Насіння шоколадного дерева (Theobroma cacao) – джерело вітамінів, алкалоїду теоброміну, стимуляторів, які надають сильний вплив на організм людини.
Співвідношення користі та шкоди цільних какао-бобів для здоров’я визначається їх якістю і способом застосування. У будь-якому випадку цей продукт містить більше вітамінів і мінералів, ніж шоколад.
Наступний матеріал розкриває особливості складу і особливості використання какао-бобів для оздоровлення.
Опис, хімічний склад і калорійність
Какао-дерево отримало назву «Теоброма», що означає «їжа богів». До винаходу шоколаду м’якоть плодів використовували вищі касти індіанців Центральної Америки для отримання гіркого на смак, підбадьорливого за властивостями напою. Зараз важливіше і потрібніше зерна або насіння Теоброма, які проходять тривалий шлях від дозрівання до переробки.
Сирі какао-боби витягуються зі свіжих плодів з вологою волокнистої м’якоттю і зброджуються. В процесі ферментації насіння темніють, гіркота зменшується, з’являються характерні шоколадні ноти. Чим довше відбувається бродіння, тим повніше розкриваються аромат і смак, підвищується користь для здоров’я.
Які інгредієнти містяться в сирих какао-бобах: середній хімічний склад, маса в м на 100 г продукту:
- вода 5-6
- білок 11-14
- Масло, багате ненасиченими жирними
- кислотами 53-55
- клітковина 9
- Крохмаль і інші полісахариди 7,5
- Таніни (дубильні речовини), антоціани
- (Рослинні пігменти) 6
- Мінеральні речовини 2,6 (основний склад: калій -750 мг, сірка – 83 мг, магній – 80 мг, кальцій – 20 мг, залізо – 4 мг, цинк – 4,5 мг, мідь – 2,27 мг)
- Теобромін (теїн) 1,5
- Різні вуглеводи 1Кофеін 0,2-0,3
Вітаміни та вітаміноподібні речовини:
- В1, В2, Е, К, бета-каротин, ніацин Менше 1 г
Сирі какао-боби можуть бути з оболонкою і зародками. Вони містять у складі близько 300 інгредієнтів, з яких понад 80% припадає на БЖУ (білки, жири, вуглеводи). Термічна обробка полягає в обсмажуванні, видаленні лушпиння. Отримують насіння овальної форми, масою близько 1 г, пофарбовані в різні відтінки коричневого кольору.
Увага! Деякі цінні речовини при обсмажуванні губляться, але і приносять шкоду таніни руйнуються, тому користь сировини для здоров’я зростає.
Висушені насіння Теоброма наполовину складаються з масла, яке визначає калорійність продукту. Внесок білків, вуглеводів та інших інгредієнтів в енергетичну цінність скромніше, так як в складі насіння цих речовин значно менше. Калорійність 100 г какао-бобів становить 565 ккал, що на 15-18 ккал більше, ніж гіркого шоколаду.
Користь окремих речовин в складі какао-бобів
Кількість і співвідношення інгредієнтів залежать від сорту, умов вирощування. Найбільш високий вміст теоброміну в висушених насінні – 53 мг / г. Для порівняння: в складі какао-порошка- від 14 до 29, гіркого шоколада- від 5,5 до 12,7, білого шоколаду – 0,01 мг / г теоброміну.
Завдяки багатьом дослідженням стало відомо, чим корисні сирі какао-боби при захворюваннях серця, особливо на тлі заборони лікарів пити каву. Теобромін-легкий психостимулятор, схожий за властивостями на кофеїн, але його підбадьорливо делікатніше. Здатність викликати нервове збудження слабкіше, при цьому яскравіше виражене серцево-стимулюючу дію.
Теобромін в складі зерен м’яко регулює кров’яний тиск і рівень цукру в організмі. Користь алкалоїду при багатьох захворюваннях і станах полягає в судинорозширювальну дію. В одному з недавно проведених досліджень, перевіряли використання теоброміну при застуді для зменшення сухого кашлю. Ефект виявився м’якше, ніж у кодеїну.
Нейромедіатори в какао-бобах представлені Анандамід, дофамином, гістаміном, серотоніном, триптофан (попередником серотоніну в організмі). Вони є природними антидепресантами, усувають тривогу. Користь нейромедіаторів в тому, що вони вивільняють «гормони щастя».
Цікаво! Сальсолінол в складі какао-бобів діє на опіоїдні рецептори, що допомагає боротися з депресією.
Епікатехін і інші флавоноїди – рослинні поліфеноли. Це сильні антиоксиданти, які запобігають окисне руйнування клітин. Користь флавоноїдів в літньому віці: підвищують когнітивні здібності, зменшують ризик хвороби Альцгеймера. Рослинні поліфеноли мають гіпотензивні властивості, при щоденному вживанні знижують схильність до серцево-судинних захворювань.
Какао-боби: користь і шкода, вплив на організм жінок і чоловіків
Ще 100 років тому лікарі почали виписувати пацієнтам шоколад як сечогінний і судинорозширювальний засіб. Тоді вже знали про користь какао-бобів для організму, хоча не всі речовини в складі були відкриті. Пізніше дослідники виявили антиоксидантний ефект поліфенолів, роль нейромедіаторів.
Користь какао-бобів для здоров’я:
- імуномодулюючі властивості, зміцнення захисних сил організму, зниження агресивного впливу навколишнього середовища;
- протівотревожний ефект, усунення напруги, апатії, хронічної втоми, нормалізація сну, емоційного стану;
- поліпшення серцево-судинної діяльності, зміцнення судин;
- профілактика втоми і захворювань очей, погіршення зору;
- поліпшення роботи нервової і ендокринної систем в цілому;
- боротьба з раннім старінням, омолодження;
- активізація розумової діяльності.
Здатність теоброміну какао-бобів розслабляти гладку мускулатуру приносить користь при захворюваннях внутрішніх органів. Ефект важливий для жінок, які відчувають спазми і болі через передменструального синдрому. Також організм отримує залізо, яке витрачається в критичні дні при крововтраті.
Какао-боби корисні як джерело вітамінів і мінералів, необхідних для правильного метаболізму.
Наявність великої кількості біоактивних речовин допомагає тим, хто дотримується дієти. Какао-боби забезпечують організм енергією і нутрієнтами, притупляють почуття голоду. Це користь для нормалізації ваги, причому без шкоди для здоров’я.
Цікаво, що в XIX столітті какао-продукти продавали в аптеках як афродизіак. Чоловіки, які відчувають проблеми в інтимній сфері, можуть вживати какао-боби в їжу для того, щоб поліпшити сексуальне життя, уникнути погіршення відносин через проблеми з ерекцією. Засіб також допоможе укріпити серце, підвищить настрій, забезпечить заряд бадьорості.
Зерна какао в основному приносять користь здоров’ю. Теобромін для людини токсичний у високих дозах (7 кг шоколаду). Можлива шкода бобів також полягає в здатності викликати підвищене потовиділення, прискорене серцебиття і головні болі. Тварини можуть отримати отруєння від невеликої кількості з’їденого шоколаду або цукерок.
Масло какао-бобів: властивості і застосування
Незамінні жирні кислоти не виробляються самим організмом, але постійно потрібні. Ось чому так важливо отримувати ці речовини з їжею. У складі какао-бобів багато мононенасичених жирних кислот (ЖК). Вони забезпечують ритмічну роботу серця і підвищують рівень «хорошого» холестерину.
Переважають в складі масла какао, такі ЖК:
- олеїнова (мононенасичених ЖК, омега-9) – понад 40%;
- пальмітинова і лауриновая – 25%;
- стеаринова – до 34%;
- лінолева – 2%;
- арахінова – незначна кількість.
Масло какао-бобів зовні нагадує вершкове масло, тільки має кремовий колір і злегка пахне шоколадом. Застосування визначається багатим складом продукту, стабільністю і тривалим терміном зберігання, вітамінно-мінеральним комплексом (А, Е, К, калій), користю для здоров’я. Також це джерело енергії, особливо популярний у вегетаріанців. Кожні 100 г масла какао дають організму до 900 ккал.
У великих кількостях потрібно масло какао-бобів в харчовій промисловості для виробництва шоколаду, нуги, глазурі. Удома можна смажити пиріжки, робити тістечка, шоколадний крем та інші делікатеси. Додають какао-масло в кекси, печиво, замінюючи їм тваринні жири і спреди. Температура димоутворення досить висока (200 ° С), тому шкоди від термічної обробки не буде.
Застосування в медицині обумовлено властивістю речовини загоювати рани, стимулювати ріст клітин. Масло какао-бобів складає основу деяких мазей, супозиторіїв. Використання в косметології також пов’язано з загоюють і пом’якшуючими властивостями.
Важливо! Масло какао розгладжує шрами і розтяжки, прискорює загоєння саден і порізів, слідів від прищів.
Додають какао-масло в маски для обличчя, засоби по догляду за губами, використовують для обгортання. Інгредієнти в складі продукту захищають шкіру від сонця і вітру, запобігають утворенню передчасних зморшок, сприяють усуненню вже виникли ознак старіння.
Користь обгортання з маслом какао-бобів:
- виведення з організму токсинів, зайвої рідини;
- прискорення метаболізму (жиросжигание);
- усунення целюліту, набряклості;
- зволоження і пом’якшення шкіри;
- нормалізація кровообігу;
- зняття стресу;
- схуднення.
Омолоджуючий крем можна зробити вдома з суміші какао-масла і кокосового масла. Засіб робить позитивний вплив на місцевий кровообіг, відновлює тургор, що важливо для збереження здоров’я і молодості шкіри. Переважно використовувати для догляду за сухою шкірою. Жирної і проблемної шкіри занадто велика кількість масла може завдати шкоди.
Какао-боби – джерело здоров’я і краси
Лікувальні властивості какао-бобів визначаються багатим складом нейромедіаторів, поліфенолів та інших речовин.
Вони підтримують імунну, гормональну і лімфатичну системи, мають кардіотонічну ефектом, знижують рівень «поганого» холестерину.
При вживанні всередину засіб також надає діуретичну дію, покращує кровообіг. Масло какао-бобів забезпечує організм вітамінами, енергією, загоює і омолоджує шкіру при зовнішньому застосуванні.
При використанні какао-бобів важливо пам’ятати, що в більшості випадків висновки про лікувальні властивості засновані на вивченні окремих речовин.
Інгредієнти є об’єктами медичних досліджень набагато частіше, в порівнянні з основним продуктом, з якого вони отримані.
Читайте також: Як накачати ікри ніг?
Треба враховувати, що багаті за складом какао-боби, надають різноманітну, не завжди контрольоване вплив на організм. Помірність у вживанні – найкраща гарантія від можливої шкоди і проблем зі здоров’ям.
Какао: користь, шкода і калорійність
Какао – смачний напій з яскравим шоколадним смаком, які багато хто любить з дитинства. Це не дивно, адже його нерідко дають на сніданок або полуденок в дошкільних установах.
Але чи можна регулярно пити какао дорослим, і чи дозволено дітей частенько балувати напоєм? Звичайно, відповідь на це питання залежить від користі і шкоди какао порошку, яка, в свою чергу, залежить від складу і харчової цінності.
Харчова цінність какао
Какао порошком називають макуха від тертого какао, який утворюється після того, як з нього вичавили масло, необхідне для виготовлення шоколаду.
Макуха какао висушують і подрібнюють, після чого використовують для приготування різних напоїв, в тому числі какао і гарячого шоколаду.
Какао порошок можна назвати відходом від виробництва шоколаду, але при цьому його макроелементний склад багатший, ніж у какао-масло, а, отже, і самого шоколаду.
БЖУ какао на 100 грамів:
- Білки 24,3 г
- Жири 15 г
- Вуглеводи 10,2 г
Какао порошок містить багато харчових волокон – 35 грамів, що навіть перевищує добову норму. Майже 4 грами з 100 займають в какао-порошку органічні кислоти, а близько 7 грамів – зола.
Хімічний склад какао
Вітамінний склад продукту досить різноманітний, але не надто багатий: найбільше тут вітаміну PP: 34% від денної норми. У три рази менше вітаміну B2, рибофлавіну: 11% від добової норми, 7% від норми вітаміну B1.
Вітаміну E в 100 грамах продукту міститься всього 2% від норми, а вітаміну A і того менше: всього 0,3% норми.
З огляду на, що для приготування напою необхідно взяти всього пару ложок какао-порошку, напій вийде не самим вітамінізованим.
Зате чим може похвалитися «шоколадний» порошок, так це макроелементний складом. Явний лідер тут магній: разом зі 100 грамами продукту, організм людини отримає добову норму цієї речовини.
Трохи менше фосфору: 82% від норми в день, також дуже багато калію – більше половини добової норми. Багатий продукт і кальцієм: в 100 грамах 13% денної норми, ось натрію всього 1%.
З мікроелементів особливого виділення варто залізо: більше добової норми в 100 грамах речовини.
Користь і шкода розчинної какао
Оскільки в какао-макусі міститься чимало вітамінів групи B, а також багато калію і магнію, напій особливо корисний для нервової та серцево-судинної систем. Помірне вживання ароматного напою допоможе знизити артеріальний тиск, зміцнити серце і судини, поліпшити стан при аритмії.
Теобромін, – аналог кофеїну, що міститься в порошку, збуджує нервову систему, розширює судини і бронхи. З цієї причини чашкою ароматного напою корисно поласувати вранці або вдень, щоб підбадьоритися і остаточно прокинутися. Це відмінна заміна кави. А от увечері вживати напій не рекомендується, – він завадить виспатися.
Вживання напою провокує посилене вироблення ендорфінів, що забезпечить гарний настрій і заряд бадьорості. Якщо приготувати напій без цукру або з мінімальним його змістом, він стане хорошою заміною шоколадки, – відмінним настроєм забезпечить, а ось зайвими калоріями – немає.
Ендорфіни також підвищують працездатність, покращують загальне самопочуття.
Оскільки какао терте містить вітаміни групи B, напій з нього корисний для мозку: він підвищить його активність, поліпшить пам’ять, забезпечить ясність розуму. Містяться в напої флавоноїди і антіоксідан, сприяють виведенню з організму людини шкідливих ферментів, а клітини захищають від старіння.
Фосфор і кальцій, що містяться в продукті у великій кількості, забезпечать щільність кісток, знижуючи їх крихкість. Звичайно, якщо є серйозні проблеми з кістковою апаратом, одним какао не обійтися, але не зайвим буде ввести його в свій раціон.
Користь какао для жінок
Особливо корисний напій для жінок в період менструації і перед ним. Тим більше, якщо кровотечі дуже рясні. У цей період ослабленому жіночому організму особливо не вистачає калію і магнію, якими багатий какао-порошок.
При тривалій або рясної менструації у жінок можуть розвиватися залізодефіцитні стани, тому жінці потрібно поповнювати запаси заліза. Оскільки напій багатий цією речовиною, він входить в список продуктів, які рекомендується вживати жінці в цей момент. Більш того, вживання какао підбадьорить і поліпшить настрій і загальне самопочуття.
шкода какао
Какао-порошок може викликати алергічні реакції, особливо це небезпечно для дітей і вагітних жінок. Оскільки в складі продукту знаходиться кофеїн і його аналоги, він може бути шкідливий на ніч. При цьому, навіть какао без цукру має високу калорійність, тому у вечірній час краще відмовитися від задоволення випити чашечку ароматного шоколадного напою.
Не можна забувати, що какао боби вирощують в не самих благополучних країнах. Продукт можуть виробляти і виробляти в антисанітарних умовах, а при зберіганні речовини в ньому іноді заводиться «живність» – таргани і інші комахи. Щоб позбавити бобові плантації від шкідників, їх обприскують пестицидами. Тому в продукті можуть накопичитися шкідливі речовини.
Користь і шкода какао для дітей
Важко знайти дитину, якій не подобалося б какао. Іноді дитину неможливо обмежити однією чашкою, якщо, звичайно, напій приготований без огидних пінок.
Магній позитивно діє на чутливу дитячу нервову систему, а також покращує роботу кишечника. Іноді дітям не вистачає заліза, що негативно позначається на стані здоров’я, самопочуття, а також успішності. Тут високий вміст заліза в розчинній какао як не можна до речі.
Вітаміни групи B, як ми говорили, стимулюють мозкову активність, що дуже важливо для школярів і вихованців дитсадка. У макусі какао бобів міститься багато кальцію, фосфору і цинку, а це дуже важливо для формування і зміцнення кісткових тканин дитини.
Якщо напій приготований на молоці, його корисні властивості зростають.
Багато хто купує для дітей какао-порошок від компанії Нестле. Виникає закономірне питання: які користь і шкода какао Несквік? Варто відзначити, що корисних речовин в складі даного продукту значно менше. Наприклад, харчові волокна відсутні зовсім, і співвідношення білків, жирів і вуглеводів змінено не в кращу сторону. Співвідношення БЖУ в какао Несквік 4,5 г: 3,2 г: 81 м
Зверніть увагу: у порівнянні з «звичайним» какао-порошком, кількість вуглеводів в Несквик збільшено у 8 разів. А все тому, що в упаковці продукту левову частку займає цукор, а не терте какао. На це можна заперечити: при приготуванні напою ми все одно додаємо цукор, несолодкий напій сподобається не всім.
Але, купуючи продукт, в якому немає цукру, ми самі визначаємо, скільки підсолоджувача додати. У готовому варіанті «Несквік» за нас все «вирішив» виробник. А він вирішив заощадити, поклавши в упаковку мало тертого какао і багато цукру. Як відомо, цукор викликає звикання, тому у багатьох дітей може з’явитися бажання пити такий напій регулярно.
Частенько балуючи малюка таким ласощами, є небезпека спровокувати у нього розвиток діабету.
Користь і шкода какао при схудненні
Какао не є напоєм, на який накладено суворе табу на дієті. Навпаки, існують навіть дієти на какао. А деякі фахівці рекомендують на дієті іноді балувати себе чашкою ароматного напою. Він забезпечить організм корисними речовинами, в тому числі на клітковину, позитивно впливає на схуднення. Зарядить бадьорістю і гарним настроєм, спровокує вироблення ендорфінів.
У порошку містяться речовини поліфеноли, які притупляють почуття голоду. Дієти переносяться легше, якщо включати в раціон невелику порцію какао, і це незважаючи на досить високу калорійність какао бобів.
Більш того, вживаючи такий напій, набагато легше придушити бажання з’їсти шкідливу шоколадку або булочку. При цьому, готувати напій слід без додавання цукру.
Якщо такий продукт зовсім не сподобається, можна додати трохи меду або цукрозамінника.
Калорійність какао порошку
Харчова та енергетична цінність какао трохи змінюється від виробника до виробника. Точні дані можна подивитися на упаковці. В середньому, какао калорійність на 100 грамів має чималу: 287 одиниць. Калорійність какао Несквік досягає 400 ккал на 100 гр. Ці цифри стосуються какао-порошку, а для приготування напою ми використовуємо лише кілька ложок речовини.
Читайте також: Чим замінити солодке і борошняне для схуднення?
Калорійність 1 чайної ложки какао порошку (9 грамів) складає приблизно 27 од. Для приготування 250-граммововой порції какао на воді знадобиться в середньому по дві чайні ложки какао і цукру.
У двох ложках цукру приблизно 70 ккал., Отримуємо калорійність гуртки какао 125 од. У склянці какао калорій буде трохи менше.
Какао з цукром калорійність має чималу, тому в якості підсолоджувача можна використовувати мед, фруктозу і т.д.
Випиваючи цей смачний і корисний напій, не забувайте включити його калорійність в загальний калораж денного раціону.
калорійність какао
Какао – хороший засіб нормалізувати обмін речовин і усунути зайву вагу, а наявність поліфенолів дає можливість утамувати відчуття голоду.
Какао-порошок має унікальний хімічний склад і здатне наситити організм необхідною йому клітковиною і корисними речовинами, в яких часто потребує худне людина. У цій статті прочитаєте про позитивні властивості напою, його складі, скільки калорій, а також які корисні речовини містяться в какао.
користь
Продукт готується із зерен бобів після віджимання масла і корисний для здоров’я в першу чергу завдяки низькому рівню вмісту кофеїну.
Вживаючи його, можна:
- знизити артеріальний тиск;
- зміцнити пам’ять;
- поліпшити мозковий кровообіг;
- запобігти розвитку карієсу;
- зміцнити структуру волосся;
- очистити шкіру від шлаків;
- зняти стрес і втому;
- зміцнити кісткову систему;
- нормалізувати рівень вмісту в крові глюкози;
- запобігти розвитку діабету, раку, захворювань серцево-судинної системи;
- боротися з недокрів’ям, бронхітом, астмою, застудою;
- очистити організм від холестерину;
- уповільнити поглинання кров’ю вуглеводів, стабілізуючи рівень вмісту цукру;
- відновити пошкоджені тканини;
- зміцнити кістково-м’язову систему;
- збільшити рівень ендорфінів в крові.
В цілому, продукт благотворно впливає на імунітет, нешкідливо активізуючи функції організму. Зміст магнію і цинку сприяє виробленню тестостерону у чоловіків. У хімічному складі какао-порошку містяться багато корисних речовин:
- целюлоза;
- дубильні речовини;
- мінеральні солі;
- кофеїн;
- крохмаль;
- цукориди;
- воду.
Калорійність какао-порошку
Продукт має високу харчову цінність: в ста грамах є наступна кількість необхідних людині білків, жирів і вуглеводів:
Вміст поживних компонентів (БЖУ) Кількість, г / 100 г
білків | 24,3 |
жирів | 15 |
вуглеводів | 10,2 |
У порошку какао калорійність становить в середньому 290-374 кКал на 100 грам. Воно є досить енергоємним продуктом.
- Одна столова ложка містить 74 кілокалорії, чайна – 27 кілокалорій. Цей показник калорійності залежить від сорту і марки напою какао, а також від способу його приготування.
- Звичайна гуртка напою з молоком жирністю 3,2% має 255 кКал, приготованого на воді – 100 кКал, дієтичного – 70 кКал.
Калорійність «Несквік»
Відоме всім ласощі на основі какао-порошку «Несквік» володіє калорійністю на допустимому рівні.
- Сто грамів цього продукту містять 377 ккал.
- Одна порція має приблизно 52 кілокалорії, але розчиняючи його в молоці, можна збільшити цей показник до 200 кілокалорій.
- Так як «Несквік» – типовий шоколадний десерт, одна порція має тільки 0,6 г білків.
- В одній чайній ложці «Несквік» міститься 34 кКал. На столову ложку припадає 94 кілокалорії.
Калорійність какао з молоком і цукром
Додавши в напій, заварений на молоці, дві чайні ложки цукру, можна сильно збільшити калорійність.
- Чашка завареного в молоці порошку об’ємом 100 мл з цукром в кількості двох чайних ложок містить 85 кілокалорій.
- Розчинна на молоці порошок володіє калорійністю 72-75 кКал.
Для скорочення енергетичної цінності і калорійності можна знизити рівень жирності використовуваного молока.
Калорійність какао на молоці без цукру
Какао без цукру, приготоване на молоці, не є напоєм високої калорійності: близько 120 Ккал на 100 г. При цьому воно вважається своєрідним енергетиком. Його краще пити в кількості однієї-двох чашок до обіду.
Заміна цукру цукрозамінників істотно знижує енергетичну цінність напою з какао. Кружка такого напою, що містить усього 200 кКал, зазвичай мається на дієтичному меню.
Калорійність какао на воді
Напій, заварений у воді з цукром, містить 81,6 кКал на 100 грам. Розчинна какао-порошок має набагато менше калорій. Його енергетична цінність – 60-63 кКал. Без цукру цей показник знижується до показника 56.
норми споживання
Кількість необхідних для здорової людини речовин, що містяться в 100 грамах продукту (289 ккал), складають:
- 24,3 г білків (32% від нормальної маси, 11,1% від необхідної норми енергетичної цінності);
- 15 г жирів (26,8% від нормальної маси, 9,3% від необхідної норми);
- 10,2 г вуглеводів (4,7% від нормальної маси, 1,6% від необхідної норми);
- 35,3 г харчових волокон (176,5% від нормальної маси, 61.1% від необхідної норми);
- 6.8 мг вітаміну РР, НЕ (34% від нормальної маси, 11.8% від необхідної норми);
- 655 мг фосфору (81.9% від нормальної маси, 28.3% від необхідної норми).
Варто утриматися від вживання, якщо у вас алергія. Ризик її виникнення може бути пов’язаний з неякісним сировиною та використаними при його виробництві шкідливими речовинами. Також виключено вживання людьми з виразкою шлунка, подагрою, які страждають безсонням. Не рекомендується для вагітних жінок і дітей з підвищеною активністю.
Питання про калорійність є відносним, з медичної точки зору. Крім змісту виділяють енергію речовин, слід звертати увагу на їх засвоюваність організмом. Складні багатоступінчасті біохімічні реакції за участю амінокислот і вітамінів визначають корисність цього смачного і поживного напою в першу чергу.
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Калорійність какао цього популярного дієтичного напою
Какао – не менш популярний напій, ніж кава. Порошок отримують шляхом переробки шмиха бобів після віджимання масла . Відкрили какао-напій індіанці племені Майя і ацтеки.
Перед вживанням вони обсмажували зерна, змішували з водою . Пізніше напій потрапив до Центральної Європи, тут же став улюбленим серед місцевого населення. Його користь для дорослих і дітей важко переоцінити.
Яка калорійність какао?
Какао: калорійність напою в різних виконаннях
Порошок продається в чистому вигляді, додається в випічку і здобу, робить пікантним і оригінальним смак десертів. Але все ж частіше використовується, як тонізуючий напій з додаванням окропу, молока і цукру . Загальна калорійність какао порошку:
- 100 грам – 290 ккал ;
- 1 столова ложка – 74 ккал;
Калорійність какао порошку в 1 чайній ложці – 27 ккал, але змінюється в залежності від використовуваних інгредієнтів. Ось скільки калорій в одній гуртку при різних поєднаннях:
- калорійність какао з молоком жирністю 3,2% – 255 ккал;
- дієтичний напій – 70 ккал;
- какао на воді – 100 ккал.
Особливо популярно серед покупців какао Несквік, його навіть маленьким дітям дають. Калорійність 100 г такого сухого порошку – 373 ккал. відповідно:
- 1 столова ложка – 94 ккал;
- 1 чайна ложка – 34 ккал.
Щоб знизити енергетичну цінність цього натурального напою, замініть цукор цукрозамінником, знизьте жирність молока до 1% (можна нижче). Виходить менш калорійний напій – 200 ккал, який навіть включений в дієтичне меню.
Також постає питання наскільки справедливо прирівнювати загальноприйняту систему вимірювання калорій. Тобто спалювання продукту в спеціальній печі і вимірювання при цьому виділився тепла. І ту користь яку приносить цей же продукт для організму.
Який в процесі засвоєння розпадається на біохімічні сполуки в тому числі амінокислоти і вітаміни і вступає в цілий каскад складних взаємопов’язаних біохімічних реакцій.
Ми можемо про експериментувати спалюючи шкідливі і навіть отруйні речовини для організму в результаті вимірювання в спеціальній печі теж вийде кілька калорій тепла. але сам продукт для організму буде отруйний.
Зрозуміло що калорійність це настільки умовна міра вимірювання що розсудлива людина їй може просто знехтувати. А дивитися на інші показники на хімічний склад і орієнтуватися на смакові якості продукту.
Хімічний склад і харчова цінність
Скільки калорій в какао , не єдиний питання, що цікавить любителів цього натурального напою. Турбує також його корисність. У складі – вітаміни В1, В2, РР, Е, А. Крім того, це повноцінний джерело магнію, фосфору, калію, кальцію. Какао-порошок задовольняє добову потребу організму в залозі.
Що стосується харчової цінності, в 100 г натурального продукту міститься 24,3 г білків , 15 г жирів і 10,2 г вуглеводів , 35 г харчових волокон, 4 г органічних кислот, 7 г золи. Такий унікальний склад позитивно впливає на стан шкіри, зміцнює здоров’я, підвищує настрій.
Читайте також: Кращі засоби від целюліту
Користь і шкода какао
Натуральний напій діє комплексно в організмі. Завдяки високій концентрації магнію, зміцнює серцево-судинну систему, знижує ризик інсультів, інфарктів, атеросклерозу. На цьому список корисних властивостей не закінчується:
- виводить шкідливий холестерин;
- покращує мозковий кровообіг;
- стабілізує кров’яний тиск;
- покращує когнітивні функції;
- допомагає при стресах, хронічної втоми;
- зміцнює кістково-м’язову систему;
- підтримує допустиму концентрацію цукру в крові;
- уповільнює всмоктування вуглеводів;
- підвищує концентрацію «гормону щастя» в крові;
- активізує працездатність;
- зміцнює місцевий імунітет.
Нехай калорійність какао з молоком і цукром і велика при бажанні схуднути, зате це надійна профілактика онкологічних захворювань, гемофілії, цукрового діабету, патологій серцево-судинної системи. До того ж, напій допомагає при лікуванні бронхіту і бронхіальної астми.
Пам’ятайте: стакан какао може нашкодити здоров’ю, наприклад, спровокувати сильну алергічну реакцію у вигляді шкірного висипу і кропив’янки.
Продовжує список медичних протипоказань:
- виразка шлунка, 12-палої кишки;
- подагра;
- порушення сну, безсоння;
- схильність до ожиріння;
- хвороби травної системи.
Щоб не порушити травлення у дитини, варений какао краще не давати дітям до 3 років або попередньо проконсультуватися з педіатром.
Смачні та корисні напої
Для приготування напою в якості основного інгредієнта візьміть порошок фірми Червоний жовтень ” Золотий ярлик», Комунарка, С. пудів, Роял Преміум.
- какао-порошок – 3-4 чайних ложки;
- вода – 1 стакан;
- молоко – 200 мл ;
- цукор за смаком.
Покрокове приготування:
- Перемішайте порошок з цукром.
- Влийте в ємність окріп.
- Заважайте до однорідного стану.
- Тонкою цівкою влийте молоко, знову перемішайте.
- Доведіть до кипіння, приберіть з вогню.
- Розлийте по склянках.
- Для смаку натріть зверху невелике кількість шоколаду.
Другий рецепт більш оригінальний , сподобається навіть справжнім гурманам. Батьки частіше готують його дітям, для багатьох – це улюблене шоколадне ласощі.
- маршмеллоу – 30 г;
- молоко – 500 мл;
- какао-порошок – 3 ст. л .;
- цукор – 3 ст. л .;
- кориця – 1 ч. л .;
- окріп – 150 мл;
- сіль за смаком.
Покрокове приготування:
- Змішайте основний інгредієнт, цукор, сіль, корицю.
- Додайте окріп і перемішайте, поки кристали розчиняться.
- Окремо підігрійте молоко.
- Не доводячи до кипіння, влийте в кавову суміш.
- Розлийте по чашках, додайте ложечку маршмеллоу.
Рецептів багато, включаючи напої з автоматів і Макдональдса. У будь-якому випадку, смак какао приємно доповнює або навіть замінює цукерка Флоренс або Бабаєвський шоколад. Не менш оригінальне і корисне поєднання – какао з медом .
Какао – користь і шкода для здоров’я!
Напій королів, коричневе золото, еліксир любові, напій для мозку – це все про нього, про смачний, знайомому всім з дитинства какао.
В першу чергу ми згадуємо саме ароматний напій. Але ж какао – це подрібнений плід шоколадного дерева. Цей порошок використовується для приготування шоколаду і багатьох кондитерських виробів.
Найдивовижніше, що це один з небагатьох продуктів харчування, який можна назвати не гірким, а смачним ліками.
склад какао
- Вітаміни групи В. Завдяки цим вітамінам какао називають напоєм для розуму. Їх основна дія полягає в стимулюванні роботи головного мозку.
- Вітаміни Е, К в невеликій кількості.
- Магній. Мікроелемент, необхідний для нормального функціонування м’язової системи, правильного обміну речовин і роботи нервової системи. Какао займає третє місце серед продуктів на його утримання.
- Залізо. Какао входить в п’ятірку лідируючих залізовмісних продуктів. Він бере участь в кровотворенні і насичує клітини крові киснем. У 100 грамах какао – 122% добової норми.
- У досить високій концентрації, щоб какао бути повноцінним їх джерелом, містяться фосфор, калій, цинк, мідь, марганець, селен, кальцій.
- Поліфеноли і флавоноїди – природні антиоксиданти, які роблять благотворний вплив на весь організм. Цих речовин в какао в кілька разів більше, ніж в чаї і винограді.
- Теобромін і кофеїн – алкалоїди, що позитивно впливають на нервову і серцево-судинну системи. Теобромін надає какао-порошку гіркий смак.
користь какао
Випиваючи кухоль какао або з’їдаючи пару часточок гіркого шоколаду, можна захистити себе від хвороб серця і судин.
Рекордне вміст природних антиоксидантів покращують стан судин, нормалізують кровообіг, очищають організм від токсинів і шкідливого холестерину. Кофеїн є стимулятором роботи серця і профілактичним засобом від інфарктів. Його сечогінний ефект знижує тиск і покращує циркуляцію крові по судинах.
Напій для мозку корисний при розумовій роботі і стресах.
Він покращує кровообіг в головному мозку, стимулює передачу нервових імпульсів, зберігає пам’ять і є доведеним засобом для профілактики хвороби Альцгеймера.
Американськими вченими проводилися дослідження серед людей старше 60 років. При вживанні 2 чашок какао щодня протягом місяця, їх розумові здібності, швидкість і концентрація уваги збільшилися на 30%.
Поліфеноли і вітаміни групи В стимулюють вироблення серотоніну – гормону радості. Тому какао заряджає бадьорістю і гарним настроєм. Магній дарує спокій і хороший сон, усуває м’язові судоми.
Какао вважається корисним продуктом для діабетиків. Доведено, що речовини, що містяться в плодах шоколадного дерева, зменшують резистентність інсуліну. Це захищає організм від різких стрибків цукру в крові хворих.
Дослідження показали, що дія какао схоже з дією аспірину. Поліфеноли в продукті мають таке ж знеболювальну властивість і можуть легко усунути головний біль. Для цього достатньо всього 17 грам какао-порошку.
Какао може полегшити стан при захворюваннях дихальних шляхів. Поліфеноли знімають спазми бронхів, це допомагає при кашлі, сприяє кращому відходженню мокротиння з легких. У народній медицині какао з вершковим маслом рекомендують для зняття нападів при бронхіальній астмі.
У косметології какао використовується в засобах для омолодження шкіри. Воно покращує колір обличчя, зволожує шкіру, захищає від ультрафіолетового впливу. Обгортання і спа-процедури з какао або шоколадом не тільки позбавлять від целюліту, але і подарують справжню насолоду від аромату під час процедур. Порошок ідеально підійде для приготування скрабу в домашніх умовах.
шкода какао
Продукт досить калорійний через високий вміст жирів. Це потрібно враховувати людям із зайвою вагою.
У какао-бобах присутні більше кількість пуринів. Ці речовини перешкоджають виведенню з організму солей натрію. Тому при хворобах суглобів і подагрі какао заборонено.
Кофеїн є стимулятором мозкової активності. Через збуджуючих властивостей краще не вживати багато напою або шоколаду перед сном. З цієї ж причини какао заборонений дітям до трьох років.
У день не рекомендується вживати більше двох чашок какао або 25 грам гіркого шоколаду.
Какао при вагітності
Лікарі не забороняють категорично вживати цей продукт. Однак крім корисних, у какао є багато і небезпечних для вагітної властивостей:
- Деякі речовини надають тонізуючу дію на м’язову систему. Це може спровокувати тонус матки.
- Какао сприяє виведенню кальцію з організму і уповільнює процес його засвоєння. Дефіцит цього мікроелемента може негативно відбитися на розвитку плода.
- Кофеїн – не найкращий союзник майбутньої мами. Він проникає через плаценту і може стати причиною прискореного серцебиття плода і його кисневого голодування.
Якщо від какао жінці важко відмовитися, допустимо вживати не більше 2-3 чашок в тиждень. Краще пити його з молоком. Зловживати гірким шоколадом також не слід.
До речі, про користь і шкоду какао дуже цікаво розповідає Дмитро Малоземов в програмі Їжа жива і мертва. Дуже рекомендуємо подивитися цей випуск:
калорійність какао
Енергетична цінність 100 грам какао-порошку – 374 ккал. Але ми не вживаємо цей продукт в сухому вигляді, а частіше за все готуємо з нього напій. В цьому випадку калорійність його значно знижується.
100 грам напою без добавок становить всього 67 ккал . Випивши велику чашку ранкового какао, зайвих кілограмів не додасться.
Какао з цукром «потяжелеет» до 85 ккал на 100 грам . Напій на молоці буде приблизно такою ж калорійності. Цифра буде залежати в першу чергу від жирності молока.
Випити какао або з’їсти шматочок шоколадки переконувати і примушувати нікого не доведеться. Адже цей смачний і, як виявилося, дуже корисний продукт має на рідкість велику армію прихильників серед людей різного віку.
Будь ласка, оцініть цю статтю!