Зовнішні особливості унікального плода
Існує кілька назв цього екзотичного плоду: китайський фінік, ююба, унаби.
Прихований джерело корисних речовин
У плодах вчені виявили ряд цінних елементів, необхідних для життєдіяльності організму:
- алкалоїди;
- амінокислоти;
- органічні сполуки;
- флавоноїди;
- стироли;
- пектини;
- глюкоза;
- ефірні масла;
- вітаміни C, В, PP;
- мікроелементи (калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, марганець, натрій).
Крім того, вражає невисока калорійність унаби, яка становить – на 100 г свіжого продукту приблизно 80 ккал. Однак в сушеному вигляді її межа значно збільшується до 250 ккал.
Корисні властивості зизифуса і протипоказання для організму
Плід протипоказаний особам, у яких підвищена кислотність. Споживання продукту може призвести до утворення виразки шлунка.
Унікальні цілющі властивості унаби (китайський фінік) допомагають в лікуванні різних недуг. У народній медицині, крім плодів використовують листя, насіння і навіть кору дорослих дерев. Кожен елемент має свою цінність.
Однак в м’якоті фрукта зосереджено найбільше корисних речовин. Хоча деякі і не знають, що таке унаби і як його їдять, плід завоював непогану репутацію серед шанувальників екзотичних продуктів. Його люблять їсти в свіжому, в’ялена або сушеному вигляді.
Іноді використовують як консервант.
Окультурений фрукт – зизифус має солодку ніжну м’якоть, який містить безліч корисних елементів. Тому корисні властивості і протипоказання унаби використовують для лікування і підтримки організму.
ниркові захворювання
Перш ніж приступити до вживання продукту, хворому необхідно проконсультуватися з лікарем.
Ідеальне проносний засіб
Унікальну користь і шкоду зизифуса визначає наявність в ньому клітковини. Вона виводить з організму ряд токсичних речовин, важкі метали, надлишки холестерину. У підсумку, очищаються жовчогінні протоки, а значить, поліпшується процес травлення.
Підвищення рівня еритроцитів
зміцнення кісток
Краса волосся і шкіри обличчя
Успішне застосування листя зизифуса для виготовлення цілющої мазі допомагають боротися з вуграми, прищами і навіть фурункулами. Готують її таким способом:
- столову ложку сухої подрібненої листя змішують з оливковою олією (5 ложок);
- ретельно перемішують і доводять до кипіння на повільному вогні;
- суміш переливають в скляний посуд;
- наполягають 7 діб;
- проціджують через марлю.
Готову мазь накладають на ділянки проблемної шкіри 1 раз в день. Процедуру повторюють до повного усунення проблеми.
Щоб прискорити процес одужання, необхідно включити фрукт в регулярний раціон харчування.
Допомога при стресових ситуаціях
Все частіше в сучасному суспільстві люди стикаються з непередбаченими проблемами. Як наслідок, їх долає хронічне занепокоєння і тривога. Виявляється за допомогою зизифуса можна позбутися від неприємних емоцій. Компоненти, які входять до складу плода, мають заспокійливу дію. Вони взаємодіють з гормонами, що призводить до емоційної стабільності.
Людям, що страждають нервовими розладами, бажано носити при собі сушені фрукти унаби. Під час чергового стресу їх можна просто пожувати, що благотворно позначається на емоціях і гормональному фоні.
Можливі протипоказання фрукта
Оскільки китайський фінік сприяє зниженню артеріального тиску, його не рекомендують вживати гіпотонікам. До того ж зловживання фруктом викликає сильний головний біль і навіть мігрень. Щоб перевірити реакцію свого організму на плід, бажано починати з невеликих доз.
Педіатри не рекомендують давати унаби дітям, які не досягли 5-річного віку. Відвари з листя рослини або настоянки кори не слід вживати вагітним і годуючим матерям.
Незначні протипоказання не позбавили екзотичний фрукт популярності. Його активно використовують для здорового харчування: додають в каші, салати і змішують з медом. Головне підходити до справи з мудрістю і не переїдати. Таким чином, користь унаби очевидна, адже він дарує організму додаткову енергію, довголіття і здоров’я.
З якими хворобами бореться зизифус – відео
Чим корисний зизифус (унаби, китайський фінік) для організму: застосування та протипоказання
У світі складно знайти другий такий рослина як зизифус (унаби). Цей колючий чагарник протягом тисячоліть супроводжує людину і не втомлюється дивувати. «Дерево життя» – називають його мусульмани, «дарує молодість і здоров’я» – вторять їм китайці. Всі органи цієї рослини – лікувальні, недарма унаби відноситься до п’яти найбільш ефективним лікарським рослинам на Землі. Спробуємо розібратися, що з себе представляє зизифус, які його корисні властивості і чи є протипоказання до його використання.
Зизифус: калорійність, склад і харчова цінність
У 100 г плодів зизифуса міститься 79 Ккал. Це дозволяє сміливо використовувати зизифус в дієтичному харчуванні. Плоди унаби мають унікальний хімічний склад і неповторне поєднання вітамінів, мінералів, кислот, масел і інших речовин. Вітамінний склад зизифуса включає:
- вітамін С (перевершує по його змісту лимон в 15 разів);
- вітамін Р (рутин) – від 0,29 – до 0,95%;
- вітамін РР (нікотинова кислота);
- ретинол (А);
- токоферол (Е);
- вітаміни групи В (пантотенова і фолієва кислоти, рибофлавін, тіамін, піридоксин).
До 30% в плодах зизифуса складають цукру, 4% – жирні олії, 10% – дубильні речовини, є також флавоноїди (катехіни), полісахариди (пектин), глікозиди (неоміртіллін або рослинний інсулін). Не менш вражає зміст макро- і мікроелементів:
- свинець;
- мідь;
- ртуть;
- залізо;
- магній;
- натрій;
- калій;
- фосфор;
- кальцій;
- кобальт;
- титан і ін.
Регулярне споживання такого збалансованого природного поєднання вітамінів і мінералів позитивно позначається на загальному стані організму. Плоди унаби володіють і високою харчовою цінністю (білки – 1,2%, вуглеводи – 20,23%). За смаком вони нагадують плоди фініків.
Важливо! Зизифус, що виріс на схилах гір, на бідних грунтах, має більш вираженими лікувальними властивостями, ніж рослини, які виросли в багатих перегноєм долинах.
Користь зизифуса для організму
Корисні властивості унаби і його унікальний вітамінно-мінеральний склад зумовили застосування рослини в народній медицині. Подібно женьшеню або елеутерококу, унаби:
- тонізує центральну і периферійну нервову системи;
- омолоджує і регенерує клітини;
- зміцнює імунну систему;
- нормалізує процеси обміну в організмі;
- знезаражує;
- виводить вільні радикали;
- дає сечогінний ефект;
- виводить жовч;
- діє як антиоксидант (виводить важкі метали, токсини, поганий холестерин і ін.);
- послаблює токсикози;
- надає анестезуючу дію (особливо ефективно допомагає при зубному і головного болю).
Зизифус ефективно знижує високий артеріальний тиск, заспокоює, покращує сон. Регулярний прийом зизифуса зміцнює серце і судини, надає профілактичну дію проти склерозу та ін. Особливо зизифус корисний в період відновлення після операцій або важких хвороб.
Застосування зизифуса в народній медицині
Лікувальні властивості унаби не залишилися непоміченими. У Китаї навіть існує приказка, що той, хто їсть плоди унаби, в декотрих не потребує. Своє застосування знайшли все ‘органи’ зизифуса.
кора
Зизифус має товсту сіру або чорну кору, а на гілках вона – вишневого кольору. Молода кора не має тріщин і більш гладка. В лікарських цілях застосовують відвар з кори.
Він діє як кріпильних засіб, добре допомагаючи позбутися від діареї. Відвар готують з 10 г подрібненої кори. Її заливають склянкою окропу і ставлять на водяну баню (до 45 хвилин). Пити по 2 ст. л. за 30 хвилин до їди.
листя
Листя зизифуса – шкірясті, подовжено-яйцеподібні, розташовані на коротких черешках.
Вони надають гіпотензивну дію, сприяють відкашлюванню мокротиння (при хворобах легенів і бронхів), стабілізують артеріальний тиск і серцевий ритм (при гіпертонії).
Для приготування настою використовують 2 столових ложки сухого листя на 300 мл окропу. Наполягати необхідно 1 – 2 години. Пити – тричі на день по три столових ложки.
Відваром листя можна промивати гнійники на слизових оболонках.
Плоди
Плоди зизифуса – яйцеподібні, мають довжину 6 см. Ягоди унаби їдять свіжими і сушеними, крім того, корисні властивості в них не зникають і від термічної обробки. Плоди рекомендовано приймати:
- При гіпертонії – тричі на день по 20 ягід (вживати три місяці, потім перерва).
- При токсикозі і годуванні грудьми – приймати в свіжому або сушеному вигляді.
- При недокрів’ї – ягідний компот (зизифус краще використовувати сушений). Ягоди (10 шт. На півлітра води) відварювати 20 хвилин, настоювати одну годину, приймати тричі на день по 100 мл.
- При запаленні різного роду – 15 перезрілих ягід (на 300 мл води) закип’ятити і уварювати на повільному вогні. Обсяг відвару повинен скоротитися в три рази – до 100 мл. Остудити, відцідити. Відвар приймати протягом 15 днів (тричі на день по столовій ложці).
Важливо! Вживаючи ягоди зизифуса або приймаючи лікарські препарати на його підставі, необхідно стежити за рівнем артеріального тиску, щоб не допустити гіпотонії.
насіння
Користь насіння зизифуса в їх седативном дії, який чиниться на нервові клітини. Препарати з кісточок унаби застосовують при лікуванні депресивного стану, запаморочення, а також при стресах і безсонні. Для приготування кошти, слід:
- перемолоти кісточки (100 гр.);
- залити їх пів-літром води;
- закип’ятити і проварити протягом десяти хвилин;
- долити 200 мл спирту і настояти вісім годин.
Плодово-ягідні дерева та чагарники розмножуються як вегетативно, так і за допомогою насіння. З кісточки можна виростити абрикос, виноград, сливу, кизил.
Важливо! Вагітним жінкам приймати кошти з кісточок унаби категорично забороняється.
Як використовують унаби в косметології
Китайський фінік активно використовується в приготуванні косметологічних препаратів. Особливо велика користь зизифуса в догляді за волоссям та шкірою обличчя.
Користь для волосся
Відвари з унаби (особливо коренів, кори та листя) ефективно допомагають в боротьбі з лупою, при закупорці сальних залоз, але перш за все – від випадіння волосся. Відвари регенерують волосяні цибулини і зміцнює волосся. Полоскання відваром коренів сприяє також швидкому зростанню дитячих волосся.
Користь для особи
Унаби ефективно усуває вугрові висипи, нариви, прищі, подразнення та ін. Подібні захворювання на шкірі обличчя.
Мазь готується з свіжозірваних листя і рослинного масла (краще з оливок) в співвідношенні 1: 5. Суміш нагрівається до +90 ° C. Потім потрібно зняти її з вогню і залишити настоюватися (10 діб).
Зберігають складу в холодильнику, щоб в разі необхідності змащувати нею проблемне місце на шкірі.
Використання в кулінарії: заготовки з унаби
Хоча ягоди зизифуса чимось нагадують за смаком фініки, вони досить специфічні і не всім подобаються (особливо дітям). Цінителі стверджують, що найсмачніші унаби – повяленние на сонці, так як сушити правильно в духовці зизифус дуже складно – його легко можна пересушити.
Хоча якщо пересушили – теж не страшно. З сухих плодів можна приготувати борошно і додавати її в звичайну пшеничне борошно при випічці. У східній кухні з зизифуса роблять начинки для пирогів, соуси, додають в рис, виготовляють вино. Великою популярністю користуються заготовки – джеми, сиропи, варення та ін. Зизифус зберігає в них все цілющі якості, а перевірені поколіннями рецепти дозволяють приготувати смачні страви. Джем з унаби:
- зварити сироп (знадобиться 1 кг плодів, 800 г цукру і 1 літр води);
- недостиглі ягоди вимити, наколоти виделкою, помістити в ємність;
- залити гарячим сиропом і закип’ятити (проварити до 5 хвилин);
- настояти 7 годин;
- витягнути кістки і подрібнити плоди блендером;
- закип’ятити на повільному вогні, варити 5 хвилин (необхідно постійно помішувати);
- простерилізувати банки;
- розлити отриманий джем по банках і закрити.
Згодом джем загусне. Така заготовка дозволить одночасно знижувати тиск і ласувати смачненьким.
Взимку, зизифус не завжди під рукою, тому вас напевно зацікавить як зберігати його плоди, тим більше що свіжими вони зберігаються не більше тижня при кімнатній температурі і до місяця в холодильнику. У той же час сухі і в’ялені ягоди зберігаються один рік.
Протипоказання
Головним протипоказанням для любителів китайського фініка є знижений артеріальний тиск. Однак 5 – 6 ягід сильно не знизять тиску, але зловживати не варто. Плоди унаби мають також протипоказання для вагітних жінок – не слід захоплюватися і чрезмернічать, адже велика кількість плодів можуть невчасно підвищити тонус матки.
Важливо! Плоди унаби важкі для шлунка, вони дуже довго перетравлюються. Щоб прискорити процес перетравлення можна їх очистити і їсти ягоди без шкурки або ж просто обмежити себе в кількості з’їдається продукту.
Водіям автомобілів (особливо при їзді у вечірній або нічний час) також слід пам’ятати, що таке зизифус, і утриматися від його вживання перед або під час їзди, так як його плоди здатні знизити швидкість реакції, розслабити і навіть приспати.
Чи була ця стаття корисною?
Так
немає
Зизифус, Унаби або Китайський фінік – що це таке і чим корисний
Люди давно звикли, що магазинні полиці нерідко дивують присутністю екзотичних фруктів. Не всім відомі плоди зизифуса що таке вони собою являють, звідки привезені, як правильно їх вживати.
Але ж цей маловідомий плід називають ще «Китайський фінік», унаби, ююба, французька ягода або жужуба. Розглянемо докладніше відомості про нього, щоб усвідомлено купувати не «кота в мішку», а відомий продукт.
Що таке унаби
Фініки унаби – екзотичний плід, частіше людьми іменований, як зизифус справжній. Рослина зараховане до крушинових сімейства, воно представлено майже півсотнею представників. Зизифус вічнозелений листяний чагарник.
Опис і властивості фрукта ююба наступне – м’ясисті їстівні плоди виростають округлі за формою, грушоподібні або елліпсовідниє. Батьківщина рослини – Китай, але дикі види дерева унаби мають властивість зустрічатися також на гірських схилах Японії, Індії, Середньої Азії.
У Росії унаби зростає на Кавказі, його освоюють селекціонери Молдови.
Чим відрізняються фініки від унаби
Дерево унаби здатне проростати і у вигляді чагарнику. Дозрілі плоди зизифуса частіше довгасті, але іноді круглі. Їх габарити здатні досягати розміру середнього курячого яйця. Розташована всередині кісточка має оболонку, яка м’якше, ніж у більшості інших фруктів.
Реалізовані в магазинах китайські ягоди зизифуса смаком практично не відрізняються за властивостями від звичайних фініків.
Основна відмінність – кісточка, яка більш тендітна, з злегка загостреною кромкою. Фінік ж має міцну і округлу серцевину.
сорти
Найпоширенішими стали наступні сорти дерева зизифус унаби джігда:
- зизифус цукерковий;
- унаби з та ян цзяо;
- мавританський;
- російська селекція зизифуса Сініті;
- зизифус коктебель, що вирощується в Криму.
унаби калорійність
Цінність в плані енергетики свіжих китайських ягід – приблизно 800 ккал в 1 кг. Цей показник удвічі перевищує аналогічний, властивий яблукам або груш. Відповідає таку кількість винограду або бананів. Висушений плід зизифуса в чотири рази калорийнее.
Зміст вітамінів і мінералів
Плоди зизифуса цінують за їх властивість дарувати запашний аромат і ніжний смак. М’якоть зизифуса насичена амінокислотами, рослинними жирами і фруктозою. Додатково вона містить такі елементи:
- вітаміни групи В, Е;
- аскорбінова кислота;
- каротин;
- флавоноїди;
- багато органічні кислоти;
- цінні мінерали;
- алкалоїди з сапонінами;
- стероїди.
Корисні властивості унаби
Комплекс притаманних унаби корисних властивостей і протипоказань зумовив використання плодів народними цілителями. Плоди ююба надають наступну дію:
- тонізують нервову систему;
- зміцнюють імунітет;
- омолоджують клітини;
- нормалізують обмінні процеси;
- знезаражують;
- забезпечують сечогінну дію;
- виводять з організму вільні радикали і жовч;
- виступають в ролі антиоксидантів;
- послаблюють токсикози;
- рятують від зубного болю;
- знижують артеріальний тиск;
- покращують сон.
Такі лікувальні властивості зизифуса при регулярному вживанні продукту зміцнюють судини, профілактично діють відносно склерозу. Для лікування рекомендовані як плоди зизифуса, так і інші його компоненти.
Рекомендації по вживанню і застосування
В’ялений зизифус – найбільш поширена форма плоду, що вживається людьми. Цей фрукт застосовують в кулінарії, медицині, косметології. Розглянемо докладніше варіанти використання китайського фініка і його властивості.
Читайте також: Як прибрати обвислий живіт в домашніх умовах?
У кулінарії
придумано безліч способів в’ялити зизифус, оскільки сушений унаби набув поширення у багатьох кулінарних рецептах. особливо популярні смачні заготовки з нього. так вдається зберегти корисні властивості фрукта зизифуса, щоб потім готувати смачні страви.
читайте також: суниця лісова – лікувальні властивості ягід і листя
варення
Для рецепта, за яким отримують смачне ласе варення з зизифуса, потрібні такі інгредієнти:
- 0,8 кг в’ялених ягід зизифуса;
- стільки ж цукру;
- вдвічі менше води;
- пакетик (10 г) лимонної кислоти.
Процес приготування складається з таких дій:
- Промийте ягоди зизифуса, обсушити їх, виделкою наколи все ягоди.
- В окріп додайте лимонну кислоту з цукром. Злегка проваріть склад, потім солодким сиропом залийте плоди зизифуса.
- Через кілька годин поставте ягоди на вогонь, варіть, при безперервному помішуванні, півгодини.
- Готове варення поділіть на стерильні ємності, закатати їх кришками, щоб зберегти властивості продукту.
компот
Нерідко властивості фініків китайських використовують для приготування вітамінних компотів. Для цього не потрібні специфічні кулінарні знання. Для самого простого рецепту потрібні такі компоненти:
- 0,9 кг сушених плодів зизифуса;
- 2 ст. л. меду;
- 3 л води.
Процес приготування складається з таких дій:
- Залити водою китайський фінік унаби, півгодини варити, поки плоди розм’якнуть цілком.
- Віджати ягоди унаби. Отриману рідину продовжувати варити, поки склад стане густим.
- Додати мед, все розлити в банки. Перед вживанням компот розбавляти трохи водою, отримуючи властивості смачного чаю.
маринований фрукт
Оригінальний спосіб заготівлі унаби зизифуса – заливка маринадом фаршированого часником фініка китайського. Таке блюдо стане самостійною закускою або доповнить смакові властивості м’ясного рецепта. Для приготування потрібні такі компоненти:
- 2 кг ягід зизифуса;
- стакан яблучного оцту;
- 10 г листків лавра;
- 5 г чорного перцю в горошках;
- 15 г часнику;
- стільки ж цукру;
- 50 г дрібної солі;
- півсклянки соняшникової олії;
- 1,5 л води.
Процес приготування складається з таких дій:
- Промийте зелені ягоди зизифуса, підсушіть їх.
- Всередину банки викладіть очищений часник, лист лавра і перець.
- Засипте китайський фінік, накрийте його зверху листом лавра, зубчиком часнику.
- Добре нагрійте воду (не можна кип’ятити). Додайте оцет, цукор з сіллю, трохи проваріть зизифус, поки компоненти цілком розчиняться.
- Залийте в банку отриманий маринад, слідом – рослинне масло.
- Закрийте кришкою ємність, помістіть маринований зизифус для зберігання в прохолодне приміщення.
У лікувальних цілях
цілющі властивості китайського фініка забезпечили продукту активне застосування в лікувальних цілях. народні цілителі рекомендують готувати спиртову настойку, запасатися екстрактом унаби, який реалізує компанія ІПАР. будинки нескладно приготувати деякі рецепти, здатні допомогти людині в складній ситуації.
мазь
Перемішати в пропорції 1: 5 листя зизифуса і оливкове масло, нагріти, не доводячи до кипіння, потім 10 діб настояти і процідити. Отриманий крем використовувати при абсцесах, пухлинах або гнійника – його властивості дозволяють усунути ці проблеми.
Для схуднення
Низька калорійність зизифуса сприяє тому, що ягоди прекрасно підходять в якості додаткового десерту або самостійне блюдо при розвантажувальних дієтах. Періодично додаючи до щоденного меню унаби, людина відчуває істотний приплив енергії і сил, він помітить підтягнутість своєї шкіри, відновлення природного блиску нігтів і волосся.
Як використовують унаби в косметології
Активно застосовують склади з фініка китайського косметологи. Маски і відвари унаби допомагають відновлювати шкіру обличчя, перемагають лупа, допомагають при облисінні.
Маска для обличчя
Зизифус плідно усуває акне, нариви і роздратування на обличчі. Крем готують, використовуючи свіже листя зизифуса, оливкова олія, розводячи їх в пропорції 1: 5. склад потрібно нагріти (але не кип’ятити). Після його 10 діб потрібно наполягати. Отриманий засіб зберігати на холоді, змащуючи при необхідності їм проблемні зони.
Унаби для волосся
Відвари, виготовлені з компонентів дерева зизифус, ефективно сприяють перемозі над лупою. Вони рятують від закупорки в волоссі сальних залоз, запобігають випадання волосся. Розчин активно відновлює волосяні цибулини, значно зміцнює зростаючі волосся.
Корисно виконувати полоскання таким відваром з коріння рослини дитячі волосся – вони починають швидше рости.
Протипоказання і шкоду унаби
У переліку протипоказань для використання зизифуса присутні такі стани:
- низький артеріальний тиск;
- вагітність;
- управління автотранспортом (китайський фінік знижує реакцію, здатний розслабити настільки, що людина засинає).
читайте також: Кращі сорти полуниці, опис, переваги і недоліки
Унаби як виростити з кісточки
Щоб виконати для дерева унаби посадку, потрібно вийняти кісточки з придбаних взимку продуктів, тримати їх в прохолодному сухому місці. Термін витримки – мінімум місяць. Такий процес називають стратифікацією.
Перед закладанням на зберігання кісточок цієї плодової культури, потрібно їх потримати годину в злегка прохолодній воді.
Періодично при зберіганні потрібно виконувати промивання ядер, домагаючись, щоб їх не вразила цвіль, що обожнює вологу м’якоть.
Оптимальний період висадки кісточок зизифуса – початок травня. Перед процедурою потрібно в грунті зробити неглибоку траншею, розташувати в ній через кожні 20 см по 2 кісточки.
Коли вони укладені, злегка присипте траншею, позначивши її межі кілочками.
Головна вимога для вдалого вирощування та догляду за Зизифус – гарне місце посадки, активне висвітлене сонцем.
Догляд за Зизифус в південних регіонах Росії та України
Рослини зизифус в перший і другий рік життя необхідно поливати кожні два тижні при посушливій погоді. Якщо спостерігаються дощі, зизифус не вимагає заходів по зволоженню, оскільки надлишок вологи провокує загнивання коренів і кори. Дорослим рослинам полив не потрібно – вони добувають необхідну вологу з ґрунту.
Молоді деревця китайського фініка бажано скрупульозно виполювати, оскільки бур’яни їх гублять. Щотижня виконуйте розпушування грунту біля стовбура. Удобрювати саджанці унаби слід вже на другий рік після проростання. Сухий субстрат рівномірно розкидайте навколо коренів, трохи зануривши його вглиб, після полийте.
Розмноження зізфуса виконують щепленням, кореневими нащадками або відводками. Кожен такий варіант досить клопіткий, оскільки вимагає значних витрат часу.
особливості зимівлі
Дерево життя, як іноді називають зизифус, морозостійка рослина, хоча зимівля його при вітчизняному кліматі – хвора тема.
Унаби здатний переносити тільки короткочасні морози, не нижче 30 ° С, а ось тривалі холоди стають для китайського фініка згубними.
Тільки завдяки гарному укриттю вдається утеплити кореневу шийку. Тоді Отмерзшіе пагони будуть влітку замінені новими гілками.
Перед зимовими холодами рекомендовано засипати грунт навколо коренів унаби щільним шаром мульчі, максимально пригнути гілки до грунту, а потім закріпити їх в такому положенні дротом або скобами. Все дерево зверху додатково укрийте шаром мішковини. Коли настануть перші відлиги, укриття потрібно зняти, скрупульозно оглянути стан крони.
З’ясувати, вижило рослина зизифус, відразу досить складно, оскільки у нього пізно починається вегетація.
Щоб визначити життєздатність унаби, необхідно на початку травня зрізати невелику частину втечі. Усі гілки, які почорніли всередині, потрібно видалити.
Зизифус: корисні властивості та протипоказання
Плоди зизифуса містять малу кількість калорій, але багаті клітковиною, вітамінами і мінералами.
У 100 грамах зизифуса (близько 3 плодів) міститься (1, 2):
- Калорії: 79 ккал
- Білок: 1 грам
- Жир: 0 грам
- Вуглеводи: 20 грам
- Клітковина: 10 грам
- Вітамін C: 77% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
- Калій: 5% від РСНП
- Завдяки високому вмісту харчових волокон і низькій кількості калорій, зизифус є чудовою, здорової закускою.
- Він містить невелику кількість кількох вітамінів і мінералів, але особливо багатий вітаміном C – важливим вітаміном з антиоксидантними і імуностимулюючі властивості (3).
- Він також містить достатню кількість калію, який грає життєво важливу роль в контролі м’язів і електролітному балансі (2).
- Крім того, плоди зизифуса містять вуглеводи у вигляді натуральних цукрів, які забезпечують організм енергією.
- Проте сушені плоди зизифуса, які найчастіше їдять і використовують в кулінарії в багатьох частинах світу, містять набагато більше цукру і калорій, ніж свіжі фрукти.
- Під час сушіння цукру в плодах концентруються, а під час обробки може додаватися додатковий цукор.
Читайте також: Скільки калорій в сосисках?
висновок:
Плоди зизифуса містять малу кількість калорій і багато клітковини. Вони також містять кілька вітамінів і мінералів, в тому числі вітамін C і калій.
Користь зизифуса для організму
Плоди зизифуса давно використовуються в альтернативній медицині для лікування таких станів, як безсоння і занепокоєння.
Дослідження на тваринах і в пробірках показують, що фрукт може принести вражаючу користь для вашої нервової системи, імунітету і травлення.
багатий антиоксидантами
Плоди зизифуса багаті декількома антиоксидантними сполуками, в першу чергу флавоноїдами, полісахариди і тритерпенових кислотами. Вони також містять велику кількість вітаміну C, який також діє як антиоксидант (4).
- Антиоксиданти – це з’єднання, які можуть запобігати і відновлювати пошкодження, викликані надлишком вільних радикалів (5).
- Вважається, що пошкодження вільними радикалами є однією з основних причин хронічних захворювань, включаючи цукровий діабет 2 типу, хвороби серця і деякі види раку (5, 6, 7).
- Завдяки здатності антиоксидантів боротися з вільними радикалами, вони можуть принести різнобічну користь вашому здоров’ю.
- В одному з досліджень на тваринах було виявлено, що антиоксидантна активність флавоноїдів зизифуса допомогла зменшити стрес і запалення, викликане пошкодженням вільних радикалів в печінці (8).
- Насправді, більшість корисних властивостей зизифуса пояснюється містяться в ньому антиоксидантами.
Може поліпшити сон і функцію мозку
Зизифус широко використовується в альтернативній медицині для поліпшення якості сну і роботи мозку. Нові дослідження показують, що унікальні антиоксиданти цього фрукта можуть бути відповідальні за ці ефекти.
- Виявлено, що екстракти плодів і насіння зизифуса збільшують тривалість і якість сну у щурів (9, 10).
- Крім того, практикуючі альтернативну медицину лікарі часто призначають цей фрукт для зменшення занепокоєння.
- Крім того, дослідження на тваринах і в пробірках показують, що фрукт може поліпшити пам’ять і допомогти захистити клітини мозку від пошкодження руйнують нерви сполуками (4).
Дослідження на мишах навіть показують, що екстракт насіння зизифуса може допомогти в лікуванні слабоумства, викликаного хворобою Альцгеймера. Проте саме насіння зазвичай не їдять (11, 12, 13, 14).
Щоб повністю зрозуміти, як екстракт зизифуса може вплинути на ваш мозок і нервову систему необхідно більше досліджень на людях.
Може зміцнити імунітет і боротися з раковими клітинами
- Зизифус може підвищити імунітет і боротися з ростом ракових клітин.
- В одному дослідженні, проведеному в пробірці, зазначалося, що полісахариди зизифуса -природні цукру, що володіють антиоксидантними властивостями – можуть відображати вільні радикали, нейтралізувати шкідливі клітини і зменшувати запалення (15).
- Зниження рівня запалення і зменшення кількості вільних радикалів може допомогти запобігти хронічні захворювання, такі як цукровий діабет 2 типу (16).
- Інше дослідження показало, що містяться в плодах зизифуса лігніни – тип клітковини, що володіє антиоксидантними властивостями – сприяють виробленню імунних клітин і збільшують швидкість, з якою ці клітини нейтралізують шкідливі сполуки (17).
- У дослідженні на щурах екстракт зизифуса посилював імунні клітини, звані природними клітинами-кілерами, які можуть руйнувати шкідливі клітини-загарбники (18).
- Плоди зизифуса також багаті вітаміном C, який, як вважається, має потужні протиракові властивості.
- Одне дослідження на мишах показало, що ін’єкції високих доз вітаміну C вбивають клітини раку щитовидної залози (3, 19).
- Крім того, дослідження в пробірці показали, що екстракти зизифуса вбивають кілька типів ракових клітин, включаючи клітини раку яєчників, шийки матки, молочної залози, печінки, товстої кишки і шкіри (20, 21, 22, 23).
Дослідники вважають, що ці властивості в першу чергу є результатом антиоксидантних сполук в плодах. Проте більшість з цих досліджень проводилися на тваринах або в пробірках, тому перш ніж можна буде зробити будь-які тверді висновки необхідні додаткові дослідження на людях.
Може поліпшити травлення
Високий рівень вмісту клітковини в плодах зизифуса може допомогти поліпшити травлення. Близько 50% вуглеводів у фруктах відбувається з клітковини, яка відома своїми корисними ефектами в відношення травного тракту (1, 2, 24, 25).
Це поживна речовина допомагає пом’якшити і збільшити обсяг вашого стільця. В результаті це прискорює рух їжі по травному тракту, і зменшує запори (26, 27, 28).
- Більш того, екстракти зизифуса можуть допомогти зміцнити слизову оболонку шлунка і кишечника, зменшуючи ризик пошкодження від виразок, травм і шкідливих бактерій, які можуть перебувати в кишечнику (29).
- В одному дослідженні екстракт полісахариду зизифуса зміцнював кишкову слизову оболонку у щурів з колітом, що полегшувало їх симптоми (29).
- Нарешті, клітковина в Зизифус може служити їжею для корисних для вас кишкових бактерій, дозволяючи їм рости і витісняти шкідливі бактерії (24).
висновок:
Зизифус багатий антиоксидантами. Дослідження на тваринах і в пробірках показали, що екстракти плодів покращують функції мозку, імунітет і травлення. Проте необхідні додаткові дослідження на людях.
Можлива шкода зизифуса і протипоказання
- Для більшості людей плоди зизифуса безпечні для вживання.
- Однак, якщо ви приймаєте антидепресанти, Венлафаксин або інші селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну і норадреналіну (СІОЗСН), вам слід уникати зизифуса, оскільки він може взаємодіяти з цими препаратами (30).
- Крім того, одне дослідження на мишах показало, що екстракт плодів може посилювати дію деяких протисудомних препаратів, включаючи Фенітоїн, Фенобарбітал і Карбамазепін (31).
- Якщо ви приймаєте будь-яка з цих ліків, перш ніж додавати в свій раціон фрукти зизифуса ви можете обговорити будь-які можливі проблеми з Вашим лікуючим лікарем.
висновок:
У той час як плоди зизифуса в цілому безпечні, вони можуть взаємодіяти з протисудомними препаратами фенітоїн, фенобарбіталом і Карбамазепіном, а також з антидепресантом Венлафаксина і іншими СІОЗСН.
Як вживати зизифус
Плоди зизифуса маленькі і солодкі. Висушені, вони мають жувальну текстуру і смак, схожий на фініки.
У сирому вигляді ці фрукти мають солодкий яблучний смак і можуть бути з’їдені в якості поживного закуски. Вони містять кісточку з двома насінням, яку слід видалити перед вживанням.
Сушені плоди зизифуса також зазвичай продаються для використання в десертах або для самостійного вживання в їжу, як цукерки, особливо в Азії. Проте майте на увазі, що сухофрукти містять більше калорій, ніж свіжі. Крім того, вони є концентрованим джерелом цукру, тому ви повинні обмежити їх в своєму раціоні.
Більш того, в деяких частинах Азії поширені оцет з зизифуса, мармелад, сік і мед.
У той час як фрукти може бути важко знайти в продуктових магазинах, деякі спеціалізовані бакалійні лавки можуть продавати їх і продукти на їх основі. Ви також можете придбати сушений зизифус онлайн.
висновок:
Плоди зизифуса можна вживати в сирому вигляді в якості закуски. Сушені фрукти містять велику кількість цукру і повинні вживатися в помірній кількості.
Підведемо підсумок
- Плоди зизифуса, також відомі як червоні або китайські фініки, містять мало калорій і багаті клітковиною та іншими поживними речовинами.
- Завдяки вмісту в них антиоксидантів вони можуть принести користь для здоров’я, але необхідні додаткові дослідження на людях.
- Вам слід уникати цих фруктів, якщо ви приймаєте Венлафаксин або деякі протисудомні препарати.
- Хоча і свіжі, і сушені плоди зизифуса дуже поживні, майте на увазі, що сушені сорти містять більше калорій і цукру на порцію, тому їх найкраще вживати в міру.