Короткий тест. Назвіть, нікуди не підглядаючи, п’ять способів поліпшити роботу мозку. Давайте разом: навчання новому, медитація, настрій на позитив, спорт і … кишкові бактерії – правильні і в потрібній кількості. Виявляється, від мікрофлори кишечника залежить не тільки наше гарне самопочуття і вага, але і здоров’я мозку.
Відомий невролог і автор бестселерів Девід Перлмуттер в книзі «Кишечник і мозок» пояснює, як бактерії впливають на мозок, і розповідає, що робити, щоб той «працював як годинник». Ділимося цікавими фактами з книги.
Винні бактерії, а не цукерки
Мільйони людей у всьому світі зітхнуть з полегшенням, коли дізнаються, що зайві кілограми, можливо, зовсім не їхня вина. Оптимальна маса тіла залежить від співвідношення двох груп бактерій – Firmicutes і Bacteroidetes. У худих і повних людей воно різне. Додайте в їжу рослинних продуктів, щоб змінити цю пропорцію в свою користь.
Бактерії бувають різними – корисними і не дуже, – джерело.
Депресія і раціон
Антидепресанти підвищують рівень серотоніну в мозку, і людина відчуває себе добре.
При цьому приблизно 90% серотоніну – нейромедіатора, що відповідає за відчуття благополуччя, – виробляють нервові клітини в кишечнику!
Тому часто зміна харчування допомагає куди краще антидепресантів. До цього висновку прийшли неврологи і психіатри. Якщо кишечник «не в настрої», то і мозок відчуває те ж саме.
Сміливість від сніданку
Виявилося, що кишечник – і харчування – здатні впливати на поведінку. У журналі Gastroenterology опублікували результати цікавого дослідження.
Бактерії з кишечника полохливих мишей пересаджували в кишечник тих мишей, які вели себе більш сміливо, і навпаки. А потім спостерігали за змінами в поведінці гризунів.
«Сором’язливі» миші немов з ланцюга зривалися, а поведінка «сміливих» стало більш обачним.
джерело
прискорювачі мозку
Не дивно, що вагітним хочеться солоних огірків, адже це один з основних природних пробіотиків – для «прискорення» роботи кишечника і мозку. Майже у всьому світі джерело прибутків в раціоні – ферментовані (отримані в результаті бродіння і квашення) продукти. Так що налягайте на квашену капусту.
таємниця спортсменів
Всім давно відомий позитивний ефект від занять спортом. Недавні дослідження показали, що виникає він не тільки з-за спалювання калорій. Вправи впливають і на бактеріальний баланс – підтримують типи бактерій, що перешкоджають набору зайвої ваги.
Виберіть задоволення до душі і забудьте про зайву вагу, – джерело.
Какао при свічках
Хлопці з Данії вважають, що какао при свічках робить нас щасливішими. І це правда. А ще підвищує розумові здібності і покращує кровопостачання мозку. Взагалі раціон, багатий здоровими жирами і білками, знижує рівень захворювання депресією. І навпаки, їжа з високим вмістом вуглеводів і цукру підвищує його.
Якщо ви вирішите відновлювати мікрофлору кишечника за програмою з книги, то дізнаєтеся, що можна вживати шоколад, кава, вино (само собою, помірно) і пити скільки завгодно чаю. Користь ≠ обмеження.
Здоров’я мітохондрій визначає здоров’я організму. Сьогодні ми знаємо, наприклад, що вони грають ключову роль в прогресуючих захворюваннях, таких як хвороби Альцгеймера і Паркінсона, діабет і навіть рак. Більше того, долею кожної клітини розпоряджаються мітохондрії – вони визначають, чи повинна клітина жити або померти.
Мітохондрії легко руйнуються через запального процесу, особливо того, що виникає через дисбаланс в співтоваристві кишкових бактерій.
Необхідно зосередитися на пошуку причин психічних захворювань, щоб знайти реальні способи лікування без таблеток з серйозними побічними ефектами, – джерело.
підступний глютен
Сучасна пшениця здатна виробляти більше 23 тисяч різних білків, кожний з яких може спровокувати потенційно небезпечний запальний відповідь організму.
Цукор в природі і виробництві
В одному природному фрукті щодо мало цукру в порівнянні, скажімо, з баночкою звичайної газованої води або концентрованого соку.
У яблуці середнього розміру міститься приблизно 70 калорій від цукру у фруктовій м’якоті, багатою рослинними волокнами. Для порівняння, в банку звичайної газованої об’ємом 350 мл в два рази більше калорій – 140 калорій від цукру.
У склянці яблучного соку (без м’якоті) того ж обсягу міститься приблизно така ж кількість калорій від цукру, як в газованій воді.
Ваш організм не відчує різницю – чи отримав він калорії з яблучного соку або з фабрики з виробництва газованої води. Тому краще їсти натуральне.
джерело
Шкода від навколишнього середовища
Одна з причин, по якій речовини навколишнього середовища можуть бути небезпечні, полягає в тому, що вони, як правило, ліпофільних. Це означає, що вони мають властивість накопичуватися в залозах внутрішньої секреції і жирових тканинах.
Більш того, коли печінку перевантажена токсинами, вона менш ефективно справляється зі своєю функцією по очищенню організму від цих токсинів. Це, в свою чергу, веде до зміни стану всього організму, в тому числі до зміни складу мікрофлори кишечника.
Не в наших силах змінити, як ви з’явилися на світло і яка у вас сформувалася мікрофлора, ви в змозі її змінити – за допомогою того, що їсте, в якому середовищі живете і який спосіб життя ведете. Сьогодні наука дала нам можливість впливати на свій мозок, просто міняючи раціон. І покращувати своє самопочуття з кожним днем. Спробуйте.
За матеріалами книги «Кишечник і мозок»
Обкладинка поста: pexels
Синдром роздратованого кишечника і серотонін: Зв`язок Мозку і Кишечника
- Серотонін – це нейромедіатор (або хімічний месенджер), який контролює і стабілізує ваш настрій і функції в мозку.
- Що може вас здивувати, так це те, що це також важливо для функцій вашої травної системи.
Ваш кишечник виробляє близько 95 відсотків серотоніну в вашому організмі , а зміни рівня серотоніну впливають як на ваш кишечник, так і на мозок.
Синдром роздратованого кишечника (СРК) є поширеним захворюванням, яке в першу чергу впливає на товсту кишку. Причини СРК не зовсім зрозумілі, а симптоми включають спазми в животі і біль, здуття живота і гази, а також діарею або запор.
- Вони характеризуються епізодами спалахів, які можуть тривати дні, тижні або навіть місяці.
- Зв’язок мозку з кишечником
Кишкова нервова система – це напівавтономна нервова система, розташована в вашому кишечнику. Вона вбудована в слизову оболонку шлунково-кишкового тракту, від стравоходу до заднього проходу, і через неї направляються сотні мільйонів нервових клітин.
Вона може виконувати деякі завдання самостійно, незалежно від мозку, такі як координація рефлексів і секретують ферментів, одним з яких є серотонін.
Нервові шляхи з’єднують вашу кишкову нервову систему і мозок, і кожен з них впливає на іншого – думайте про метеликів в шлунку, коли ви нервуєте. Крім того, спалахи СРК в кишечнику можуть бути викликані стресом або занепокоєнням з боку вашого мозку.
Що робить серотонін?
- Дослідження показали, що серотонін, який виробляється головним чином в кишечнику, грає важливу роль в комунікації між кишечником і мозком, а також в правильному функціонуванні кишечника.
- Серотонін впливає на багато аспектів вашої кишкової функції, в тому числі:
- рухливість вашого кишечника
- скільки рідини, наприклад слизу, виділяється в кишечнику
- наскільки чутливий ваш кишечник до таких відчуттів, як біль і ситість від їжі
Деякі нервові рецептори відповідальні за відправку повідомлень в ваш мозок, які сигналізують про нудоту, здуття живота і болю, в той час як інші змінюють вашу чутливість або інтенсивність відчуття розтягування або переповнення вашого кишечника.
Рівні кожного з цих рецепторів варіюються від людини до людини. Наприклад, ваш шлунок може інтерпретувати те, що інші сприймають як нормальне почуття ситості або як біль.
Люди з СРК, які відчувають запори, часто мають більш низькі рівні серотоніну, м’язи їх прямої кишки менш реагують на серотонін, і у них більше шансів мати твердий або грудкуватих стілець.
У пацієнтів з СРК і високим рівнем серотоніну може виникнути діарея, а їх пряма кишка більш реактивна, з рідким або водянистим стільцем.
Рішення проблем серотоніну
Пацієнти з СРК мають справу з різними симптомами, не всі з яких пов’язані з кишечником. Низький рівень серотоніну може зробити вас більш схильним до фибромиалгии, підвищеної чутливості до болю в м’язах всього тіла.
- Змінені рівні серотоніну також можуть порушувати ваш сон, пов’язаний з хронічною депресією і тривожними розладами.
- Є рішення від компанії Нова Ера і це Соснова пилок з олігосахаридами (для кишечника) прямо впливає на весь кишечник і відновлюючи мікробіом і роботу кишечника і Соснова пилок впливає на весь організм і цілком, звідси і такий чудовий результат!
- Два продукту працюють з синергії, тому ми отримуємо результат відразу і на довго!
ВИСНОВОК
Нервова система вашого мозку і кишечника пов’язані нервовими шляхами, і серотонін грає важливу роль як в регуляції основного функціонування, так і в настрої.
Поділися і запитай думку друзів !:
Дивовижна зв’язок між депресією, тривогою і здоров’ям кишечника
Чи знаєте ви, що ваше здоров’я кишечника і мікробіота кишечника, може вплинути на ваш настрій і поведінку? ~ ~ Віра в те, що здоров’я кишечника пов’язане з психічним благополуччям, налічує понад сто років.
- На початку 1900-х років вчені та клініцисти підкреслювали зв’язок між здоров’ям шлунково-кишкового тракту і психічним здоров’ям.
- До 1930 року думки змінилися, і вважалося, що психічні розлади є фактором, що впливає на шлунково-кишкові розлади.
- Інтерес до здоров’я кишечника ніколи не був таким сильним, і дослідження мікробіоти кишечника виявило тісний зв’язок між поведінковими проблемами, настроєм і бактеріальним дисбалансом.
Читайте також: Що таке парез кишечника (в т. Ч. Післяопераційний) – основні симптоми і способи лікування
Існує ряд факторів, що впливають на стан кишкової мікробіоти і кишкової середовища, основним з яких є дієта. Здоров’я імунної системи також тісно пов’язане.
Як ваш кишечник пов’язаний з вашим мозком
- Кишка з’єднана з мозком через блукаючий нерв, кишкову нервову систему і вісь кишечника і головного мозку.
- Блукаючий нерв поширюється від стовбура мозку вниз в шию, грудну клітку і черевну порожнину.
- Нерв виходить зі ствола головного мозку через рулетки в мозковій речовині, які розташовуються в хвостовому напрямку до коренів дев’ятого черепного нерва.
- Блукаючий нерв постачає моторні парасимпатичні волокна до всіх органів, крім надниркових залоз, від шиї до другого сегмента поперечної ободової кишки.
Що таке Середземноморська дієта, меню і опис продуктів
Він допомагає регулювати частоту серцевих скорочень, мова, потовиділення і різні функції шлунково-кишкового тракту.
Кишкова нервова система з’єднується з центральною нервовою системою. Він містить 200-600 мільйонів нейронів.
Локальні і центрально виступаючі сенсорні нейрони в стінці кишки контролюють механічні умови в стінці кишечника. Нейрони локальних ланцюгів, з іншого боку, інтегрують цю інформацію.
- Це дозволяє моторним нейронам впливати на активність гладких м’язів в стінці кишечника і залізистих виділеннях, таких як травні ферменти, слиз, шлункова кислота і жовч.
- Кишкова нервова система згадується як «другий мозок» через його здатності працювати автономно і зв’язуватися з центральною нервовою системою через парасимпатичну (тобто через блукаючий нерв) і симпатичну нервову системи.
- Нарешті, вісь кишечника і мозку складається з двобічної комунікації між центральною і кишкової нервовою системою, що зв’язує емоційні і когнітивні центри мозку з периферійними кишковими функціями.
- З досліджень на тваринах є переконливі докази того, що мікробіота кишечника може активувати блукаючий нерв і грати вирішальну роль в опосередкованому впливі на мозок і поведінку.
Роль бактерій в депресії і тривозі
- Дослідження показали, що мікробіота кишечника впливає на хімію і поведінку мозку.
- Наприклад, люди, які страждають від синдрому роздратованого кишечника (СРК) і пов’язаних з ним спазмів, болів у животі, здуття живота, гази, діарея і запори, також часто страждають від депресії і тривоги.
- Взаємодія між бактеріями, депресією і тривогою йде в обидві сторони.
Як пов’язані продукти харчування і наше психічне здоров’я?
Наприклад, дослідники прийшли до висновку, що щоденний стрес може підвищити вразливість до хвороб, починаючи від депресії до синдрому роздратованого кишечника.
Мікробіота кишечника впливає на вироблення серотоніну і дофаміну. Насправді, більше 90 відсотків серотоніну в організмі знаходиться в кишечнику.
Серотонін є ключовим регулятором моторики шлунково-кишкового тракту. Серотонін також є одним з нейромедіаторів «відчуваю себе добре» і сприяє почуттю благополуччя і щастя.
Насправді, кишкова нервова система використовує понад тридцять нейротрансмітерів, в тому числі серотонін, дофамін і ацетилхолін. Навіть пробіотики можуть надавати терапевтичний вплив на симптоми тривоги і депресії.
Як допомогти або відновити кишкову флору і здоров’я кишечника
Дотримання здорової дієти є одним із способів заохочення здорового шлунково-кишкового тракту. Засновуйте свою дієту на фруктах і овочах.
Додайте в свій раціон ферментовані продукти, такі як кефір і квашену капусту, щоб отримати хороший природний джерело прибутків і здоров’я кишечника.
Чи помітили ви зв’язок між вашим внутрішнім здоров’ям і психічним здоров’ям ?? Залиште коментар нижче і поділіться своїми думками з нами.
Бактерії впливають на настрій і стан людини
Автори : BBC
Люди відрізняються розумом, думками і почуттями. Власне, це те, що робить нас людьми. Однак зараз уже формується нова концепція, згідно з якою якась невидима рука змінює наш мозок. Ця «рука» – бактерії кишечника.
Вчені систематизують знання людства про те, як на наше фізичне здоров’я впливає мікробіом – трильйони мікробів, що живуть на поверхні тіла і всередині організму кожної людини.
Цим крихітним створінням тепер приписують відповідальність навіть за такі стани, як депресія, аутизм і нейродегенеративних хвороба.
Протягом століть ми знали, що наш душевний стан впливає на стан кишечника (згадайте хоча б свої відчуття перед іспитом або співбесідою при влаштуванні на роботу). Але тепер це твердження сприймають як палицю з двома кінцями.
Групи дослідників вважають, що вони ось-ось зроблять революцію і почнуть застосовувати «мікроби настрою», або «псіхобіотікі» для поліпшення психічного здоров’я.
Дослідження, які дали поштовх розвитку цієї концепції, вперше провели в Університеті Кюсю (Японія).
Вчені показали, що організми стерильних мишей (яких вирощували без контакту з мікробами) викидають в кров в два рази більше гормону стресу в порівнянні зі звичайними мишами.
Тварини були ідентичними у всьому, крім мікробів. Цей факт красномовно свідчив про те, що різниця між ними була наслідком діяльності мікроорганізмів.
«Ми всі черпали натхнення з тієї першої публікації для першої хвилі вчених, які вивчають мікроби, – розповідає доктор Джейн Фостер, нейропсихіатрії з Університету Мак-Кастера (Канада). – Вона дійсно була дуже потужним стимулом для тих з нас, хто вивчає депресію і тривожність ».
Це була перша ластівка застосування мікробної медицини для лікування психічних захворювань.
Як бактерії можуть змінювати мозок?
Мозок – найскладніший об’єкт в вивченої досі нашого Всесвіту. Чому ж він може реагувати на якісь бактерії в кишечнику? Цьому є кілька причин:
- Одна з них – блукаючий нерв: дана «супермагістраль» для інформації з’єднує мозок з черевною порожниною.
- Бактерії розщеплюють волокна продуктів харчування на хімічні речовини – коротколанцюгові жирні кислоти, що впливають на весь організм.
- Мікробом впливає на імунну систему, яка теж причетна до захворювань мозку.
- Також вчені знаходять підтвердження того, що кишкові бактерії використовують крихітні ділянки генетичного коду, який називається «мікроРНК», щоб змінити спосіб дії ДНК в нервових клітинах.
У розгалуженої сітки сучасних досліджень вчені пов’язують стерильні умови, в яких росли миші, зі змінами в їх поведінці і навіть у структурі мозку, адже стерильна середовище дуже відрізняється від реального світу. У своєму середовищі ми постійно контактуємо з різними мікробами, і уникнути цього не вдасться нікому.
У лікарні при Університеті Кірка професор Тед Дінан намагається визначити, що відбувається з мікробіома його пацієнтів, хворих на депресію.
Є одна хороша загальне правило, що визначає стан кишечника: здоровий мікробіом – це широкий мікробіом. Він повинен містити широкий спектр різновидів бактерій, що живуть всюди в нашому тілі і на ньому.
За словами професора Динана, «якщо порівняти пацієнта в стані клінічної депресії і здорового пацієнта, то у першого ми помітимо звуження різноманітності мікробіоти … .Я не маю на увазі, що це єдина причина депресії, однак вважаю, що у багатьох індивідів це дійсно відіграє певну роль в генезі захворювання ».
Також вчений стверджує, що певний спосіб життя (наприклад, харчування з низьким вмістом клітковини) послаблює бактерії нашого кишечника і може зробити нас більш уразливими.
мікробом
Будь-землянин швидше мікроб, ніж людина: якщо порахувати всі клітини її організму, то тільки 43% з них будуть людськими. Решта – це наш мікробіом, що містить бактерії, віруси, гриби та одноклітинні археї.
Геном людини – сукупність генетичних інструкцій, необхідних для людської істоти, – складається з 20 000 вказівок, які називають генами.
Однак якщо скласти докупи всі гени нашого мікробіома, то вийде вражаюча цифра – від двох до 20 000 000 генів мікроорганізмів.
Це називають другим геномом. З ним пов’язують різні хвороби, в тому числі алергію, ожиріння, запальні захворювання кишечника, хвороба Паркінсона і навіть депресію і аутизм.
Особливо інтригує думка про те, що дисбаланс мікробіоти кишечника може викликати депресію. Тому вчені з Університетського коледжу Корка (центр APC Microbiome) почали пересаджувати мікробіом людей, хворих на депресію, тваринам. Між собою дослідники називають цю процедуру «транскалаціей».
Їх експеримент переконливо показав: разом з бактеріями переноситься і поведінку істоти. В інтерв’ю BBC професор Джон Краян повідомив: «Ми дуже здивувалися, зрозумівши, що за допомогою одних тільки зразків мікробіом у щура можна відтворити багато рис поведінки індивіда, хворого депресією».
Серед інших особливостей була і ангедония – стан, коли люди не відчувають задоволення від того, що зазвичай дає їм радість. Для щурів джерелом радості була підсолоджена вода, яку вони обожнювали.
Однак «коли їм пересаджували мікробіом від депресивного людини, то солодкої води їм більше не хотілося», розповів професор Краян.
Аналогічні свідчення зв’язку між мікробіома, кишечником і мозком виникають при хворобі Паркінсона – захворювання мозку. Пацієнти втрачають контроль над м’язами через відмирання клітин мозку, і це призводить до характерного тремору рук і інших частин тіла.
Але професор Саркіс Мазманян, фахівець з медичної мікробіології (Каліфорнійський технологічний інститут), збирає докази того, що без бактерій кишечника і тут не обходиться. «Нейробіологи традиційної школи сказали б, що це брехня – вивчати процеси в кишечнику, щоб зрозуміти, що відбувається в мозку», – зазначає Мазманян.
Однак вчений виявив разючі відмінності між мікробіома пацієнтів з хворобою Паркінсона і здорових людей. Дослідження тварин, генетично запрограмованих на те, щоб у них розвинулася хвороба Паркінсона, продемонстрували – без участі бактерій кишечника це захворювання не виникає.
І після трансплантації фекалій від пацієнтів з хворобою Паркінсона мишам у цих тварин проявилися значно більше помітні симптоми, ніж після використання фекалій здорових індивідів.
В інтерв’ю BBC професор Мазманян повідомив: «Зміни в мікробіоми, схоже, були рушійними силами для моторних симптомів – саме вони і викликали ці симптоми. Це дуже цікаве відкриття дозволяє нам розглядати мікробіом як основу для нових методів лікування ».
Докази зв’язку між мікробіома і мозком вражають, але на цьому ранньому етапі їх поки небагато. Однак піонери цієї галузі біомедицини вже бачать за горизонтом захоплюючу перспективу – абсолютно новий спосіб впливати на наше здоров’я і самопочуття.
Якщо мікроби дійсно впливають на наш мозок, тоді, можливо, нам вдасться «поліпшити» свої мікроби. Вже йдуть розмови про те, що психіатри призначатимуть «мікроби настрою», або псіхобіотікі – по суті, коктейль з корисних бактерій-пробіотиків – для поліпшення психічного здоров’я.
Доктор Кірстен Тілліш з Каліфорнійського університету Лос-Анджелеса з’ясовує питання, чи допоможе зміна бактерій поліпшити реакцію організму на лікування. Але, за її словами, щоб перевірити, які види і навіть підвиди бактерій можуть впливати на мозок і які продукти вони утворюють в кишечнику, потрібні більш масштабні дослідження.
«Зв’язок тут, безумовно, є. Думаю, наш ентузіазм і підйом виправдані, тому що до сих пір успіхи в лікуванні таких захворювань були досить скромними, – зазначає доктор Тілліш.
– Дуже тішить те, що з’явилося зовсім новий напрямок, яке ми можемо вивчити і зрозуміти, як допомагати людям при хвороби, а може, навіть запобігати захворювання ».
Мікробом – наш другий геном – відкриває абсолютно новий шлях для розвитку медицини. Вчені досліджують його вплив практично на кожне захворювання, яке тільки можна собі уявити, зокрема на алергію, рак і ожиріння. Особливо вражає той факт, що другий геном такий гнучкий і це так різко контрастує з нашої власної ДНК.
Наше харчування, домашні улюбленці, місце народження – все це викликає зміни в колективі наших мікроскопічних мешканців. Ми діємо на них несвідомо. Але ви тільки уявіть, які перспективи відкриваються разом з можливістю змінювати наш мікробіом на краще.
«Передчуваю, що не мине й п’яти років, як під час візиту до лікаря, коли вам будуть робити аналіз крові на холестерин і т.п., одночасно будуть оцінювати і ваш мікробіом, – пояснює професор Краян. – мікробом – це фундаментальне майбутнє персоналізованої медицини ».
- Джеймс Галлахер, ведучий програми The Second Genome, BBC Radio 4
- Ілюстрації: Кеті Горвіч
- джерело
Як робота кишечника впливає на стан організму
Багатьом добре відомо, що кишечник являє собою значну частину травної системи організму. Він покликаний виконувати такі функції, як додаткова переробка надійшла їжі і витяг з неї необхідних організму поживних речовин.
Більшість з нас не раз чули таку приказку, згідно з якою ми являємо собою те, що ми їмо. Але не всі до кінця розуміють, як влаштовано наше травлення, і яким чином потрібно піклуватися про здоров’я його органів.
Роль кишечника в процесі внутрішньої переробки їжі часто недооцінюється. Але ставитися до свого кишечнику потрібно дуже уважно, з’ясовуючи причину збоїв в його роботі в обов’язковому порядку. Значимість цього органу для людини може бути обумовлена низкою причин.
Чому наш настрій залежить про роботи кишечника
По-перше, як би це не було дивно, але від кишечника залежить настрій людини. Щоб була можливість отримувати енергію, яка так необхідна для нормального функціонування і підтримки життя, тіло потребує різних поживних елементах. Їх воно отримує через їжу.
Потреба в поживних елементах також обумовлена тим, що організм повинен виробляти оптимальну кількість і якість гормонів. Тільки за такої умови якість життя буде на належному рівні. Можна сказати, що організм повністю перебуває під впливом гормонів, що виробляються ним же.
У тому випадку, якщо вироблення якогось певного виду гормонів порушується, то всі інші гормони також перестають взаємодіяти між собою.
Таким чином, від поживної цінності споживаної їжі залежить якість гормонального балансу. Гормони – це ті речовини, від яких і залежить настрій людини. Тому прі не достатньому рівні переробки їжі кишечником гормонів виділяється менше і відбуваються збої в їх пропорційному співвідношенні. Це може привести до нестабільного і поганого настрою.
Крім того, якщо ви помічаєте погіршення власної пам’яті, то зазвичай в цих випадках організм потребує підвищеного вироблення гормону допаміну. Якщо ви відчуваєте апатію в романтичних стосунках, то скоріш за все у вас недолік гормону тестостерону.
Якщо жінка відчуває невпевненість з приводу своєї зовнішності, то в цьому випадку їй потрібно підвищити рівень гормону естрогену і знизити вміст гормону прогестерону.
Як видно з вище сказаного, бідні щодо поживних речовин продукти здатні приводити до поганого настрою у людини.
Імунітет і стан кишечника
У деякому роді кишечник здатний управляти імунною системою людини. Кишечник містить в собі елементи, від яких на шістдесят відсотків залежить стан всієї імунної системи організму. У кишечнику є безліч бактерій. Одні з них є продуктами розпаду їжі і відносяться до шкідливих.
Інші ж, навпаки, дуже корисні, наприклад такі, як кисломолочні бактерії. Шкідливі і корисні бактерії однаково важливі для кишечника, щоб в ньому була можливість створення оптимальної мікрофлори. При нестачі корисних бактерій, кишечник не зможе якісно засвоїти навіть дуже корисну їжу. Це побічно впливає на стан всього організму.
Оскільки в результаті кожна клітина тіла отримує енергію і харчування з тієї їжі, яку вживає людина.
При виникненні дисбалансу бактерій в кишечнику можна харчуватися виключно корисною їжею, але при цьому людина все одно буде відчувати погіршення самопочуття і зниження загального рівня енергії.
Больові сигнали про неправильне харчування
Кишечник в деякому роді здатний брати контроль над хворобами і болями людини. Та їжа, яка потрапляє в нього, прямо впливає на виникаючі в тілі відчуття. Якщо флора кишечника досить бідна, то це призводить до виникнення непереносимості ряду речовин і алергії. Ці два явища можуть бути виражені у виникненні різних больових відчуттів у всьому тілі.
Найчастіше при цьому виникають болі в суглобах, головні болі, спучування, газоутворення, м’язові болі. Може погіршитися пам’ять і виникнути порушення в розумових процесах. Всі ці процеси можуть бути викликані споживанням якогось одного конкретного продукту.
Щоб усунути такі небажані симптоми, згадайте, що ви їли в останній час і не вживайте більше таку їжу.
Алергія народжується в кишечнику
Алергічну реакцію можуть викликати лактоза, клейковина. Вони потрапляють в організм разом з молочними продуктами, пшеничним хлібом і борошном, а також з горіхами. У багатьох людей спостерігається негативна реакція організму на спаржу.
При перших підозрах на харчову непереносимість конкретного продукту повністю виключіть його з ужитку.
З’ясувавши, який саме продукт викликає у вас нездужання, можна прийняти «рятівні» заходи до належному функціонуванню кишечника.
Але якщо запустити алергію або непереносимість ряду продуктів, то вони можуть трансформуватися в хронічні форми. Це в свою чергу сильно погіршує стан імунітету.
якість сну
У ряді випадків якісна робота кишечника впливає на тривалість і глибину сну. Прийом їжі пізно ввечері менш, ніж за півгодини до сну призводить до перевантаження організму додатковими завданнями травлення.
Ви немов змушуєте свій організм працювати при посиленій витраті енергії. Безумовно, це відволікає вас від швидкого і легкого засипання.
Навіть, якщо сон настане, на ранок ви прокинетеся не надто активним, як це було б, якби ви дотримувалися грамотного режиму. Окремі види продуктів взагалі протипоказані перед сном.
До них відносяться всі кофеиносодержащие продукти і важка їжа.
Розумові здібності
Робота кишечника здатна впливати на концентрацію і увагу людини. Неможливість людини сконцентруватися виникає в результаті споживання дуже великої кількості їжі.
Це цілком закономірно, адже всі сили і енергія, в тому числі і мозку, витрачається на засвоєння надійшли в кишечник продуктів. Крім того деякі види продуктів не містять в собі ніякої енергетичної цінності.
Це означає, що вони не дають енергію організму, а лише забирають її, змушуючи організм витрачати зусилля на їх перетравлення.
Кишкові бактерії можуть впливати на настрій
Дослідження бельгійських вчених показало, що багато кишкові бактерії можуть виробляти речовини, які впливають на функцію нервових клітин і, можливо, на настрій, пише Science.
Дослідження бельгійських вчених показало, що багато кишкові бактерії можуть виробляти речовини, які впливають на функцію нервових клітин і, можливо, на настрій, пише Science. Результати роботи опубліковані в журналі Nature Microbiology.
Раніше кілька досліджень на мишах показали, що кишкові мікроби можуть впливати на поведінку тварин, а невеликі дослідження людей показали, що мікробний склад в кишечнику змінюється при депресії.
Щоб перевірити, наскільки міцна зв’язок між мікробіома людини і його психічним здоров’ям, Йерун РАЕС, мікробіолог з Льовенського католицького університету (Бельгія), і його колеги вивчили велику групу людей для оцінки «нормального» мікробіома.
Всього в дослідженні брали участь 1054 бельгійця. Деяким з них – 173 людям – був поставлений діагноз «депресія» або вони показали погані результати дослідження якості життя. Команда порівняла стан кишкової флори у учасників з депресією і інших піддослідних.
З’ясувалося, що у людей при депресії рівень таких мікробів, як Coprococcus і Dialister, залишався низьким в мікробіома людей. При цьому не мало значення, чи брали люди антидепресанти чи ні.
А в учасників, які стверджують, що володіють високим психологічним якістю життя, рівень цих мікробів, навпаки, був високий.
Далі команда переглянула результати медичних тестів іншої групи, яка об’єднала 1064 голландців.
Дослідники виявили, що ті ж два види бактерій були відсутні в мікробіома тих людей, хто перебував в депресії, а також у семи учасників, які страждають від важкої клінічної депресії.
Вчені визнають, що зараз дані не підтверджують причинно-наслідковий зв’язок. Можливо, ефект навіть працює навпаки: чи не мікроби впливають на наш настрій, а наше психічне здоров’я впливає на стан мікробіома.
Проте в наступних експериментах дослідники знайшли докази того, що мікроби можуть «спілкуватися» з нашої нервової системою, виробляючи нейромедіатори, які відповідають за передачу електрохімічних імпульсів нервових клітин. Вчені виявили, наприклад, що у копрококка (Coprococcus), по-видимому, є шлях, пов’язаний з дофаміну, ключовим сигналом мозку, який відповідає за відчуття задоволення.
Відкриття може привести до нових пробіотичним методам лікування депресії, які допоможуть підвищити рівень необхідних мікробів в кишечнику людини. Однак для цього необхідно провести ще безліч досліджень, які підтвердять, що мікробні сполуки, що виробляються в кишечнику, можуть впливати на наш мозок.
[Illustrator / ru.123rf.com]
Як пов’язано наше харчування і настрій? Вся справа в мікробіоти кишечника
Чи знаєте ви, що ваш настрій залежить від харчування? Їм керують сто трильйонів мікроорганізмів, що живуть в кишечнику. Якщо часто сумуйте, читайте нашу статтю: дізнаєтеся, що є, щоб бути в гарному настрої.
Зв’язок мозку і мікробіоти кишечника
Нові дані провідних лабораторій вказують, що харчування може впливати на настрій і психологічний стан людини. Але все складніше, ніж «що мені з’їсти, щоб бути щасливим»: важливо враховувати потреби мікробіоти кишечника – ста трильйонів (або 1-2 кг) мікроорганізмів: бактерій, мікроскопічних грибів і найпростіших.
Наукові відкриття останніх 10 років вказують, що їх вплив поширюється далеко за межі шлунково-кишкового тракту. Мікробіоту називають «другим мозком» і визнають, що її стан пов’язаний з поведінкою організму-господаря, його настроєм і навіть схильністю до депресії.
Мозком і настроєм керують сто трильйонів мікроорганізмів
В одному експерименті вчені досліджували дві породи мишей: одна група була більш боязка і тривожна, а інша – схильна до дослідницького і соціально-активної поведінки.
Коли миші з групи боязких і тривожних отримали мікробіоту активних, вони почали проявляти більший інтерес до навколишнього середовища.
І навпаки: спочатку активні миші після пересаджування мікробіоти «тривожного» виду стали проявляти значно менше активності і зацікавленості.
В інших експериментах вчені пересаджували здоровим гризунам мікробіоту від людей з клінічно діагностованою депресією.
У звичайних умовах, якщо взяти миша за хвіст, вона буде активно намагатися звільнитися, зачепитися за свій хвіст і забратися по ньому наверх.
Але миші, які отримували мікробіоту від пацієнтів з депресією, набагато швидше переставали діяти і просто висіли на своєму хвості.
Вчені пояснюють це тим, що співтовариство мікроорганізмів кишечника і мозок постійно взаємодіють один з одним. Сигнали проходять як від мозку до мікробіоти, так і навпаки. Посередниками служать гормони, блукаючий нерв, деякі клітини імунної системи і продукти життєдіяльності мікробів.
Таким чином, стан мікробіоти може впливати на роботу мозку, а мозок – на стан мікробіоти.
Стан мікробіоти залежить від харчування
На те, які види бактерій і в якій кількості будуть населяти кишечник, впливають генетика, стан здоров’я, спосіб народження, антибіотикотерапія, навколишнє середовище та інші фактори. Але найсильніше регулює мікробіотний склад харчування.
Це логічно: їжа, що надходить в шлунково-кишковий тракт, – основне джерело харчування мікроорганізмів. Вона і визначає, які види бактерій будуть отримувати поживні речовини, рости і розмножуватися, а які не зможуть витримати конкуренції, тому що дієта організму-господаря не включає необхідні для них речовини.
Описано, що західний тип харчування – перероблені продукти з переважанням тваринних жирів, рафінованих цукрів, з низьким вмістом клітковини – збіднює мікробіоту кишечника: зменшується чисельність корисних бактерій і кількість їх видів. Те ж саме відбувається при будь-якому обмеженому, незбалансованому раціоні.
Такий стан мікробіоти кишечника може бути пов’язано з порушенням обміну речовин, хронічним запаленням і навіть депресією. Крім того, група науковців з Ірландії виявила схоже збіднення мікробіотного складу у людей з уже діагностованою депресією.
Значно менше страждають депресією люди, які їдять цільні продукти, підтримують різноманітність раціону і включають велику кількість овочів, фруктів, бобових і злаків.
У дослідженнях, де такі принципи харчування використовували як доповнення до основної терапії депресії, пацієнти значно покращували показники одужання в порівнянні з контрольною групою.
Як склад раціону впливає на мікроіботу
Що є для профілактики депресії і поганого настрою
У 2013 році вчені об’єдналися в проекті MyNewGut, щоб досліджувати зв’язок харчування, депресії і мікробіоти кишечника. Вони вивчили складові середземноморської дієти і то, як вони взаємодіють з кишковою мікробіотою і впливають на психологічний стан людини.
Вчені прийшли до висновку, що такий тип харчування оптимально впливає на мікробіоту кишечника, пов’язаний з більш низьким рівнем депресії і може мати антидепресивну ефектом.
За результатами дослідження вчені запропонували рекомендації по харчуванню як для пацієнтів з клінічно діагностованою депресією, так і для тих, хто схильний до подібних станів:
|
Оптимальне харчування для психічного здоровьяСкачать в PDF
- На думку вчених, такий раціон зберігає оптимальну чисельність бактерій і різноманіття їх видів і впливає на стабільність психологічного стану людини.
- Інна Косенкова, PhD