяє виробленню жовчі, її відтоку, покращує травлення сухий кріп. Особливо корисні його насіння, якими не тільки приправляють страви, а й роблять на їх основі відвари і настої.
- Потужним жовчогінним ефектом володіє імбир. У сирому і сухому вигляді ця пряність не тільки підсилює смакові якості страви, а й збагачує організм вітамінами, мікроелементами, має антиоксидантну та імуностимулюючу дію.
- Також стимулюють жовчний відтік куркума, ревінь, фенхель, кінза, петрушка.
- Цикорій – не тільки відмінна приправа, а й альтернатива кави, який часто забороняють хворим.
Жовчогінні прянощі в невеликій кількості можна використовувати для приготування соусів, страв і салатів.
Як скласти меню від застою жовчі
Дієта при застої жовчі в жовчному міхурі має на увазі прийоми їжі кожні 3-4 години в невеликій кількості. З раціону виключається жирна, гостра, смажена їжа, алкоголь. Жовчогінний сніданок повинен включати в себе каші з додаванням рослинної олії, яйця.
В обід повинні бути включені нежирні сорти м’яса, два-три рази на тиждень – яловичина. В вечерю потрібно вводити кисломолочні продукти, салати. Між прийомами їжі можна робити перекушування фруктами, курагою, ягодами. Кожні 2-3 години слід пити чай з лимоном, шипшиною, фруктові та овочеві соки.
У дитини в раціоні обов’язково повинні щодня бути присутніми сир, фрукти, каші, ягоди, компоти з сушки.
важливі застереження
Вживаючи продукти для розрідження жовчі, слід пам’ятати про деякі запобіжні заходи. При наявності каменів в міхурі жовчогінні продукти потрібно вживати тільки з дозволу лікаря. Після видалення жовчного міхура дотримання дієти – обов’язкова умова для нормального відтоку жовчі і травлення.
Включаючи в раціон такі продукти, слід обговорити дієту з лікарем, виключивши можливі протипоказання для них у вигляді харчової алергії, захворювань печінки, шлунка, підшлункової залози.
Дотримуючись жовчогінною дієти, потрібно відмовитися від жирного, смаженого, алкоголю, газованих напоїв на користь печеної, вареної, приготовленої на пару їжі для досягнення максимального ефекту.