Яка калорійність у кураги?

Під час дієти солодкого хочеться особливо сильно – організм знаходиться в стані стресу, джерела серотоніну, він же гормон радості, перекриті, вуглеводи обмежені. Де шукати матеріал для підвищення працездатності мозку і як боротися з нудьгою?

Поки частина дієтологів наполягає на суворому контролі раціону, друга дозволяє балувати себе зефіром, мармеладом і сушеними фруктами. В останніх хоч і не злічити калорій, зате вітамінів з корисними мікроелементами стільки ж. З’ясовуємо, чи припустимі сухофрукти при схудненні, які і в яких кількостях можна включити в меню без шкоди для фігури.

Курага: калорійність, користь і шкода для організму, вживання при схудненні

«За» і «проти» перекусу сушеними фруктами

На відміну від інших видів солодкого, що пройшли дегідратацію (процес сушіння) фрукти містять глюкозу, фруктозу і мінімум сахарози. І це добре.

Але в той же час і калорійність їх збільшується в кілька разів – з трьох кілограм абрикос ви отримаєте 100 грам кураги.

На перший погляд, з дієтою ці страшні цифри не мають нічого спільного, якщо не згадувати, що одночасно в організм потрапляє практично вся вітамінна сітка, магній, кальцій, залізо, а серце зміцнюється для майбутніх кардіонагрузок.

Курага: калорійність, користь і шкода для організму, вживання при схудненніВибирайте тільки якісні солодощі

Та й 100 грам з’їдати ніхто не змушує (курага, до речі щодо некалорійна, 241 одиниця) – кілька плодів, щоб заглушити відчуття голоду, підбадьорити мозок і заповнити енергію цілком достатньо. І знову ж таки вирішено питання нескінченної тяги до солодкого, коли ти сумний і на дієті.

Ще один пунктом на захист сухофруктів при схудненні можна вважати їх натуральність – 0% барвників і хімії при максимумі користі.

Навіть якщо ви не фанат інжиру і чорносливу, спробуйте з’їсти кілька плодів і запити стаканом води: почуття голоду в наступний раз нагадає про себе через пару годин.

Переважна частина дегидрированной фруктів, на щастя худнуть, володіють низьким глікемічним індексом, а значить, є правильними повільними вуглеводами, допустимими при суворому режимі харчування.

Курага: калорійність, користь і шкода для організму, вживання при схудненніДля перекусу варто вибирати сушені фрукти з низьким глікемічним індексом

Ясна річ, є сухофрукти при схудненні на ніч не варто – складні вуглеводи повинні бути у першій половині дня. Варто пам’ятати і про те, що допустимої денної норми є 30 м Все, що понад, – зайві калорії і кілограми.

Порада: влітку при наявності сушарки абрикоси, вишня, айва, слива та інші сезонні фрукти легко перетворяться в натуральні десерти, приготовані в домашніх умовах.

Сухофрукти при схудненні – які можна і скільки в них калорій?

Розглянемо Топ-10 найпопулярніших, зміст в них корисних речовин, баланс жирів, білків і вуглеводів, глікемічний індекс і, зрозуміло, кількість калорій.

чорнослив

  1. Калорії – 240
  2. ГІ – 25
  3. Білки – 2,3
  4. Жири – 0,7
  5. Вуглеводи – 57,5

Курага: калорійність, користь і шкода для організму, вживання при схудненнікорисний чорнослив

Як видно зі списку вище, сушеним слив ми говоримо рішуче «так». Крім того, що чорнослив давно заслужив славу борця за схуднення і нормальну роботу шлунково-кишкового тракту, його часто використовують як проносний засіб при хронічних запорах. Сухофрукт містить харчові волокна, що стимулюють перистальтику кишечника, вітаміни ряду А, В, С і органічні кислоти, а також позитивно впливає на стан волосся і зубів.

курага

  1. Калорії – 241
  2. ГІ – 30
  3. Білки – 3,4
  4. Жири – 0,5
  5. Вуглеводи – 63

Курага: калорійність, користь і шкода для організму, вживання при схудненніСолодка і поживна курага

Якщо чорнослив – король сушених десертів, то курага – їх королева. Вона заповнює запаси калію, магнію і кальцію, показана для профілактики захворювань серця, остеопорозу. Зміцнює імунну систему, покращує стан волосся та зір.

сушена вишня

  1. Калорії – 290
  2. ГІ – 30
  3. Білки – 0
  4. Жири – 1,5
  5. Вуглеводи – 73

Курага: калорійність, користь і шкода для організму, вживання при схудненнісушена вишня

Ще один корисний складний вуглевод в нашому кошику. Містить велику кількість пектинів, сприяє очищенню кишечника від токсинів і шлаків, нормалізації обмінних процесів, є найпотужнішим природним антиоксидантом.

інжир

  1. Калорії – 256
  2. ГІ – 40
  3. Білки – 0,7
  4. Жири – 0,2
  5. Вуглеводи – 13,7

Курага: калорійність, користь і шкода для організму, вживання при схудненніНезамінний для схуднення інжир

Сухофрукт багатий вітамінами, пектинами, дубильними речовинами, міддю і залізом, при схудненні надмірно захоплюватися інжиром не варто, але кілька штучок з’їсти можна. Він здавна використовувався як засіб позбавлення від закрепів і зайвих кілограмів – завдяки своїй високій насичуваності. При цьому інжир є даром природи в буквальному сенсі – виводить токсини, полегшує стан при отруєннях, застосовується для лікування застуди. На жаль, хворіють на цукровий діабет він заборонений.

Порада: дієта на інжир має на увазі заміну вечері на три сушених плода тричі на тиждень. Щоб він краще засвоювався, інжир попередньо на півгодини замочують у воді.

яблука

  1. Калорії – 231
  2. ГІ – 40
  3. Білки – 2,2
  4. Жири – 0,1
  5. Вуглеводи – 35

Курага: калорійність, користь і шкода для організму, вживання при схудненніЯблука легко висушити в домашніх умовах

15 грам сушених яблук в день – ідеальний перекус. Поєднання вітамінів А, І і PP покращує роботу мозку і якість крові, запобігає анемії, прискорює метаболізм і завдяки пектинам є своєрідним природним жиросжигателем.

Порада: пектини – речовини рослинного походження, що відповідають за обмін речовин, нормальний рівень холестерину і перистальтику кишечника.

фініки

  1. Калорії – 292
  2. ГІ – 103
  3. Білки – 2,5
  4. Жири – 0,5
  5. Вуглеводи – 69,2

Курага: калорійність, користь і шкода для організму, вживання при схудненніЗ фініками краще почекати

Незважаючи на чудові смакові якості, вітаміни різних груп і благотворний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту, до розряду сухофруктів, які можна їсти при схудненні, плоди фінікової пальми зараховувати не можна – їх глікемічний індекс знаходиться за межею норми. Самі по собі фініки вважаються відмінним антидепресантом, стимулюють працездатність, захищають від інфарктів та інсультів, але для активної фази дієтичного режиму харчування не підходять. Краще залишити їх «на потім».

Ізюм

  1. Калорії – 264
  2. ГІ – 65
  3. Білки – 2,9
  4. Жири – 0,6
  5. Вуглеводи – 66

Курага: калорійність, користь і шкода для організму, вживання при схудненніІзюм використовується для лікування безлічі захворювань

Ізюм теж має масу корисних властивостей і головне з них – велика кількість йоду, необхідне для правильного функціонування щитовидної залози. Подякують також волосся і шкіра. Середній ГІ дозволяє включати його в невеликих кількостях практично в усі дієти.

ананас

  1. Калорії – 347
  2. ГІ – 55
  3. Білки – 0,4
  4. Жири – 0,2
  5. Вуглеводи – 17,9

Ананас називають природним жиросжигателем

Кількість калорій в в’ялених ананасах, звичайно, зашкалює, але при цьому вони містять багато заліза, марганцю, фосфору і інших мінеральних солей. Ефективним жиросжигателем тропічний фрукт вважається завдяки ряду органічних кислот і харчових волокон. Як і сушений виноград, він позитивно позначається на роботі щитовидки.

Чи відноситься він до розряду сухофруктів, допустимих при схудненні? Можна чи ні включати його в меню дієтичних перекусів? Скоріше так, ніж ні, але кількість не повинна перевищувати одного-двох кілець в день.

в’ялена журавлина

  1. Калорії – 308
  2. ГІ – 25
  3. Білки – 0,07
  4. Жири – 1,4
  5. Вуглеводи – 83

в’ялена журавлина

Висушені ягоди в правильному харчуванні застосовуються часто – їх додають в мюслі, запіканки, овочеві рагу, гарніри і каші, готують морси, компоти і вітамінні чаї. Існує навіть ціла дієта на основі журавлини: перед сніданком ви випиваєте склянку компоту без цукру. Такий напій підвищує виділення шлункового соку, виводить зайву рідину і прискорює процеси травлення.

хурма

  1. Калорії – 274
  2. ГІ – 45
  3. Білки – 1,71
  4. Жири – 0,59
  5. Вуглеводи – 59

сушена хурма

Можна, можливо? Так.

Сушена хурма не тільки апетитно виглядає, але і знижує рівень цукру в крові, зміцнює і очищає судини, підвищує гемоглобін, що буває особливо важливо, коли потрібно дотримуватися суворої моделі харчування.

На думку медиків, фрукт робить позитивний вплив на жіночий гормональний фон і уповільнює процеси старіння. Його можна додавати в каші, дієтичну випічку і вітамінні смузі.

Як правильно їсти сухофрукти при схудненні?

Правил небагато і вони гранично прості: однозначно не на ніч і не на голодний шлунок. Ризик перевищити норму надто високий. Вибирайте продукти з низьким і середнім ГІ, не робіть з них міксів, щоб не збільшувати калорійність, і не купуйте відразу занадто багато – рука буде нескінченно тягнутися за ще однією штучкою до закінчення пакета.

У літню пору, коли є можливість вибору між свіжими фруктами (тими ж сливами і абрикосами) і їх зневоднених родичами, віддавайте перевагу першим. Залиште концентрат для зимових перекусів, коли, крім цитрусових і яблук, на полицях магазинів вибирати особливо нема з чого.

Читайте також:   Які продукти спалюють жир?

Каша з сухофруктами – класика жанру

Порада: висушені фрукти також стануть прекрасним доповненням до ранкової вівсянки і гречки, а кефірний коктейль з їх додаванням приглушить почуття голоду і очистить організм.

Чи бувають дієти на основі висушених фруктів?

Дієти бувають різні – ми вже розповідали і про бананової, і про сирною, і про ліниву, приводили тисячу і один варіант скинути нажите непосильною їжею. Так що сухофрукти при монопохуденіі теж допустимі і обіцяють о-го-го-які результати – цілий кілограм в день.

При цьому раціон складається з 150 г будь-яких горіхів і 300 г суміші сушених фруктів, які діляться на 5 прийомів їжі і запиваются водою або чаєм без цукру. Голодним, звичайно, не залишишся, але якщо посидіти на такій оригінальній дієті кілька днів, шлунок з кишечником чи скажуть «спасибі».

Коктейлі з висушеними фруктами і поживні, і корисні

Більш реалістичним варіантом використання сухофруктів при схудненні і для очищення кишечника, про що свідчать відгуки в мережі, вважається наступний рецепт: прокручуємо через м’ясорубку по 100 г чорносливу, інжиру та кураги, заливаємо настоєм з склянки окропу і 50 г трави сени. Склад приймаємо по столовій ложці перед сном. За перший тиждень очищення ви можете втратити до двох кіло.

Як бачите, з розумними солодощами дієта може бути не болісним випробуванням, а цілком смачним і корисним. Головне – у всьому знати міру і не переборщувати з калоріями.

джерело

Чи можна їсти курагу при схудненні, її калорійність і поради для тих, що худнуть

Вживання сухофруктів під час дієти допомагає відмовитися від солодощів і наситити організм вітамінами. При цьому курага для схуднення вважається досить неоднозначним продуктом. Вона містить велику кількість цінних компонентів, але при цьому включає багато калорій.

Курага: калорійність, користь і шкода для організму, вживання при схудненні

склад кураги

Цей продукт являє собою сушені половинки абрикосів, з яких попередньо була видалена кісточка. Щадний принцип приготування сухофруктів допомагає зберегти в них максимум цінних речовин.

Сушені абрикоси містять білки, жири і вуглеводи. Також в їх складі є такі компоненти:

  • органічні кислоти;
  • каротиноїди;
  • насичені жирні кислоти;
  • вітаміни групи В;
  • рослинні волокна;
  • вітамін РР;
  • аскорбінова кислота;
  • токоферол;
  • калій;
  • залізо;
  • фосфор.

Це далеко не повний список цінних інгредієнтів. Відгуки про калорійність кураги при схудненні говорять про те, що в 100 г продукту присутня 233 ккал. При помірному споживанні ці сухофрукти не принесуть шкоди фігурі.

Користь кураги для організму

Численні відгуки про куразі для схуднення свідчать про її користь для здоров’я. Цей продукт допомагає домогтися таких результатів:

  1. Нормалізувати баланс гормонів. Продукт допомагає поліпшити стан жінки під час клімаксу, менструації, вагітності. Компоненти сушених плодів допомагають впоратися з токсикозом.
  2. Поліпшити психоемоційний стан. Продукт покращує настрій, знижує наслідки стресів, справляється з безсонням.
  3. Активізувати виведення шлаків і токсинів з організму. Це допомагає впоратися з набряками і зайвою вагою. Також препарат застосовують для профілактики запалень сечовивідних проток.
  4. Стимулювати кишкову перистальтику. Це допоможе уникнути появи запорів. Особливо ефективно застосовувати курагу при схудненні в період вагітності.
  5. Поліпшити травні функції. Завдяки цьому їжа краще засвоюється.
  6. Знизити вміст холестерину в судинах. Також продукт сприяє підвищенню еластичності судинних стінок.
  7. Активізувати функції головного мозку і підвищити працездатність.
  8. Зробити серце більш витривалим. Продукт сприяє нормалізації параметрів артеріального тиску.
  9. Зробити кістки і зуби міцніше. Також курага сприятливо відбивається на стані волосся і нігтів.
  10. Збільшити параметри гемоглобіну. Це сприяє підвищенню насичення тканин киснем і стимулює метаболізм.
  11. Зупинити розвиток атипових клітин.
  12. Зміцнити імунну систему.

Чи можна їсти курагу при схудненні: користь і шкода

Продукт вважається досить калорійним, тому багато людей відмовляються включати його в дієтичний раціон. Так чи можна їсти курагу при схудненні? Більшість дієтологів дозволяє використовувати трохи цього продукту при складанні меню.

Тим більше що вживання кураги при дієті допомагає домогтися таких результатів:

  1. Швидко і надовго насичує. Це допомагає позбутися від почуття голоду і уникнути переїдання.
  2. Сприяє очищенню кишечника від усього зайвого. Цей ефект досягається за рахунок легкого проносного дії.
  3. Покращує травні функції. При правильному функціонуванні травних органів основна частина жирів і вуглеводів витрачається на витрату енергії, а не накопичується в організмі.
  4. Допомагає впоратися з набряками. Вони роблять повну фігуру ще більш одутле.
  5. Насичує організм глюкозою. Це допомагає впоратися з тягою до солодощів і уникнути зриву зі суворої дієти.
  6. Покращує настрій, допомагає впоратися з підвищеною нервозністю і дратівливістю. Такі симптоми нерідко супроводжують серйозні обмеження в харчуванні.
  7. Заряджає життєвою енергією. Це пов’язано з вмістом вуглеводів. Продукт допомагає нормально переносити фізичні навантаження і вести здоровий спосіб життя.

При цьому вживання кураги для схуднення може привести і до негативних наслідків. При включенні цього продукту в раціон є ризик потрапляння в організм токсичних консервантів. Для обробки сухофруктів часто застосовують діоксид сірки. Цей компонент застосовується для додання плодам привабливого жовтого відтінку.

При тривалому вживанні плодів шкідлива речовина накопичується в організмі. Як наслідок, є ризик появи алергічних реакцій або розвитку астми. Також існує ймовірність токсичного ураження легень і бронхів.

Висока калорійність кураги при схудненні може принести шкоду. Однак побічні ефекти виникнуть лише при надмірному споживанні цього продукту. Крім збільшення маси тіла, є ризик таких наслідків:

  • діарея;
  • метеоризм;
  • болі у шлунку.

Також варто враховувати, що продукт має чимало протипоказань. Щоб зрозуміти, чи можна курагу на дієті, варто проконсультуватися з лікарем. Це допоможе уникнути небажаних наслідків для здоров’я.

Курага: калорійність, користь і шкода для організму, вживання при схудненні

Правила вживання кураги

Щоб уникнути збільшення ваги, потрібно знати, скільки можна їсти кураги при схудненні. Добова норма продукту становить не більше 5-6 великих плодів. Якщо перевищити це кількість, є ризик збільшення маси тіла.

Якщо влаштовувати кожну тижнів розвантажувальний день на сухофруктах або замінювати сушеними абрикосами 1 прийом їжі, протягом тижня вдасться позбутися від 5 кг. При цьому потрібно дотримуватися такі рекомендації:

  1. Курагу заборонено комбінувати з вуглеводами, які легко засвоюються. Її не можна класти в каші швидкого приготування, якщо на упаковці не вказано, що вони цільнозернові. Також не варто поєднувати сухофрукти з медом.
  2. Заборонено вживати сушені абрикоси в якості десерту після основного прийому їжі. Цей продукт є щільним перекусом. Він не може грати роль легкого десерту.
  3. Сухофрукти найкраще поєднуються з жирами і білковими продуктами. Особливо корисні доповнення у вигляді жирної їжі. Вони допомагають засвоювати жиророзчинний вітамін А, який у великій кількості присутній в куразі. Також варто враховувати, що комбінація сухофруктів з горіхами забезпечує організм великою кількістю енергії. Тому перед вживанням такої суміші варто продумати фізичні навантаження.
  4. Сушені абрикоси можна взяти з собою в тому випадку, якщо немає можливості для повноцінного обіду. Вони забезпечать організм енергією.

Розвантажувальний день на куразі

Щоб позбавитися від зайвої ваги, можна влаштовувати розвантажувальні дні на сушених абрикосах. Також існують ефективні дієти з використанням цих плодів. Це дозволяє кожній людині вибрати оптимальний варіант.

Якщо потрібно скинути пару кілограмів за день або очистити кишечник від шкідливих речовин, можна використовувати розвантажувальний день. Таку систему харчування дозволяється застосовувати з інтервалом 10 або 15 діб.

Є 2 варіанти розвантажувальних днів. У першому випадку на добу можна з’їсти максимум 300 г сухофруктів. Їх потрібно розділити на 3 основних прийому їжі – по 100 г. Якщо дотримуються принципи дрібного харчування, варто вживати по 60 г кураги 5 раз в день.

Кожен фрукт необхідно повільно і ретельно жувати. Крім кураги, заборонено вживати будь-яку тверду їжу. При цьому можна пити необмежену кількість чистої води. Щоб посилити проносну дію і домогтися більш вираженою детоксикації, вранці необхідно зробити клізму.

Другий варіант розвантаження вимагає певної підготовки. Для цього напередодні потрібно взяти 200 г плодів і залити 1 л гарячої води. Залишити на ніч, а вранці – процідити. Є сухофрукти протягом дня невеликими порціями. Настій необхідно випити.

Завдяки застосуванню розвантажувальних днів вдається поліпшити роботу організму, вивести надлишок рідини і позбутися від шлаків і токсичних речовин. Систематичне проведення розвантаження допомагає тримати вагу під контролем і залишатися в прекрасній фізичній формі.

Читайте також:   Що таке BCAA і для чого вони потрібні?

Ефективні дієти з використанням кураги

Курага цілком може стати частиною дієтичного раціону. При цьому існує кілька дієвих варіантів позбавлення від зайвої ваги.

монодиета

Якщо розвантажувальний день на куразі не привів до небажаних наслідків для здоров’я, можна сідати на монодієту. Вона триває 3 дні і має на увазі такий же раціон, що і при проведенні розвантаження.

Якщо виникає сильне почуття голоду, додатково в меню можна включити 1 зелене яблуко і 1 стакан нежирного кефіру. Така схема харчування допомагає позбутися від 4-5 кг.

Дієта на тиждень

У цьому випадку за день заборонено з’їдати таку велику кількість кураги. Це пов’язано з тим, що основні прийоми їжі включають і інші продукти. В основі меню має бути присутня білкова їжа. Перевагу варто віддавати яйцям, курці, молоку. Також в раціон потрібно включати складні вуглеводи – крупи. Не менш важливі і корисні жири – олії, горіхи, риба.

Важливо, щоб добова калорійність раціону не перевищувала 1500 ккал. У день можна вживати 100 г кураги. Її потрібно їсти кожен день. При цьому схеми можуть відрізнятися. Так, дозволяється з’їдати по 50 г сухофруктів на другий сніданок і полуденок. Також допустимо є по 20 г плодів після кожного прийому їжі.

Такий режим харчування можна дотримувати не більше 1 тижня. В іншому випадку є ризик небезпечних наслідків для здоров’я.

Курага: калорійність, користь і шкода для організму, вживання при схудненні

Дієтичні страви з кураги

Щоб позбутися від зайвих кілограмів, варто готувати з кураги спеціальні дієтичні страви:

  1. Напій з кураги. Для його виготовлення рекомендується взяти 200-300 г сушених плодів і залити гарячою водою. Потім подрібнити до стану пюре. Після цього влити до складу 500 мл персикового або абрикосового соку. Отриманий напій варто приймати протягом дня, розділивши його на 3 прийоми їжі. Інші продукти в цей день заборонені.
  2. Коктейль з кураги. Щоб зробити цей корисний напій, потрібно взяти 5 плодів і залити гарячою водою. Потім подрібнити і додати до фруктів по 100 мл кефіру і виноградного соку. Також можна покласти трохи ваніліну. Напій варто вживати вранці.
  3. Курага з сиром. Для початку потрібно взяти 5 сушених абрикосів, залити гарячою водою і подрібнити. Потім розпарити 2 столових ложки вівсянки і змішати з курагою. До отриманої маси додати 50 г нежирного сиру. Отриманою сумішшю можна замінити сніданок або обід.

Курагу можна вживати як самостійний продукт або додавати в складні страви. Сухофрукти відмінно доповнюють овочеві салати і супи-пюре. Їх можна використовувати для приготування смачного і корисного компоту. При цьому важливо віддавати перевагу якісним плодам, які не оброблені шкідливими хімічними елементами.

Протипоказання і побічні ефекти

Курагу заборонено вживати при таких порушеннях:

  1. Хронічні патології травних органів. До них відносять гастрит і дуоденіт. Також не можна їсти сухофрукти при виразці, гепатиті, панкреатиті.
  2. Зайва вага. В цьому випадку протипоказано безконтрольне вживання сухофруктів. При цьому їх можна використовувати для розвантажувальних днів.
  3. Цукровий діабет. Людям з таким діагнозом вживати курагу потрібно дуже обережно. Цей продукт включають в раціон в мінімальному обсязі. Це варто робити після консультації з лікарем.
  4. Індивідуальна непереносимість продукту.
  5. Низький артеріальний тиск.

Надмірне вживання сушених абрикосів стає причиною небажаних симптомів. До них відносять метеоризм, біль у животі, здуття живота, діарею. Варто враховувати, що продукт заборонено вживати при загостренні травних патологій.

Вживання кураги на дієті допомагає позбавитися від зайвої ваги і поліпшити стан здоров’я. При цьому важливо ознайомитися зі списком протипоказань і побічних ефектів. Важливе значення має чітке дотримання розміру порцій, адже сухофрукти вважаються досить калорійними.

ВАЖЛИВО! Стаття інформаційного характеру! Перед застосуванням необхідно проконсультуватися з фахівцем.

Користь кураги для організму жінки

Одним з популярних представників сухофруктів є курага. Її отримують шляхом висушування половинок абрикоса, з яких попередньо видаляють кісточку. Цінність продукту обумовлена ​​багатим хімічним складом.

Харчова цінність

Сухофрукт буває різних видів в залежності від технології сушіння і розмірів плодів:

  • урюк (дрібний абрикос з кісточкою);
  • курага (великі половинки фрукта без кісточки);
  • кайса (цілісний великий абрикос без кісточки).

Підрозділяється продукт і за сортами. Чим він вищий, тим якісніше абрикос піддається обробці.

вітаміни
Бета-каротин 2 163,0 мкг
ретинол 80 мкг
токоферол 4,3 мг
Фолієва кислота 10 мг
холін 13,9 мг
мінерали
фосфор 71 мг
Марганець 0,2 мг
цинк 0,4 мг
кальцій 55 мг
магній 32 мг
калій тисячі сто шістьдесят два мг
Залізо 2,7 мг
натрій 10 мг
Жирні кислоти
насичені 0,1 г
Поліненасичені (Омега-6) 0,074 г
інші речовини
Харчові волокна 18 г
зола 4 г
БЖУ
жири 0,51 г
вуглеводи 62,64 г
білки 3,39 г
калорійність 241 ккал

У в’ялена вигляді плоди абрикоса дозволені до вживання людям, що страждають на цукровий діабет. Глікемічний індекс становить приблизно 35 од. Низьке значення забезпечує поступову переробку продукту організмом.

Завдяки високому вмісту калію курага пропонується дієтологами як профілактичний засіб від серцево-судинних захворювань. Її можна вживати у вигляді компоту, інгредієнта каш і салатів, як самостійний продукт для перекусу.

Людям, які перенесли інсульт або інфаркт, рекомендується включати в раціон харчування курагу.

У сушеному абрикосі є клітковина, яка налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту, відновлює мікрофлору в кишечнику, запобігає запори. Регулярне споживання кураги сприяє виведенню з організму токсинів і продуктів розпаду, очищенню печінки від шкідливих сполук.

Зміцнити імунітет можна за допомогою засобу, який готується на основі кураги, чорносливу, меду і волоських горіхів. Досить 1 ст. л. суміші в день, щоб організм зміг протистояти інфекційним агентам.

Застосування при схудненні

Курагу включають в раціон харчування при схудненні. Продукт позбавляє від відчуття голоду, що запобігає переїдання. Регулярне його вживання сприяє поліпшенню травної функції, м’якому очищенню кишечника від застійних явищ і токсинів. Ефект забезпечує легке проносне і протинабрякову дію. Серед інших корисних властивостей:

Курага: калорійність, користь і шкода для організму, вживання при схудненні

  • збагачення організму глюкозою;
  • стабілізація психоемоційного фону;
  • можливість перебудуватися на дієтичний раціон харчування, уникнувши переслідування почуття голоду;
  • підйом енергії, підвищення фізичної здатності.

При нормальному функціонуванні органів системи травлення левова частка вуглеводів і жирів перетворюються в енергію. Це виключає утворення нових жирових запасів.

Курагу використовують в якості моно-продукту для розвантажувальних днів або інгредієнта дієтичного столу.

розвантажувальні дні

Влаштовувати їх потрібно з інтервалом 10-15 днів. Суть розвантаження полягає у вживанні протягом дня розмоченою кураги і очищеної води (1,5-2 л). Денна норма продукту – 60-100 м Її ділять на 4-5 прийомів. Крім води і сушених абрикос дозволені: зелені і трав’яні чаї, відвари, фруктовий компот.

дієта

При використанні кураги в дієтичному раціоні харчування рекомендується з’їдати щодня по 30-50 г. Для інтенсивного зниження ваги поєднувати з нежирним кефіром, зеленим яблуком, ананасом, цитрусовими.

При використанні кураги при дієті варто знизити вживання цукру в напоях і блюдах до десерту. Денна норма споживання сушеного абрикоса не повинна перевищувати 100 г. У зворотному випадку добова кількість калорій буде перевищено.

Користь кураги жінкам після 50 років

Рекомендації лікарів включати курагу в раціон харчування жінок, старшим 50 років. Унікальна вітамінно-мінеральна формула сприяє нормалізації вироблення жіночих гормонів. Завдяки калію стабілізується функціонування серця, запобігає розвиток міоми, кіст різного етіології і раку. Мікроелемент постачає головний мозок киснем, що забезпечує його коректну роботу.

Після 50 років у жінок організм зазнає великі зміни. Велика частина порушень в роботі органів пов’язана з нестачею мінералів і вітамінів. В куразі багатий хімічний склад. Його можна використовувати для заповнення дефіциту корисних речовин.

Органічні кислоти нормалізують функціонування травлення, фолієва кислота зберігає жіноче здоров’я, заспокоює нервову систему. Зміцненню волосся і нігтів, поліпшенню стану шкіри сприяють нікотинова і аскорбінова кислоти.

Вітамінно-мінеральна формула кураги забезпечує безперебійну роботу серця, мозку, системи травлення. Корисні речовини беруть участь в підшкірних біохімічних процесах, що супроводжується виробленням власного колагену, еластину. Завдяки цьому вдається призупинити процес старіння.

Регулярний прийом кураги жінками після 50 років забезпечує наступний ефект:

  1. Зміцнюються кістки, нігті, волосся.
  2. Відбуваються зміни структури шкіри (розгладжуються зморшки, складки, підвищується еластичність, пружність).
  3. Організм насичується енергією.
  4. Підвищується стійкість організму до захворювань.
  5. Підтримується рівень гемоглобіну.

Читайте також:   Як швидко вивести зайву воду з організму в домашніх умовах?

Денну норму слід розділити на 2-3 прийоми. З’їдати курагу потрібно вранці для зарядки енергією, і ввечері для запобігання переїдання на ніч. Разова норма не повинна перевищувати 30 м

Курага при вагітності і грудному вигодовуванні

Курага компенсує яка годує груддю жінці мікро і макроелементи, віддані малюкові з молоком. В період лактації рекомендується додавати в раціон харчування сушений абрикос в вівсяну кашу разом з волоськими горіхами. Така комбінація продуктів сприяє виробленню материнського молока.

У період вагітності курага налагоджує роботу кишечника завдяки легкому проносного дії. Відзначається позитивний вплив на нервову систему. Для заповнення вітамінного запасу достатньо щодня з’їдати по кілька штук сухих плодів.

В куразі міститься велика кількість мінералів, необхідних для нормального розвитку плода. Це: залізо, кальцій, калій і інші нутрієнти.

Сухофрукт надає слабовираженное сечогінну дію. Це запобігає утворенню застою води в організмі. Регулярне вживання продукту можна використовувати в якості профілактики набряклості.

Тижнева норма кураги:

  • при вагітності – 100-200 г;
  • в період лактації – 180-300 м

Зловживати висушеними плодами не варто через калорійності, яка може спровокувати набір зайвої ваги.

Застосування в народній медицині

Курага: калорійність, користь і шкода для організму, вживання при схудненні

при запорах

Від загального обсягу 37% в м’якоті плоду відводиться харчових волокон. Потрапляючи в кишечник, вони діють подібно щітці. Завдяки цьому курага має легкий проносну дію. Для усунення запору можна скористатися наступним рецептом.

Подрібнити в м’ясорубці сушені плоди абрикоса (300 г), інжиру (100 г), чорносливу (150 г). У суміш додати рідкий мед (100 г). Приймати засіб потрібно за півгодини до їжі в кількості 1 ст. л. Запивають солодощі з фруктів кип’яченою водою (200-250 мл).

діабеті

Сухофрукт рекомендований для раціону діабетика, але в помірних кількостях. Насичений клітковиною, вітамінами і мінералами продукт, налагоджує метаболізм, усуває набряклість, знижує негативний вплив медикаментозної терапії.

Правила прийому:

  1. Включати в меню страви з курагою краще в денний час (не рекомендується вранці натщесерце або перед сном).
  2. Поєднувати з іншими продуктами (регулярний прийом в чистому вигляді може завдати шкоди шлунку).
  3. Добова норма – 60-100 г ..
  4.  Чи не піддавати сушений абрикос термічній обробці.
  5. Найбільш вдала комбінація з рисом, м’ясом, салатом, рибою.

анемії

В куразі міститься половина добової норми заліза. Тому її рекомендується включати в раціон харчування людей, які страждають анемії. Продукт сприяє відновленню рівня гемоглобіну.

Висушені плоди слід приймати як самостійний продукт в поєднанні з іншими інгредієнтами. Добова норма при анемії становить 200-300 г. Після тижневого лікування потрібно здати аналіз для контролю рівня гемоглобіну.

Протипоказання

Навіть такий смачний продукт, як курага має ряд протипоказань.

  • цукровий діабет;
  • патологія щитовидної залози;
  • виразки 12-палої кишки, шлунка.

До негативних наслідків може призвести застосування кураги промислової заготівлі. У процесі сушіння плоди обробляються токсичними консервантами. При регулярному поїданні такої сушки може розвинутися рак, алергія, астма та інші патології. Тому перед прийомом в їжу продукт потрібно вимочити не менше 20 хвилин в воді. Але надалі купувати його краще на ринку.

При надмірному прийомі можливі неприємні наслідки:

  • діарея;
  • болю в шлунку, животі;
  • метеоризм.

Рецепти з курагою

Курага: калорійність, користь і шкода для організму, вживання при схудненні

Щоденний прийом кураги в якості самостійного продукту швидко приїдається. Тому її включають в різні страви. При правильній комбінації інгредієнтів організм отримує максимальну користь. Курагу краще поєднувати з кашами, мюслі, сиром, нежирним кефіром. Також сухофрукт додають в супи, овочеве рагу, запіканки. Головне – не виходити за добову норму, щоб не набрати зайву вагу.

Салат з буряка з яблуком, курагою та грецьким горіхом

яблуко 1 шт.
Буряк 2 шт.
курага 10-12 шт.
Грецькі горіхи 3 ст. л.
Дижонская гірчиця 1 ч. Л.
сметана 3 ст. л.

Процес приготування

  1. Вимитий буряк обернути в фольгу і запекти в духовці (1-1,5 години при 200 ° С).
  2. З яблука зняти шкірку, очистити серцевину від насіння.
  3. Сушений абрикос залити на 20 хвилин водою. Після промити і просушити.
  4. Горіх нарубати ножем на дрібні шматочки (не в порошок!).
  5. Буряк, яблуко і курагу нарізати соломкою.
  6. Змішати всі інгредієнти в мисці.
  7. Заправити соусом зі сметани і гірчиці.

Компот з курагою і чорносливом

чорнослив 150 г
курага 10 шт.
лимон 1 часточка
вода 2 л
цукор 0,5-1 стакан

приготування:

  1. Вимочити сухофрукти протягом 15 хвилин.
  2. Процідити їх і викласти в каструлю.
  3. Залити холодну воду.
  4. Після закипання додати цукровий пісок і часточку лимона. Перемішати.
  5. На мінімальному вогні протушкувати компот 20 хвилин.
  6. Дати настоятися на плиті з виключеною конфоркою півгодини.

Подавати до столу після охолодження.

Запіканка з знежиреного сиру з курагою

сир знежирений 500 г
сушений абрикос 10 шт.
Курине яйце 3 шт.
Крупа манна 2 ст. л.
йогурт знежирений 150 мл

приготування:

  1. Викласти в миску сир.
  2. Додати нарізану кубиком курагу.
  3. Ввести манку, яйця, йогурт. Ретельно перемішати інгредієнти.
  4. Вилити суміш у форму для запікання, попередньо натер її внутрішні стінки вершковим маслом.
  5. Поставити в прогріту духовку на 20 хвилин (температура 200 ° С). Якщо маса в середині залишилася рідкою потрібно дати запектися страви ще 5-10 хвилин.

Як виготовити курагу з абрикоса

Заготовити курагу можна самостійно. Для початку підбирається відповідний сорт. Плоди повинні бути щільними з високим вмістом цукру. Ще одним орієнтиром є отделяемость кісточки. Якщо вона добре відходить від м’якоті, можна використовувати абрикос для сушки.

При висушуванні ягоди зменшуються в розмірі в 4-5 разів. Тому перевага віддається великим плодам.

Заготівля кураги в домашніх умовах є наступний процес:

  1. Абрикоси перебирають, миють і дають просохнути.
  2. Виймають з них кісточки.
  3. Розкладають на решітку або дерев’яний настил.
  4. Залишають під навісом або на горищі до моменту випаровування більшої частини вологи.

Періодично ятати перевертають. При утриманні в приміщенні необхідно забезпечити приплив свіжого повітря. Поява в побуті електросушарок полегшує процес заготовки кураги.

Покрокова інструкція:

  1. З чистого абрикоса видалити кісточки.
  2. Зважити половинки плодів.
  3. Викласти фрукти в каструлю, додати цукор (на 1 кг абрикос беруть 350 г цукрового піску).
  4. ‘Ятати акуратно перемішати і залишити на 24 години при кімнатній температурі.
  5. Злити сік, цілі половинки розкласти в чашах сушарки.
  6. Встановити на 3 години один з максимальних режимів.
  7. Знизити температуру до мінімуму і сушити до готовності.

Завершується процес розкладкою кураги по ємностей і закупорюванням їх кришкою.

Як правильно вибрати і зберігати

Придбати натуральну курагу більше ймовірності на ринку, ніж в супермаркетах. Практично вся продукція магазинів – товар промислового виробництва, де абрикоси піддаються обробці сірчистим азотом.

Якісну курагу можна визначити за такими ознаками:

  1. Плоди повинні бути розсипчастими, що не зморщеними, без тріщин і слідів від цвілі.
  2. Щільність середня, відсутність липкості.
  3. Відсутність стороннього запаху, вираженого блиску.
  4. Колір натуральної кураги – темно-оранжевий або коричневий з сірим відтінком з матовістю.

При виборі кураги перевагу варто віддавати великим плодам. Це є свідченням якісної заготовки, зрілості абрикос, змісту максимальної кількості вітамінів і мінералів.

Якщо після відкриття упаковки виявлена ​​яскраво-помаранчева курага з блискучою поверхнею, покупка є результатом хімічної обробки абрикос. Такі сухофрукти потрібно перед вживанням обов’язково вимочити протягом 20 хвилин.

До умов зберігання кураги висуваються стандартні вимоги:

  • низький рівень вологості повітря;
  • температурний режим в межах 15-20 градусів;
  • відсутність освітлення.

Заготівлю після просушування укладають в ємність з герметично закривається кришкою. Тару краще брати скляну або пластикову (з харчового полімеру). Поліетиленові пакети використовувати не рекомендується, в них продукт швидко відволожуються, псується через жучків.

Герметично закриту ємність з курагою розміщують в прохолодному приміщенні. Якщо такого немає, банку ставлять в холодильник. Альтернативний варіант – заморозка заготовки.

У такому вигляді висушені плоди зберігають свої властивості, але за умови правильного розморожування. Робити це потрібно при кімнатній температурі.

Швидке відтавання, наприклад, в мікрохвильовці призводить до руйнування поживних речовин.

Related posts

Leave a Comment